Vinkkejä raskauskuviin kotona

by Kerttu

Vaikka ihmiset ovat aina halunneet ikuistaa ainutlaatuiset hetkensä, kuvia otetaan nykyään enemmän kuin koskaan. Yksivuotis-, rippi- ja hääkuvien rinnalle ovat nousseet monenlaiset huomenlahjakuvaukset, perhepotretit ja raskausajan kuvat. Siihen nähden, että kuvaan itse melkein päivittäin, minusta itsestäni on todella vähän valokuvia. Siksi päätin, että haluan ikuistaa toisen raskauteni odotuskuviiin.

Ammattikuvaajat ottavat kuvia sekä kotona, studiossa että miljöössä ja jos haluaa pelata varman päälle ja panostaa kunnolla, suosittelen ottamaan yhteyttä ammattilaiseen. Itse harkitsin tätä vaihtoehtoa, mutta kun näin Kultahippu-Evelinan ottamat kauniit kuvat Minishow-Melinasta, päätin kysäistä haluaisiko Evelina ikuistaa myös minun odotukseni. Vaikka kyseessä ei olekaan ammattikuvaaja, saatoin luottaa hänen visuaaliseen näkemykseensä.

raskauskuva-1-12

Kun kerroin blogissani, että harkitsen raskauskuvien julkaisemista, moni jo ajatteli minun poseeranneen rohkeaan Demi Moore -tyyliin. Ensimmäinen vinkkini onkin raskauskuvia harkitsevalle: etsi oma tyylisi. Osa raskauskuvista ovat aistillisia alastonkuvia, toiset taas hyvinkin arkisia tai juhlavia. Itse halusin ikuistaa lämpimän onnentunteen, oman kodin rauhan, turvallisuuden ja myös sen totuuden, että odotuksen loppumetreihin mennessä kroppa on kokenut ihan huikean mullistuksen. Sillä on nyt paljon merkityksellisempi tehtävä kuin hyvältä näyttäminen, vaikka toki toivoin kuvien olevan visuaalisesti kauniita. Kuitenkin photoshopia tärkeämpää kuvissa on aitous: ”tällainen äiti oli odottaessaan sinua”. Osa kuvista jää vain kotialbumiin ja hyvä niin.

raskauskuva-1-14

Omaa tyyliä voi etsiä netistä monin eri asiasanoin, kokeile esimerkiksi ”maternity photography”, ”pregnancy photography”, ”maternity photoshooting ideas” tai ”babybelly shooting”. Suosittelen Pinterestiä, jonka kuvakavalkadista jokainen löytää omaan tyyliinsä sopivia tunnelmakuvia. Näistä esimerkkikuvista kannattaa katsoa niin tunnelmaa, kuvausasentoja, valotusta, rajausta ja rekvisiittaa. Ideoita on tarjolla loputtomiin! Kerää inspiraatiokuvia Pinterest-tauluun tai tietokoneelle ja käy ideasi ja ajatuksesi läpi kuvaajan kanssa. Mitä selkeämmän vision yhdessä saatte, sen varmemmin lopputulos onnistuu.

Screen Shot 2015-02-17 at 10.37.18

Sitten tarvitset kuvaajan, kameran ja mielellään jonkinlaisen kuvauskäsittelyohjelman. Itselläni on käytössä Lighroom, mutta myös ilmaisilla Picasalla, PicMonkeyllä tai Pixlrillä saa korjattua mm. rajausta, valotusta ja horisonttia. Digiaika mahdollistaa onneksi satojen kuvien ottamisen, joista varmasti löytyy se 5-10 mieleistä. Yksi erittäin tärkeä asia on valo! Melkein voisi sanoa, että mitä amatöörimpi kuvaaja, sitä tärkeämpää on hyvä luonnonvalo kuvissa.  Sopikaa kuvaustreffit päivän valoisimpaan aikaan ja avaa verhot ja sälekaihtimet. Ihan suoraa auringonporotusta kannattaa välttää, sillä se muuttaa varjot koviksi ja ylivalottaa kuvat helposti.

