Uusi koti

by Kerttu
Uusi koti

Vatsanpohjaa kutittaa. Kaarran harva se päivä uuden kodin kautta kurkistamassa, kuinka hommat etenevät. Kaikki vaikuttaa sujuvan aikataulussa ja valmista pintaa syntyy silmissä. Suurimmat haikeuden tunteet muuttoon on selätetty ja nyt olo on innostuneen odottava. Kunhan nyt vaan tästä varsinaisesta muuttorypistyksestä selviää, niin hyvä tulee.

Mitään kunnon kuvia uudesta kodista ei vielä ole, mutta tässä muutama kännykkäräpsy, joista saa vähän osviittaa, mitä on tulossa.

Ei muuttoa ilman kompromissia. Me teimme listan asioista, joita toivomme uudelta kodilta. Listan jokaista kohtaa ei meidän budjetilla ollut mahdollista toteuttaa, liekö muutenkaan realistista. Mutta monta kivaa ja mieleistä juttua toteutuu ja se on pääasia.

Kun astuin tähän taloon ensimmäisen kerran, ihastuin maisemaan, joka on metsää silmänkantamattomiin.  Nyt olemme kuitenkin kaupunkialueella. Varmasti tulevina vuosina maisemaan ilmestyy myös taloja, mutta onneksi sijaintimme korkealla mäellä pitää huolen siitä, että horisontti siintää jatkossakin. Minusta on mukavaa, että näkee kauas ja ilmansuunta tarjoilee meille auringonlaskuja.

Jos vedetään mutkat suoriksi, on uuden ja vanhan kodin suurimmat erot tässä: uudessa on kaksi kerrosta ja vaikka muuten tilat ja toiminnallisuudet säilyvät suunnilleen ennallaan, joudumme nipistämään keittiö-olohuonetilasta. Se onkin tässä kodissa ollut todella suuri, 53 neliötä ja nyt uudessa tilaa on enää 35 m2.

Keittiö on aika napakan kokoinen. En mikään hurja kokki olekaan, joten eiköhän tuossa mahdu ruokaa laittamaan. Muuten keittiön muoto oli jo lyöty lukkoon rakennuttajan toimesta, mutta ehdin vaikuttamaan tasoihin ja vetimiin. Vaaleanharmaa kivitaso on todella kaunis ja luo pohjaa koko olohuone-keittiön seesteisen harmoniselle sisustukselle.

Eilen oli ilmestynyt myös laattoja kosteisiin tiloihin, tässä yläkerran wc. Päädyin hankkimaan Jyväskylän Laatta Leeviltä suurta mattaista marmorilaattaa. Vaikka marmori on ollut viime vuodet pinnalla, se on myös klassinen ja ajaton materiaali. Yksi materiaali myös antaa illuusiota suuremmasta tilasta. Tuskin maltan odottaa, miltä tila näyttää valmiina.

Pian alkaa myös parketin asennus ja se on varma merkki siitä, että pintatyöt alkavat olemaan loppusuoralla. Meille tulee tämä kaunis kalanruotolattia.  Uskon, että aito puulattia antaa kotiin ihan omanlaisen fiiliksen.

Arvaatteko muuten, mikä on yksi itsensä huvittamisen muoto muuttaessa?  Kaikenlaisten välimatkojen mittaaminen ja kellottaminen! Työpaikka-päiväkoti: 6 min. Mökki-uusi koti: 35 min. Pyörämatka töihin, ehkä reilu vartti. Odotan niin, että pääsen hyötyliikkumaan entistä enemmän.

Huomenna saamme muuttolaatikot ja sitten alkaa pakkaamishomma toden teolla. Kaikki vinkit onnistuneeseen muuttoon ja hermojen pitämiseen kiireessä otetaan vastaan. Ainakin muistan sanoa itselleni riittävän usein, että hyvä tästä tulee.

Tästä tulee hyvä.

