Arki on parasta (silloin kun se on hallussa)

by Kerttu

Kaupallinen yhteistyö: Siistiksi.fi

Koulu alkaa, harrastukset alkavat ja kesäloman leppoisat illat alkavat muistuttaa yhä enemmän taksikuskin työtä. Ovella tehdään läpsystä vaihtoja puolison kanssa ja huudellaan jälkikasvulle vielä viimeisiä ohjeita: ”jääkaapissa on makaronikaatikkoa ja ruutuaikaa on tunti!”.

Mitä enemmmän liikkuvia osia, sen tarkempaa suunnittelua toimiva arki vaatii. Exel-orientoituneet ovat jo näpytelleet aikataulut ja tavoitteet paikoilleen, me suurpiirteiset aikapositiivarit taas ajattelemme hallitsevamme tämän kaiken. Kunnes se alkaa; ajat lapsen väärään paikkaan treeneihin, läksykirjat ovat unohtuneet ja huomaat itse illalla, että lounas on edelleen syömättä.

Arki on ihmisen parasta aikaa, mutta vain silloin kun se toimii.

Varsinkin lapsiperheissä arkeen liittyy aina paljon säätöä. Tällä tarkoitan muistettavia asioita ja  muuttuvia tilanteita. Meidän aikuisten työelämäkään ei ole mitään tasaista janaa, vaan jatkuvaa uuden oppimista.

Tiedän jo nyt, että jossain vaiheessa syksyä alkaa nuttura kiristää, yleensä otsasuonen kiihkeämpään pumppailua edeltää sairastelua tai muuta, joka tulee pyytämättä ja yllätyksenä sotkemaan ”supernaisen” suunnitelmat.

Niinpä kirjaan kesäloman jälkihehkussa, ajatusten ollessa vielä kirkkaimmillaan muutaman ohjenuoran syksyyn, jolla pyrin pitämään pakan kasassa. Ehkäpä näistä on iloa muillekin ja toki kuulen mielelläni myös sinun vinkkisi toimivaan arkeen!

Puhtaalta pöydältä syksyyn

Viimeisen viikon olen raivannut nurkkia. Kesän aikana on tultu ja menty surffitukat liehuen ja hiekkaa sandaaleissa. Eteinen oli parhaimmillaan pussukkameri, jossa oli lähtövalmiina kamppeita niin rannalle, mökille kuin yökyliin.

Aloitin järjestelyt omasta vaatehuoneesta, koska sanotaan, että pelasta ensin itsesi ja laita sitten vasta happinaamari toiselle. Kun meikäläisen lähdöt onnistuvat stressittömästi ja leppoisasti, vaikutus heijastuu koko perheeseen. Se vaatii vain se, että vaatekaappi on siinä kunnossa, että järjestys on hyvä, vaatteet sopivia ja ennen kaikkea ne löytyvät helposti. IKEA-kassillinen lähti kierrätykseen tässä rytäkässä. (Tunnustan, että viikonloppuna pienissä pms-höyryissä tyhjensin laatikot lattialle etsiessäni erästä tiettyä paitaa. En suosittele etsimismenelmää.)

Edessä on vielä samat operaatiot lasten kaappeihin ja eteisen säilytysjärjestelmään. Tehdään ennen seuraavaan kuunkiertoa.

Koti sellaiseksi, että siellä silmä ja sielu lepää 

En osaa rentoutua, kun nurkat repsottaa. Kuuntelin taannoin Maria Nordinin vanhan haastattelun, jossa hän kertoi hetkestä, kun oli suunnitellut koristelevansa kotinsa jouluun. Hän tuli varastosta koristeiden kanssa ja pian mallailtuaan niitä paikoilleen totesi itselleen, että ne eivät mahdu minnekään nykyisten tavararöykkiöiden sekaan. Hän antoi koristeet lapsille leikkiin ja katseli menoa rentoutuneena.

Ihana asenne, mutta en vain pysty. Kun koti on hujan hajan, mieli on hujan hajan.

