Ranta kuntoon 2019

by Kerttu

Tämä kesä on ollut kyllä monella tavalla varsin poikkeuksellinen. Vaikka välillä tuntuu, että mikään ei mökkitontilla edisty, niin valokuvat paljastavat se, että muutos kevään ryteiköstä tämän hetken tilanteeseen on ollut melkoinen. Lopulta se, että olemme keskittyneet saunaan terasseineen ja hoitaneet pikkuisen piha-alueita, on ollut tälle kesälle ihan hyvä ponnistus.

Päätimme laajentaa saunamökin terassia. Alkuun teimme terassialuetta 16 neliön verran, mutta se osoittautui kuitenkin aika pieneksi. Ajatus on, että tontti saa olla aika pitkälle luonnontilassa, joten terassialueet tarjoavat huoletonta oleskelutilaa. Sisustusmiesten Marko oli meillä apuna ja saimme näppärästi portaat ja toisen 16 neliötä lisätilaa. Materiaalina on lehtikuusi, jonka hankimme Kodin Terrasta*.

Homma on vielä vähän kesken eli portaat alas ja verhoilu puuttuvat, mutta hyvä tästä tulee. Tämän kesän mökkeilyä olen kutsunut karavaanarielämäksi, sillä meitä on ollut useampi ihminen pienissä tiloissa. Luulen, että mökki tuntuu oikein hulppealta kun se joskus valmistuu. Kaikki on onneksi niin suhteellista.

Meillä on nyt myös laituri ja päädyimme Lip Lap laiturin Oloneuvos-pylväslaituriin*. Tämä kesä on ollut kyllä ihan kummallinen, sillä veden korkeus on vaihdellut enemmän kuin koskaan. Keväällä vesi oli todella korkealla, kun nyt taas kuivan kesän jälkeen ennätyksellisen matalalla. Korkeusvaihtelua on ollut 1,8 metriä. Kun kesällä tilasimme laiturin, oli syvyys laiturin päässä 1,40 cm. Tällä hetkellä vettä lienee reilu puoli metriä eli tilanne on aika haastava.

Varsinainen hiekkauimaranta tehdään vasta talvella ajamalla jään päälle kangas ja hiekkaa. Nyt laittaessamme rannan osaa kuntoon myös veteen laitettiin hiekkaa niin pitkälle, kun kaivurin kauha antoi myöten. Tällä hetkellä tämä kaikki hiekka on rannalla ja koska järvessä on savipohja, on uiminen meidän rannan kohdalla lähes mahdotonta. Onneksi naapuritontilla mummolla ja papalla on parempi tilanne, niin olemme uineet heidän rannassaan.

Nyt meillä on siis Ranta kuntoon 2019-projekti alkamassa (tällä ei ole mitään tekemistä ns. rantakunnon eli bikinikunnon kanssa). Teemme meidän puolen rantaan vielä uuden ruoppauksen, jonka avulla saamme lisää syvyyttä ja paremman pohjan talven hiekoitusprojektia varten.

Nyt pylväät ovat todella korkealla, mutta kevät kertoo sitten missä mennään oikeasti. Miten muut mökkeilijät tai rannalla asujat, oletteko huomanneet veden olevan erityisen matalalla tänä kesänä?

*saatu alennusta somen kautta 

Saatat pitää myös

6 Kommentit

Arja 23 elokuun, 2018 - 9:09 am

Ollaan huomattu! Meillä on päijänteen rannalla mökki ja 60cm vedenpinta laskenut! Johtuu varmaan kuivasta kesästä!
Terkuin Arja

Reply
Viivi 23 elokuun, 2018 - 11:12 am

Hei! Tuo terassin jatkaminen on oikein onnistunut juttu. Ihan omakotitalossamme jatkoimme terassia hieman samaan tapaan eri tasolle ja kiva tuli. Ylätasolla on ruokailuryhmä ja alatasolla oleskeluryhmä. Alatason sivulle tehtiin myös vaakarimaseinämä köynnökselle, vehreästä kun pidän. Terassin pinta-ala saa olla yllättävän suuri, jotta saa kaikki toiminnat sujuvasti mahtumaan. Yläterassimme jäi himppasen liian pieneksi, jotta pöytätilaa olisi saanut enemmän isomman porukan kokoontuessa.
Usko vaan, että loppujen lopuksi on hyvä asia, ettei koko mökkiprojekti kaatunut tälle kesälle. Saitte saunamökin ja rannan rauhassa vimpan päälle. Siinä on kylliksi yhdelle kesälle.

Reply
Meiju 23 elokuun, 2018 - 1:56 pm

Siis tuo teijän pelkkä sauna on jo niin upea, en malta oottaa minkälainen mökki sieltä tuleekaan <3

Reply
neito 23 elokuun, 2018 - 8:31 pm

Mun vanhempien mökki on meren saaressa, ja veden korkeus vaihtelee tuulien mukaan. Kesällä vesi on ollut tavanomaisella korkeudella, mutta monena syksynä viime vuosina vesi on ollut todella alhaalla. Järvenrannalta kotoisin olevan mieheni oli vaikea aluksi ymmärtää miten veden pinnan korkeus saattaa muuttua hyvinkin nopealla tahdilla (siis muutamassa tunnissa). Aamulla hyvällä säällä tavanomaisella korkeudella ja illan myrsky vie laiturin mennessään korkean veden ja aaltojen yhteistyössä.

Reply
Merja 23 elokuun, 2018 - 8:45 pm

Hei tuo vedenpinta seilaa joka vuosi eestaas. Talven jäljiltä se on yleensä aina korkeimmillaan ja näin kuivana kesänä, kuin nyt, on vesi ”paennut” 90 cm. Meillä on samanlaiset pylväät laiturin kulmissa ja savipohja. Keväällä yksi pylväs oli uponnut kokonaan näkyvistä. Uimme vain laiturilta, joka on jo 25 metriä pitkä, jotta veden syvyys riittää, mutta lapsiperheessähän tämä ei ole ratkaisu. Olemme 10 vuotta sitten ruopanneet rannan, laittaneet kankaan ja hiekan. Niistä vaan ei ole enään mitään jäljellä. No, nämä ovat niitä mökkiläisen riemuja. Nyt telmitään harmaavesisuunnitelman kanssa.

Reply
Minna 28 elokuun, 2018 - 9:08 pm

On huomattu! Edellisviikonloppuna aiottiin veneilemään, mutta ei sitten menty, kun Päijänteestä oli elokuussa hävinnyt puoli metriä ja venevalkama oli lähes kuivana 🙂 .

Reply

Jätä kommentti