Kokemuksia terassin verhoista ja lämmittimestä

by Kerttu

Tämän kesän uutuuksia terassillamme ovat verhot ja lämmitin ja nyt muutamien kuukausien käyttökokemusten perusteella ajattelin kirjoittaa ajatuksiani niistä. Terassillamme on tilaa 30 neliötä ja  muutama vuosi sitten Keski-Suomen Sisustusmiehet laatoitti tilan ja portaat, jonka jälkeen terassi  lasitettiin yhteistyössä Lumonin kanssa. Sen jälkeen meillä on ollut keväästä syksyyn yksi ylimääräinen huone, joka onkin aktiivisessa käytössä milloin rentoutumiseen, ruokailuun tai kahvitteluun.

*

terassi-3

*
Tässä ylimmässä kuvassa pilkistää grilli, joka ennen oli terassin sisäpuolella. Huolimatta lasien avaamisesta ja tehokkaasta läpivedosta grillatessa tulee aina höyryä, joka ikävästi ajan mittaa tahrasi laseja. Nyt kaasugrilli on heti oven ulkopuolella, joten siinä on helppoa laittaa ruokaa samalla kun hengailee terassilla. Tällä kokemuksella en voi suositella kaasugrilliä lasitetulle terassille tai parvekkeelle.
*

terassi-4

*
Tämä kesä oli aika poikkeuksellinen, sillä ensimmäiset ja lopulta myös aika harvinaisiksi jääneet helteet olivat jo toukokuussa. Silloin havahduin siihen, että tilasta tuli kuuma pätsi auringon porottaessa lasien läpi. Ajatuksemme on ollut tehdä tilasta sellainen, jossa viihtyy niin kuumalla kuin kylmälläkin säällä ja siksi päätin selvittää, millaisia verhovaihtoehtoja on. Vaikka ajatuksissani oli Pinterest-henkiset tuulessa lepattavat pellavaverhot, niin hyvin pian käytönnöllisyys ja säänkestävyys voittivat.
*

terassi-5

*
Koska lasitukset ovat Lumonilta ja olemme olleet niihin tyytyväisiä, oli järkevä valinta ottaa myös auringonsuojaverhot heiltä. Mittojen mukaan teetettävät verhot tulivat parissa viikossa. Vaikka paahdetta ei tänä kesänä ole liikaa ollut, on verhot kuitenkin olleet aktiivisessa käytössä. Ne suojaavat häikäisyltä sekä antavat myös yksityisyyttä. Näin kesäaikaan terassimme on pensasaitojen ansioista hyvin suojassa katseilla, mutta kun syksy pudottaa lehdet, olemme taas enemmän näkyvillä. Siinä vaiheessa on mukavaa hakea verhoilla suojaa.
*

terassi-6

*
Tässä kuvassa havainnollistuu hyvin verhojen monikäyttöisyys. Niitä voi siis ohjata kahdesta eri suunnasta; ylhäältä ja alhaalta. Riippuen näkymistä ja paahteesta, voi valita juuri sopivan tavan avata maisemaa tai suojautua katseilta. Kokonaan suljettuna terassista saa hyvin huonemaisen tilan.
*

terassi-9

*
Verhojen mekanismi toimii hyvin ja yläverhoja voi nostaa ja laskea ”kepin” avulla. Alkuun olin huolissani, likaantuvatko valkoiset verhot herkästi, mutta onneksi muutamat tummat pienet sormenjäljet olen saanut pyyhkäistyä pois. 1,5 vuotiaamme oli alkuun äärettömän kiinnostunut verhojen huomaamattomista vaijerinaruista, mutta onneksi ränkkäämisvillitys on jo laantunut.
*

terassi-7

*
Entäs se lämmitin sitten? Totuushan on se, että syksy tuntuu jo illoissa ja jos terassilla haluaa viettää enemmän aikaa, se vaatii joko kunnon pukeutumisen tai lämmittimen. Nyt on ollut tosi mukavaa napsauttaa keväällä Pihanolta saatu Solarmagic terassilämmitin päälle. Muutamana iltana olen istuskellut terassilla töiden merkeissä, Skype-puheluita kun ei viitsi pölpöttää keittiönpöydän ääressä lasten nukkuessa. Selän takana hohkaava lämmitin on tehnyt terassista tunnelmallisen ja toimivan paikan. Siinä istuskellessa aika hidastuu ja huomaa ihan eri tavalla, miten elokuun ilta hämärtyy.
*

terassi-10

*
Lämmitin on heti valmis eli ei tarvitse kun napsauttaa virtanappi päälle, homma toimii. Jos rakentaa, kannattaa lämmittimelle hahmotella paikka jo suunnitteluvaiheessa. Pihanon sivuilla näkyy, miten huomaamattomaksi lämmittimen saa esimerkiksi integroimalla se kattoon kiinni. Onneksi muotoilu on hyvin katseenkestävää ja varsinkin silloin, kun lämmitin on pois päältä, se sulautuu aika mukavasti seinään.
*

terassi

*
Sellaista terassielämää täällä, kesän jatkoaikaa vietetään ja tiristetään lämpimistä päivistä vielä kaikki ilo irti. Mitäs pidätte muuten pöytäliinasta? Tämä Marimekon kangas on kirppislöytö ja ensin ajattelin siitä verhoa tyttären huoneeseen, mutta nyt en kyllä millään raaski vielä sitä pois terassilta. Mielestäni se tuo juuri sopivasti mummolaa modernille terassille, eikä siis muuten kuin siksi, että mummoni rakasti Marimekon kuoseja. <3

(Lopuksi, KIITOS. Sain paljon palauteta edelliseen Onnellisuuskuplia-postaukseen eri kanavista ja vastaan jokaiselle pian!)
*

Saatat pitää myös

2 Kommentit

Ilmeini 23 elokuun, 2016 - 9:47 pm

En tiedä onko grilleissä (vai grillaajissa 🙂 eroja.. Meillä on lasitetulla terassilla kaasugrilli, eikä kolmen (vaiko jo neljän..) kesän käyttökokemuksen jälkeen ole mitää moitittavaa asiassa eli ainakaan grillin takia ei laseja tarvitse pestä.
Terassilämmittimestä kysyisin, että lämmittääkö se koko tilaa vai tuntuuko lämpö vain esim. selkään jos siihen on selin? ymmärsitkö mitä tarkoitan? 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 26 syyskuun, 2016 - 10:20 pm

Hei! Pahoittelut hitaasta vastauksesta, kysymyksesi oli päässyt hautautumaan kommenttilaatikossa. Lämmitin ei lämmitä koko tilaa, vaan kyllä se toimii niin, että mitä lähempänä on, sen lämpimämpi on. Toki lämpö hehkuu pidemmälle matkalle, esim. tässä lämmittää ihanasti kaikkia pöydän ääressä istuvia. Sohvaryhmään saakka lämpö ei kunnolla yletä eli siellä pitäisi olla toinen lämmitin, jos haluaa lämmittää koko terassin.

Reply

Jätä kommentti