Konkreettinen askel uuteen arkikauteen oli päivittää olohuoneen tekstiilejä harmonisin värisävyin. Tyynynpäälliset löytyivät edullisesti H&M Homesta ja pienellä panostuksella tuntuu siltä, että kokonaisuus on freesi ja hallinnassa. Joka nurkka ei todellakaan pysy meillä arjen vilskeessä siistinä, mutta olohuonetta vaalin. Minua rentouttaa jo ajatuskin, että tuossa sitä voisi pötkötellä kirjan kanssa ja katsella takkatulta.

Tämä toimii minulla? Mikä saa sinulla silmän ja sielun lepäämään kotona?

Älä tee kaikkea itse

Olen aika hyvä ulkoistamaan juttuja arjessa. Tilaan valmiin kakun synttäreille, työllistän naapurin nuoria satunnaisesti pihahommissa tai koiranulkoilutusapuna ja todellakin, käytän kotisiivousapua!

Säännölliselle kotisiivoukselle voisi luovuttaa (pilke silmäkulmassa toki) mielenterveys- ja parisuhteen pelastus-palkinnot.

Joka toinen viikko luotettavien, tarkkojen ja ystävällisten ammattilaisten tekemä kattava perussiivous pitää meillä paletin kasassa. Siistiksi.fi on käynyt meillä jo pitkään, enkä ole vielä koskaan joutunut pettymään työnlaatuun, sovittuihin aikatauluihin tai mihinkään muuhunkaan.

Tämä perheyritys toimii paikallisesti Jyväskylän, Muuramen ja Laukaan alueilla. Kotisiivouspalvelua etsiessäsi kannattaa kysyä suosituksia ystäviltä ja tuttavilta, sillä tiedän monelle olevan iso kynnys päästää vieras omaan kotiin siivoamaan.

Parasta Siistiksi.fi:n toiminnassa onkin se, että enää ei tunnu, että meillä siivoaa vieras. Kun aina kotiin tulee samat ammattilaiset, he tuntevat paikat ja siivous sujuu jouhevasti.

Myös koiran vuoksi on kiva, että ihmiset kotona ei vaihdu liikaa, sillä usein Hugo on ainoana ”talonväkenä” paikalla. Meidän siivoojat ovat eläinrakkaita ja huomioivat eläimen, vaikka pikku-pomo hetken jaksaakin räksyttää imuria. Heillä on tähän varmasti pidempi pinna kuin minulla.

Siivouspalvelua valitessa kannattaa huomioida myös se, millä siivous tehdään. Siistiksi.fi käyttää vain 100% kasvipohjaisia ja biohajoavia ekopuhdistusaineita ja tämä on minulle tärkeää. Tuntuisi esimerkiksi oudolta, jos käytössä olisi sellaiset tuoksut / hajusteet, jotka saisivat kodin tuoksumaan vieraalta, siksi neutraalit ja myrkyttömät aineet ovat minulle erityisen arvossaan.

Arvostan myös sitä, että hinta on kiinteä ja selkeä. Siistiksi.fi:llä tuntihinta on aina 39 euroa ja se pitää sisällään  siivousaineet ja -välineet sekä matkakulut 10km säteellä Jyväskylän keskustasta. Kotitalousvähennyksellä saa vielä hinnasta hyvän siivun pois ja tässä hinnoittelumallissa koko tuntihinta kelpaa vähennyksiin. Tänä vuonna vähennys on 50% (sadan euron omavastuulla) ja  edun saa 2400 euroon saakka per henkilö.

Unohda se täydellinen supernainen (-ihminen) 

Kaksi sanaa syksyyn: armollisuus ja lempeys.

Usein kun yrittää pikkuisen vähemmän, saakin enemmän aikaan. Jokainen meistä tunnistaa alisuoriutujan itsessään, eikä sellaiseen elämään ole tarkoitus pyrkiä. Ajatukseni on rakentaa arki vähän kuin legopalikoista, joista yhdessä on yksi asia. Kun torni on sopivan korkuinen, se ei huoju ja näyttääkin aika kivalta.

