Blogimaailma ja sen muutokset 2012-2018

by Kerttu
Blogimaailma ja sen muutokset 2012-2018

Tapahtui vuoden 2012 viimeisenä päivänä aamiaispöydässä.

– Minun tekisi mieli perustaa blogi, sanon kahvia hörppäilevälle miehelleni.
– Blogi!, eikö siitä ole ihan kauheasti vaivaa? vastaa mies.
– No, kai sitä voi kirjoittaa sen verran kuin hyvältä tuntuu. Se olisi uusi harrastukseni, vastaan.
– Mistä kummasta sinä kirjoittaisit, sanoo mieheni edelleen vähän epäilevällä kannalla.
– Sisustuksesta lähinnä, kaikesta kauniista ja hyvää mieltä tuottavasta. Asioista joista tykkään. Oma blogi olisi mukava.
– Minäkin haluan oman glögin! osallistuu keskusteluun kolmevuotias tyttäremme.

Tuosta päivästä aikaa on tasan kuusi vuotta. Tytär on jo yhdeksänvuotias ja perheessä on ”uusi” kolmevuotias, perheemme täydentänyt pikkuinen poika.

Paljon on tapahtunut näiden kuuden vuoden aikana. Olen kasvanut ja muuttunut ihmisenä ja äitinä, lihonut ja laihtunut, vaihtanyt työpaikkaa ja kokenut elämän nousuja ja laskuja. Kuitenkin perusasiat sekä elämässäni että blogissani ovat pysyneet samana.

”Pienen tytön äitinä elämä on ihanaa, mutta myös hektistä. Illalla talon hiljentyessä on mukavaa ottaa se oma pieni rauhallinen hetki, jossa suosikkiblogit tuovat iloa tavalliseen arkeen.” 31.12.2012

Pohdistelin blogimaailman muutosta yleisesti ja tässä muutamia huomioita:

2012

– Sisustusblogien määrä oli vielä aika pieni Suomessa ja lähes kaikkia oli mahdollista seurata.
– Päiväkirjamaisia postauksia; päivänasuja peilin kautta, hyvänviikonlopun toivotuksia kukkakimppu-kuvan saattelemana, ostoksia ja kepeitä, lyhyitä ajatuksia.

2013

– Kommentoinnin kulta-aikaa, jossa lukijat jättivät usein tervehtiäkseen ”moi!”-tyylisiä kommentteja blogiin tai kertoivat omia kuulumisiaan.
– Instagram astui mukaan kuvioon, se oli nimensä mukaisesti hetkien kuvaamista kännykällä.

2014

– Ammattimaistumisen merkkejä ilmassa.  ”Blogit ovat vakiinnuttamassa paikkaansa mediakentässä ja bloggaaminen on entistä ammattimaisempaa. Bloggaajille ajankohtaisia aiheita ovat muun muassa oman työn hinnoittelu, yhteistyösopimusten laatiminen, tekijänoikeudet, verottajan ohjeet ja blogimainonnan pelisäännöt”, kertoi Blogibarometri.
– Samaan aikaan kaupallisuus alkaa ärsyttää lukijoita.
– Blogiportaalit porskuttaa ja monelle bloggaajalle oli tavoitteena päästä mukaan portaaliin, jossa kirjoittamisesta maksetaan kuukausikorvasta.

2015-2016
– Ero harrastusblogien ja ammattimaisten blogien välillä kasvaa, tyyli muuttuu yhä enemmän naistenlehtimäiseksi. Päivän asuja kuvataan yhä enemmän miljöössä ammattikuvaajien tai blogikollegoiden toimesta.
– Monet suositut bloggaajat muuttavat bloginsa portaaleista itsenäiseksi ja trendi on myös nostaa henkilöbrändit keskiöön. Tämä näkyi siinä, että blogien nimet muuttuivat kokonaan bloggajan nimeksi tai ainakin henkilön nimi näkyi jo otsikossa.
– Blogiagentuurit tulivat mukaan eli itsenäiset bloggaajat verkostoituvat esimerkiksi Asennemedian ja Suomen Blogimedian ”talleihin”.

