Eteinen -kodin käyntikortti

by Kerttu

Meillä on kaksi eteistä. Pääsisäänkäynti, jossa yleensä kuljetaan ja arkieteinen, jota käytetään tarpeen mukaan. Arkieteinen johdattaa autokatoksesta suoraan kodinhoitohuoneeseen ja kurarallin luokse, sen esittelen myöhemmin. Eteinen on monesti hankala tila; siitä tullaan ja mennään, mutta siinä ei juurikaan oleskella. Halusimme eteiseen optimaalisen määrän neliöitä, sen verran että mahtuu hyvin toimimaan, mutta hukkatilaa ei synny. Lisäksi toivoin, että eteisessä on jotakin katsetta vangitsevaa. Idea lähti, mistäs muualtakaan kuin asuntomessuilta. Tällä kertaa inspiraation tarjosi Kokkolan asuntomessuilla vuonna 2011 esillä ollut Kreivi-talojen Merilinna:

Oma kuvani on jossain kadoksissa, niin lainasin Sisustus ja Sepustus -blogin kuvaa. Kiitos Soile!

Ja tältä näyttää sisääntulo meillä päivänvalossa…

…ja toisesta kuvakulmasta iltahämärässä:

Tehosteseinä antaa kauniin ilmeen eteiseen. Se on yksinkertainen ja eleetön, mutta yhtä aikaa näyttävä. Käytetty laatta on Laattapiste Collectionin ER Niagara Ivory ja se on ladottu vaakaan. Se ei kaipaa rinnalleen muuta kuin valaistuksen. Antrasiitin harmaat kahteen suuntaan valoa antavat led-valaisimet tuovat hyvin laatan struktuurin esille. Lisäksi kattoon on upotettu led-spottivalaisimia.

Ovesta oikealla on heti suuri peiliovinen liukuovikaapisto säilytysjärjestelmineen, jonne mahtuu ulkovaatteet ja -tarvikkeet oikein mainioisti. Peili avartaa tilaa ja antaa valoa.

Eteisessä on tällä hetkellä käytössä Artekin musta ritiläpenkki. Osassa kuvista näkyy jakkara E60, mutta leveä penkki toimii tässä tilassa paremmin. Koska muualla talossa on vaalea lattia, halusimme kontrastiksi eteiseen tumman laatan. Valintamme oli PPA Zeus Negro C36106, koko 30 x 60 cm. Harmaa väri on vähän elävä, joten pienet liat eivät siinä ensimmäiseksi pomppaa silmään.

Tässä kuvassa näkyy vinkki rakentajille; se on tuo ylin valokatkaisimelta näyttävä painike. Se on ns. ”kotoa pois”-kytkin, jolla sammuu valot talosta sekä siihen kytketyt pistorasiat. Siitä kun painaa lähtiessä, ei tarvitse koskaan miettiä, että jäikö kahvinkeitin tai silitysrauta päälle. Luonnollisesti siihen ei kytketty jääkaappia, pakastinta, uunia, pyykinpesukonetta tai sellaisia valoja, joiden on tarkoitus palaa poissaollessakin (esim. ulkovalot). Mielestäni tämä on superkätevä yksityiskohta, joka pääsee oikeuksiinsa siinä vaiheessa, kun lapsi alkaa kulkea omia aikojaan. Helpottaa myös kaikkien ”onko kahvinkeitin päällä”-neurootikkojen elämää ;)Tämä pitää tietysti suunnitella talon sänkösuunnitelmassa, jossa sellaisen haluaa.

Kuvassa näkyvä ovi johtaa meidän makuuhuoneeseemme ja valkoiset korkeat kiiltävät kaapistot ovat keittiötä. Eteisestä käydään isoon yhteneväiseen ja vaaleaan keittiö-olohuonetilaan. Olen iloinen sisäänkäynnistämme, se on toimiva ja yksinkertainen, mutta silti siinä piilee jujua.

No, nyt tietysti olisi hauskaa kuulla lukijaraadin arvio 🙂

Saatat pitää myös

0 Kommentti

zubi 5 tammikuun, 2013 - 3:10 pm

Kaunis eteinen ja tuo ritiläpenkki on kyllä mustana(kin) hieno. Olen itse asiassa monesti haaveillut tuollaisesta yleiskatkaisijasta, johon saisi kaikki kodin valaisimet kiinni. Jos vaikka lähtee kaupassa käymään, niin ei tarvitsisi kiertää koko asuntoa sammuttelemassa valoja ja sitten taas sytytellä. En kyllä usko, että me koskaan rakennetaan, mutta jos sellainen ihme tapahtuu, niin tuollaisen systeemin kyllä haluan. Se ei taida remontoinnissa onnistua, vaatii ihan uudisrakennuksen?