Minkä verran arjen palikoista on sellaisia, joissa ei lue kenenkään muun nimeä kuin omasi? Minulla näitä on aivan liian vähän ja siksi yksi syksyn tavoite lisätä omia hetkiä. Tavoitteena on, että jokaisena päivänä on palauttava hetki ja joka viikko omaa aikaa liikunnan ja lukemisen parissa.

Lopulta hyvä arki koostuu tosi yksinkertaisista asioista. Tällä elämänkokemuksella (tähän se rintaääni, kröhöm) alan myös oivaltaa, että elämä ja arki on enemmän tai vähemmän säätöä ja siitä huolimatta, asiat kyllä lutviintuvat.

Joskus mennään rimaa hipoen, joskus itsensä ylittäen. Sisäisen supernaisen kun ei tarvitse olla täydellinen, mutta silti pärjää mukavasti. Ehkä se super tuleekin siitä, että se osaa pyytää (ja antaa apua), silloin kun tarvitaan. Hyvä arki ei ole suorittamista, vaan elämää, josta saa nauttia.

Hei, se on valinnanpaikka: tehdäänkö syksystä superarkea vai superankea?

Saatat pitää myös

6 Kommentit

chandelierhome 9 elokuun, 2018 - 1:39 am

Kerttu kirjoittaa (jälleen) asiaa ? Rakastan syyssiivousta, tuntuu kuin olisi erikoisempikin aikakausi alkamassa kun tyhjentää kaapit turhasta ja laittaa kierrätykseen tai antaa ystäville. Ikkunoiden pesua olen monesti miettinyt ulkoistavani, mutta kylläpäs kummasti isäntä säntäsi apuun kun ajatukseni ääneen sanoin ? kahdelta homma sujui jo nopeasti.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 11 elokuun, 2018 - 9:20 am

Voi kiitos <3 Tuo ikkunanpesu on meilläkin ihan jäänyt ja nyt todellakin mietin, tilaisinko Siistiksi.fi:ltä palvelun. Ei vain ole suosikkihommaa ja tuntuu, että sopivaa aikaa sen aloittamiselle ei löyty. Meillä tuota pinta-alaa on vielä aika paljon, kun terassin lasituksetkin pitäisi pestä. Ihana, että teillä isäntä innoistui auttamaan <3

Reply
Meeri 9 elokuun, 2018 - 1:22 pm

Aivan samoja ajatuksia….jos koti kaaoksessa, itsekkin ihan hukassa siinä sotkussa.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 11 elokuun, 2018 - 9:21 am

Kyllä, jossain vaiheessa vaan alkaa nutturaa kiristämään. Minulle pahin on visuaalisen ärsykkeen lisäksi se, että en löydä etsimiäni tavaroita. Lähdön hetket eivät ole kovin rentouttavia 😀

Reply
Kolmen äiti 10 elokuun, 2018 - 1:29 am

Vapaa-ajan ostaminen ulkoistamalla (siivous, ikkunanpesu) on minusta todellakin sen arvoista! Muitakin ohjeita kannatan – hyviä kaikki!
Oma vinkkkini kiireisiin arkiruokailuihin (esim. kun harrastuskuljetuksen on startattava melkein samaan aikaan kun vasta saapuu kotiin) on se, että tekee esim. viikonloppuisin sen verran enemmän ain
ruokaa, että siitä riittää muutama annos pakkaseen. Vihannekset pilkkoo nopeasti viereen, kun pääruuan voi vain napata lämmitettäväksi. Esim. kasvissosekeitot ja lasagne ovat oivia tähän tarkoitukseen.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 11 elokuun, 2018 - 9:22 am

Kiitos vinkeistä! Meillä onneksi mies on sellainen kokkaaja, että tekee isoja annoksia jääkaappiin ja sitten saadaan vain lämmittää kotiin tullessa. Varsinkin jos on harrastuksiin lähtöä, niin ei siinä ehdi alkaa perunoita keittelemään. Tsemppiä ja iloa sinnekin arkeen!

Reply

Jätä kommentti