Joulun jälkeen koti ja mieli kaipaa raikkautta ja selkeyttä. Näillä teemoilla on järjestelty sekä olohuonetta että ajatuksia.
Vuoden ensimmmäisenä päivänä järjestelin keittiön kuivakaapin. Kaivoin kaiken ulos, tarkistin päivämäärät, siistin laatikot ja laitoin tavarat takasin kaappiin hyvässä järjestyksessä. En ehkä siinä hetkessä hoksannutkaan, kuinka symbolista se oli.
Yksi tämän vuoden teemoistani on selkeys, järjestelmällisyys ja priorisointi. Yksi järjestyksessä oleva kaappi on vain murto-osa teemasta ja sen tarkoituksesta.
Ruuhkavuodet syntyvät, kun jo valmiiksi täyteen arkeen aletaan latomaan lisää elementtejä. En nimittäin muista, että minulla olisi ollut ns. liikaa aikaa tai tylsää opiskeluaikoina tai työelämässä ennen lapsia. Jo silloin kalenteri oli hyvin suunniteltu ja olin monessa mukana.
Sama koskee kotia. Tässä kuussa olemme asuneet tässä talossa seitsemän vuotta. Kun muutimme, ihastelin kaappitilaa ja tyhjäksi jääneitä hyllyjä. Pikkuhiljaa vuosien varrella kaappi toisensa perään on täyttynyt tavaroista.
Olen voinut jemmailla pieniä vaatteita (niin lasten kuin omiakin), kerryttää astiastoja ja säästellä harrastustarvikkeita. Olen toki vuosien varrella käynyt kaappeja läpi ja tehnyt järjestelyitä, mutta en ehkä riittävän ponnekkaasti.
Ruuhkaa on siis kaapeissa ja kalenterissa, mutta molempien järjestely on aloitettu. Tässä alkuvuoden huumassa tein myös mindmapia tämän vuoden toiveita ja tavoitteista ja sen valmistuttua hymyilytti itseäkin; toiveisiin piirtyi kaikkea mahdollista hampaidenvalkaisusta yliopisto-opintoihin.
Sanomattakin selvää, että ihan ensin kannattaa konmarittaa oma pääkoppa ja poistaa asiat ja ajatukset, jotka eivät pirskahtele.
Olen selkeästi uusien alkujen ystävä. Ihana tunne, kun jotain uutta on edessä, eikä ihan tarkkaan tiedä mitä. Tämä vuosi on selkeyden ja priorisoinnin lisäksi uusiutumisen aikaa etenkin työelämässä.
Enkä nyt varsinaisesti hangoittele vastaan ajatusta, että voisin olla pikkuisen parempi versio itsestäni niin henkisesti kuin fyysisestikin. Ulkonäkö ei määrittele tavoitteitani, vaan enemmänkin energia ja hyvä fiilis.
Mutta samaan aikaan kaikkien uusien alkujen edessä on syytä muistaa lempeys ja rauha. Monia hyviä juttuja on hassattu hutiloimisella. Pala kerrallaan, pikkuhiljaa.
Joulun jälkeen koti tuntuu selkeältä jo siksi, kun kuusi ja koristeet on pois näköpiiristä. Sohva jäi vielä ikkunan alle, jonne se siirrettiin, jotta joulukuusi mahtuu paremmin. Pidän enemmän sohvasta tauluseinällä, mutta antaa vaihtelun vuoksi olla vielä näin.
Kukkakimppu on ostettu jouluksi ja se on osoittautunut kestäväksi, nypin vain nuupahtaneet osat pois ja komeus sai vielä jatkoaikaa.
Tekstiilit noudattavat rauhallista ja selkeää linjaa.
Konkreettisena tekona varasin kirppispöydän todella pitkästä aikaa. Huh se on aina kamala urakka, mutta samalla myös erittäin palkitseva. Parin viikon päästä siirrän ensimmäisen kuorman tavaraa Jyväskylän Silinteri-kirppiselle.
Nyt luovun kaikista ”sitten kun”-vaatteista ja muistan pahan päivän varan jemmoista. Enhän muutenkaan elä pahoja päiviä odottaen. Osa tavaroista menee mökillle, mutta hyvin harkiten.
Jatkan kaappien läpikäyntiä, sillä siinä samalla järjestyvät ne ajatuksetkin. Tilaa tulee, kun sitä raivataan.
Selkeää ja lempeää loppiaista!
4 Kommentit
Itsekin aloitin käydä läpi tavaroita uuden vuoden kunniaksi. Ja jos haluaa tuntea oman olonsa paremmaksi ja urakkansa helpommaksi, kannattaa katsoa pari jaksoa Netflixin Marie Kondo -sarjaa. Mikä helpotus, ettei omista kaapeista löydy ihan niin paljon tavaraa 😀
Moikka! Loistava vinkki tuo Marie Kondo Netflixissä, pitääpä kurkata! Hyvää uutta vuotta sinne!
Hei, jäi korvaan tuo, vien osan tavaroista mökille, mutta harkiten. Kun meille tuli? mökki, tuli samalla hirveä sisustusvimma. Olimme asuneet varsinaista kotiamme uudesta lähtien jo kymmenen vuotta ja se oli jotakuinkin valmis, eikä kaivannut mitään isompaa päivitystä. Mökillä sain taas sisustaa mielin määrin. Kaikki huonekalut, valaisimet, tekstiilit, matot, laskoskaihtimet, astiat, patjat, liinavaatteet, saunatarvikkeet, ulkokalusteet ym.ym. piti hankkia. En juurikaan halunnut viedä kaupunkikodista mitään, koska mökkityylini oli hieman erilainen. Kuitenkin olisin toivonut säästäneeni jotain, koska hankintoja oli tosi paljon ja rahaa meni rutkasti. En halunnut mitään kertakäyttökrääsää hankkia. Olin hävittänyt hyvän pöydän ja tuolit, jotka olisivat olleet mökille sopivat, mutta missäpä kaupunkilainen sellaisia säilöö? Muuten oli kyllä kiva hankkia uutta mökille, nyt voikin toivottavasti muutaman vuoden selvitä vähemmällä. Tosin pihan laittoon pitää panostaa keväisin multaa, lannoitteita, kukkia ja muita kasveja, mutta niitäkin kohtuullisessa määrin.
Moikka Merja! Mielenkiintoista kuulla mökinsisustustuksen rakentumisesta. Minä toivoisin, että mökillä olisi vain tarvittava, eikä mitään liikaa. Se mahdollistaisi avaruuden ja helpon ylläpidon. Kotoa viedään siis vain harkiten ne, jotka mökille a) sopivat ja b) tarvitaan.
Kohta pääsee sisustamaan, mutta täällä on kyllä jäitä sopivasti hatussa. Kiire ei ole ollenkaan 🙂