Kodin siivous – homma haltuun lapsiperheessä

by Kerttu

Kaupallinen yhteistyö: Siistiksi.fi ja Electrolux

Ai ihanaa, viikonloppu,  saa rentoutua! Paitsi, että on pakko siivota ensin.

Siinä on pieni dilemma, kun rakastaa siisteyttä, mutta ei siivoamista. Ja siinä toinen, että koko ajan siivoaa, joku toisesta päästä myös samaa tahtia levittää tavaraa. Tuttu juttu varmasti monessa lapsiperheessä; työ ei lopu koskaan. Joulu vielä laittaa pari extrakierrosta siivousmittariin, sillä mikäpä olisi ihanampaa kuin koristella siisti koti?

Onneksi tässä on tarttunut hihaan muutama kikka, jolla ei kauhun, vaan arjen tasapainoa pyritään vaalimaan.  Nyt yhteistyössä pitkäaikaisen yhteistyökumppanin eli perheyritys Siistiksi.fi:n ja Electroluxin kanssa voisin jakaa niistä muutaman  ajatuksen teillekin.


Joka päivä jotakin 

”Vie mennessäsi ja tuo tullessasi” sääntö lienee paras siivoussääntö. Kun lelut kulkevat huoneesta toiseen, hiekkaiset ulkovaatteet lepäilevät eteisenmatolla, pyykkikone piippaa ja pallo osuu koiran vesikuppiin läikäyttäen lammikon lattialle, ei auta kun pitää hommaa jatkuvasti hanskassa. Varsinaiset siivouspäivät ovat puhtaudelle, mutta jokainen päivä on järjestelylle. Onneksi tämä toiminta tulee jostain selkärangasta, enkä miellä sitä varsinaiseksi siivoamiseksi, enemmänkin arjen hallinnaksi.

Kunnon siivousten ulkoistaminen

Meille iso juttu on ollut isompien siivousten ulkoistaminen. En nyt edes ihan tarkkaan muista, kuinka kauan meillä on käynyt siivooja apuana. Ennen kuopuksen syntymää ostin siivouspalveluita ja laitoin ne hoitovapaalla säästösyistä tauolle. Kunnes taas töihin palattuani törmäsin jatkuvaan keskeneräisyyden tunteeseen.

Nyt siivoojat käyvät joka toinen viikko ja silloin tehdään perusteellinen siivous lattianpesuineen. Suurinta luksusta tässä on se, että koko talo on putipuhdas yhtä aikaa. Ihanin hetki on tulla siivouspäivänä töistä siistiin kotiin. Ja ei, ennen siivoojaa ei siivota, ainostaan järjestellään.

Siivouspalvelu auttaa pitämään hommaa hanskassa myös siivousten välillä. Joka toinen viikko riittää kevyt imurointi ja vessojen pesut. Keittiötä tulee pyyhittyä joka tapauksessa tilanteen pakosta päivittäin.

Laitteet kuntoon

Tänä syksynä olen testannut kahta uutta laiteapuria; Electroluxin UltraPoweria ja teknologisista innovaatioista kiinnostuneena myös saman merkin Pure i9-robotti-imuria.

Ihan ensin tunnustus; olen maailman laiskin kaivamaan esiin keskuspölynimuria. Meillä on siivouskaapissa se järkyttävän pitkä letku, jolle on pari paikkaa seinässä eri puolilla taloa. Erityisesti silloin, kun haluan täsmänä imuroida keittiön lattialta muruset tai hiekkaisen eteisen maton, keskuspölynimuri tuntuu epäkäytännölliseltä.

Halusin lykätä tämän postauksen kirjoittamista, jotta minulla on pidempi kokemus siitä,  toimivatko nämä laitteet oikeasti. En ala jakamaan sen syvällisempiä siivouskokemuksia, sillä minua kiinnostaa tasan kaksi asiaa: onko joku laite hyvä vai ei ja tekeekö se sen, mitä luvataan?

Hyvillä mielin voin kertoa, että UltraPower-varsi-imurista minulla ei ole kuin hyvää sanottavaa, sillä se imuroi huolella, sen akku kestää ja sen ääni on miellyttävä. Pikkunen, mutta sitäkin hauskempi ominaisuus on se, että imuri pysyy pystyssä itsestään. Jos siis vaikka olisi sellainen hypoteettinen tilanne, että siivous ei yhtäkkiä kiinnostaisikaan tai joku yllättävä tekijä keskeyttää homman.