2017
– Ensimmäiset bloggaajien podcastit tulevat.
– Ammattimaistuminen toi vastareaktion ja puhuttiin paljon blogimaailman väljähtymisestä ja kädenlämpöisestä sisällöstä.
– Ammattibloggaajia aletaan kutsumaan vaikuttajiksi, sillä työtä tehdään monikanavaisesti useissa eri some-kavanissa ja medioissa. Sisällöntuontanto on monelle kokopäiväista työtä.
– Ammattibloggaajien kärki näkyy veropäivänä lööpeissä huipputuloina ja yrittäjyyteen liittyvät teemat korostuvat.

2018
– Sanastoon saapuu uusi ammattitauti, blogger burnout eli bloggaajauupumus. Monet huippubloggaajat (vaikuttajat) kertovat uupumuksesta ja paineistaan.
– Keskustellaan edelleen aitoudesta, spontaaniudesta ja siitä, onko blogi- ja somemaailman mennyt jo liian stailatuksi ja harkituiksi. Kiinnostavin yhdistelmä lienee upean visuaalisuuden ja persoonallisuuden yhdistelmässä.
– Vuorovaikutus sisällöntuottajan (bloggaaja) ja seuraajan (lukija) välillä lisääntyy, mutta usein alustana keskustelulle on kommenttiboksin sijaan kahdenkeskiset viestinvaihdot esimerkiksi Instagramissa.

Miltä aikajana sinusta näyttää? Unohtuiko jokin isompi ilmiö tai muutos? 


Kuva: Sanna Kostamo / Visual Friday

Koko tämän ajan olen tehnyt blogia perheen ja päivätyön ohella. Tämän vuoden lopulta omilla sivuillani ja uudenlaisen alun äärellä.

Asia, joka ei ole muuttunut kuudessa vuodessa on se, että rakastan tätä hommaa. Kirjoittamista, kuvaamista ja sitä, että te olette siellä lukemassa juttujani ja vuorovaikuttamassa kanssani.

Usein kysytään, haluaisinko olla täysipäiväinen bloggaaja ja vastaus on ei. Pidän tästä siksi, että minun ei ole pakko, vaan saan tehdä tätä.  Seitsemäs blogivuosi käynnistyy rauhallisin ja kiitollisin mielin.

Tiedän, että vuodesta 2019 tulee ikimuistoinen ja odotan, että saan jakaa siitä paloja kanssanne ja kertoa yhä edelleen ”sisustuksesta lähinnä, kaikesta kauniista ja hyvää mieltä tuottavasta. Asioista, joista tykkään.”

Kaunista ja mukavaa vuodenvaihdetta! Ja onnea kuusivuotiaalle Modernisti kodikas-blogilleni.

Saatat pitää myös

19 Kommentit

Suvi m / Valkoinen Harmaja 31 joulukuun, 2018 - 9:10 am

Onnea kuusivuotiaalle ihanalle blogille! <3 Blogimaailma on todellakin muuttunut, mutta pääasia on, että oma intohimo säilyy. 🙂

Reply
Kerttu 31 joulukuun, 2018 - 9:24 am

Kiitos Suvi! Ja entistä tärkeämpää on tehdä omannäköisesti sisältöä, sillä vain sitä kautta jaksaa ja kehittyy. Olkoon 2019 rento blogivuosi täynnä hyviä hetkiä! ❤️

Reply
Sini 31 joulukuun, 2018 - 9:46 am

Ihana postaus ja Onnea Kerttu! Blogiasi on ollut ilo seurata ja yhdyn Suvin sanoihin, intohimo on se tärkein ja se näkyy sinun tekemisessäsi kyllä aina! Onnellista Uutta Vuotta teidän koko perheelle!

