Kannattaako siivota ennen siivoojaa?

by Kerttu
Kaupallisessa yhteistyössä: Siistiksi.fi 
Heippa!
Siis tuleeko viikon ensimmäinen postaukseni todellakin vasta torstaina? Töiden alku on laittanut palikoita eri järjestykseen. Toisaalta tämä myös pohjustaa hyvin tämän päivän postauksen aihetta.  Pääsemme jälleen ikuisuuskysymykseen, mihin aika menee ja miten sen oikeasti haluaisi käyttää.
Olisi nimittäin ihanaa, että aina olisi siisti koti, takassa lepattaisi rauhoittava tuli ja maljakossa komeilisisi tuoreet kukat. Arki vie mennessään ja töiden, harrastuskuskaamisten, kotihommien jälkeen kaiken jäljellä olevan ajan haluaa pyhittää perheelle. Lasten nukahdettua illalla omakin olo on ollut sippipoikkifinaalissa. Vie hetken, ennen kuin uudet rutiinit löytyvät ja osansa ottaa myös marraskuun pimeys.
Vuosi sitten kirjoitin 3 valintaa – näin helpotan arkeani -postauksen. Silloin poikani oli puolivuotias ja olin yllättynyt vauva-arjen intensiivisyydestä. Jälkeenpäin on helppoa olla viisas ja todeta, että vähempikin olisi riittänyt. Mutta minkäs ihminen luonnolleen mahtaa, sepällä pitää olla sata rautaa tulessa 😉

kotisiivous

Kotisiivous oli yksi elämää helpottavista valinnoistani. Ja se oli i-ha-naa. Rakastin tulla siivottuun kotiin, oli niin mukavaa, kun perheen yhteiset vapaapäivät eivät menneet rätti kädessä ja nautin kovasti siitä tunteesta, kun koko huusholli oli siivotttu yhdellä kertaa alusta loppuun. Äitiyslomani päätyttyä ja hoitovapaani alettua tein taloudellisen ratkaisun ja pistin palvelun paussille. Ja kun viime viikolla palasin töihin, asia muuttui jälleen ajankohtaiseksi.

En ollut vielä ehtinyt laittaa tikkuakaan asian eteen. Tyypillisesti homma putkahti mieleeni iltaisin ja viikonloppuisin eli silloin kun oli aikaa siivota, mutta firmojen ovet säpissä. Sopimus edellisen siivousfirman kanssa oli rauennut ja pohdin, kenen puoleen tällä kertaa kääntyisin. Homma toimi edellisen kumppanin kanssa oikein mainiosti, mutta tuntilaskutus taisi olla kaupungin kalleimmasta päästä.

kotisiivous-2

Universumi taisi kuulla päänsisäiset jupinani, sillä viime viikolla puhelimeni soi ja linjan päässä oli siistiksi.fi-perheyrityksen yrittäjä. Hän oli tutustunut blogiini ja tarjosi mahdollisuutta testata palvelua. Jos puhelinkeskustelu olisi käyty kasvokkain, olisin onnesta varmasti kapsahtanut kaulaan! Siivouspäivä sovittiin pikaisesti ja tunsin jo siinä vaiheessa suurta helpotusta. Lapsiperheessä nimittäin riittää siivottavaa vaikka vuoden jokaiselle päivälle ja siksi helposti käy niin, että tehokkaammat suursiivoukset jäävät pitämättä.

kotisiivous-3

Mutta tarvitseeko kotona siivota ennen siivoojan tuloa? Kaksi ylintä kuvaa on otettu pari minuuttia ennen kuin siivooja saapui. Aamulla olimme lähteneet töihin, kouluun ja päiväkotiin kiireellä ja tavaroita oli hujan hajan. Lounastunnilla kaarsin kotiin ja yritin pikkupaniikissa laitella kamoja paikoilleen tietäen, että stressaaminen on täysin turhaa. Ajattelen kyllä niin, että vieraan ihmisen ei ole helppoa järjestellä toisen kotona, eihän hän voi tietää minne mikäkin kuuluu. Käytän mielummin siisteyden ammattilaisen ajan mielummin kodin puhdistamiseen kuin järjestelyyn, vaikka kaikki tehtävät häneltä hienosti hoituisikin.

