Huono sisustusidea

by Kerttu

Uskallan väittää, että lähes jokaiselle kertyy läjiä. Siis tavaroita, papereita tai vaatteita kasaantuu jonnekin, minne ei ole tarkoitus. Meillä läjiin liittyy yleensä aina joku pieni poikkeustila; vaatteet ovat puolipitoisia, eikä oikein tiedä laittaisiko ne kaappiin vai pyykkiin. Paperit ovat ajatuksella läpikäytäviä ja koska sitä ei ehdi heti tehdä, nippu kasvaa hyllyn reunalla tai keittiön tasolla. Tai sitten on vain olevinaan kiire tai väsymys.

Siisteyttä rakastavalle ihmiselle läjät ovat haastavia; niitä tulee ja joskus niistä pitää yrittää päästä pikaisesti eroon, kun niitä ei jaksakaan katsella tai tulee vaikka vieraita. Silloin läjän vain ”räjäyttää” kaappiin, kodinhoitohuoneeseen tai laatikkoon ja tämä aiheuttaa erästä sotkun inhokkimuotoa; piilosotkua. Koti siis näyttää siistiltä, mutta oventakana ta laatikossa vaanii pommi.

Piilosotku on myös asia, joka aiheuttaa asioiden katoamista sen sen myötä hermojen kiristelyä. Lempipaita löytyykin ryppykasasta, kun luulit sen roikkuvan siististi hengarisssa tai tärkeä lasku tai muistutus loistaa poissaolollaan.

Siirsin Wishbone-tuolin makuuhuoneeseen. Sille on täydellinen paikka huoneen nurkassa ja se näyttää kauniilta kun huoneeseen katsoo ovelta sisään. Sen päälle on hyvä heittää päiväpeitto yöksi.

Mutta mitä kummaa, tuoli kerää magneetin lailla vaatteita! Mutta onhan tuosta tuolilta vaatehuoneeseen ihan valtava matka, minkäs teet kun voimat loppuvat illalla juuri tuohon sängynkulmalle. Viikkasin vaatteet kaappiin ja kuskasin osan pyykkiin ja totesin, että yläkuvassa olevan ”vuoren” kasvattamiseen on osallistunut ihan koko perhe. Minun ja mieheni vaatteiden joukossa löytyi mm. juliste, Aku Ankka ja pikkuauto.

Totesin jo, että tuoli makuuhuoneessa on vain meillä huono sisustusidea. Mutta toisaalta, tuolin ansiosta vaatehuone pysyy siistimpänä, sillä läjien määrä arjessa taitaa olla aika vakio, paikat vain vaihtelevat. Annetaan vielä mahdollisuus.

Kertyykö teille läjiä vai oletko keksinyt viisastenkiven niiden välttämiseen? 

Saatat pitää myös

25 Kommentit

Daphnion 18 syyskuun, 2018 - 6:56 pm

Kyllä kertyy! Niitä kasoja löytyy vielä useampia. Pahin on kellariin vievä oviaukko. Siihen viskataan kaikki likapyykki, koska jostain kumman syystä ei jaksa vaan kantaa niitä rappusia alas asti pyykkikoriin. Kumma juttu.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 23 syyskuun, 2018 - 9:32 pm

Heippa! En voi edes kuvitella kasojen määrää, jos asuisin kahdessa tai kolmessa kerroksessa. Juuri tuollainen porrasaukko suorastaan huutaa kasaamaan kaikki ylä/alakertaan menevät tavarat siihen 😀

Reply
Läjä-Jälä 18 syyskuun, 2018 - 7:05 pm

Läjät kuuluvat elämään vähän samalla tavalla kuin hiekka eteiseen. Kenenkään asunto ei ole showroom, vaan se on asukkaiden koti. Siellä kuuluu näkyä elämän jäljet.
Mun kotona läjät ovat paikoillaan, kunnes ne ärsyttää ja korjaan ne pois. Onneksi läjiä ei synny olohuoneen ja ruokailutilan puolelle.
Eteisen yhdelle tuolille niitä kertyy, samoin makuuhuoneisiin.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 23 syyskuun, 2018 - 9:33 pm

Minäkin ajattelen, että läjät vain ovat osa arkea ja sitten kun ehditään, ne puretaan. Mutta tämäkin kommenttilaatikko todistaa, että osa ihmistä pystyy elämään ilman kasaantuvia asioita 🙂

Reply
Marita 18 syyskuun, 2018 - 7:51 pm

Hahhaa, tuttu tilanne – tuoli on kun magneetti joka kummasti kerää vaatetta. Kaunis tuoli!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 23 syyskuun, 2018 - 9:34 pm

Joku magneettikenttä siinä on oltava 😀 Sääli peittää noin kaunista tuolia! Pitää tsempata vähän 🙂

Reply
Sanna/ Lyde 18 syyskuun, 2018 - 10:28 pm

Juu, meillä läjittyy kaikki. Lasten lelut joita poimin lattialta ja nostan saarekkeen kulmalle ”vien myöhemmin yläkertaan”, laskut ja muut paperit, myöskin siihen saarekkeen kulmalle. Puhtaat pyykit kodinhoitohuoneen pöydälle kun kukaan ei ehdi viikata, saatika viedä kaappiin. Kengät, reput, koiranlelut, jne. Ja tunnustan työntäväni sen saarekkeen päällisen vain kaappiin piiloon jos tulee vieraita! 😀

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 23 syyskuun, 2018 - 9:35 pm

Koko perheen yhteinen harrastus; läjien kerääminen ja lopulta myös purkaminen (jälkimmäinen saattaa aiheuttaa spontaania purnausta) 😀

Reply
Chandelierhome 19 syyskuun, 2018 - 1:57 am

Läjiä löytyy mitä ihmeellisimmistä paikoista toisinaan. En toistaiseksi ole keksinyt vielä keinoa sen taltuttamiseen ?

