Älä mokaa matto-ostoksilla – 7 täsmävinkkiä

by Kerttu
Älä mokaa matto-ostoksilla – pari täsmävinkkiä

Kaupallinen yhteistyö VM Carpet 


Älä mokaa matto-ostoksilla – pari täsmävinkkiä

Maton ostaminen saattaa olla haastavaa ja usein sanotaankin, että suomalaisten sisustussynti on liian pieni matto. Laadukkaan maton hankkiminen on aina panostus ja siksi olisi mukavaa, että se menisi maaliin kerralla. Jos yleistetään, niin iso matto luo illuusiota suuremmasta tilasta ja pienempi matto taas pienentää tilan tunnelmaa.

Vinkki 1: Jos epäröit kahden koon välillä, valitse isompi.

Meidän olohuoneessa oleva VM Carpetin Viita-matto on kooltaan 200 x 300 cm. Se sitoo kalusteet yhteen ja tekee tilasta kokonaisuuden. Sohva antaa hyvän osviitan maton koolle ja olisi hyvä, että sohvan jalat mahtuisivat maton päälle. Itse olen vetänyt maton sohvan etujalkojen taakse, mutta en sen kauemmaksi. Jos haluaisi, että sohva lepää kokonaan maton päälle, pitäisi siirtyä jo erikoiskokoiseen mattoon.

Vinkki 2: Maton tulisi olla suurempi kuin sohva.

Jos laitat maton ruokapöydän alle, kannattaa huomioida jälleen kerran maton riittävän suuri koko.

Ruokailuryhmän alle sijoitettavan maton tulisi olla selvästi pöydän kantta suurempi ja suosituksena on, että tuolivaraa on pöydän molemmilla puolilla vähintään 60 cm. Näin tuolien jalat pysyvät matolla myös istuttaessa, eivätkä maton reunat hankaudu. Voi olla myös ikävä istua, jos tuolin etujalat ovat matolla ja takajalat eivät.

Vinkki 3: Varmista, että matto peittää ruokailualueen myös silloin, kun tuolit ovat vedetty pöydän alta.

Maton materiaaleissa on valtavasti valinnan varaa, mutta ennen päätöstä kannattaa pysähtyä hetkiseksi pohtimaan. Eniten materiaalin valintaan vaikuttaa se, mihin tilaan matto sijoitetaan.

Eteiseen ja ruokailutilaan kannattaa valita helppohoitoinen, tiukkasidoksinen matto.  Erityisesti pöydän alle kannattaa sijoittaa materiaali, joka on helppo puhdistaa. Villamatolla on erinomaisia ominaisuuksia, sillä villan sisältämä oma rasva saa materiaalin hylkimään likaa. Monissa laadukkaissa matoissa on on lianhylkimiskäsittely, joka myös helpottaa puhdistusta ja estää likaa tunkeutumasta kuituun. Käsittelyn voi tehdä matolle myös itse.

Vinkki 4: Tarkista, että maton materiaali sopii sille varattuun tilaan.

Värin valinnassa ohjaa eniten oma maku. Koska itse viihdyn neutraalissa sisustuksessa, valintani oli lempeä beige. Oma ohjenuorani on panostaa isoissa, pysyvissä elementeissä rauhallisiin ja helposti yhdistettäviin sävyihin, jotta särmää ja mielenkiintoa vaikkapa kausivaihteluissa pienemmillä elementeillä. Toki jossain toisessa kodissa matto voi olla juuri se statement-tekijä  kannattaa siis luottaa omaan fiilikseen.

Vinkki 5: Maton väri määrittää paljon huoneen tunnelmaa. Pohdi siis, haluatko sen olevan harmoninen pohja muulle sisustukselle vai katseenvangitsija?

Joskus valmiista malleista ei löydy sopivaa, kannattaa harkita mittatilausmaton teettämistä. VM Carpetilta on mahdollista tilata mattoja myös omien mittojen mukaan, pohjattuna, leikattuna ja pakattuna. Tässä eivät vaihtoehdot lopu kesken, sillä mattoja leikataan 4 metriä leveästä rullasta, jolla on pituutta 30-60 metriä pitkä. Muoto voi olla mikä vain, miltä kuuloistaisi vaikkapa mikkihiiren muotoinen matto lastenhuoneeseen?

Vinkki 6: Jos huoneen malli on haastava tai kalusteiden sijoittelu vaatii kikkailua, mittatilausmatto saattaa ratkaista ongelman.

Viimeinen silaus maton valintaan syntyy yleensä makutuomarin suosituksesta. Kannattaa siis ehdottomasti kysellä kokemuksia tutuilta tai vaikka blogeissa tai Instagramissa, miten joku matto on toiminut käytössä.

Vinkki 7: Kysy kokemuksia ja pyydä suosituksia!

Itse puhun sydämestäni näiden laadukkaiden ja kotimaisten VM Carpetin mattojen puolesta, joita meillä on kolme. Ihanan pehmeä Silkkitie telkkarihuoneessa, klassikoksi muodustunut Hattara makuuhuoneessa ja nyt tämä Viita olohuoneessa. Kaikki ovat kestäneet aikaa ja kulutusta.

Seuraavaksi pureudun erääseen haastavaan mattovalintaan, nimittäin kauniiseen ja käytännölliseen eteismattoon. Onko sellaisen löytyminen mahdollista?  Palataan asiaan!

Saatat pitää myös

4 Kommentit

Ee 29 syyskuun, 2020 - 6:11 pm

Miten tuon maton saa ulos tuulettumaan?

Reply
Kerttu 30 syyskuun, 2020 - 6:08 am

Hei, en ihan ehkä hoksaa kysymystä, ihan samalla tavalla tämän voi viedä tuulettumaan tarvittaessa kuin muutkin matot. Toki isoa mattoa käsitellessä on helpompi, jos on kaksi ihmistä. Yleissiivoukseen riittää onneksi ihan imurointi.

Reply
johan 30 syyskuun, 2020 - 10:15 am Reply
Kaisa 27 lokakuun, 2020 - 2:47 pm

Hei,
Minkä voksi sääntönä olisi, että matto olisi isompi kuin sohva? Tätä en ole oikein ymmärtänyt.
Eikö se saa olla pienempi? 🙂

Reply

Jätä kommentti