kotikuvat-1-7

En halunnut kuviin monenlaista rekvisiittaa, mutta ihastuin ajatukseen pienistä vaaleansinisistä tossuista, jotka antavat vihjettä uuden perheenjäsenen sukupuolesta. Nämä suloiset tossut tilasin Virkaten -sivustoa ylläpitävältä Marjalta ja ne toimivat kivana yksityiskohtana kuvissa. Häneltä voi tiedustella monenlaisia virkkaustöitä ja näitä tossujakin saa toki haluamissaan väreissä.

raskauskuva-1-17

Hyvä aika ottaa kuvat on noin neljä-viisi viikkoa ennen laskettua aikaa. Omat kuvani ovat 37. raskausviikolla ja juuri edellinen viikko toi tullessaan aikamoisen turvotuksen, joka ei välttämättä ole juuri se viimeinen silaus, jota kuvilta toivoo 😉  Toisaalta myös hyvissä ajoin otetut kuvat takaavat sen, että kiireisempien vauvojen yksiö tulee ikuistetuksi, eikä synnytys pääse yllättämään ennen kuvauksia.

Jos olisi ollut kesä, olisin ehdottomasti halunnut ottaa kuvat ulkona, mutta talvipakkasilla kotikuvat olivat mukavampi vaihtoehto. Jos oma koti ei tunnu sopivalta kuvauspaikalta, mikäpä estää yhdistämästä kuvauskeikkaan miniloman ja vuokraamalla vaikka hotellihuoneen.

Oikeastaan viimeinen vinkkini on, että älä ujostele. Liian moni jättää kuvat ottamatta vain vaatimattomuuttaan tai siksi, että ei koe olevansa kauneimmillaan. Jokainen raskaus on ihme ja jokainen äiti on kaunis juuri sellaisenaan kuin on.

Saatat pitää myös

10 Kommentit

Jutta / Projekti Verkaranta 17 helmikuun, 2015 - 5:26 pm

Oi ihana Kerttu <3 Etenkin viimeinen kuva sai hymyn huulille. Iloa ja tsemppiä loppuodotukseen!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 19 helmikuun, 2015 - 8:35 am

Kiitos paljon Jutta! Jännittäväksi käy tämä odottaminen, on niin ”tulis jo”-olo!

Reply
Heidi 17 helmikuun, 2015 - 9:55 pm

Mielettömän kaunista!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 19 helmikuun, 2015 - 8:36 am

Lämmin kiitos Heidi <3

Reply
Marja 18 helmikuun, 2015 - 7:14 am

Voi miten kauniita ja tunnelmallisia kuvia!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 19 helmikuun, 2015 - 8:36 am

Kiitos Marja ja ennen kaikkea kiitos ihanista tossuista!

Reply
Sanna 18 helmikuun, 2015 - 7:14 pm

Kauniita kuvia! Jotenkin koti on mielestäni ihana paikka raskauskuvien ottamiseen, sinnehän sitä uutta tulokasta odotetaan. <3 Meillä vähän yli vuosi sitten kuvauksen hoiti oma siippani, joka onneksi jakoi täysin ajatukseni kuvista. Ei saatu siitä siis perheriidan aihetta, vaan oikein onnistuneet kuvat! 🙂 Onnea loppuodotukseen!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 19 helmikuun, 2015 - 8:39 am

Kotona on ehkä helpoin rentoua kameran ääressä. En ihan luottanut mieheni visuaaliseen osaamiseen, vaikka hänkin olisi kyllä varmasti kuvat pyynnöstäni ottanut 😉 Kiitos toivotuksista, tämä loppusuora tuntuu niin pitkältä!

Reply
Sirpa 19 helmikuun, 2015 - 12:44 am

Kauniita kuvia!

Tekstin alkupuolelle on tainnut eksyä pieni painovirhepaholainen… Kultahuppu-Evelina, hih.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 19 helmikuun, 2015 - 8:41 am

Oh, kiitos että sanoit! Korjaan tekstin!

Reply

Jätä kommentti