Missä mennään mökkiasioissa?

by Kerttu

Olisiko vihdoin aika avata meidän mökkiprojektin tilannetta?

Takana on kokonainen talvi, jonka aikana on suunniteltu, selvitetty, keskusteltu, pohdittu ja välillä pidetty edellämainituista tuumaustaukoa, jotta selviäisi millainen meidän kesämökistä tulisi. Asiahan olisi ihan erilainen, jos viikonlopun Eurojackpot olisi iskenut tännepäin, mutta kun ei ole, vaativat asiat huolellista suunnittelua ja järkevää ajattelua. Ja sellaista harvemmin syntyy hirveässä kiireessä.

Vaikka ne ihan viimeiset päätökset ovatkin tekemättä, on myös aika moni asia ratkennut. Parasta on, että meillä on mieheni kanssa täysin sama unelma ja samanlaiset ajatukset omaan kesäpaikkaan. Osviittaa antaa Pinterestin Moderni mökki-kansioni.

Mitä me jo tiedämme? 

Materiaali:
Olemme päätyneet siihen, että valmistusmateriaali on hirsi. Tämä siitä syystä, että rakennus on talvet kylmillään ja uskomme, että hirsi kestää sekä aikaa että säätilan vaihteluita. Se on hengittävä ja luonnonmukainen.

Ulkonäkö:
Ehkäpä ainoa asia, josta en ole valmis tinkimään tai tekemään kompromisseja, ovat isot ikkunat. Tupakeittiössä eli yhdistetyssä olohuone-keittiössä mennään periaatteella ”mitä suuremmat, sen paremmat”. Toivomme selkeitä linjoja. Lohenpyrstönurkat olisivat unelmat, mutta ne ovat vaativat ja siksi kalliit toteuttaa, tästä olen valmis tinkimään. Modernia ilmettä tuomaan pulpettikatto, jonka korkein harja on järvellepäin. Ehkä.

Neliöt:
Mökin koko tulee olemaan noin 50 neliötä, johon mahdutetaan tupakeittiö ja kaksi pientä makuuhuonetta. Rakennustavasta riippuen myös parvi on mahdollinen. Se toisi tullessaan korkea huonetilaa, pari extramakuupaikkaa sekä säilytystilaa, joten kyllähän se houkuttelisi.

Sauna:
Samalla isolla tontilla on jo vanhempieni saunamökki sekä tulevana kesänä rakennettava savusauna. Siitä huolimatta haluamme, että myös meidän mökissä on sauna, joka mahdollistaa ”itsenäisen”  (ei riippuvainen vanhempieni liikkeistä) vapaa-ajanvieton. Tai jos olemme isommalla porukalla, voidaan lämmittää useampi sauna kerralla. Harkitsimme sekä erillistä saunarakennusta että saunaa osana mökkiä, luultavasti tulemme päätymään jälkimmäiseen vaihtoehtoon kustannussyistä. Kunhan sauna ei ole kiinni makuuhuoneissa, jotta lämpötila ei nouse nukkumatiloissa.

Aurinkopaneelit
Mökkiin ei tule sähköä, vaan energiaa tarjoavat aurinkopaneelit. Niiden avulla saadaan valot, jääkaappi ja latauspisteet tekniikalle eli sellainen perussetti, jonka avulla mökillä pärjäilee. Se on ekologinen ja uskon, että tulevaisuudessa yhä enemmän käytettävä energiantuottomuoto. Millainen paketti ja mistä? Ei vielä mitään hajua.

 

 

 

 

Mitä emme tiedä? 

Isoin kysymys on, että valitsemmeko valmismökin vai rakennetaanko pitkästä tavarasta. Pitkän punnitsemisen jälkeen molemmissa on plussia ja miinuksia:

Valmismökki:
+ nopea
+ helppo, sillä mökki (elementit) tuodaan valmiina tontille
+ budjetti on ennakoitavissa
– muuntelumahdollisuudet rajatut

Pitkästä tavarasta:
+ saa mitä vaan
– voi maksaa mitä vaan
– enemmän työtä projektinhallinnassa
– enemmän omantyön osuutta

Entäs nyt?

Plussat ja miinukset eivät korreloi toisiaan. Tässä pitää ajatella kahta asiaa; taloudellisesti ja toiminnallisesti järkevää rakennusprosessia, jossa ei saa olla liian kiire ja tietenkin valmista lopputulosta, joka palvelee vuosikymmenet.

Toivoisin, että aina mökille mennessä olisi sellainen tunne, että ihanaa, juuri tällainen tästä pitikin tulla. 

Teemme isoja päätöksiä. Tarvitaan viisautta ja vakaata harkintaa, mutta myös unelmista ja omista visioista kiinnipitämistä. Siksi etsimme nyt arkkitehtiä piirtämään ajatustemme pohjalta pohjapiirroksen ja havainnekuvan. Tällä kuvalla saamme hinta-arvion, jonka jälkeen voimme tehdä lopullisen päätöksen.

Tilanne on siis jännittävä ja olemme intoa täynnä!

