Valokuvaus ja bloggaaminen

by Kerttu

Kumpi on sinusta tärkeämpi blogissa, valokuvat vai tekstit?

Varsinkin visuaalisissa sisustusblogeissa kuvien merkitys on valtava. Onhan meillä paljon hyvin suosittuja blogeja, joissa postaus koostuu upeista kuvista ja vain muutamasta rivistä tekstiä. Meillä on huikean taitavia ammattivalokuvaajia sekä lahjakkaita amatöörejä, jotka tarjoavat silmäkarkkia ihan ilmaiseksi blogiensa kautta.

Minulta välillä kysellään vinkkejä valokuvaukseen tai kuvankäsittelyyn, mutta en ole niitä jakanut, sillä en koe osaamisen olevan sellaisella tasolla, että muita kannattaisi neuvoa. Niinpä tätä postausta kannattaakin pitää aloittelijan kehittymispolkuna.

Kun neljä vuotta sitten perustin blogin, kuvasin järjestelmäkameran automaattiasetuksilla ja käytin ilmaisia kuvankäsittelyohjelmia. Pikkuhiljaa halusin kehittyä myös kuvallisessa ilmaisussa. Matka on vasta alussa, en ole käynyt valokuvauskursseja, vaan opetellut kirjojen ja kantapään kautta askel kerrallaan uusia taitoja.  Nyt ajattelin jakaa nämä simppelit kehitysaskeleet teillekin.

Askeleita valokuvaajana kehittymiseen:

1. Hanki hyvä kamera. (Tämä on vähän samantyyppinen ohje, kun ”osta hyvä auto”, toinen tykkää maasturista ja toinen  urheiluautosta, molemmilla pääsee eteenpäin.)

Minulla on täyskennoinen Canon 6D-kamera ja siihen kaksi samanmerkin objektiivia; kiinteä EF 50mm f/1.4 USM ja laajakulmainen EF 16-35mm f/2.8 K II USM. Tykkään näistä laitteista, mutta kaipaisin rinnalle myös kevyempää reissukameraa. Valokuvaus on välineurheilua ja nälkä kasvaa syödessä. Laitehankintoihin voisi käyttää vaikka kuinka paljon rahaa.

2. Hanki jalusta. Varsinkin hämärämpään aikaan jalusta on sisustuskuvauksessa ehdoton. Olen itse aika laiska käyttämään jalustaa, sillä koen että haluan liikkua kuvatessa vapaasti ja sommitella kuvaa. Esimerkiksi Valon kaikki myyntistailauskuvat syntyvät laajakuvalinssillä ja jalustalla, kun taas lifestylemmät kotikuvat yleensä kiinteällä linssillä ja vapaalla kädellä.

3. Unohda kameran automaattiasetukset. Mitä parempia kuvia onnistuu ottamaan, sen vähemmän tarvitsee käsitellä kuvia enää tietokoneella. Automaattiasetukset ovat hyvä tapa päästä kuvaamisessa liikkeelle tai napata tilennekuva, mutta suosittelen ottamaan kamerasta automaattia enemmän irti.

Valokuvaukseen ei voi kertoa valmiita asetuksia, vaan kaikki riippuu kaikesta. Manuaalikuvauksessa valotukseen vaikuttaa kolme tekijää: aukko (f-luku), valotusaika ja herkkyys (ISO). Näiden kolmen säätäminen on kuin palapeliä, jonka perussäädöt oppii yllättävän helposti tekemällä eli kuvaamalla. Toki suosittelen myös valokuvauskursseja!

4. Osta kuvankäsittelyohjelma. Kuvien käsittelyyn käytän Lightroomia, se on kokemukseni mukaan helpompi kuin Photoshop. Aloitin Lightroomin käytön muutaman tunnin edullisella intensiivikurssilla kansalaisopistolla. En ole supertaitava kuvankäsittelijä, mutta perushommat hoituvat. Vähintään korjaan valotuksen ja suoristan horisontin. Mikään ei korjaa epätarkkaa kuvaa, mutta muuten raw-kuvan käsittelymahdollisuudet ovat todella laajat. Esimerkiksi Rajalan blogin Lightroomin perusteet-postaus on hyvä perussetti kuvakäsittelyohjelmaan tutustumiseen.

5. Entäs ne tietokonehommat sitten? Aloitin bloggaamisen MacBook Air-koneella, joulukuussa siirryin uuteen MacBook Pro:n. En käytä ulkoista näyttöä, vaan hoidan kaikki blogi- ja työhommat läppärillä. Ulkoinen kovalevy  tai pilvipalvelu kannattaa hankkia, jotta tietokoneen poksahtaessa kuvamuistot ovat tallessa. Minä käytän AirPort Time Capsulea.