Reply
Kerttu 1 tammikuun, 2019 - 7:36 am

Kiitos Sini! Samaa voin sanoa sinun blogistasi, monta vuotta sitäkin on tullut ilolla luettua. Hyvää vuoden ensimmäistä päivää! ❤️

Reply
Sanna P. 31 joulukuun, 2018 - 11:07 am

Upea pitkä blogiura sinullakin on jo takana, paljon onnea!
Itse olen kirjoitellut myös jo pitkään (vuoden 2011 alusta), ja ainakin kuvissa on tapahtunut paljon. Nykyään kuvat ovat parhaimmillaan ammattitasoisia, isoja kuvia kauniilla blogipohjalla. Aiemmin tuntui riittävän, että aiheet oli riittävän kiinnostavia, vaikka kuvat olisi olleet minkälaisia. Ekoina vuosina oli myös tosi tärkeää olla anonyymi, yleinen tunnelma oli se, että heti on suunnilleen joku hullu ovella jos paljastat netissä mitään omalla nimelläsi tai kerrot missä asut 😀 Myös aiheissa on menty laajempiin, ainakakin itsellä tuntuu rima nousseen turhankin korkealle, eikä ihan arkisia juttuja viitsi postaillakaan. Toisaalta niille on tullut paikaksi muut kanavat, kuten Instagramin videotarinat. Helposti alkaa miettimään, että mikä aihe on riittävän ”tasokas” blogiin? Heti kun mennään tuolle linjalle, itselläni ainakin alkaa koko homma tökkiä. Paras tilanne on siis silloin, kun ei liikaa analysoi tekemisiään, mutta sillointällöin iskee kuitenkin tälläiset ”blogikriisit” 😀 Liekkö osa koko hommaa, ehkä hyväkin välillä kyseenalaistaa toimintaansa, joskushan siitä voi seurata oikeastikin parempaa sisältöä lukijoille, ja itselle mielekkäämpi olo harrastuksen suhteen? Uutta nousua ensi vuodelle toivon siis omaan toimintaani, sinulla sen sijaan on ollut jotenkin upean tasaista ja laadukasta blogisi sisältö aina!
Kivaa uutta vuotta koko perheellesi Kerttu! ♥

Reply
Kerttu 1 tammikuun, 2019 - 7:39 am

Heippa Sanna! Todella hyvä analyysi ja voin sen allekirjoittaa. Ehkä juuri tämä some-kanavien monipuolistuminen on nostanut blogiaiheiden rimaa. Ja jos joku hetki on ollut esillä jo IG Storyssä, haluaisi blogissa tuoda vielä uuden tai syvällisemmän kulman asiaan.

Moni toivoo blogeihin lisää elämää ja arkista menoa, se voisi olla yksi näkökulma rentouden säilyttämiseen, kunhan vaan hyvältä tuntuu.

Kaunista vuoden ensimmäistä päivää ja hyvää (blogi)vuotta 2019 ❤️

Reply
Pia 31 joulukuun, 2018 - 7:14 pm

Onnea 6-vuotiaalle blogillesi. On ollut ihana kulkea mukana useamman vuoden ajan.

Reply
Kerttu 1 tammikuun, 2019 - 7:40 am

Lämmin kiitos Piia kauniista sanoista. Ihanaa uutta vuotta 2019 sinullekin ❤️

Reply
Katja 1 tammikuun, 2019 - 12:54 pm

Pakko hymyillen kysyä, saiko tyttäresi tuolloin oman glögin tai jonkin vastineen 😃

Ihanaa tätä vuotta ja kiitos blogistasi 🥰

Reply
Kerttu 1 tammikuun, 2019 - 1:25 pm

Haha, ei tainnut saada blogia tai glögiä, mutta nyt haluaisi oman YouTube-kanavan 😀 Kiitos itsellesi, että viihdyt mukana ja ihanaa tätä vuotta!

