Terassin kevät

by Kerttu

Postilaatikkoon kolahti uusi Divaani-lehti ja otsikko muistuttaa: ”olohuone muuttaa ulos!”. No sehän vain passaa, kun parin vesi- ja räntäsadepäivän jälkeen aurinkokin muistuttaa jälleen olemassaolostaan. Piha näyttää vielä aika masentavalta, mutta olen haravalla kuopsutellut kuollutta nurmikkoa pois ja tutkinut puutarhan tilannetta talven jälkeen. Paljon saa vielä tehdä, ennen kuin alkaa näyttämään haaveilemaltani modernin rehevältä pihalta 😉 Mutta toisaalta, on asioita joihin ei voi itse vaikuttaa ja tähän sarjaan kuuluu esimerkiksi puiden ja pensaiden kasvuvauhti!

_MG_2913

_MG_2893

Mikään ei kuitenkaan estä vähän nopeuttamasta luonnon rytmiä ja siksi siirsinkin peikonpähkinän betoniruukussa päiväksi lämpimälle terassille. En ole vielä istuttanut kasvia ruukkuun, sillä harkitsin myös sen sijoittamista pihaan. Divaanin kuvat nähtyäni päätös vahvistui: tänä kesänä istutan pieniä puita ja pensaita ruukuissa terassille ja peikonpähkinä saa avata pelin!

_MG_2899

Vitran Panton-tuolit ovat lunastaneet paikkansa  ja miehenikin jo hoputtaa sen pyöreän pöydän hankinnassa. Terassin takakulmaan pitäisi nimittäin raivata paikka grillille, jotta grillimestari pääsee hommiin. Mietin vain, kuinka suojaisin valkoiset laatat sekä kuinka paljon roiskeita ruuanlaitosta yleensäkin tulee? Onneksi lasituksemme on täysin avattava.

_MG_2904

_MG_2889

Pääsiäisen jälkeen siirsin keltaiset tyynyt ja kynttilät terassille houkuttelemaan kevätaurinkoa. Olkoon nyt siinä, sillä nehän sopivat mainiosti jo kahden viikon päästä olevan vapun juhlistamiseen! Jos vaikka siihen mennessä olisi saanut jotain pikkupakkasta kestäviä kevätkukkiakin istutettua.

_MG_2898

 Joko sinulla alkaa olla terassi / parveke kevätkunnossa? Entä houkuttevatko pihahommat talven jälkeen? 

Saatat pitää myös

20 Kommentit

Fani 15 huhtikuun, 2015 - 6:19 pm

Kaunista keltaista! Voisin itsekin laittaa keltaista terassille. Sisätiloissa sitä jotenkin vierastan, vaikka muiden kodeissa ihailenkin.

Mistä hankit peikonpähkinän? Kestääkö se Suomessa ruukussa kuinka hyvin ja milloin voi istuttaa pihalle?

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 18 huhtikuun, 2015 - 2:28 pm

Hei Fani ja kiitos! Sain peikonpähkinän lahjaksi kummitädiltäni, pitää kysäistä mistä hän on sen hankkinut.

Puutarha.fi -kertoo kasvista näin: Peikonpähkinä on puutarhan erikoisuus korkkiruuvimaisesti kiertyvine oksineen. Kasvukorkeudeltaan se jää n. 1 metriin meillä täällä Suomessa. Käyttö yksittäispensaana puutarhan suojaisimmalla paikalla tai ruukkutarhassa katseenvangitsijana kukkien joukossa.

Kasvupaikkana aurinkoinen tai puolivarjoinen, kalkkipitoinen, runsasravinteinen, humusperäinen ja tuore maa. Menestymisvyöhyke I-?

Juuristoalue kannattaa suojata maan routaannuttua esim. talvisuojaturpeella tai kuivilla lehdillä. Pysyvien pakkasten alettua pensaan voi suojata kiertämällä sen ympärille pakkaspeitteen. Ruukkuun istutetun peikonpähkinän voi talvettaa kellarissa, viileässä varastossa tms. Keväisin pensaasta poistetaan pääasiassa vain paleltuneita ja vaurioituneita oksia. Poista myös pystykasvuiset, suorat ns. ”villiversot”, jotka kasvavat maanpinnan rajasta, sillä ne ovat tavallista pähkinäpensasta, jonka perusrunkoon peikonpähkinä on vartettu.

Astiataimi, taimikoko 40-60cm

Reply
Tanja 15 huhtikuun, 2015 - 6:43 pm

Pidän myös kovasti peikonpähkinästä. Onko noidanpaju samalle kasville eri nimi? Muistelisin, että ei Jyväskylän korkeudelle menesty isona pensaana, joskus tutkin asiaa.
Oma terassiprojektini on tuunaus laverista sohvaksi/divaaniksi terassille.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 18 huhtikuun, 2015 - 2:26 pm

Kuulostaa hienolta tuunausprojektilta! En osaa sanoa tuosta noidanpajusta, kasvituntemukseni ei ole kovin hyvä. Voikin olla, että peikonpähkinää ei kannata istuttaa ulos, jos se pärjäilisi kesän mukavasti terassilla 🙂

Reply
Sanna 15 huhtikuun, 2015 - 9:22 pm

Voi kuinka kaunista ja keväistä. Meillä täällä Kuusamossa vielä reilu puol metriä lunta piha maalla joten ei vielä toivettakaan keväisistä näkymistä. Mutta onneksi on ollut lämmintä ja vettäkin sadellut niin saadaan lumet poi.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 18 huhtikuun, 2015 - 2:25 pm

Kyllä se kevät sinnekin ehtii! Täällä ei ole lunta enää juurikaan, mutta aika harmaata muuten kelin puolesta. Saisi alkaa aurinko paistaa!

