Kaksi viikkoa H-hetkeen: kuulumisia mökkitontilta

by Kerttu
Kaksi viikkoa H-hetkeen: kuulumisia mökkitontilta

Tervetuloa uusi vuosi! Tänä vuonna meille tulee mökki.

Se piti oikein ponnekkaasti kirjoittaa tuohon alkuun, sillä tie tähän päivään on ollut vähintääkin mutkikas. Nyt kuitenkin alkaa H-hetki lähestyä, sillä parin viikon kuluttua tontille saapuu Kontion hirsikuorma ja alkaa mökin pystytys.

Meillä täällä Keski-Suomessa saatiin lumi-inferno, lunta tuli parissa päivässä kunnon nietokset. Mökkitietä pidetään nyt tietenkin auravoimin auki, jotta kuljetus ja työmiehet pääsevät perille.

Lumitöitä on riittänyt myös järven jäällä. Lumi kolataan pois, jotta jää pääsee vahvistumaan kunnolla. Sen jälkeen jäälle levitetään kangas ja traktori ajaa siihen hiekkapatjan. Kevään tullen kangas ja hiekka vajoavat pohjaan ja tadaa – meillä on hiekkapohjainen uimaranta!

Saunamökki toimii hyvänä tukikohtana myös talvirakentamisen aikana. Kymmenen neliön tupa lämpenee todella nopeasti takan ansioista ja on mukavaa, että saunatuvassa voi pitää evästaukoja tai lämmitellä.

Perustukset odottelevat pressun alla mökkiä. Talvirakentamisessa on se hyvä puoli, että  kylmää ja kuivaa eli puuosat pysyvät hyvänä. Tosin on tässä varmasti myös monenlaista haastettakin edessä, vielä elelen sellaisessa mukavassa optimismikuplassa.

Kun kuorma tulee parin viikon päästä, alkaa samantien hirsikehikon pystyttäminen ja kantavien pilarien asennus. Pystytysporukka hoitaa vesikaton asennuksen kantavine rakenteineen, asentaa ikkunat ja ovet  ja tekee mökin ulkoapäin valmiiksi.

Työ kestää arviolta kuukauden, luultavasti alle. Toki sääolosuhteet vaikuttavat.

Kun mökki on pystyssä, jäämme odottamaan kevättä ja sisätöitä. Maalis-huhtikuussa alkaa väliseinien ja parven tekeminen sekä pintakäsittelyt.

Tuntuu yhä edelleen ihan epätodelliselta kirjoittaa näitä mökkijuttuja, ihan kuin koko ajan olisin pikkuisen varpaillani mahdollisten pettymysten suhteen.  Samaan aikaan olen intoa täynnä kuin ilmapallo, piiiiitkän odotuksen ja suunnittelun jälkeen alkaa vihdoin tapahtumaan!

Nyt olemme nähneet mökkitontilla koko vuoden kiertokulun. Keväällä heräävän luonnon, kesän helteet ja lämpimän uimaveden, syksyn väriloiston ja nyt talven valkeuden. Vielä kun näemme sen päivän,  että mökki alkaa nousta!

 

***

LUE MÖKKIPÄIVÄKIRJAA:

Suunnitelmat
Arkkitehti mökkitontille
Mökki ulkoa
Mökki sisältä 
Mökkikeittiön suunnitelma

Osa 1: Lähtötilanne
Osa 2: Perustukset
Osa 3: NEW SAUNA SAAPUU
Osa 4: Saunamökin pintakäsittelyt valmiina
Osa 5: Suuri mökkipettymys – unelmat menivät uusiksi 
Osa 6: Onneksi on saunamökki – miten tästä eteenpäin?
Osa 7: Vihdoin mökkikuulumisia – meistä tulee talvirakentajia!
Osa 8: Saunamökin terassi ja verhot
Osa 9: Syyslomahommia mökkitontilla

Saatat pitää myös

4 Kommentit

Merja 3 tammikuun, 2019 - 4:24 pm

Jänniä aikoja elelette. Meille tulee syksyllä aina mökkiähky, eli saadaan tarpeekseen koko touhusta. Täytyy saada olla kaupungissa ja lähteä johonkin reissuun. Mutta kun Joulusta on selvitty, ajatus hiipii taas hiljalleen mökkitouhuihin, mitä kivaa tulevana kesänä taas tehtäisiin.

Reply
Kerttu 7 tammikuun, 2019 - 7:49 am

Kiitos Merja myötäelämisestä! Voi allekirjoittaa tuon mökkiähkyn, pimeät illat ja pitkä mökkikausi saa kaipaamaan muunlaista tekemistä. Minunkin haaveeni olisi viettää kesät mökillä ja tehdä pieni aurinkoloma marraskuisin 🙂

Reply
Pia 3 tammikuun, 2019 - 4:59 pm

Hui! Miten ihmeessä uskallatte mennä jo jäille. Vajaa kaksi viikko sitten Kuopion seudulla pariskunta putosi heikoille jäille. Heidät löydettiin menehtyneinä juuri joulun alla. Itse vaan pelkään kovin, siksi olen huolissani.

Reply
Kerttu 7 tammikuun, 2019 - 7:48 am

Hei Pia! Kiitos huolenpidosta, tarkkana saa olla. Meillä on tosi matala ranta, tuo kohta jossa olimme, niin vettä on puolisen metriä, maksimissaan metri, nyt kun vedet ovat vielä superalhaalla. Jäätä on pidettävä auki, jotta se kovettuu ja sinne uskaltaa ajaa traktorin. Nyt alkaa olla jo siinä kunnossa, kiitos viime viikon kovien pakkasten.

Reply

Jätä kommentti