 

 

Valokuvaaminen on yhtä aikaa ihanaa ja kamalaa. Itse yritän suhtautua blogikuviin osana kokonaisuutta, pelkät valokuvat eivät kannattelisi omaa blogiani, vaan kaipaavat rinnalleen tekstiä. Vaikka yritän olla itselleni armollinen, on useamman kerran käynyt niin, että postaus jää julkaisematta, koska olen tyytymätön valokuviin. Tähän liittyy usein kiire;  sommitteluun ja hyvän fiiliksen luomiseen tarvitaan aina hetkinen aikaa.

Valokuvauksesta on tullut kuitenkin tärkeä harrastus, jossa toivon kehittyväni. Kevät ja luonnonvalo ovat sisustuskuvaajan ystäviä, kaamoksen jälkeen into kuvaamiseen nousee ihan uusiin lukemiin!

Saatat pitää myös

8 Kommentit

Erika 28 helmikuun, 2017 - 4:08 pm

Mitä mieltä olet siitä, että jotkut bloggaajat ottavat kuvat kännykällä tai pokkarilla eivätkä siis käytä järkkäriä lainkaan? Itse otan kaikki blogini kuvat pokkarilla, mutta se on mielestäni keskivertopokkaria parempi. 😀

Minäkin käytän ilmaista kuvankäsittelyohjelmaa – itse asiassa kahta. Kun jossain vaiheessa on pakko ostaa uusi läppäri, aion jatkaa ilmaisen kuvankäsittelyohjelman käyttöä. Mielestäni se on ihan riittävä.

Mielestäni kuvat eivät ole pakollisia – varsinkaan lyhyissä blogikirjoituksissa, mutta tietysti elävöittävät sitä. Pitkät blogikirjoitukset taas ovat puuduttavia, ellei ole kuvia joukossa. 😀

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 1 maaliskuun, 2017 - 10:39 pm

Moi Erika!

Jokainen saa blogata juuri niin kuin haluaa ja varmasti jokaiselle löytyy oma lukijakuntansa. Sisustusblogeissa kuvat ovat isossa roolissa ja luulen, että suurin osa käyttää järjestelmäkameraa ja kuvankäsittelyohjelmaa.

Minun olisi vaikeaa tehdä postausta ilman yhtään kuvaa. Joskus riittää muutama rivi tekstiä, mutta yleensä lähtee rönsyämään 😀

Reply
Mansku 28 helmikuun, 2017 - 7:58 pm

Voitko kertoa tarkemmin mikä on tuo AirPort time capsule (vai mikä se nyt oli…) ja vaatiiko sen käyttö siis MacBookin? Olen niin pihalla…. itsellä iPad, iPhone ja Windowsin läppäri käytössä – suurin osa kuvista läppärillä ja haluaisin ne jonnekin talteen – en vaan tiedä mihin ?

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 1 maaliskuun, 2017 - 10:51 pm

Moi Mansku! Täältä löytyy lisätietoa: http://www.apple.com/fi/airport-time-capsule/

Käsittääkseni sopii vain Mac-koneille, mutta en ole tekniikkanero, joten kannattaa kysäistä liikkeestä yhteensopivuudesta 🙂

Reply
Lyde 28 helmikuun, 2017 - 8:14 pm

Minusta kuvat ovat aivan ehdottoman tärkeitä juuri sisustuspuolen blogeissa. Tottakai sujuva teksti ja kiinnostava sisältökin ovat tärkeitä, mutta ainakin oma lukemistoni on muodostunut sen mukaan, missä blogeissa on kauniit ja inspiroivat kuvat. Vaikka teksti olisi miten hyvää, mutta kuvat pimeitä, suttuisia ja vinoja, en halua käyttää niihin sitä pientä hetkeäni jonka blogien parissa vietän.
Omassa blogissanikin olen aina koettanut panostaa kuviin, ja onneksi jotain kehitystäkin on tapahtunut! Alkupään kuvat kuuden vuoden takaa saavat aikaan pientä häpeää, mutta ainakin kehityskaari on nähtävissä 😀 Sinullla on aina upeat kuvat!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 1 maaliskuun, 2017 - 10:52 pm

Tämä voisi olla minun kirjoittama kommentti sinulle Lyde! Onneksi oppia kertyy puseroon, kun vain malttaa treenata 🙂

Reply
Westend Mum 1 maaliskuun, 2017 - 9:40 am

Hyvät ja laadukkaat kuvat ovat tosiaan tärkeitä, mutta toisinaan vaikea toteuttaa 🙂
http://westendmum.fi

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 1 maaliskuun, 2017 - 10:52 pm

Haha, just näin! 😀

Reply

Jätä kommentti