Entäs se robotti sitten?  Ajattelin, että elämäni helpottuu lopullisesti, kun voin vain joka toinen viikko käynnistää robotin, joka hoitaa talon puhtaaksi. Tytär antoi sille nimeksi Popi ja yllättävän pian jo puhumme, että mitä Popille kuuluu ja onkohan se saanut siivottua. Testivoittaja Electroluxin  PUREi9TM sanotaan olevan älykäs ja aidosti itsenäinen robotti-imuri, joka antaa vapauden tehdä muita asioita.

Vaikka olen ottanut rauhassa aikaa testaukseen, ei robotin sielunmaisema ole ihan selkiytynyt. Tuntuu vähän uskomattomalta, että edistyksellisellä teknologialla se skannaa tilan, havaitsee esteet ja määrittää virtuaalisen kartan, jonka avulla siivous hoituu tarkasti ja automaattisesti. Imuria ohjataan kännykällä, jonka kautta voi käynnistää imurin vaikka keskellä työpäivää tai seurata, milloin hommat on saatu päätökseen. Välillä on käynyt niin, että olemme käynnistäneet siivouksen, mutta  se on saanut imuroitua vain olohuoneen maton. En sitten osaa vielä varmaksi sanoa, onko robotilla vielä tilan hahmottaminen kesken ja laajentaako sen reviiriään tehokkaammin tulevaisuudessa. Jatkan testailua ja raportoin lisää myöhemmin.

Miellyttävät välineet ja ystävälliset pesuaineet 

Mitkä asiat sinulle ratkaisevat pesuainehyllyllä?

Meikkipuolella luonnonkosmetiikka valtaa alaa ja uskoisin, että sama trendi näkyy pian myös kodin puhdistuksessa.  Luonnon ja ihmisten hyvinvointi on nykyään uhattuna monelta eri puolelta ja kodin siivouksessa käytettävillä aineilla voi vaikuttaa ympäristön ja kodin myrkkykuormaan. Arvostan sitä, että  Siistiksi.fi käyttää vain biohajoavia ja kasvipohjaisia tuotteita, jotka eivät kuormita luontoa. Allergia- ja astmaliiton hyväksymät pesuaineet eivät ärsytä edes henkisesti, sillä olisihan se outoa jos omassa kodissa olisi töistä tullessa vastassa vieras tuoksu.

Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Natura– ja Attitude-sarjojen tuotteet. Hyvät pesuaineet lisäävät iloa kodin siisteydestä ja  olen ollut aina innokas testaamaan erilaisia vaihtoehtoja siivousrintamalla. Onneksi kaupoissa on saatavilla hyvä valikoima ympäristömerkittyjä puhdistusaineita. Jos on epävarma valinnastaan, voi huoletta ostaa Joutsenmerkin saaneita tuotteita, sillä niiden ympäristövaikutukset on huomioitu tuotteen koko elinkaaren ajalta.

Kemikaalien terveysvaikukset ole oikeasti mitään pikkujuttuja. Joutsenmerkityt puhdistusaineet eivät saa sisältää syöpää aiheuttavia tai perimälle haitallisia ainesosia. Toivottavasti myös kloriitilla läträämisen aika on ohi, sillä voimakkaiden pesuaineiden pitkäaikainen käyttö edistää kestävien mikrobikantojen muodostumista, joihin ei tehoa enää desinfiointikaan.

Vähemmän tavaraa ja paremmat säilytystilat

Arjen hallinnassa kaikkein tärkeimmät tekijät ovat tavaran ja säilytystilan optimoiminen. No, jokainen varsinkin useampilapsinen perhe tietänee sen tahdin, jolla vaatetta ja varustetta jää pieneksi. Kierrätystyön tehostaminen olisi meillä todella tarpeellista, sillä kaapista saattaa löytyä vaikka kymmenet liian pienet kengät. Lähialueen FB-kirppiksen lisäksi vien usein tavaroita ja vaatteita SPR:lle tai Hopelle. Se on myös helppo tapa päästä kaappikuormasta eroon, riittää että tarkistaa että lasti on ehjää, puhdasta ja ajanmukaista ja kuskaa laatikon perille. Samalla saa hyvän mielen lahjoituksestaan.

Ihastelen ja kadehdin jokaista perhettä, joka saa pidettyä kaapit aina tiptop. Ehkä meillä on vähän liian paljon säilytystilaa, joten kaikenlainen jemmailu on mahdollista.