Saatat pitää myös

29 Kommentit

S 6 elokuun, 2019 - 6:18 pm

Saattaa olla itsestään selvyyksiäkin… Jos muutto rykäistään lyhyessä ajassa ja siirtyminen uuteen kotiin tapahtuu päivässä/parissa päivässä Suosittelen kirjaamaan laatikoihin selkeästi mihin huoneeseen ne ovat menossa, jotta muuttoväki osaa kantaa laatikot oikeeseen tilaan ja lisäks purkamista helpottamaan tarkasti mitä sisältää… Myös ne tavarat mitä välttämättä tarvitaan heti kohteessa esim kahvinkeitin, muutamat astiat jne suosittelen laittamaan erilleen muista. Koska harvoin kaikkia laatikoita saa heti purettua. Myös jokaiselle kannattaa pakata parin päivän vaatekerrat ja hygieniatarvikkeet esim tyhjiin matkalaukkuihin joista löytyy ensihätään jokaiselle tarvittava ? Niin ja muuttoeväästä kannattaa huolehtia, naposteltavaa ja juotavaa jota on helppo napata lennosta ja sit vaikka ne perinteiset muuttopizzat koska verensokerit ollessa alhaalla alkaa oleen kiukkusta sakkia ?

Reply
Kerttu 14 elokuun, 2019 - 6:50 pm

Kiitos vinkeistä! Tuo laatikoiden kirjaaminen on ehdottomasti hoidettava kunnolla. Ja kahvinkeitin ja lakanat ekaksi yöksi jonnekin käden ulottuville! Eväät on muuten yllättävän tärkeät, hulluksi tulee jos 12 h kantaa ja purkaa tavaraa syömättä 😀

Reply
Merja 6 elokuun, 2019 - 6:38 pm

Hyviä vinkkejä eka kommentoija antanut. Itselläni ei ole mitään, koska en ole muuttanut 17 vuoteen eli koko naimisissa oloajan olemme asuneet samassa asunnossa. Sen vain muistan, että oli helmikuun viimeinen päivä ja 29 astetta pakkasta.

Reply
Kerttu 14 elokuun, 2019 - 6:53 pm

Moi Merja! Sama kokemus viime muutosta, tammikuun loppu ja paukkupakkaset. Talo oli ihan kylmä ekan yön, eikä takkaa saanut vielä sytyttää. Oi niitä muistoja 😀

Reply
Kolmen äiti 6 elokuun, 2019 - 7:58 pm

Ihana maisema uudesta kodista!

Reply
Kerttu 14 elokuun, 2019 - 6:54 pm

Kiitos, se on yksi tämän kodin ihanista puolista <3

Reply
Sofia 6 elokuun, 2019 - 8:09 pm

Itse tein sen virheen muutossa että pakkasin joka laatikkoon kaikkea sekaisin. Pienessä asunnossa se ei ole niin justiinsa mutta isommassa kestää hirmu kauan purkaa joka laatikkoa eri paikkoihin. Ens kerralla pakkaan vaikka vajaita laatikoita mutta hyvin järjestelmällisesti merkaten ?

Reply
Kerttu 14 elokuun, 2019 - 6:54 pm

Jep, tämä pitää hoitaa kunnolla, nopeuttaa purkamista kummasti!

Reply
Mimosa 6 elokuun, 2019 - 8:47 pm

Tarravärikoodaa tiettyihin huoneisiin/paikkoihin menevät laatikot! Myös ns. tärkeinmät voi koodata, tai päällimmäisiksi pakattavat jne. Ja ehdottomasti sisältö kannattaa kirjottaa niihin. Helpottaa älyttömästi.

Sulata jääkaappi ja pakastin ja siivoa ne hyvissä ajoin. Syökää viimeiset 3-5 pv valmisruokaa.

Teidän uusi koti kuulostaa niiiiiin ihanalta, että niillä voimin ja sitä ajatellen sujuu pakkaaminenkin leikiten. Lempimusaa vaan soimaan, ystäviä auttamaan ja muutama tanssiaskel joukkoon!