 

Saatat pitää myös

26 Kommentit

Kati 19 huhtikuun, 2017 - 10:31 am

Ihanalta kuulostaa kun pääsette alusta tekemään oman näköistä. Vinkkaan sinulle pienestä, osaavasta / joustavasta / innovatiivisesta toimijasta – katso preloc.fi =)
Mukavaa projektia – jään seuraamaan! (Itse remontoimme 60-luvun mökkiä ja puuhaa riittää)

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 19 huhtikuun, 2017 - 12:13 pm

Kiitos vinkistä, kaikki apu otetaan ilolla nyt vastaan 🙂 Tsemppiä ja iloa teidänkin projektiinne, varmasti antoisaa hommaa!

Reply
Maria 19 huhtikuun, 2017 - 11:27 am

Ihana seurata teidän mökkiprojektia <3

Keväisin keskiviikkoterkuin, eräs mökkihöperö 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 19 huhtikuun, 2017 - 12:14 pm

Arvaa vaan kuinka fiilistelen teidän mökkiä ja jännitän, milloin jäät lähtevät 😀 Pian pääsette korkkaamaan mökkukauden, ihanaa!

Reply
elina 19 huhtikuun, 2017 - 12:26 pm

Kuulostaa ja näyttää ihanalta projektilta! Rakennutimme muutama vuosi sitten oman ison modernin puutalomme ja muistan edelleen nuo alkuvaiheen mahdollisuudet, selvitykset ja suunnitelmat. Kannattaa käyttää paljon aikaa projektisuunnitteluun ja tehdä päästökset rauhassa, kuten kirjoititkin. Itse olen aloittanut kirjoittamaan blogia omalla nettisivullani elinasaajakari.com, jossa yksi aiheistani on myös talomme. Tervetuloa lukemaan. Kivaa kevättä sinulle!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 19 huhtikuun, 2017 - 11:06 pm

Kiitos Elina! Kävin kurkkaamassa sivujasi ja talo on todella hieno <3 Nyt vaan kasataan jäitä hattuun ja katsotaan, mitä saadaan aikaiseksi 😀

Reply
elina 24 huhtikuun, 2017 - 11:18 am

Kiitos Kerttu, kiva kun kävit katsomassa!

Reply
Emilia 19 huhtikuun, 2017 - 8:24 pm

Seuraan mielenkiinnolla tätä! Samanlaisia haaveita on täälläkin, mutta tällä hetkellä ei yksinkertaisesti ole resursseja ylimääräisiin projekteihin. Ehkäpä joskus tulevaisuudessa… Tässä listauksessa on monia asioita, jotka voin itsekin allekirjoittaa! Hyvää pohdintaa ja tosiaan on varmasti järkevää edetä rauhassa ja harkitusti.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 19 huhtikuun, 2017 - 11:07 pm

Kiitokset Emilia! Meilläkin mökki kuului enemmän ”viisivuottissuunnitelmaan” tai jonnekin lähitulevaisuuteen, mutta nyt aukeni tämä mahdollisuus, niin siihen teki mieli tarttua. Ja totta sekin, että lapset ovat nyt pieniä ja mökkeilevät meidän kanssamme, teinien kanssa sitten tapellaan, onko pakko lähteä 😀

Reply
Emilia 20 huhtikuun, 2017 - 8:08 pm

Tuo on kyllä totta, että toteuttamalla mökin nyt siitä pääsee nauttimaan koko perheen kesken. Omasta lapsuudesta on jäänyt ihania muistoja mökillä serkkujen kanssa vietetyistä kesistä ja jotain sellaista toivoisi omallekin lapselle 🙂 Voihan se olla, että omakin mahdollinen projekti vielä aktivoituu nopeammin, kun saa inspiraatiota näistä sinun postauksista 😉

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 22 huhtikuun, 2017 - 12:57 pm

En vastaa mahdollisesti tarttuvasta mökkikuumeesta : D

Reply
UllaMaaria 19 huhtikuun, 2017 - 10:06 pm

Uskonpa että teidän projektissa ”hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” pitänee paikkaansa! Tsemppiä ja iloa mökkiprojektiin! Mielenkiinnolla jään seuraamaan mökin rakentumista unelmista todeksi! 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 19 huhtikuun, 2017 - 11:07 pm

Lämmin kiitos UllaMaaria! Yritän kerrankin olla järkevä ihminen, katsotaan onnistunko 😀

Reply
Sonja 19 huhtikuun, 2017 - 10:46 pm

Muistakaa ottaa huomioon veden lämmitys jos mökkiinne ei tule sähköä. Ehdottomasti oltava tila erilliselle vesipadalle. Kiukaan yhteydessä olevat rimpulat ovat enemmänkin vitsi ja varsinkin jos saunatila on mökin yhteydessä niin aikas kuuma tulee jos joutuu kiuasta pitämään päällä vedenlämmityksen takia. Lämmintä vettä kuitenkin kuluu aika paljon vuorokaudessa tiskailuihin ja peseytymisiin siivoiluihin yms, (meillä ainakin noin 50-100l vuorokaudessa) eli kerta tai kaksi päivässä lämmitetään vesipata.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 19 huhtikuun, 2017 - 11:09 pm

Hei, kiitos Sonja! Tämä vesiasia pitää tosiaan ratkaista. Ja liuta muitakin käytönnönkysymyksiä on vielä edessä!

