Tavikset tastingissä

by Kerttu
Viinitasting: tärkeitä ihmisiä, vaikeita termejä, haistelua, purskuttelua. Joo ei, ei taida olla minun juttuni! Enhän tunne viinihistoriaa, sanastoa tai muitakaan pikantteja yksityiskohtia. Tämä mielikuva viinitastingista oli juurtunut syvälle takaraivooni ja sitä lähdin murtamaan Minishow-blogin Melinan kanssa jyväskyläläisen Figaro Winebistron iltaan. 

Pidän sampanjasta ja kuohuviinistä, ne kuuluvat juhlaan ja iloisiin illanviettoihin ystävien kanssa. Lasi valko- tai punaviiniä maistuu osana juhlavampaa illallista. Alkossa luotan lähes aina myyjien ammattitaitoon ja pyydän suosituksia. Figarossa pääsimme tutustumaan Antinori-viineihin. Aikamoisen vaikutuksen teki kuulla, että italialainen perheyritys on valmistanut viinejä jo 26. sukupolven ajan. Siinä on ehtinyt tehdä version jos toisenkin. Jatkuva halu kehittyä on pitänyt suvun kiinni viinibisneksessä vuodesta 1385 ja Antinoreilla on eniten viinitarhoja koko Euroopassa. 

Tastingin piti Elina Salminen, joka sai turhantärkeyden karisemaan heti alkumetreillä kertomalla, että kaikkea saa kysyä ja tyhmiä kysymyksiä ei ole. Melinan kanssa kuuntelimme korvat höröllä kertomusta. Vaikeinta oli löytää adjektiiveja viinille tai tunnistaa erillisia makuja. Elina kannusti, että pitää sanoa vain jotain; sanalla ei ole mitään väliä, eikä sen tarvitse olla virallinen viinitermi. 

Oli huojentavaa kuulla, että viiniammattilainenkin saattoi kuvata makua vaikkapa barbinjalaksi. Ei kovin vakavaa, vai mitä! Jos viinistä nyt sattuu maistamaan mustikan, omenan tai vaikka kenkälankin, ovat kaikki tulkinnat oikeita. Mitä enemmän maistelee, sen enemmän makuaisti myös kehittyy. Tastingissa maistetaan ensin valkoviinit ja sitten vasta punaviinit, järjestyksessä edetään kevyimmästä täyteläisimpään. Lasia ei juotu tyhjäksi, jotta edelliseen viiniin saattoi palata. 

Mitä opin? Ainakin sen, että mitään alkeiskurssia ei tarvitse käydä ennen tastingiin osallistumista. Kokemuksena se on suorastaan yleissivistävä; historiaa ja hienostuneita makuja tiivistettynä pariin tuntiin. Samaan tastingiin voi mennä viiniammattilainen ja aloittelija; jokainen maistelee omalla tyylillään ja pitää erilaisista mauista. 

Kesään sopisi täydellisesti sampanjatasting hyvässä seurassa.  Lämmin kiitos Figarolle kutsusta ja Melinalle seurasta! Tässä kesän ja asuntomessujen kynnyksellä on kiva antaa menovinkkejä Jyväskylään ja ehdottomasti suosittelen Figaroa lounas- tai illallispaikaksi. Tunnelmallinen Kaisa Blomstedtin suunnittelema sisustus, rennon mutkaton ystävällinen palvelu ja jokaiseen makuun sopivat viini- ja ruokalistat takaavat onnistuneen kokemuksen. 

Olisi kiva kuulla muiden viinikokemuksia? Millä perusteella valitset viinin? Onko tasting tuttu juttu? 

Saatat pitää myös

18 Kommentit

Jaana - At home 6 kesäkuun, 2014 - 7:24 pm

Oi että, haluaisin kyllä todella joskus osallistua tuollaiseen tastingiin. Pidän viineistä ja haluaisin oppia niistä, jotta osaisi sitten valita oikeanlaiset tietyille ruokalajeille. Olen kyllä löytänyt suosikkirypäleet ja täyteläisyydet, mutta monesti tulee sitten valittua tuttua ja turvallista. Vaikka monenlaista olisi valittavana!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 6 kesäkuun, 2014 - 7:36 pm

Suosittelen kyllä lämpimästi! Ammattilaisen opastuksessa maistelusta saa paljon irti ja tosiaan on paljon helpompi tehdä ostovalintoja sen jälkeen 🙂

Reply
Ruut 6 kesäkuun, 2014 - 7:35 pm

Me käytiin kerran opettajien kanssa yhdessä samankaltaisessa jutussa ja silloin en vielä tykännyt viineistä yhtään. Wienissä päästin maistelemaan sitten ihan oikeille viinitiloille ja siitä se rakkaus sitten syntyi 😉

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 6 kesäkuun, 2014 - 9:20 pm

Minustakin olisi ihana päästä viinitiloille Ranskaan tai Italiaan, niillä on varmasti ihan oma tunnelmansa!