Terkuin
Mimosa

Reply
Kerttu 14 elokuun, 2019 - 6:56 pm

Niin hyviä vinkkejä! Pitääkin alkaa syömään kaappeja tyhjäksi 🙂

Reply
Kastehelmib 7 elokuun, 2019 - 6:03 am

Onnea muuttoon ja uuteen kotiin. Täällä eletään hieman samanlaisissa tunnelmissa. Tosin muuttoon on vielä aikaa reilusti ja innostuneena seuraamme uuden kodin valmistumista vuoden vaihteessa. Luopuminen vanhasta on haikeaa, mutta silti uusi koti vie paljon ajatuksia. Teidän uusi koti näyttää ihanalle ja maisemat ovat kerrassaan upeat. Pakkaamiseen antaisin ohjeen: hyvät merkinnät laatikoiden päälle. Mihin huoneeseen menossa ja mitä tavaraa laatikko sisältää. Pakkaisin samaan laatikoon ainoastaan samaan paikkaan menevää tavaraa. Tavaroiden tärkeysjärjestys on myös hyvä laittaa laatikon päälle, niin ne löytyvät helposti.

Reply
Kerttu 14 elokuun, 2019 - 6:58 pm

Kiitos onnitteluista! Hyvä vinkki tuo laatikoiden huolellinen merkitseminen. Meillä on koti kahdessa kerroksessa, niin heti alussa pitää saada oikeat laatikot oikeaan kerrokseen. Tsemppiä sinnekin muuttoon ja uuden kodin valmistumseen, ihania ja jänniä aikoja! <3

Reply
PV 7 elokuun, 2019 - 8:01 am

Muutosta on kymmenen vuotta, ja tärkein oppi oli lainata riittävästi muuttofirmaltq kunnon laatikoita. Muutimme saman kaupunginosan sisällä, joten voimme kuskata henkilöautolla särkyvää tavaraa kääröissä. Jääkaapin sisällön söimme niin vähiin, että kannoin ne yhdellä lassilla kävellen. Kaikki säilykepurkit lahjoitin pois. Tuli tehtyä kaikkea hölmöäkin. Kippasin hillipurkit ja viherkasvit roskiin. Isot viherkasvit annoin eteenpäin. Tsemppiä muuttoon! Osta reilusti kahvimaitoa.

Reply
Kerttu 14 elokuun, 2019 - 6:59 pm

Moikka! Kunnon laatikot on onneksi hommattu ja myös muuttoapua varsinaiselle muuttopäivälle. Hyvällä valmistaumisella pitäisi sujua sutjakkaasti 🙂 Ihana tuo kahvimaitovinkkio, saattaa pelastaa muuttopäivän <3

Reply
Sini 7 elokuun, 2019 - 9:58 am

Hyvältä näyttää! ☺️ Sen olen hoksannut monen muuton kokeneena, että heti ekana ennen kun alkaa järkkäileen mitään uudessa kodissa niin laittaa ensimmäiseksi sängyt valmiiksi. Sitten väsyneenä ihana fiilis hypätä puhtaisiin lakanoihin ?

Reply
Kerttu 14 elokuun, 2019 - 7:04 pm

Moi Sini! Supervinkki, joka menee toteutukseen! Illalla ei tarvitse kuolemanväsyneena alkaa pohtimaan, missä laatikossa mahtaa olla lakanat, huh!

Reply
Maiju 7 elokuun, 2019 - 2:32 pm

Astiat ja muut särkyvät kannattaa pakata pyyhkeisiin ym liinoihin, pysyvät puhtaana ja voi ottaa suoraan käyttöön ilman pesua! Säästyy myös paperia 😉

Reply
Kerttu 14 elokuun, 2019 - 7:04 pm

Hyvä idea, kiitos!

Reply
Tuuli 8 elokuun, 2019 - 12:58 pm

Oih, onpas ihania materiaaleja ja hienot maisemat? Ihana koti tulossa.

