Se kauneuttakin tärkeämpi seikka sisustamisessa

by Kerttu
Käytännöllistä sisustamista

Kaupallinen yhteistyö: Kodin Terra Jyväskylä

Usein ajatellaan, että sisustaminen on vain pintaa ja visuaalisuutta. Toki se on sitäkin, mutta lopulta sisustamisessa on kyse hyvin pitkälle siitä, kuinka koti tai vaikkapa mökki toimii. Kauneus ja käytännöllisyys siis kulkevat käsi kädessä.

Erityisesti mökillä pohdin asiaa jopa niin, että käytännöllisyys tulee ensin. Olosuhteet ovat erilaiset kuin kaupungissa, eikä pesukonetta voi käynnistää vain napin painalluksella. Se, miten sisustus toimii käytännössä, vaikuttaa myös siihen, kuinka ollaan. Mitä paremmin sisustus kestää ja ennen kaikkea palvelee arkea, sen rennompaa ja toimivampaa on elämä.

Tässä postauksessa kerron kolme käytännön sisustusratkaisua, jotka ovat tuoneet helpotusta elämään. Nämä eivät ole kallista designia, vaan enemmänkin arjen edullisia ja käytännöllisiä ratkaisuja. Kaikkia yhdistää se, että ne saa napattua matkaan Kodin Terrasta.

Mitä paremmin sisustus kestää ja ennen kaikkea palvelee arkea, sen rennompaa ja toimivampaa on elämä.

1. Pimennysrullaverhot: Hyvät unet – parempi mieli 

Minusta makuuhuoneen tulee olla yöllä pimeä. Yötön yö on toki ihana asia, mutta ei aamuneljältä herääminen.  Pimennystä varten asensimme heti pimentävät Ihanin Taika rullakaihtimet.

Sävyksi valitsin mudan, joka sopii kauniisti hirsiseiniin. Valkoinen väri olisi tuonut tähän tilaan liian suuren kontrastin, koska tarkoitus on, että verho ei korostu tilassa liikaa. Pimennysrullakaihtimen ansioista saan nyt rauhassa nukkua miettiä, haluanko tilaan jonkin muun verhoratkaisun vai mennäänkö näin.

2. Juuttimatto – Silmiä ja varpaita hivelevä sisäänkäynti

Sisään ja ulos (aika usein kesällä vielä paljain varpain)!

Eteismatolta vaaditaan hyviä ominaisuuksia, mutta samaan aikaan se soisi tarjoavan myös silmän iloa kotiin / mökkiin saapujalle. Juutti on erittäin kestävä materiaali ja lika ei näy siinä helposti. Minulle oli mökillä myös tärkeää hankkia sekä eteiseen että keittiöön matto, joka on helppo ja nopea puistella. Meidän kuusilankkulanttia on pehmeä ja altis kolhuille, siksikin on mukavaa suojata pinta matolla.

Kodin Terrasta löytyy hyvä valikoima mattoja ja tekstiileitä. Kannattaa siis pitää silmät auki ja erityisesti kurkistaa materiaalilappuun; luonnonkuitu on varma valinta.

Koska tila on pieni, valitsin yhtenäisyyden vuoksi kaksi samanlaista mattoa. Sisäänkäynti on nyt helppoa pitää puhtaana ja matot tuntuvat ihanalta myös paljaan jalan alla.

3. Puutasojen suojaaminen – lepo vaan keittiössä 

Meillä on mökin keittiössä tammitasot, jotka ovat kauniit, mutta vaativat suojaa. Ehdimme tovin mökkeillä ennen kuin sain Kodin Terran reissulta ostettua Osmo Colorin TopOilin, jolla pinnat saa suojattua.

Monta pitkää viikkoa puu ilman mitään suojaa! Olin koko ajan rätin kanssa vahtimassa, että kukaan ei roiskuta vettä puutasolle. Marjatahroihin hyökkäsin kuin viholliseen, eikä luojan kiitos punaviinikausi ole vielä edes käynnistynyt. Ei kovin rentoa menoa keittiössä ja myönnän, että pari pientä jälkeä jo sain aikaiseksi.