Reply
Iina / MouMou 1 tammikuun, 2019 - 1:31 pm

Hyvä postaus! Musta yks tärkeä huomio on sekin, miten sekä bloggaajat että lukijakunta vanhenee ja sitä myötä 40+ on uusi musta. 🙂

Reply
Kerttu 1 tammikuun, 2019 - 1:35 pm

Totta! Blogit tavoittaa hyvin aikuisen kohderyhmän. Ja kanavana antaa mahdollisuuden mennä pintaa syvemmälle kuvien ja tekstien muodossa. Plus ainakin itselleni 15-30 min YouTube-video katsominen on jo aikamoinen panostus ajallisesti, mukavampi simäillä mielenkiintoiset suosikkiblogit läpi <3 Mutta olenkin jo kohta iältäni dinosaurus 😀

Reply
Marita 1 tammikuun, 2019 - 1:33 pm

Hyvää ja valoisaa uutta vuotta sinulle ja blogillesi!

Reply
Kerttu 1 tammikuun, 2019 - 1:35 pm

Suuri kiitos ja ihanaa ja onnistunutta vuotta toivon myös sinulle <3

Reply
Sanna 3 tammikuun, 2019 - 11:31 pm

Moikka, tosi pitkästä aikaa tulin lukemaan blogiasi, tai mitään blogia nyt ylipäätään. Näin jouluisen jutun sinusta jossain lehdessä äitini luona (paperilehtiä en ole lukenut vieläkään pidempään aikaan kuin blogeja) ja siitä tuli mieleen tulla katsomaan blogin kuulumisia. Omaa blogia kirjoitin raksa-aikaan mutta siitä ei koskaan mitään sisustusblogia tullut, en ikinä jaksaisi kirjoittaa eikä riittäisi aiheen tynkääkään kotimme sisustuksesta, sehän olisi samat sohvatyynyt over and over again ja tuskin tuo kiinnostaisi ketään, hih. Mökkiblogiakin pidin mutta siitä tuli lopulta enemmänkin insta-tili. Blogi alustana on mielestäni kuoleva, instaa ja snäppiä olla pitää, itse tykkään fb:stä mutta alle 30 vee ihmisiähän se ei kiinnosta niinkään. Itse katson paljon YouTubea instaa ja facea, blogit ovat jääneet, jonkun kiintoisan postauksen voin käydä lukemassa sieltä täältä mutta en enää seuraa ketään. Ja kiinnostuksen aiheet ovat muuttuneet sitten raksa-aikojen mutta samasta ilmiöståhän siinä on kyse oli aihe mikä vain. On kyllä tosi surullista että ollaan niin lyhytjänteisiä että lyhyt blogijuttu on luettavaksi liian pitkä. Takavuosina oli tärkeää että seurattavat olivat suomalaisia tai tosi hienoa oli että löysi omasta kaupungista kirjoittajan kuten sinut. Nyt on kansainvälistä ja kieli englanti hyvin laajasti. Arvostan kirjoittamista ja tykkään blogista median muotona, se vaan ei kai ole tarpeeksi nopea tähän päivään. Ja olisi varmasti todella haastavaa tuottaa kansainvälisesti kiinnostavaa blogisisältöä vaikka sisustuksesta. Toisaalta aitous on nouseva trendi eli kenties blogeilla koittaa vielä uusi aika.

Reply
Kerttu 7 tammikuun, 2019 - 7:46 am

Heippa Sanna! Hyvää pohdintaa sinulla!

