Elämän hyvä hygge

by Kerttu

Alkuviikon vietin Helsingissä. VR myöhästeli mennen tullen ja minä yritin pysyä aikataulussani perässä. Kun lähden pääkaupunkiin, yritän samalla reissulla hoitaa mahdollisimman monta tapaamista ja asiaa. Mutta tehokkuuden ja sähläämisen raja – se on joskus hiuksenhieno.

Laurin Ylösen tuparit alkoivat jo iltapäivällä ja iltakymmenen aikaan olin kotimaisen ja perheomisteisen F6 Hotellin ovella. Sain blogin kautta pienen alennuksen ja päätin tarttua tutustumistarjoukseen, vaikka tiesin saapuvani myöhään ja lähteväni aikaisin. Mutta eihän se ihan sama ole, minne päänsä kallistaa.

Pikkuisen ylikierroksilla saavuin hotelliini, jossa kuulin ne taianomaiset sanat: teidät on upgreidattu. Meinasin hämmästyksissä kertoa yöpyväni yksin, kunnes hoksasin, että minua todella teititeltiin. Sopertelin kiitokset ja hurautin hissillä kolmoseen. Vaikka olin pyörinyt päivän Lauri Ylösen hulppeassa kodissa, huokaisin syvään huoneeni ovella. Voi hygge, mikä tunnelma!

Jotenkin huvitti sattuma, että olin napannut kotoa reissulukemiseksi arvostelukappaleeksi saamani Hygge – hyvän elämän kirjan. Hotellihuoneessani oli  useita eri valonlähteitä, kirjoja sekä aitoa taidetta ja kukkia, jotka tekivät hyvin kodinomaisen fiiliksen.

Kirjassa kerrotaan tanskalaisten taidosta luoda kotiinsa levollista, kaunista ja voimauttavaa tunnelmaa. Kodin perussisustukseen kuuluu usein ikkunan äärellä sijaitseva hyggesoppi, johon on mukava käpertyä lukemaan kirjaa ja nauttimaan kuppi kuumaa.

 

Syy, miksi tykkään panostaa hotelliin on levon merkitys. Työmatkoilla haaveilen kunnon yöunista ja aamusta, jolloin saan laittaa vain itseni valmiiksi ja syödä valmiin aamiaisen. Siinä missä monet tuparivieraat suuntasivat jatkoille karaokepubiin, hain iltapalaa kaupasta ja suuntasin hotelliin. Illalla korvia hivelee hiljaisuus, aamulla rauhallinen musiikki. Asiat, jotka eivät ole arkipäivää, tuntuvat luksukselta. Varsinaiseen hygge-filosofiaan luksus ei edes kuulu, enemmänkin yksinkertaisuus ja verkkaisuus. ”Mitä enemmän bling blingiä, sen vähemmän hyggeä.”

F6 ei ole kimallukseen sortunut. Vaikka kaikki on viimeisen päälle mietittyä, toimivaa ja sointuvaa, kokonaisuus on levollisen yhtenäinen. Tummat, lämpimät ja murretut sävyt, hillitty puun käyttö ja tietenkin hotelliklassikko, supermuhkea sänky valkoisine lakanoineen luovat oivat puitteet rentoutumiselle ja työnteolle. Usein kun sitä työmatkoilla haluaa molempia. Kun avasin vaatekaapin, syttyi sen sisälle valo ja näin hyllyllä kortin, jossa luki: You are beautiful. Hymyilytti.

Omaan ajatukseeni hyggestä kuuluu ystävällisyys. Tunneihmisenä aistin ympäristöä herkästi, eikä kauniilla puitteilla, kynttilänvalolla ja suloisilla leivoksilla ole mitään merkitystä, jos ihmisten välinen tunnelma on kireä. Voimme luoda puitteet, mutta sen jälkeen myös omalla käytöksellä on suuri merkitys siitä, millaiseksi elämänsä tekee. Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, voi olla hiljaa,  on hyvä ohjenuora. Ja jos on jotain hyvää sanottavaa, kerro se ääneen.

Annoin lähtiessäni hyvää palautetta kokemuksestani ja henkilökunnan ystävällisyydestä. Hyggeen ja onnellisuuteen yleensäkin kuuluu yhdessäolo, mutta ihminen tarvitsee myös hetkiä yksin. Silloinkin on merkityksellistä, että tuntee kuuluvansa johonkin ja olevansa tärkeä; yksinolo ja yksinäisyys kun eivät ole synonyymejä. Supersanat kiitos, anteeksi ja olet mahtava, unohtuvat liian usein. Huomaavaisuus ei maksa mitään.

Aamulla söin rauhallisen aamiaisen Marimekon astioista, tunnelmallisen musiikin soidessa ja katselin ikkunasta, kun talvisen Helsingin kadut näyttivät kumman keväisiltä. Olo oli kiitollinen, joka on muuten yksi hyggemanifestin kymmenestä kohdasta.

*mekko Inwear, kengät Clarks
*hotelliyöstä saatu alennusta

* Hygge-kirja saatu arvostelukappaleeksi 

Saatat pitää myös

6 Kommentit

Kolmen äiti 4 helmikuun, 2017 - 5:02 pm

Hyvää pohdintaa! Hotelliyöt yksin ovat kyllä voimauttavia, vaikka olisi työmatkallakin. Mekkosi on tosi kaunis!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 5 helmikuun, 2017 - 10:15 am

Lämmin kiitos Kolmen äiti! Olen pitkään haaveillut hotellillomasta kotikaupungissani, saisi rentoutua, syödä hyvin, nukkua kunnon yöunet ja olla seuraavana päivänä heti aamiaisen jälkeen kotona lasten luona <3

Reply
Henna stoori.fi/pakkomielteita 4 helmikuun, 2017 - 11:58 pm

Vitsi mä ihastuin sun mekkoon! Toi on täykky! Oliskohan Your Facessa?

Henna
http://www.stoori.fi/pakkomielteita

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 5 helmikuun, 2017 - 10:15 am

Kurkkaapa Aleksi13, ostin Keljon muuttomyynnissä -60 % hintaan!

Reply
Henna stoori.fi/pakkomielteita 6 helmikuun, 2017 - 6:15 pm

Löysin Turusta! Ja kunnon alesta 🙂

Reply
Selja 5 helmikuun, 2017 - 12:25 pm

F6 on kyllä yksi onnistuneimmista hotellikokonaisuuksista Helsingissä. Todella rentouttava ja kaunis 🙂

Reply

Jätä kommentti