Pienen säädön jälkeen: täydellinen laituri

by Kerttu
Pienen säädön jälkeen täydellinen laituri

Kaupallinen yhteistyö: Lip-Lap Laituri

 

Terveisiä mökiltä! Aina kun vain aikataulut sallivat, kaarramme kesämökille. Heinäkuiset päivät tuntuvat erityisen arvokkailta ja tuntuu ihanalta saada nauttia Suomen kesästä, satoi tai paistoi.

Haluaisin kertoa teille meidän laiturista ja mökkirannasta. Järvi on lähes 20 km pitkä, mutta aika kapea. Meidän kohdallamme ei siinä aavaa ulappaa ja ranta on myös aika matala. Yksi ominaispiirre on myös veden korkeuden isot vaihtelut. Keväällä ja syksyllä vesi on korkealla, mutta näin keskikesällä matalalla.

Viime kesänä ostimme Lip-Lap Laiturilta Oloneuvos-laiturin, joka tuntui heti todella laadukkaalta ja tukevalta. Jokin silti mätti kokonaisuudessa. Ymmärsin, että laituri on todella ostettava rannan mukaan.

Tuumasta toimeen!

Päätimme pidentää laituria reilusti ja ostimme siihen yhden kävelysillan kaveriksi vielä kaksi jatkopalaa lisää. Näin pääsisimme syvemmälle ja laiturilla olisi enemmän tilaa nauttia auringoista ja uimisesta.

Oloneuvos on pylväslaituri,  joka säädettävien pylväiden ja nivelöidyn käyntisillan ansiosta soveltuu hyvin rantoihin, joissa veden korkeus vaihtelee. Laituria pystyy siis nostamaan ja laskemaan veden pinnan mukaan.

Laiturille saa asennuspalvelun ympäri Suomen, mutta se on myös mahdollista tehdä itse. Kun laituria asennetaan, sen alle laitetaan kelluttavat styroksit. Näin sitä on helppoa liikuttaa.

Laiturin pylväät tukeutuvat pohjaan nivelöityjen pohjatassujen avulla, mikä tekee laiturista turvallisen ja vakaan. Suurikokoinen pohjatassu mukautuu erityyppisiin, vähän pehmeämpiinkin pohjiin, eikä sitä tarvitse kiinnittää tai juntata paikoilleen. Pylväslaituri ei tarvitse erillistä ankkurointia kuten kelluvat laiturit.

Pylväspituudet valittavissa vesisyvyyden mukaan ilman lisäkustannuksia. Toki tässä on pelattava korkean veden ajan mukaan, siksi meillä näyttää pylväät aika pitkiltä juuri nyt. Maksimi vesisyvyys pylväslaiturille on noin kaksi metriä. Nyrkkisääntö pylvään pituutta valittaessa on, että vesisyvyyteen korkean veden aikaan lisätään 0,5 metrillä. Pylväitä löytyy siis eri mittaisina. (1,0 m / 1,5 m / 2,0 m / 2,5 m).

Pienen säädön jälkeen täydellinen laituri

Ajattelin hyödyntää pylväät ripustamalla niihin aurinkokennovalot ihanasti hämärtyviin kesä- ja syysiltoihin. Meillä pylväiden mitta on kaksi metriä. Jos pohdit kahden pituuden välillä, ota pidempi. Pylväitä pystyy nimittäin lyhentämään, mutta ei pidentämään.

Kun saimme jatkopalat paikoilleen, emme voineet kuin hymyillä! Nyt kokonaisuus toimii täydellisesti! Laituri näyttää lähes 20 metrin pituudesta huolimatta sopusuhtaiselta ja kauniita maisemassa.

Ostimme lisäksi Liplapin lisävarusteena penkin laiturin päähän, joka teki siitä uuden oleskelualueen. Olemme viettäneet laiturilla paljon enemmän aikaa kuin ennen! Penkillä on mukava istua ja vahtia lasten uimista tai vain nauttia auringosta. Minun suosikkihetkeni on auringonlasku, kun taivas värjäytyy vaaleanpunaiseksi ja saan olla laiturilla hetken ihan yksin.

Lip-Lap Laituri on täysin kotimainen yritys, perheyritys nyt jo kolmannessa sukupolvessa. Heillä on yli 50 vuoden kokemus laitureista, joten kannattaa laituria valitessa ottaa yhteyttä ja pohtia asiantuntijan kanssa, mikä on juuri teidän rantaanne se oikea laituri. Tuotteilla on Avainlippu-tunnus, joka kertoo suomalaisesta työstä.

Onneksi laiturit ovat myös jatkettavissa jälkeenpäin ja lisäosia (kuten vaikka penkkejä tai uimaportaita) voi täydentää pikkuhiljaa.

Mökillä järvi ja uiminen on meille se juttu ja siksi halusimme panostaa toimivaan, laadukkaaseen ja kestävään laituriin. Nyt lapset pääsevät hyppimään ja itse pääsee uimaan suoraan tikkailta.

Näin jälkikäteen ajateltuna oli hyvä, että viime kesänä ostimme laiturin peruskoossa ja nyt sitten kokemusten jälkeen ”tuunasimme” sen kohdalleen meidän rannan ja perheen käyttötarkoituksen mukaan. Kaikkea ei voi tai tarvitse saada heti ja mukavaa, että laadukasta tuotetta voi säätää ja  hankkia lisäosia myös pikkuhiljaa.

Saatat pitää myös

4 Kommentit

Mermar 19 heinäkuun, 2020 - 1:21 pm

Meillä oli samantyyppinen ongelma laiturin tai oikeastaan järven mataluuden kanssa, joten eikun pituutta lisää. Ainoa juttu nyt on, että asennettu matto hiekkoineen ei riitä loppuun asti, mutta minä menen myös uimaan laiturilta tikkailta suoraan, enkä kahlaamalla. Linnut pitävät pitkästä laiturista kovasti, joten jätöksiä saa olla siivoilemassa.

Reply
Kerttu 22 heinäkuun, 2020 - 1:24 pm

Moikka! Vähän sama homma meillä, hiekkaa on juuri laiturin päähän. Toisaalta se rajaa hyvin uintialueen uimataidottimille lapsille. Joskus jos jaksetaan, voi toki hiekka-aluetta levittää. Mukavaa on, että laiturilta pääsee suoraan uimaan. Meilläkin oli jossain vaiheessa lokit riesana, nyt ne onneksi ovat tältä kesältä lähteneet.

Kesäiloa sinnekin!

Reply
Neito 19 heinäkuun, 2020 - 6:04 pm

Meillä mökki merellä ja laituri tehty korkealle. Merivesi vaihtelee pahimmillaan reippaat 2 metriä ja aallot päälle. Silti laiturin joutuu välillä keräämään rannalta. Sisämaan kasvattina mieheni ei tajunnut kuinka merivesi vaihtelee, ennen kuin näki omin silmin, että vesi nousi yhden iltapäivän aikana metrin ja aallot siihen päälle vielä.

Reply
Kerttu 22 heinäkuun, 2020 - 1:25 pm

Merivesi on tosiaan aivan omanlainen nousuineen ja laskuineen sekä aaltoineen. Täällä muutos on yhtä iso, mutta ei sentään yhtä nopea 🙂

Reply

Jätä kommentti