Kaamoksenselättäjä Lux Helsinki

by Kerttu

Enpä arvannutkaan, miten hyvä idea oli ostaa jääkiekkointoiselle miehelle joululahjaksi  VIP-liput Jokereiden peliin! Laitoimme lapset mummolaan ja lähdimme jo perjantaina Helsinkiin. Yhteen viikonloppuun mahtui penkkiurhelun lisäksi paljon muutakin ja nyt tuntuu, että olisi pidempikin irto-otto takana.

helsinki-1-of-1

Varasin huoneen Scandic Marskista sen mahtavan sijainnin vuoksi. Tämä kuva on napattu hotellihuoneen ikkunasta ja kahteen vuorokauteen saimme ihmetellä perjantain kirpeää pakkassäätä, lauantain napakkaa tuulta ja lumipyryä ja sunnuntain parin pakkasasteen perusharmaata talvi-Helsinkiä.

helsinki-1-of-1-2

Vaikka keli olisikin harmaa, tarjoaa pääkaupunki paljon silmänruokaa. Jouluvalot (vai ovatkohan talvivaloja) olivat vielä tänä loppiaisviikonloppuna täydessä loistossaan ja oli tunnelmallista käydä iltakävelyllä tuhansien valojen loisteessa.

helsinki-1-of-1-3

Meillä kävi tuuri, sillä pääsimme ihailemaan myös Lux Helsingin valotaidetta. Ilmainen valofestivaali herätti keskustan eloon myös myöhäisillassa ja lauantai-iltana liikkeellä oli tosi paljon perheitä, kaveriporukoita ja turisteja.

helsinki-1-of-1-4

Valofestivaali Lux Helsinki järjestetään jo yhdeksättä kertaa ja tapahtuma kestää vielä maanantaihin eli pari päivää aikaa käydä ihastelemassa teoksia. Kaamos saa aivan uudenlaiset kasvot, kun historialliset arvorakennukset ja keskusta-alueen hämärät nurkat herätetään valolla eloon.

helsinki-1-of-1-5

helsinki-1-of-1-6

Olin lukenut tapahtumasta pari nettiartikkelia, mutta minulla ei ollut ihmeempiä odotuksia. Ehkä juuri siksi Lux Helsinki pääsi yllättämään niin positiivisesti. Valojen lisäksi moneen taideteokseen kuului äänimaailma, joka täydensi tunnelmaa ja syvensi teosten intensiteettiä tummaa yötaivasta vasten. Kuvissa yllä ja alla Stora Enson pääkonttori teoksessa Cube.

helsinki-1-of-1-7

helsinki-1-of-1-8

Ehkä vaikuttavimmat teokset olivat Tuomiokirkon lähettyvillä. Outi Pieskin Goržissa vesiputoukset vyöryvät vapaina ulos Tuomiokirkon kappelin ikkunoista. Näkyä oli vaikeaa vangita kameralle, mutta lapset tanssimassa ”vesiputouksien” alla loivat hienon illuusion.

helsinki-1-of-1-9

Entäpä itse Tuomiokirkko? Sen kaikki neljä sivua on valaistu Domus 360° – Neljä kotia –teoksessa. Tunnelma Senaatintorilla on mystinen ja kaunis, mutta myös ainakin lauantai-iltana vähän ennen kymmentä poikkeuksellisen hyväntuulinen ja yhteisöllinen.

Taideteokset tuovat jokaisen saman kokemuksen äärelle, eikä silloin ole väliä iällä, kansalaisuudella tai sukupuolella. Jokainen saa kokea omalla tavallaan, mutta hymyt ja katseet jakavat ihmetyksen tai ihastuksen.

helsinki-1-of-1-10

Sehän siinä on parasta, taidetta ei tarvitse aina edes ymmärtää. Sen tehtävä onkin luoda kokemuksia, ajatuksia ja puheenaiheita. Lux Helsinki oli hieno kokemus, menkäähän jos olette lähistöllä! Valoteoksista pääsee nauttimaan siis vielä tänään ja huomenna klo 17-22. Lisätietoa luxhelsinki.fi.

helsinki-1-of-1-11

Kyllä kelpasi olla turistina Helsingissä viikonloppuna. Nyt onkin sitten juhlat juhlittu ja paluu arkeen. Ihanaa sekin!

Saatat pitää myös

6 Kommentit

Sara 8 tammikuun, 2017 - 9:09 pm

Hyvä, että pääsitte katsomaan sekä hyvää matsia että ihastelemaan valotaidetta!

Mikähän siinä on, ettei itse saa koskaan aikaiseksi mennä katsomaan Luxia, vaikka asumme vain reilun 10 km päässä? 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 8 tammikuun, 2017 - 9:12 pm

Se on vain liian lähellä 😀 Täältä 300 kilometrin päästä sitä ottaa asiakseen lähteä. Vielä ehtii tänään tai huomennakin, käy iltakävelyllä katsomassa. Eihän kaikkia teoksia ole pakko kiertää, voi vähän nopeuttaakin 🙂

Reply
sanna / Inspired by love 8 tammikuun, 2017 - 10:46 pm

Oi olitte täällä! <3 Ens kerralla treffit! 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 8 tammikuun, 2017 - 10:48 pm

Treffailin tällä kertaa vain tuota miestäni ;D Mutta olisi kyllä ihana nähdä pian <3

Reply
Muuttuva kotini Päivi S 8 tammikuun, 2017 - 11:23 pm

Olipa Senaatintori hienosti valaistu 🙂 Hieno lahja miehellesi ja varmasti mieluinen 🙂

Reply
Minnea/Minnean muruja 9 tammikuun, 2017 - 10:20 am

Vau, upeat valot! Ja kuulostaa kyllä onnistuneelta irtiotolta 🙂

Reply

Jätä kommentti