Reply
Kerttu 5 tammikuun, 2013 - 5:05 pm

Kiitos, tykkään myös ritiläpenkistä. Olen ihaillut teidän koivunväristä versiota blogissasi 🙂 Kotona pois-kytkin on kyllä kätevä. Itse en näistä teknisistä ratkaisuista niin ymmärrä, mutta onneksi joku minua viisaampi kertoi täällä kommenttiboksissa, että tällaisen voi tehdä myös jälkiasennuksena. Rakentaessa tietysti kannattaa suunnitella sähkösuunnitelman tekovaiheessa.

Reply
M. 5 tammikuun, 2013 - 3:27 pm

Hyvältä käyntikortilta näyttää! Mekin olemme rakennuspuuhissa ja meillekin on tulossa samanlainen kotona-poissa – toiminto. Kuulun juuri joukkoon ”apua, jäikö se päälle?”…Törmäsin muuten eilen blogiisi ja pikaisen tutustumisen jälkeen näytti kaikinpuolinkin hyvältä, laitoinpa blogilistaanikin. 😉 Ehkä saan susta vaihtarin. 😀

Reply
Kerttu 5 tammikuun, 2013 - 5:05 pm

Heippa! Kiva, että löysit tänne. Tulen ilman muuta vastavierailulle!

Reply
SanMa 5 tammikuun, 2013 - 3:27 pm

Meidän eteinen taitaa olla aika tarkalleen samanmallinen ja hyvin samanlainen värimaailmakin on, joten tykkään ja olen pitänyt sitä toimivana 😉 Missäpäin taloa teillä muuten on sähkökaapit? Tuommoisen ”kaikki sähköjutut pois päältä” -systeemin voi helposti toteuttaa myöhemminkin ja millaiseen taloon vain. Esim. meillä toimi jouluvalot niin, että kaukosäätimen näköisestä kapineesta sai kaikki päälle ja pois, jolloin erillisiä pistorasioita ei tartte rakennusvaiheessa vedellä. Valitettavasti en osaa itse kertoa sen tarkemmin, kun mies näitä meillä virittelee, mutta tiedoksi edelliselle kommentoijalle, että se on mahdollista toteuttaa hyvinkin edullisesti.

Reply
Kerttu 5 tammikuun, 2013 - 5:07 pm

Sittenhän meilä on jotain yhteistä, ainakin sisustusmaku 🙂 Meillä on sähkökaappi teknisessä tilassa, jonne on erillinen ovi autokatoksesta. Kiitos vinkeistäsi kotoa pois -kytkimeen. Varon kirjoittamasta liikaa teknisistä asioista, sillä ”metsäänmenoriski” on melkoinen 😀

Reply
SanMa 5 tammikuun, 2013 - 10:10 pm

Johdoton valonohjausjärjestelmä lienee virallinen nimitys. Paljon on tekniikka muuttunut jo parin vuoden takaisesta rakennusajastamme, ja eihän sitä perässä pysy, jos ei ole erityisen kiinnostunut (kuten minä en ole).

Siksi jäinkin koukkuun heti blogiisi, kun tykkään niin samanlaisista asioista, ja minäkin olen Keski-Suomesta 🙂

Reply
Kerttu 6 tammikuun, 2013 - 12:29 am

Hei hienoa, jollakin on termit hallussa 🙂 Kyllähän nämä sähköjutut yleensä vähän miesten heiniksi jää, niin meilläkin. Minä olen vain tyytyväinen käyttäjä ja jos joku ei toimi, mies saa selvittää 😀 Hauskaa, että täällä on muitakin keskisuomalaisia!

Reply
Jen 5 tammikuun, 2013 - 4:58 pm

Kivalta näyttää teidän eteinen. 🙂 Pidä kovasti noista valaisimista. Kotona/poissa -kytkin on kyllä kätevä. Meillä ei sellaista tässä nykyisessä kodissa ole, mutta esimerkiksi terassilla olevat ulkovalot sammuvat keittiössä olevasta katkaisijasta. Helpottaa kovasti, kun ei tarvitse mennä ulos nyppimään johtoja irti seinästä.

Reply
Kerttu 5 tammikuun, 2013 - 5:08 pm

Moikka Jen! Kiitos kommentistasi. Kyllä hyvin suunniteltu tekniikka helpottaa mukavasti elämää 🙂

Reply
Iisa 5 tammikuun, 2013 - 5:59 pm

Tuttu inspis-kuva! Meillä tuli tuota laattaa keittiön saarekkeen toiseen päätyyn, päällä on taso, jonka alapuolelle asennettiin led-nauha. Niin totta, että valoilla laatta tulee ihanasti esille 🙂 mukavan tilavalta vaikuttaa eteisenne 🙂

Reply
Kerttu 5 tammikuun, 2013 - 6:31 pm

Hauska kuulla, että samasta laatasta on ispiroitunut joku muukin!

