Ihanasti kahvilla

by Kerttu

Olen aikamoinen kahvikissa. En juurikaan hifistele kahvin kanssa, Kultamokat ja Presidentit menevät mainiosti, pääasia on kahvi on suht tuoretta ja sen saa nauttia maidon kanssa kauniista astiasta. Pahvimukista ei paraskaan kahvi maistu hyvältä, poislukien retket luontoon, koska eväät vain aina maistuvat ihanalta.

Me saimme joululahjaksi uuden Moccamasterin, edellisen palveltua moitteetta kymmenen vuotta! Itse asiassa kone on edelleen hyvässä kunnossa, se pakattiin laatikkoon odottamaan pääsyä mökille. T’ällä vanhalla kahvinkeittimellä on hauska tarina, sillä voitimme sen kiinteistönvälitystoimiston arpajaisissa, kun etsimme ensimmäistä omaa kotiamme.

Uusi Moccamaster on vähän erilainen malli ja uutena siinä on kytkin, joka katkaisee virran 40 minuutin jälkeen. Siis kuka ehtii juoda aina kahvit siinä ajassa? Ymmärrän kyllä, että ajatus on säästää virtaa ja juoda kahvi heti tuoreeltaan, mutta aika usein ehdin pannun äärelle tai santsikupilliselle siinä vaiheessa, kun pannu on jo kylmä. Tiedätte mitä kauneusvaikutuksista sanotaan, mutta vatsa ei kestä niin paljon kun naama vaatisi 😉

Kahvinkeiton arkisimmat välineet voivat olla hyvin kauniita. Hile Designin suodatinpussiteline ja sympaattinen kahvimitta ”Kapu” ovat kotimaista koivuvaneria. Lusikka mittaa kahvin ja  tuon varressa olevan halkion voi sujauttaa kahvipaketin suuta kiinnipitämään.

Suodatinpussitelineeseen mahtuu noin sata pussia helposti saataville. Tutkin vähän taustoja ja huomasin, että Sola-nimellä kulkeva teline on valmistettu lähituotantona ja käsin viimeistelty Suomessa kotimaisesta muotoon puristetusta koivuviilusta.

Aamu alkaa lähes aina kahvilla. Usein juon ensimmäisen kupposen kotona ja toisen töissä. Iltapäivälläkin on ihana pitää tauko kahvin äärellä. Iltaisin en enää kahvia juo, ehkäpä kiintiö täyttyy jo päivän aikana, enkä halua riskeerata yöunia.

Kahvi menee minulla ehdottomasti elämän pienet ilot – kategoriaan. Sen äärellä aloitetaan päivä, tavataan ystäviä ja tehdään töitä. Usein kahvi symboloi omaa hetkeä tai taukoa, niitä pieniä juttuja joita joka päivä tarvitsee.

Huomenna aamulla saakin juoda lomanaloittaiskahvit, mikäs sen parempaa! Talviloma tulee juuri sopivaan hetkeen. Tämän hektisen viikon jälkeen saatan tarvita extrakupin kahvia.

Hyvää viikonlopun alkua!

Saatat pitää myös

8 Kommentit

Sirpa 23 helmikuun, 2018 - 4:04 pm

Kahvi on kyllä jokapäiväinen must ja päivän piristäjä. Meillä taitaa olla just sama keitin hopean värisenä 🙂 Uusi sekin entisen Moccamasterin sanottua itsensä irti monien vuosien jälkeen. Vasta tämän keittimen kohdalla huomasin, että vettä jää aina piripintaan desilitran verran keittimen sisään. Tuli kyllä sellainen olo, että yök… se vesihän on kahvissa, jos vaikka on pois kotoa ja sitten taas keittelee kahvia. Tästä muuten oli netti Iltasanomissa juttukin tänään, että juuri Moccamastereissa keittimeen jää tuo aika huomattava määrä vettä ja joissain halpis keittimissä ei juuri ollenkaan. Johtuu kuulemma keittimen rakenteesta. Rutiiniksi onkin päivän päätteeksi tullut irrottaa metelliputki, josta vesi virtaa ja kaataa vesi pois säiliöstä. Me käytämme myös noita valkaisemattomia suodatinpapereita. IS:n toisessa jutussa sanottiin, että valkaistuista papereista ei tule kahviin niin paperin maku kuin noista ruskeista. Huuhtomalla ruskean suodatinpaperin haalealla vedellä saa kuulemma paperin makua pois. Tiedä sitten? Mitä jäämiä valkaisustakin paperiin jää? Kokeilin tuota huuhtomista, mutta olihan se aikamoista taiteilua saada märkä suodatinpussi aseteltua suodatin osaan 😀 Mukavaa viikonloppua ja kahvihetkiä :))

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 26 helmikuun, 2018 - 8:39 am

Hyvää huomenta täältä aamukahvin ääreltä! Hyvä vinkki tuo metalliputken irrotus, kiitos. Niitä huoltopesuja teenkin aina silloin tällöin, mutta tuo on vielä hyvä lisä. En ole huomannut eroa valkaistuissa ja ruskeissa suodatinpusseissa, mutta tuo huuhtelu kuulostaa vähän työläältä 😀 Noissa pienissä arjen jutuissa koitan valita sen ekologisemman vaihtoehdon, jos vain mahdollista.

Mukavaa uutta viikkoa!

Reply
Heli 23 helmikuun, 2018 - 5:17 pm

Jaa no on muitakin keittimiä ku meidän jotka sammuu liian aikaisin ? meillä sammuu puolen tunnin päästä kahvipannu! Ei hyvä se, sammuu ennen ku ensimmäistä kuppia oot ehtiny ottaa saatikka se toinen kuppi. -Heli-

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 26 helmikuun, 2018 - 8:40 am

Puoli tuntia, eihän siinä ehdi mitään! Joku EU-direktiivi vissiin tämäkin, että pannun pitää sammua tietysssä ajassa. Tunti voisi olla ihan sopiva aika, siinä ehtii santsatakin 🙂

Reply
Chandelierhome 23 helmikuun, 2018 - 10:14 pm

Kahvikissa ilmoittautuu! ? ennen en juurikaan välittänyt kahvista mutta puoliso on opettanut sitä juomaan ja nykyään juon jopa yövuoronkin jälkeen ennen unia kahvit. Uusimpana mieltymyksenä maidon korvaus kaurajuomalla, suosittelen! Hyvää lomaa ❤

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 26 helmikuun, 2018 - 8:41 am

Yövuoron jälkeen kahvit, ohhoh! Toisaalta jos se ei vaikuta uniin, niin miksi ei. Kaurajuomat ovat olleet minullakin mielessä, mutta en oikein tiedä millaista ostaisi, niin on jäänyt vielä kauppaan. Kiitos toivotuksista ja mukavaa viikkoa sinne!

Reply
MarjoH 25 helmikuun, 2018 - 8:39 pm

Minusta on tullut enemmän kahvin juoja lasten myötä. Aiemmin minulla oli kausia etten jopa juonut yhtään kahvia tai join vain kylässä tms. Nykyään menee n. 3-4 kuppia. Kaupan kahvihyllyltä olen löytänyt Roberts Coffeen vaniljakahvin ja minttusuklaan makuisen Muumi-kahvin. Niillä on ihana nautiskella välillä.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 26 helmikuun, 2018 - 8:41 am

Ihanalta kuulostaa nuo erikoiskahvit, pitääpä testata joskus. Mukavaa uutta viikkoa sinullekin, MarjoH!

Reply

Jätä kommentti