Siinä mielessä olen eri mieltä, että blogit eivät kuole, mutta muuttavat kyllä hieman muotoaan. Toisaalta pitää myös muistaa, että 30 + kohderyhmä saattaa kokea snäpit ja videot raskaiksi, itse ainakin luen usein blogeja tilanteissa, joissa ei esim. ääntä kaivata (rauhoittuminen/rentoutuminen, lasten nukuttaminen, matkustaminen jne). Blogien pitää olla enemmän kuin Insta, siis tarjota vertaistukea, tietoa, tunnelmia, ohjeita, ajatuksia, inspiraatiota lukijalleen. Itse asiassa lukijamäärä blogissani on pysynyt vuosikausia samassa eli huhut blogien alasajosta ovat vahvasti liioiteltuja 🙂 Olisi todella upeaa, jos Suomesta nousisi kansainvälisen tason sisustusblogi (tyyliin Stylizimo Norjasta), on täällä kollegoja, joilla olisi siihen kaikki mahdollisuudet. Aitous on juuri sitä, mistä mielestäni pitäisi pitää kiinni, sillä nyt kiillotetulla some-aikakaudella juuri vertaisuus ja samaistumispinta luovat mielenkiitoa. Kiitos kun osallistuit keskusteluun ja tulehan taas joskus piipahtamaan <3

Reply
Sanna 7 tammikuun, 2019 - 8:04 am

Hups, luin aiemmin jättämäni kommentin ja se vaikutti ehkä vähän tylyltä, ei ollut tarkoitus olla tyly, koitin vaan tiivistää 💜
Tosi hienoa että lukijamäärösi ovat pysyneet samalla tasolla, se on huikea saavutus tässä sisältöä täynnä olevassa maailmassa. Toki olet ison ison työn tehnyt asian eteen.
Minähän olen sinua vanhempi tietääkseni, mutta omat median käytön tottumuksen ehkä vähän keskivertonelikymppistä ” nuorekkaammat”. Silti, Snäppi, aargh. Kokeilin. En kykene. Ei kiinnosta.
Pitkään on trendi ollut just sinne kiiltävän suuntaan, itse varmaan blogeja en enää lue sen takia kun jossain vaiheessa niihin tuli kaikki naistenlehtien viat so to speak. Blogeista olen aina etsinyt aitoutta. Mediahan on kovassa muutoksessa ja blogeilla varmasti on mahtavat tsäänssit pärjätä tässä kunhan vaan pysytään kehityksessä mukana ja hei, . Isot megatrendit ovat aitous, ihmisen kokoisuus, rehellisyys ja luonnollisuus. Justiinsa blogijuttuja nämä. Mä ehkä seuraisin hanakammin jos olisi sisältöä myös YouTubessa blogin lisäksi. Se voisi heittää mut sisään sinne luettavaan sisältöön.
Kiitos, kiva keskustelu, jospa kaivaisi kun vähän blogeja esiin tänä vuonna ja katsoisin mitä uutta on.

Reply
Kerttu 7 tammikuun, 2019 - 8:13 am

Moi taas, just näin, hyvin sain ajatuksestasi kiinni ja samoilla linjoilla ollaan! YouTube on kiinnostava alusta, mutta tässä elämäntilanteessa ei ole mitään mahdollisuutta ottaa niin työlästä kanavaa haltuun. Podcast olisi itselleni luontevampi alusta, mutta katsotaan pääsenkö koskaan palaamaan studioon 🙂 Monikanavaisuus yleensäkin on tätä päivää, ei ole enää pelkkä blogi, vaan moni vaikuttaja tuottaa sisältöä myös Instaan, podiin, tubeen jne… Toisaalta päivätyössä käyvänä perheenäitinä pitää vain muistaa, että kaikkeen ei pysty. Blogi on se rakkain kanava, ainakin nyt.

Reply
Jaana Karhu 15 tammikuun, 2019 - 7:41 am

Kiitos Kerttu tästä mielenkiintoisesta kirjoituksesta! Sen ja muutaman muun ajatuksen innoittamana sain nyt rikottua yli kuukauden mittaisen blogitauon. Huh! Ja kirjoittaminen tuntui pitkästä aikaa taas kevyeltä. Täytyy kyllä sanoa, että tämä sinun blogisi yleisilme on aivan ihana ♥

Reply

Jätä kommentti