Mitkä asiat teillä tuppaavat ryöpsähtämään? Meillä vaatteiden lisäksi myös lelut, laturit sekä erilaiset ”tärkeiden papereiden pinot” eli sellaiset asiakirjat, joille ei heti tiedä, mitä tehdä tai minne ne kannattaisi laittaa.  Sen sijaan, että hommaa enemmän kaappitilaa kannattaa siis miettiä, mitä aidosti ja oikeasti tarvitsee.

 

Lapset töihin

Siivous kuuluu perheen kaikille asukkaille. Kaksivuotias osaa kerätä palikat koriin leikin jälkeen yhdessä aikuisen kanssa, mutta kahdeksanvuotiaalta voi vaatia jo oman huoneen siisteyttä ja osallistumista pieniin kotitöihin. Eräänä kauniina päivänä tuijottelin taas vyöryvää puhtaan pyykin vuorta ja hoksasin, että minullahan on näppäräsorminen tytär, jolle voin homman ulkoistaa. Niinpä neiti lajittelee muutaman euron korvausta vastaan pyykkejä kerran viikossa ja tilanne on varsin voittoisa sen kaikille osapuolille!

Olisi kiva kuulla, miten teillä lapset auttavat kotitöissä? Saavatko he pientä palkka yhteisestä hommista vai kuuluvatko perheen kotityöt automaattisesti kaikille?

Pikkuisen rennommin 

Siinä ehkäpä tärkein neuvoni, johon paras opettaja on ruuhkavuodet. En kertakaikkiaan ehdi pitämään koko kotia aina tiptop-kunnossa. Iltaisin on priorisoitava siivouksen eteen yhdessä oloa, liikuntaa, harkkakuskauksia,  blogin kirjoittamista ja milloin mitäkin metatyötä, jolloin pikkuhiljaa pinna kestää myös pientä sekaisuutta kasvaa. Olohuone-keittiö kun on hanskassa, kulkee ajatus ja malttaa heittäytyä sohvannurkkaan. Kodinhoitohuoneessa on ihan sitä varten ovi, että sen sotkut saa pois silmistä ja pois mielestä.

Uskon, että ei mene kauaa kun tilanne jo tasoittuu ja koti pysyy taas vähän paremmin kuosissa arjessa. Lapset kasvavat ja muuttuvat omatoimisemmaksi ja sekin aika koittaa, kun toivon jonkun olevan täällä sotkemassa.

Joulusiivouksen meillä hoitaa Siistiksi.fi:n väki ja se on kyllä yksi iso stressitekijä pois harteilta. Kodin siivous on tärkeä osa hyvinvointia ja jos vain mahdollista, hyvä tapa panostaa perheen yhteiseen aikaan.

Kun minulta kysytään, miten ehdin kaiken, ei siihen ole mitään salaisuutta. Ulkoistan osan niistä asioista, joiden hoitamiseen ei tarvita juuri minua persoonana ja panostan aikaani sinne, jossa minua tarvitaan. Niinpä kokemuksen syvällä rintaäänellä jaan lahjavinkkini sellaiselle tyypille, joka tarvitsee enemmän aikaa kuin tavaraa: Lahjakortti siivoukseen.

Loppukesästä meillä kuvattiin video, jossa kerron ajatuksiani kotisiivouksesta. Ensin ajattelin, että en jaa sitä, mutta menköön nyt kun on jo kilometrin mittainen postaus muutenkin 🙂

Miten teillä pysyy siivoushommat hanskassa?

Iloa ja rentoutta viikonloppuun!

Ps. Jos et suunnittele viettäväsi joulua kaapissa, jätä ne siivoamatta.

Saatat pitää myös

8 Kommentit

AA 16 joulukuun, 2017 - 8:55 am

Meillä on robotti-imuri (Roomba 980) ja olemme todella tyytyväisiä. Robotti hoitaa arki-imuroinnit ja siivousfirma koko siivouksen. Välissä itse pyyhin lattioita, pesen vessoja tarpeen mukaan. Erittäin suuri peukku robotti-imurille! Tosin muista merkeistä kuin Roombasta ei ole kokemuksia.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 16 joulukuun, 2017 - 11:31 am

Hei! Mahtava kuulla, että robotti toimii niin hyvin! Meillä on vielä tutustumisvaihe käynnissä, mutta luulen että juuri tuossa kevyissä arki-imuroinnissa tästä on loistava apu 🙂

Reply
Heli 16 joulukuun, 2017 - 12:26 pm

Meillä on koti kahdessa kerroksessa joten robottia pitäis aina roudata ylös ja alas. Meillä on keskuspölyimurin letkuja kaksi, ylä- ja alakerrassa omat. Pidän siisteydestä ja nautin puhtaasta kodista. Olen hermoraunio sekasotkun ja lian keskellä! Mies on oppinut että on paras kerätä lapset mukaan ja häipyyä ko rouva alkaa siivoaan. Valitettavasti alueellamme ei ole hyvää siivousfirmaa, jolle voisin ulkoistaa siivouksen. Yritän näiden ruuhkavuosien keskellä hoitaa kaiken itse. Olen perjantait töistä vapaalla ja yritän aina silloin siistiä kodin vklopun viettoa varten.