Reply
Viivi / Valkoinen Soihtu 6 kesäkuun, 2014 - 8:20 pm

Tuollainen tasting kuulostaa tosi kivalta! Haluaisin ehdottomasti mennä, vaikken (vielä) mikään älytön viinien ystävä olekaan (sain ehkä ”yliannostuksen” viinistä nuoruusvuosinani, kun join omatekemääni PAHAA kotiviiniä aina viihteelle lähtiessäni:D)

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 6 kesäkuun, 2014 - 9:21 pm

Voi ei, Viivi! Voin luvata, että niillä nuoruusvuosien kotiviineillä ja näillä tasting-juomilla ei ollut mitään muuta yhteistä, kun sana viini 😀 Kannattaa ehdottomasti käydä kokeilemassa, opettavaista ja mukavaa!

Reply
Miia Hakala 6 kesäkuun, 2014 - 8:58 pm

Bulgariassa kävimme paikallisella viinitilalla viininmaistajaisissa! Miellyttävä (ja myös hieman humalluttava) kokemus, upeita viinejä sekä valtavia, vanhoja tammitynnyreitä. Valitettavasti tosin ne liki parin vuoden takaiset maisteluopit ovat jo ehtineet painua unholaan. Ehdottomasti voisin mennä uudestaan 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 6 kesäkuun, 2014 - 10:24 pm

Nyt on sitten hyvä hetki lähteä verestämään muistoja uuteen tastingiin! Ja mekin olimme ihan arki-iltana, eikä laseja juotu tyhjäksi, joten välttämättä maistelun ei tarvitse olla edes humalluttava kokemus 😀

Reply
Meillä Hos oss 6 kesäkuun, 2014 - 9:27 pm

Täällä myös yksi jonka lempparit ovat kupliva! Viineistä en myöskään tiedä ja onkin ollut kiva käydä tastingeissä kuuntelemassa viineistä asiantuntijoiden johdolla. Ollaan järjestetty ystävän kanssa shamppanja, valkoviini ja punaviinitastingit juhlien merkeissä. Syksyllä tiedossa on vielä roséviinitasting. Nämä täällä Helsingissä.

Figarossa olenkin pari kertaa käynyt syömässä ystävien kanssa jotka asuuvat Jyväskylässä.

Annette

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 6 kesäkuun, 2014 - 10:25 pm

Kiva kuulla! Itsekin voi toki järkätä tastingeja, mutta kyllä ainakin itselle oli iso merkitys ammattilaisen tarinoissa ja kertomuksissa 🙂

Reply
Katriina / Hetkiä -blogi 6 kesäkuun, 2014 - 10:37 pm

Kuulostaa ihanalta! Olen tykännyt Figarosta ja sen maukkaista ruuista aina. Pitääkin käydä taas pitkästä aikaa herkuttelemassa 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 6 kesäkuun, 2014 - 10:52 pm

Oli kyllä kiva kokemus! Kesällä muuten on taas lounasta tarjolla Winebistron puolella uudistuneella konseptilla. Sinne ajattelin itsekin suunnata lähiaikoina 🙂

Reply
Melina M 6 kesäkuun, 2014 - 10:51 pm

Tämähän on lähes selvä juttu siis: me ilmottaudutaan sun kanssa kesällä shampanja-tastingiin!

-Melina

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 6 kesäkuun, 2014 - 10:58 pm

Todellakin! Se olisi kyllä hauskaa 🙂

Reply
Mapsi 7 kesäkuun, 2014 - 9:21 am

Mä olen käynyt Turussa ”Viinille”-ravintolassa jörjestettävään viini-iltaan. Meillä oli siis yhdet läksiäiset tastingin merkeissä. Teema oli Alsacen alueen valkoviinit. Ihan mielettömän kivaa ja oli hauska huomata miten eri tavalla maistamme viinit! Eräskin viini toi meistä muutamasta mieleen jonkin lentokerosiinin, eli ei maistunut hyvältä, kun taas toisen mielestä se oli paras! Lisäksi olin aina kuvitellut, että en pidä kuivasta valkoviinistä koska se on, ööh, kuiva, mutta kun tuolla maistelin niin sen jälkeen en muuta ole juonutkaan! Siinäkin ratkaisi viinin koostumus muutoin.
Ihan älyttömän kiva juttu ja ehdottomasti suosittelen jos joku lukija on Turusta tai suunnittelee tänne reissua, piipahtamaan kyseisessä viiniravintolassa. Näitä viinejä ei löydy alkosta ja palvelu ja valikoima on priimaa (heh, eikä omlut maksettu mainos).
Seuraavaksi haluaisin maistelemaan kuplivia, vaikka enemmän olenkin viini-ihmisiä.

Reply
Blogi Vanilija 7 kesäkuun, 2014 - 6:42 pm

Ihana ilta teillä takana! Tasting on tuttua entisestä työstäni hotellialalla. Harmikseni en voi juoda punaviiniä (laukaiseen helposti migreenin). Valkoviiniä juon silloin tällöin.
Mukavaa viikonloppua.

Reply
Anonymous 7 kesäkuun, 2014 - 7:25 pm

Oi, kiinnostavaa! Pitääpä tutkia löytyykö Oulustakin tuollaisia 😊 Miia K

Reply
Mimmi 8 kesäkuun, 2014 - 8:40 pm

Tulipa sattumalta menovinkkipyyntöä: Yliopistonkatu 4:n on avattu brussiravintola aamiaishuone kansantarina. Käyhän stekkaamassa postaus. Ehdottomasti käymisen arvoinen!

http://omallatavalla.blogspot.fi/2014/06/jyvaskylaan-uusi-brunssiravintola.html

Reply

Jätä kommentti