kotisiivous-5

Lähdin takaisin töihin. Tällä kertaa ei enää tuntunut oudolta jättää vierasta ihmistä kotiini siivoamaan, luotin palveluun ja osaamiseen. Arvostan kovasti näitä puhtauden ammattilaisia ja olen kiitollinen, että saan apua tässä asiassa. Palkkaamalla siivoojan ostan ensisijaisesti aikaa lapsilleni ja tuntuu, että tässä vaiheessa se on paras sijoitus mitä voin tehdä.

Muutaman tunnin kuluttua palaan puhtautta kiiltävään kotiin. Laitan tuoreet leikkokukat maljakkoon ja laittaisin takkaan tulet, jos jaksaisin. Hoitopäivän uuvuttama yksivuotias lepää sylissäni sohvalla ja luemme monta kuvakirjaa hievahtamattakaan. Välillä nostan katseeni siistiin keittiöön. Olkoon kuinka klisee hyväntä, mutta tässä on arjen todellista luksusta.

Olisi hauska kuulla sinun mielipiteesi otsikon kysymykseen. Siivoatko kotona ennen kuin siivooja tulee? Tai jos teillä kävisi siivooja, luuletko että siivoaisit? 

*siivouspalvelu saatu blogin kautta

Saatat pitää myös

21 Kommentit

Mymmelinmamma 10 marraskuun, 2016 - 8:55 am

Minulla on käynyt kotisiivooja siitä asti, kun lapset olivat pieniä. Enkä pois vaihtaisi. Nyttemmin lasten aikuistuttua olen vieläkin nauttinut tästä,arjen luksuksesta joka toinen viikkoa. Aina olen lelut keräillyt ja ajehlehtivat tavarat suurinpiirtein paikoilleen laittanut. Se nopeuttaa siivoojan työtä ja näkyy toki laskussakin, kun hän suoriutuu siivouksesta nopeammin. Vaikka pidän järjestyksestä ja sekasotku ympärillä suorastaan ahdistaa, enkuitenkaan viimeisinä päivinä ennen siivoojan tuloa enää imuroi yms. vaan annan kodin olla.
Olen joskus sanonut ihanalle siivoojallemme, että hän ei pelkästään puhdista kotiemme, hän pistää myös ikäänkuin päänikin järjestykseen, niin rentouttavalta tuntuu paluu siivottuun kotiin. On vapauttavaa ajatella, että aikaa jää muuhunkin (harrastuksiin, pihahommiin …)

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 11 marraskuun, 2016 - 8:56 pm

Voin uskoa, että tästä ihanuudesta on vaikeaa luopua ja toisaalta, miksi pitäisi? Sitä voi nipistää vaikka ravintolaruokailuista tai muista rahareiístä, jos tiukille menee. Tuo on hyvin sanottu, että samalla menee pääkin järjestykseen 🙂

Reply
eak 10 marraskuun, 2016 - 10:39 am

Jos meillä kävisi siivooja, en siivoaisi ennen hänen tuloaan. Tavarat kyllä laittaisin paikoilleen ja matotkin ehkä veisin ulos pois tieltä 🙂 Olisi kyllä luksusta, kun joku kävisi pyyhkimässä pölyt ja pesemässä pinnat!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 11 marraskuun, 2016 - 8:56 pm

Näin se onkin järkevää. Enemmän se oma siivoaminen ennen siivoojaa on just järjestelyä ja yksi iso matto tomutettiin yhdessä pihalla 🙂

Reply
Susanna 10 marraskuun, 2016 - 10:45 am

Meille palkattiin myös siivooja hoitovapaan jälkeen. Nyt on 7v.käynyt enkä aio luopua siitä arkea helpottavasta asiasta kovin helposti. Legot meillä lapsi kerää laatikkoon ja pyykit korjaan kuivaustelineeltä mut muuten en itse järjestele.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 11 marraskuun, 2016 - 8:58 pm