Reply
Chandelierhome 16 joulukuun, 2017 - 2:59 pm

Olipas pitkästä aikaa virkistävä kaupallinen yhteistyöpostaus täällä blogimaailmassa. Innostuin tuosta robotti-imurista siskon luona kyläillessä tässä hiljattain mutta totesin että meillä sen sujuva liikkuminen saattaisi olla hankalaa kun vastassa olisi useat listat huoneiden välissä ja helposti riehaantuva villakoira. 😉 tiedätkö miten korkeita esteitä tämä imuri pystyy ylittämään?

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 16 joulukuun, 2017 - 9:03 pm

Kiitos paljon, tämä palaute oli ilo saada <3 Tämä imuri pääsee 2,2 cm esteiden yli eli listat eivät ole ongelma. Minäkin mietin miten tavallista imuria haukkuva koira suhtautuu robottiin, mutta uskomatonta kyllä, ei välitä siitä pätkääkään 🙂

Reply
AA 17 joulukuun, 2017 - 8:58 am

Neatonilla on robotti-imuri, joka pääsee kuulemma korkeiden kynnysten yli. Tästäkin imurista olen kuullut paljon positiivista.

Itse robotti-imuroin kaksitasoista taloa. Robotin nostaminen toiseen kerrokseen imuroimaan on todella helppoa. Latausasemaa pidämme alakerrasta ja nostamme robotin välillä pyörimään yläkertaan.
Itse en antaisi enää robotti-imuria pois mistään hinnasta. Se pölyn ja roskan määrä, mitä robotti kerää on uskomaton.

Reply
Anu 16 joulukuun, 2017 - 9:12 pm

Miten ajankohtainen postaus tämä olikaan, olen juuri tänään puunannut ja putsannut huomisia synttäreitä vartan (samalla saa kyllä kelvata jouluunkin) ja mietin, miten tästä pääsisi helpommalla. No tiedän, tiedän, pitäisi pitää tasot tyhjinä ja paikat järjestyksessä aina, mutta… olen mieluummin valinnut salilla ja urheilemassa käymisen niinä hetkinä jotka saan tästä arjesta irroitettua…

Tuota robotti-imuria olen harkinnut, meillä kun pitäisi imuroida vähintään joka toinen päivä, tosin en tiedä ”tappaisivatko” meidän kaksi labbista sen jo heti kättelyssä…

Ulkoistaminen ei tässä vaiheessa ole oikein kannattavaa, kun on nuo isot koiran rotjakkeet… mutta lapsia kyllä käytän apuna, pientä palkkaakin siitä sitten voi saada.

Jotenkin tämä siivoaminen pitäisi saada vähän enemmän tavaksi, en vaan tieda miten…

Reply
Noora / Villakoiria ja kissankarvaa 21 joulukuun, 2017 - 1:57 pm

Mä olen myös haaveillut siivouspalvelujen ostamisesta, mutta en kehtaa vielä, kun olen kuitenkin lapsen kanssa kotona. Sitten kun laitetaan lapsi hoitoon, niin aivan varmasti satsataan kotisiivoukseen!

Meillä neiti 1 v 4 kk auttaa jo pyykinpesussa ja tiskikoneen tyhjentämisestä. Tyttö laittaa pyykit koneeseen ja painaa ohjelman päälle, ja nostelee äidille tiskejä koneesta yksitellen (toki otan terävät ja herkästi rikkoutuvat ensin turvaan). Lapsen kanssa kotitöiden tekeminen on tosi kivaa, ja toivon että hän oppii tekemään niitä vähän sujuvammin kuin minä. Meillä nimittäin tuppaa tavarakasoja kertymään jokaiselle tasolle, ja esineitä on esillä niin paljon muutenkin, että kaaos on enemmänkin se normaalitila… Tuota ”vie mennessäs, tuo tullessas” -tekniikkaa harjoitellaankin meillä koko ajan, ja hieman kehitystä parempaan suuntaan on jo havaittavissa 😀

Loistava loppuhuomautus! XD

Reply

Jätä kommentti