Reply
Anna 5 tammikuun, 2013 - 6:38 pm

Miten loistelias idea tuo kytkin! Täytyy heti laittaa ylös. Meidän rakennussuunnitelmat on vielä useamman vuoden päässä, mutta tuo on kyllä must. Muutenkin sähköjutut on sellainen asia, että niihin tiedän jo nyt, että tullaan panostamaan.

Onko nuo teidän katkaisimet Jussi-sarjaa?

Reply
Kerttu 5 tammikuun, 2013 - 8:36 pm

Se on kyllä kätevä! Mekin keräsimme ideoita ja yksityiskohtia taloon useamman vuoden ajan, siinä hötäkässä kun talo nousee, niin moni juttu muuten unohtuisi 🙂 Nyt pitää sanoa, että en tiedä/muista, mitä sarjaa katkaisimet ovat. Pitääpä yrittää selvittää 🙂

Reply
Sanna 5 tammikuun, 2013 - 7:00 pm

Ihanan modernia, pohjoismaalaisen raikasta minun silmään 🙂 Tosi kätevä tuo kytkin!

Reply
Kerttu 5 tammikuun, 2013 - 8:36 pm

Kiitos tosi paljon!

Reply
Maribel 5 tammikuun, 2013 - 9:35 pm

Pelkistetyn kaunis eteinen! Suuren kaapiston avulla pysyy ihanan siistinä.

Tosi kätevä kytkin! Me asutaan vanhassa talossa ja jossain vaiheessa on edessä sähköhommia muutenkin, niin täytyykin laittaa tuo korvan taakse.

Reply
Kerttu 6 tammikuun, 2013 - 12:26 am

Hei Maribel, kiitos kauniista sanoista! Kytkin on kyllä kätevä, ei tarvitse stressata valoista ja muista 🙂

Reply
Anonymous 7 tammikuun, 2013 - 5:59 am

Niin se ”juju” jäi vähän mysteeriksi… mikä se on? Luonnehtisin eteistä kolkoksi ja keskeneräiseksi. Tyhjä käytävä. Ei millään pahalla, ei tarvi vetää herneitä nokkaan, mutta sitä jujua se kaipaa.

Reply
Kerttu 7 tammikuun, 2013 - 7:50 am

Heippa anonyymi! Ei ole herneitä nokassa, sisustus kun on sellainen asia, josta voi olla montaa mieltä. Viittaamani juju tulee tehostelaatan ja valaistuksen yhteistyöstä. Kuten kirjoitin, eteinen on hankala tila, emmekä halunneet upottaa siihen liikaa neliöitä. Pidän hyvin yksinkertaisesta tyylistä. Toki tämäkin tila varmasti tulee muuttumaan vuosien myötä, mutta juuri nyt se toimii näin.

Reply
Laura/NauravaNappi 17 tammikuun, 2013 - 10:33 am

Löysin sattumalta tänään blogiisi (unohdin jo mistä tänne eksyin) ja tämä on tosi kiva! Meillä on itsellä rakennusprojekti loppusuoralla ja viikonloppuna olisi tarkoitus muuttaa uuteen kotiin 🙂 Sulla on hyvin samankaltainen maku sisustuksen suhteen kuin itselläni, joten ehkä siksi blogisi koukutti.

Meillä on eteiseen tulossa myös tuo kytkin, mutta en vielä edes tarkalleen tiedä, että mistä kaikkialta se sammuttaa virrat. Ainakin keittiön pienlaitteista. Tuossahan on myös se hyvä puoli, että esimerkiksi astianpesukoneen ja kahvinkeittimen voi ladata illalla valmiiksi ja kun aamulla näpsäyttää kytkimen päälle, menevät myös laitteet päälle 🙂

Reply
Kerttu 17 tammikuun, 2013 - 2:57 pm

Kiva, että viihdyt juttujeni parissa 🙂 Onnea uuteen kotiin, on se vain mahtava hetki kun pääsee kantamaan tavarat sisälle. Enpä ole noin päin tuota kytkintä edes ajatellut, loistava oivallus!

Reply
Valaisinidea 31 tammikuun, 2013 - 9:21 am

Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

Reply
Anonymous 23 syyskuun, 2014 - 9:28 am

Hei Kerttu. Ihana tämä sinun blogi ja kaunis koti teillä. Kuinka leveä tuo teidän eteinen on tuosta käytävältä? Meillä rakennusprojekti käynnissä ja meille tulee myös tuollainen pitkän mallinen eteinen. Sisääntuloon meille tulee ensin kengille syvennys (120cm leveä ja 66 cm syvä) jonka jälkeen 180 cm pitkä liukukaapisto. Leveyttä käytävällä on noin 120 cm liukuovista vastaiseen seinään ja olen pähkäillyt, että onko käytävä ahdas.

Reply

Jätä kommentti