Kuulostaa ihanalta! Toivottavasti meillä homma alkaa toimimaan samoin 🙂

Reply
Aletta 10 marraskuun, 2016 - 10:50 am

Minulla käy myös siivooja joka toinen viikko. Ennen siivojaan tuloa komennan lapsia järjestelemään omat huoneensa, laitan itsekin tavarat paikoilleen ja pyrin huolehtimaan että pyykkivuori on noin suunnilleen kesytetty. Näin koska
– lasten on hyvä oppia ottamaan vastuuta omista tavaroistaan ja oman huoneensa siisteydestä
– siivoojan työ on helpompaa ja tehokkaampaa kun voi keskittyä varsinaiseen siivoukseen tavaroiden järjestelyn sijaan
– pyykeistä tuleva pöly tulee siivottua
– siivouksen jälkeen on oikeasti muutama päivä vapaata kotitöistä, myös pyykkihuollosta silittämisineen

Siivooja on ihanaa arjen luksusta, aikaa jää enemmän lapsille ja paluu siivottuun kotiin on todellinen nautinto!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 11 marraskuun, 2016 - 8:58 pm

Tiivistit sen niin loistavasti, että tähän ei ole mitään lisättävää!

Reply
Anna 10 marraskuun, 2016 - 4:46 pm

Kun meillä kävi siivooja, järjestin tavarat paikoilleen ja pinnat puhtaiksi. Siivooja viikkasi vaatteet pyykkinaruilta (esim. lastenvaatteita en juurikaan silitä).
Nykyisessä asuinmaassamme on tavallista, että kodeissa käy kodinhoitaja/siivooja. Monilla joka arkipäivä, meillä kolmesti viikossa. Edelleen katson että lelut ovat pois lattioilta, mutten juuri muuta. Aluksi tuntui hieman oudolta näin usein käyvä kodinhoitaja, enkä missään nimessä haluaisi hänen tulevan joka päivä, mutta onhan se ihanaa, kun koti on poikkeuksetta siisti. Tehtävää isossa kodissa jää silti minullekin.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 11 marraskuun, 2016 - 9:00 pm

Tässä tosiaan on kulttuurieroja, jotenkin me suomalaiset ollaan herkästi sellaisia, että apua ei pyydetä. Mutta onhan tuo nyt tosi hyvä systeemi ja vapauttaa aikaa moneen muuhun asiaan!

Reply
Tuikku 10 marraskuun, 2016 - 7:19 pm

Meillä käy siivoja joka toinen viikko. Järjestelen vain ylimääräiset tavarat pois lattioilta, tuoleilta ja esim keittiön tasolta. Tähän pikajärjestelyyn menee noin 3 minuuttia ennen töihin lähtöä. Pyykit saavat kuivua saunassa jos en ole niitä juuri sille päivälle kaapittanut. Siivooja kera kotitalousvähennyksen on ihana sijoitus omaan vapaa-aikaan.

Reply
Elina 10 marraskuun, 2016 - 8:15 pm

Olen ajatellut asiaa, mutta toistaiseksi kynnys vieraan ihmisen tuloon omaan kotiin on ollut liian suuri. Kaipaisin vielä jonkun tutun käytännön kokemusta ja suosittelua:)
Minua kiinnostaisi, paljonko siivouksen kustannukseksi jää suunnilleen kotitalousvähennyksen jälkeen? Siivouksen sisältö on varmastikin sovittavissa tapauskohtaisesti, mutta mitä siihen yleensä kuuluu? Vessojen puhdistus, vuodevaatteiden vaihto, mattojen tuuletus?
P.S. Mistä on tuo ihana vauvan ruokailualusta?