Reply
Kerttu 14 elokuun, 2019 - 7:05 pm

Lämmin kiitos Tuuli! Innolla odotan, miltä talossa lopulta näyttää.

Reply
H 8 elokuun, 2019 - 1:23 pm

Elmukelmua taulujen ja herkkien esineiden päälle pyöräytys, tämä idea kopsattu muuttofirmoilta. Toimii, ei tarvi sen enempää pakata ja suojata.
Tulee tosin muovijätettä, mutta herkkiä esineitä on muuten vaikea pakata.

Reply
Kerttu 14 elokuun, 2019 - 7:09 pm

Moikka! Sain Niemeltä muuttamiseen tarkoitettuja suojamuoveja, täytyy suojata sillä. Mutta loistava idea siis!

Reply
Emilia 8 elokuun, 2019 - 2:07 pm

Hyviä vinkkejä jo tullut! Kun asunto on useammassa tasossa, laatikoihin kannattaa myös merkitä, mihin kerrokseen ne on menossa 😉 Mä olin tainnut myös laittaa kunkin huoneen ovenpieleen lapun, jossa luki mistä huoneesta on kysymys, koska muuttofirman henkilöille/talkoolaisille ei välttämättä ole niin selvää, mikä huoneista on ”työhuone” ja mikä ”lastenhuone”. Ja samat merkinnät tietysti muuttolaatikoihin. Näin ei tarvinnut koko ajan olla ohjaamassa apureiden toimintaa. Suojasimme huonekalut huolellisesti ja niihinkin kannattaa laittaa laput, että mihin huoneeseen kuuluvat. Lattiat kannattaa suojata esim. remonttipahvilla tmv. Jotkut muuttofirmat myy pakkausmateriaaleja. Jotain siivoushommia tein vanhassa asunnossa jo hyvissä ajoin (esim. uunin pesu) ettei kaikki jäisi viime hetkeen. Jos käytätte siivousfirmaa, niin hyvä varmistaa, että mitä työhön sisältyy. Esim. asunnossa johon muutimme, ja edellinen omistaja oli teettänyt siivouksen ulkopuolisella, oli kyllä jäänyt kaappien hyllyt kokonaan pyyhkimättä ja uuni oli niin likainen, että savusi ensimmäisellä käyttökerralla.

Reply
Kerttu 14 elokuun, 2019 - 7:16 pm

Moi! Kiitos vinkeistä! Sain onneksi apua siivoukseen, vaikka vakkarifirmani ei lauantaiaikataulun vuoksi pääsekään. Täytyy vielä käydä tehtävät läpi. Uunin ja saunan lupasinkin pestä ennakkoon, sellaisia valmisteluita on onneksi helppoa tehdä.

Reply
Piitu 9 elokuun, 2019 - 8:29 am

Sohva on esim. hyvä pakata kelmuun. Kelmua ostin biltemasta noin 150 metriä oli pakkauksessa maksoi 7 euron pintaan. Myös sängyt voi kelmuttaa niin ei likaannu.

Reply
Kerttu 14 elokuun, 2019 - 7:17 pm

Tuota en ajatellutkaan! Tosin meillä on muuttofirma, jospa heillä olisi riittävän siisti auto, jotta ei tarvitsi kaikkea muovittaa 😀

Reply
Saunamaisteri 9 elokuun, 2019 - 2:38 pm

Omassa muutossa en edes tyhjentänyt lipastojen laatikoita, laatikko ulos lipastosta tavaroineen, elmukelmua ympärille ja muuttoautoon, toisessa päässä kelmut pois ja laattikko takaisin lipastoon tavaroineen kaikkineen.

Reply
Kerttu 14 elokuun, 2019 - 7:17 pm

Kätevää, jos vain jaksaa nostaa lipaston sisältöineen 😀

Reply
Hanna 15 elokuun, 2019 - 2:06 pm

Hei! Kuinka leveät kuvassa olevat isot ikkunat ja lasiovi ovat? 🙂

Reply

Jätä kommentti