Reply
Viveka 19 huhtikuun, 2017 - 10:57 pm

Pohjapiirros näytti järkevältä. Yhden asian muuttaisin: ovi pesuhuoneesta suoraan ulos eikä tupaan. Saunasta kun on mökillä paljon edestakaista liikennettä uimaan ja saunaan eikä välttämättä ole mukavaa, kun tämä liikenne on tuvan kautta. Tupa pysyy ilman saunaliikennettä kuivana ja siistinä.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 19 huhtikuun, 2017 - 11:09 pm

Kiitos Viveka! Olet oikeassa, se on järkevä muutos! En usko, että tuo pohja on se mikä meille sellaisenaan muutenkaan tulisi, mutta ajatus hahmottuu tuon kautta hyvin.

Reply
-S- 19 huhtikuun, 2017 - 11:03 pm

Onnea mökkiprojektiin! Suunnitelmat kuulostavat hyviltä. Jos päädytte suunnitelmissanne saunaan, joka on osana mökkiä, laittakaa sinne kulku ulkokautta. Tulee enemmän ”mökkisaunafiilistä”.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 19 huhtikuun, 2017 - 11:10 pm

Kiitos S, tuo on tosi hyvä pointti! Jotenkin olisi ihanteellisinta, jos saunalla ja mökillä ei olisi yhteistä seinää, vaikka saman katon alla olisikin.

Reply
Emilia 20 huhtikuun, 2017 - 8:12 pm

Niinpä! Sauna länmittää yllättävän nopeasti mökin puoltakin, mikä ei kesällä useimmiten ole toivottavaa. Voisiko saunan ja mökin välissä olla katettu tila / lasitettu kuisti, joka ikään kuin yhdistäisi ne ilman yhteistä seinää?

Reply
Maria 20 huhtikuun, 2017 - 1:38 am

Tosi hyvän kuuloiset suunnitelmat. Meillä olisi haaveena joskus tulevaisuudessa saman tyyppinen mökki, joten siksikin jään suurella mielenkiinnolla seuraamaan teidän projektia. Toivottavasti raportoit suunnitelmista usein!
Ai niin, meidän nykyisessä mökissä on vanha kiuas vesipadalla ja se on kyllä meillä ollut tosi toimiva. Mutta tosiaan jostain 70-luvun alusta. Illalla kun on saunomisen jälkeen täyttänyt vielä uudelleen ja laittanut pesällisen täyteen puita niin aamulla saa pesuvedet ja tiskausvedetkin. Nykyisten näppäryydestä en tosiaan tiedä.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 20 huhtikuun, 2017 - 4:17 pm

Kiitos Maria! Raportoin suunnitelmista aina kun on kerrottavaa ja varmasti kun saamme päätöksiä tehtyä, tulee juttua enemmänkin 🙂

Kiitos myös ajatuksistasi vesipataan, kaikki käytännönvinkit ovat hyvin tervetulleita. Ja tosiaan, markkinat ovat muuttuneet tosi paljon ja tässä onkin tosi mielenkiitoista ottaa selvää, millaisia mahdollisuuksia onkaan avautunut!

Reply
Marika 20 huhtikuun, 2017 - 8:42 am

Siis oliko tämä postaus mun suunnitelmista? 😀 Meillä on vielä monta mutkaa, mutta ajatus on rakentaa pieni, alle 50 neliön mökki hirrestä. Meille tämä ei ole osa 5-vuotissuunnitelmaa (mun hermot ei kestä sellaisia.. 😀 ), vaan mökin soisi rakentuvan esim. nyt. Onneksi tontin hankinta on niin hidasta, että harkinta-aikaa jää väkisinkin. Omakotitalo rakentui aikanaan todella nopeasti sen jälkeen, kun oli ostettu tontti. Toivon, että mökkiasiakin etenee nopsaan sitten, kun asiat alkavat loksahdella.

Mielenkiinnolla siis seuraan minäkin 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 20 huhtikuun, 2017 - 4:18 pm

Hauska kuulla, että olemme samoilla linjoilla suunnitelmissamme! Minähän olen myös todella malttamaton luonne, mutta nyt tarvitaan harkintaa ja koitan ripotella jäitä hattuun 🙂

Reply
Elsi 20 huhtikuun, 2017 - 8:19 pm

Ystävillämme on pieni, tosin talviasuttava mökki, jossa sauna on erillinen, vaikkakin saman katon alla. Mökin ja sauna välissä on pieni ”käytävä”, ikäänkuin tulokäytävä ovelle, koska tie tuo mökin takapihalle. Toimiva ratkaisu – en tiedä, toimisiko teilläkin?

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 22 huhtikuun, 2017 - 12:56 pm

Tuo on hyvä idea! Yksi varmasti toimiva vaihtoehto 🙂

Reply

Jätä kommentti