Reply
- 14 marraskuun, 2016 - 8:49 am

Kotisiivouksen sisältö vaihtelee suuresti firman ja sopimuksen mukaan 🙂 Itse työskentelin firmassa, jossa esimerkiksi vuodevaatteidenvaihto ja mattojen tuuletus olivat erikseen sovittavaa, ylimääräistä ekstraa, koska niihin kuluu kohtuu paljon aikaa. Perussiivous puolestaan sisälsi vessojen, suihkutilojen ja keittiön puunaamisen, pölyjen pyykimisen, imuroimisen ja lattian pesemisen. Myös yleisilmeeseen kiinnitetään huomiota, eli siivoojan käynnin jälkeen tuolin pitäisi olla suorassa ja sohvatyynyjen järjestyksessä 🙂

Kuten alempana oleva, samalla alalla työskennellyt (työskentelevä?) jo kommentoikin, niin vieraan ihmisen päästäminen kotiinsa voi tuntua isolle asialle, mutta loppupeleissä siivoojalle asunto on vain yksi monien joukossa. Toki asukkaista oppii paljon, jos samassa kohteessa käy kuukaudesta toiseen, mutta sillä ei ole väliä; siivoojia koskee tiukka vaitiolovelvollisuus, eli asiakkaiden asioista ei puhuta työpaikan ulkopuolella.

Reply
Sara 10 marraskuun, 2016 - 10:02 pm

Minä kai kuulun vähemmistöön siinä, että tykkään siivota enkä halua luovuttaa sitä tehtävää muualle. Työ kun tapahtuu pelkästään pään sisällä ja on kovin teoreettista, on ihanaa ja rentouttavaakin nähdä omien (ja miehen) kättensä jäljet siivotessa. Tosin eipä se varmasti lasten ollessa pieniä ollut niin kivaa kuin se nyt kouluikäisten kanssa on. He kun kantavat omankin kortensa kekoon.

Jos vain voisin, ulkoistaisin meidän perheessä kaupassa käynnin ja arkiruoanlaiton.

Mutta vastauksena kysymykseesi: järjestelisin tavarat, mutta en itse siivoaisi ennen siivoojan tuloa.

On mahtavaa, että nykyään on saatavilla koko ajan enemmän arkea helpottavia palveluja.

Reply
Jonna 10 marraskuun, 2016 - 10:33 pm

Meillä käy siivooja joka toinen viikko ja hän on meillä ”vain” kolme tuntia, joten ei siinä jää aikaa pyykkien viikkaamiseen vaan kyllä me nostamme jakkarat ylös valmiiksi ja rullaamme matot alta pois, että siivooja voi pyyhkiä pölyt, imuroida ja pestä lattiat ja siivota vessat kunnolla. Tuo aika menee itselläkin siivoamiseen. Ihana tunne tulla perjantaina töistä kotiin kun paikat kiiltää 🙂

Reply
Jonna Došen 10 marraskuun, 2016 - 10:41 pm

Meillä käy siistijä kerran viikossa ja täytyy myöntää, että vähän paniikin omaisissa fiiliksissä aina ennen hänen tuloaan laitan tavaroita paikoilleen 😉 Mutta ah sitä tunnetta, kun tulee takaisin kotiin eikä tarvitse jatkaa koko päivää kestävää siivousta vaan voi nauttia lasten kanssa siististä kodista.

Reply
UllaMaaria 11 marraskuun, 2016 - 9:14 am

Itse vuoden kotisiivoojan kokemuksella voin sanoa, että parhaat asiakkaat olivat he joiden kodissa tavarat oli laitettu paikoilleen ja asukkaat itse olivat ”jaloista” poissa. Asiallista palautetta, niin positiivista kuin huomautettavaakin, oli myös mukava saada, jotta pystyi siivoojana tekemään parasta jälkeä.