Reply
Vilja @ muotoseikka 16 huhtikuun, 2015 - 5:49 am

Tuo peikonpähkinä on aivan mielettömän kaunis kasvi. Minuakin kiinnostaa, mistä se on.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 18 huhtikuun, 2015 - 2:25 pm

Kiitos Vilja! Sain sen kummitädiltäni, pitääpä kysyä mistä se on ostettu 🙂

Reply
Cinnabaria - Valkoinen Koti 16 huhtikuun, 2015 - 9:41 am

Oi te onnelliset lasitetun terassin omistajat! 🙂 Tuli niin kesäinen fiilis näistä kuvista. Harmi vaan, että fiilis aikatavalla latistuu, kun nyt katsoo ulos räntäsateeseen. Hrrr….

Meilläkin on ollut pitkään haaveena terassin lasittaminen, mutta hieman haastavan rakenteen vuoksi hinta kohosi vähän turhan korkeaksi, joten edelleen vaan haaveillaan. Mutta, ehkä vielä joskus. 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 18 huhtikuun, 2015 - 2:24 pm

Kiitos paljon! Lasitus on ollut meillä tosi mieluinen, onneksi terassi alunperin suunniteltiin niin, että lasituksen saa siihen helposti. Harmi, että teillä hinta meinaa vähän pompsahtaa :/

Reply
Carita 17 huhtikuun, 2015 - 12:37 pm

Ihanan pirteä terassisisustus! Juuri sopiva määrä keltaista tähän vuodenaikaan.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 18 huhtikuun, 2015 - 2:23 pm

Iso kiitos Carita!

Reply
Marakattien talossa 17 huhtikuun, 2015 - 5:34 pm

Ihana keltainen. Heti tulee keväinen ja pirteä ilme terassille 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 18 huhtikuun, 2015 - 2:23 pm

Kiitos paljon! Ripaus aurinkoa, vaikka ei paistaisikaan 🙂

Reply
Janica S. 17 huhtikuun, 2015 - 6:51 pm

Ihana terassi! Peikonpähkinä on uusi tuttavuus minulle. Näyttää hyvältä sekin. Jos ei vaadi isompaa ruukkua heti, voithan rypistää silkkipaperia tms. suojaruukkuun peittämään varsinainen istutusruukku. Silkkipaperi ja betoni ovat mielestäni kiva pari 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 18 huhtikuun, 2015 - 2:23 pm

Kiitos vinkistä! Mielestäni vähän isompi ruukku näyttäisi kivemmalta, mutta katsotaan mitä löytyy 🙂

Reply
Heluna 17 huhtikuun, 2015 - 10:34 pm

Ensimmäistä kertaa kommentoin; kaunis terassi ja ihana lattia. Halusin laittaa viestiä tuosta grillaamisesta lasitetulla terassilla, että todellakin grillistä roiskuu rasvaa ja tästä syystä me grillaamme nurmikolla (sateella vähän ikävää…). Meidän terassin lattia on tosin puuta ja roiskeet näkyvät siinä todella hyvin; voihan olla, että laatta on helpompi putsata kuin puu. Kannattaa myös muistaa, että jos grillaa lasit suljettuina, kannattaa vetää grilliä kauemmaksi laseista (koska kuumuus) ja ehkä myös vetäisin osan laseista auki, jotta tila tuulettuisi. Mukavaa viikonloppua!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 18 huhtikuun, 2015 - 2:22 pm

Kiitos kovasti Heluna! Tätä minä vähän ajattelinkin grillaamisesta terassilla, meillä on grilli nyt terassin sisäänkäynnin yhteydessä talon seinustalla ja siinä se voisi puolestani olla jatkossakin 🙂 Rasvatahrat valkoisella laatalla tai lasituksessa ei ole sitä mitä toivon. Mukavaa viikonloppua sinnekin!

Reply
Johanna 18 huhtikuun, 2015 - 2:12 pm

Niin kaunis terassi! Minua kiinnostaisi tuon harmaan pihalaatan tiedot? Näyttää juuri siltä mitä haluaisin omaan pihaani.. 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 18 huhtikuun, 2015 - 2:21 pm

Hei ja kiitos! Tästä postauksesta löytyy tiedot laatoista: http://divaaniblogit.fi/modernistikodikas/terassin-laatoitus-kuvat-ennen-ja-jalkeen/

Reply

Jätä kommentti