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 23 syyskuun, 2018 - 9:36 pm

Ainoa olisi, että ei koskaan laskisi tavaraa kädestään muualle kuin sen omalle paikalle. Mutta helpommin sanottu… 😀

Reply
Elina 19 syyskuun, 2018 - 8:02 am

Todellakin kertyy ja se jos mikä ärsyttää. Tuo puolipitoisten vaatteiden ongelma on vaan jotenkin niin suuri että en pääse siitä yli ja tilanne jatkuu vuodesta toiseen. Mutta ihana kuulla että en ole ainoa läjien kerääjä. Tai siis siihen osallistuu kyllä muutkin tässä perheessä, niin kuin näköjään teilläkin. ?

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 23 syyskuun, 2018 - 9:37 pm

Puolipitoiset vaattet ovat kyllä paha rasti! Ehkä nekin vain pitäisi laittaa kaappiin. 🙂

Reply
Jenni S. | big mamas home 19 syyskuun, 2018 - 8:08 am

Kyllä kertyy läjiä. Pahin on lehti/mainoskasa keittiön työtason nurkkaan. Ja liian pienestä eteisen vaatesäilytystilasta puhumattakaan.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 23 syyskuun, 2018 - 9:55 pm

Minun on välillä ihan pakko tehdä postiläjiä. Muuten tärkeät paperit katoaa mystisesti 😀

Reply
Anni 19 syyskuun, 2018 - 9:18 am

Sama juttu, samanlaisessa nurkassa tuoli ja ihan saman näköinen ja saan sen ihan itse sellaiseksi 😀

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 23 syyskuun, 2018 - 9:55 pm

Vertaistukea täältä! 😀

Reply
Pia 19 syyskuun, 2018 - 8:35 pm

Olen aina inhonnut kailenlaisia kasoja. Meillä niitä ei juurikaan koskaan ole ollutkaa . Ja varsinkaan nyt kun asutaan kahden aikuisen taloudessa. Vaatteet jotka olleet päivän päällä laitan ne makuuhuoneeseen ovinaulakkoon siitä ne eivät näy minnekkään. Tämän olen kokenut käytännölliseksi ja siistiksi ratkaisuksi.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 23 syyskuun, 2018 - 9:57 pm

Näppärää, kun on paikka puolipitoisille vaatteeille! Ja ehkäpä kahden aikuisen taloudessa kasojan kertyy vähän vähemmän, meillä on ainakin lasten kanssa elämä on niin vauhdikasta, että siinä ei jouda aina siistimään jälkiään 😀

Reply
Piia 20 syyskuun, 2018 - 7:37 am

Hehee…itseään voi hämätä ja läjiä voi naamioida laittamalla papereille nätin boxin/korin tms, mihin niillä on lupa kertyä odottelemaan, makkareihin muutama tyyliin sopiva seinäkoukku..kun puolipitoiset farkut roikkuvat sellaisessa, ne ovatkin yllättäen paikoillaan eivätkä ”läjässä” viereisellä tuolilla. Kaunis lattiakori olkkariin/keittiöön ja leluja voi nakella sinne.. jne. :D. Läjät muuttavat muotoa..

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 23 syyskuun, 2018 - 9:57 pm

Ihana ajatus, läjä onkin kaunis sisustuselementti! Kunhan muistaa niitä koreja tyhjentää riittävän usein 🙂

Reply
Sanna 20 syyskuun, 2018 - 5:40 pm

Ei kerry läjiä. Tavaraa on niin vähän, että niitä ei saa läjäksi: paperit ovat jääneet suurimmalta osalta historiaan ja ne muutamat, joita vielä tulee, laitetaan heti pieneen laatikkoon arkistoon. Vaatteet ovat joko puhtaana kaapissa tai pyykkikorissa. Jos joku on puolipitoinen, se löytää paikkansa kauniista korista yöpöydän alla.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 23 syyskuun, 2018 - 9:58 pm

Ihanan organisoitua, arvostan!

Reply
Hilma 21 syyskuun, 2018 - 7:09 am

ihanaa että muillekkin kertyy läjiä!!!! ????

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 23 syyskuun, 2018 - 9:58 pm

Kyllä vain! D:

Reply
Emma 27 syyskuun, 2018 - 7:58 am

Samassa veneessä ollaan eli puolipitoisten vaatteiden läjäongelma on ollut täälläkin 🙂 ostin jokin aika sitten makuuhuoneeseen kauniin vaaterekin ”läjätuolin” tilalle ja olen nyt yrittänyt aina laittaa hiukan käytetyt vaatteet siihen henkariin. Toimii.. suurimman osan ajasta.

Reply

Jätä kommentti