Mitä järkeä asiakkaan on imuroida tai pyyhkiä pintoja ennen siivoojaa??? Siivooja tekee ne jokatapauksessa. 🙂

Ymmärrän, että joku miettii, ottaako vierasta ihmistä kotiinsa siivoomaan, koska siivooja näkee aika paljon… Mutta toisaalta, siivooja tekee työtään ja näkee kaikenlaisia koteja ja sinun kotisi on vain yksi monesta. 🙂

Itse en raaski kotiäitinä käyttää siivouspalvelua, koska joutuisin pulittaa vähintään 6h siivouksesta. Siivoa silloin kun jaksan ja on aikaa siihen. Mutta olisihan se todellista arjen luksusta tulla kotiin, joka on siivottu kerralla kokonaan! 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 11 marraskuun, 2016 - 8:46 pm

Tämä olikin oikein hyvä näkökulma myös! Itsekin koen, että on parempi lähteä ns. pois jalosta ja antaa toisen tehdä työnsä tyylillään. Ja eihän siinä olekaan mitään järkeä alkaa imuroimaan ennen siivoojan tuloa, ehkä se on vaan sellainen urbaanilegenda 😀 Mutta tosiaan, paikat pitää järjestellä kuntoon, että ammattilainen pääsee suoraan hommiin.

Kotiäitinä jäi meilläkin palvelu käyttämättä, vaikka olisi sitä joskus tarvittukin. Mutta tulot olivat pienemmät ja jotenkin sitä ajatteli, että se siivous pitää itse hoitaa kun kotona on.

Reply
Miisa 12 marraskuun, 2016 - 11:48 am

Meillä käy siivooja perjantaisin joka viikko. On aivan ihana tulla kotia töistä, kun on siistiä ja la-aamuna ei tarvi ensimmäiseksi alkaa siivoamaan! Meillä ei ole iso koti, n. 60 neliötä, mutta suurkaupungissa työmatkoihin menee se vähän reilut 2h per päivä (ahtaus ja väenpaljous julkisessa liikenteessä vie päivän viimeiset mehut!), joten aika on kortilla ja siivouspalvelu helpottaa kovin. Meillä on myös kaksi kissaa, joten ihana saada sohvat, tyynyt, matot jne kunnolla ”karvavapaiksi” kerran viikossa (toki niitä saa itsekin viikolla putsata). Tykkään kyllä siivota, se on palkitsevaa, kun näkee työnsä jäljet, mutta tässä elämäntilanteessa tämä ratkaisu toimii hyvin. Joskus on myös kiva, kun voi vaihtaa vaikka imuroimisen ja pölyjenpyyhkinnän liesituulettimen pesuun tai muuhun ”vaativampaan” siivoamiseen siivoajan toimesta. Näitä kun itsellä tulee vältettyä, kun juurikin se imuroiminen ja perussiivous sitten vie koko siivousajan.

Reply
- 14 marraskuun, 2016 - 8:40 am

Näin entisenä kotisiivoojana suosittelen kyllä kaikkia siivoamaan ennen siivoojaan tuloa 🙂 Toisin kuin monet luulevat, siivouspalveluihin ei yleensä kuulu esimerkiksi tavaroiden järjestely – eli jos tiskiallas ja tiskipöytä ovat täynnä tiskejä, lattiat vaatekasoja ja pöydät lehtiä, ei siivoojaa voi siivota tehokkaasti eikä perusteellisesti. Toki sopimukset vaihtelevat, eli esimerkiksi tiskaaminen voi olla osa hommia. Sen sijaan siivoojan hommiin kuuluvia töitä ei tienkään kannata tehdä, eikä murehtia siitä, jos muutama tavara on epäjärjestyksessä 🙂

Mutta kotisiivous, ah! Sitten kun opiskelut ja osa-aikatyö siivoojana ovat ohi ja työelämä arkea, niin aion itsekin palkata siivoojan – eipä avokin tarvitse valittaa sotkuisuudesta ja minun stressata siitä, etten yksinkertaisesti jaksa. Kun koti on muuten siisti ja puhdas, on helpompi pitää myös tavarat yms. järjestyksessä.

Reply
- 14 marraskuun, 2016 - 8:52 am

Pakko selventää, että avokki siis valittaa sotkusta, koska on itse siisti ihminen ja hoitaa pitkälti taloutemme siivoamisen. Kyse ei siis ole miehestä, joka makaa sohvalla ja odottaa, että nainen pitäisi kämpän puhtaana 😀

Reply

Jätä kommentti