Teen usein niin, että marssin Kodin Terraan ja suoraan asiakaspalvelupisteelle ja pyydän myyjän apua. Niin tälläkin kertaa. Pyysin kertomaan, mitä välineitä tarvitsen tasojen öljyämiseen ja kuinka homma näppärimmin tehdään. Toki ohjeita on Google pullollaan, mutta asiantuntijaan on helppo luottaa ja homma käy nopeasti.

Ostin mikrokuitutelan, astian ja purkin oljyä ja aloin hommiin. Öljy oli nopeaa ja helppoa levittää ja taas mietin, miksi tällaista pikkuhommaa on siirtänyt viikkokaupalla. Valitsin värittömän öljyn, sillä pidän tammitasomme sävystä juuri sellaisena kun se on.

Lopputuloksena olivat kiiltävät ja kosteat pinnat,  joiden pitää antaa kuivua rauhassa vuorokauden verran. Käsittelyn voi myös uusia kestävämmän pinnan saamiseksi. Lopputulos on kauniin mattainen sekä turvallinen ja miellyttävän tuntuinen.

Nyt taso kestää  tavanomaisia kotitalouskemikaaleja ja värjääviä aineita, kuten mehua, kolajuomia, kahvia, teetä, maitoa – ja vaikka sitä viiniä.  Huh!

Nämä olivat kolme valintaani toimivan ja kauniin (mökki)arjen puolesta, vaikka ihan samat periaatteet pätevät kotonakin.  Töiden alettua kaipaan kovasti mökille, mutta tässä olisi yksi pieni muuttoprojekti hoidettavana. Uuteen kotiin pyrin luomaan ympäristön, jossa kauneus ja käytännöllisyys kohtaavat. Projekteilta ja Kodin Terran vierailuilta ei varmasti voi välttyä jatkossakaan.

Iloa alkavaan elokuuhun!

Saatat pitää myös

4 Kommentit

Heini 31 heinäkuun, 2019 - 6:02 pm

Kiitos vinkeistä, itseäkin houkuttaisi kovasti tuo puutaso mökille, vaikka monet tapaamani keittiömyyjät tuntuvat suosittelevan laminaattia talvikylmään mökkiin.

Käytännön vinkkeihin liittyen, olisiko mahdollista kirjoitella vielä jotain aiheesta mökkitiskaus (ja miten ihmeessä tehdä se mukavimmin). Meidän mökillä juuri isoin työkuorma on ne tiskit, ja voi kääk mikä homma…

Kiitos upeasta blogista ja ihanista mökki-aiheista!

Reply
Kerttu 1 elokuun, 2019 - 6:05 am

Moikka Heini! Mökkiasioissa ajattelen niin, että mitä luonnollisempi materiaali, sen parempi. Siksi en halunnut laminaattitasoa keittiöön, vaan aidon puun. Hyvällä suojauksella pärjää varmasti talven yli 🙂

Mökkitiskauksesta onkin tulossa juttua, toivottavasti ehdin ennen syksyn tuloa, mutta viimeistään keväällä. Prosessi on meilläkin hioutumassa. Ja kyllähän sitä tiskattavaa riittää, joten tiskauksesta kannattaa tehdä mahdollisimman mukavaa ja ergonomista.

Kiitos kannustavista sanoista, mukavaa että olet viihtynyt mökkijuttujen parissa!

Reply
Frida 3 elokuun, 2019 - 4:59 pm

Meillä on talvikylmässä mökissä massiivitammiset pöytälevyt. Viimeisenä syksyllä hionta ja kevyt öljy, ja keväällä ekalla kerralla sama homma. Hyvin pysynyt!

Reply
Maiju 1 elokuun, 2019 - 10:18 am

Olisi kiva päästä kurkistamaan keittiön kaapistojen sisälle, miten olet ratkaissut säilytyksen. Minkä kokoinen tuo saareke on? Tuntuuko tila riittävän?

Reply

Jätä kommentti