Jyväskylän parhaat kaupat ja nähtävyydet

by Kerttu

Tätä postausta minulta on paljon toivottu ja nyt vihdoin pääsen esittelemään teille lempikaupat ja -nähtävyydet Jyväskylän keskustassa. Tunnen tämän kaupungin ja se on minulle rakas. Jyväskylä on dynaaminen opiskelijakaupunki, ei hirveän suuri muttei mikään tuppukyläkään.  Keskusta on kompakti ja välimatkat mukavia jalan tai polkupyörällä liikkumiseen. Kesällä kaupunki on kauneimmillaan, vaikka harmilllisesti kuvauspäivä oli todella harmaa. Tervetuloa kierrokselle, jonka voi kokonaisuudessaan kesäpäivän aikana mukavasti toteuttaa tai toki poimia oman maun mukaiset parhaat palat. Aloitetaan ydinkeskustasta Väinönkadulta, jota koristaa 120 metrinen maalattu räsymatto. Takani näkyy Jyväskylän Matkakeskus eli jos saavut Jyväskylään junalla tai linja-autolla (tai linkillä, niin kuin me jyväääskyläläiset sanotaan), jäät siellä pois.

jkl-1

 

Poimin kierrokselle yrittäjävetoisia pieniä putiikkeja, vaikka toki keskustasta löytyy myös tavarataloja ja ketjuliikkeitä. Esittelemiäni kauppoja yhdistää paikallisuuden ja laadun lisäksi hyvä palvelu. Let´s go!

jyvaskyla-1-21

Ihan ensimmäiseksi saavumme Minziin, osoitteeseen Väinönkatu 30. Ihana vaateliike, jossa saa takuuvarmasti henkilökohtaista palvelua. Merkkivalikoimaan kuuluu mm. Tiger of Sweden, Filippa K ja By Malene Birger. Tällä hetkellä on oivat alet menossa ja rekeissä paljon laatutavaraa -30 % hinnalla.

jyvaskyla-1-23

jyvaskyla-1-24

Matka jatkuu katua ylöspäin, sillä kivenheiton päässä osoitteessa Väinönkatu 32 on tyylikäs Donna. Putiikki on toiminut Jyväskylän keskustassa jo vuosikymmenien ajan ja tarjonnut asiakkailleen yksilöllisiä kenkiä ja laukkuja.  Valikoimassa on useita huippumerkkejä ympäri maailman, mm. yksi kenkäsuosikkibrändeistäni Unisa sekä Kennel & Schmenger, Cenedella, Peter Kaiser, Tosca Blu, Abro, Högl, Paul Green, Wonders, Masai, Nude, Mjus.

jyvaskyla-1-27

jyvaskyla-1-26

Donnasta matka jatkuu 140 metrin verran osoitteeseen Yliopistonkatu 21, siellä on suosikkisisustuskauppani Sisustus Ilo. Tämän liikkeen olen esitellyt blogissani ensikerran jo pari vuotta sitten. Vuonna 2003 perustetun sisustusliikkeen valikoimassa olevat tuotteet edustavat skandinaavista ja italialaista designia. Tärkeimpiä merkkejä ovat Alessi, Kartell, Gant Home, Eva Solo, Design House Stockholm ja Linum. Sisustus Ilo tarjoaa myös sisustussuunnittelupalveluita ja heillä on myös verkkokauppa, josta tuotteita voi tilata kotiin.

jyvaskyla-1-8

jyvaskyla-1-9

Jos tukka on huonosti, niin suosikkikampaamoni 10 vuoden kokemuksella löytyy tien toiselta puolelta osoitteesta Yliopistonkatu 46. Peili Hiussali Silvennoinen laittaa pääasiat kuntoon ja suosittelen lämpimästi Anniinan ja Petran ammattitaitoa.

jyvaskyla-1-10

Jatketaan matkaa Yliopistonkatua ylöspäin, sillä noin 400 metrin päässä on syötävän suloinen lelu- ja sisustuskauppa Pienikamari. Osoite on Kilpisenkatu 9 ja kauppa on Kilpisenkadun ja Yliopistonkadun kulmassa. Tämäkin persoonallinen putiikki on esitelty blogissani jo kaksi vuotta sitten. Silloin kirjoitin, että ketjuliikkeiden jyräämässä maailmassa Pienikamari on piristävä poikkeus. Kauppa on tullut tutuksi minulle erityisesti lasten syntymäpäivälahjaostosten kautta; tässä kaupassa kun myydään sekä kauniita että mielikuvituksellisia tavaroita. Esteetikko nauttii erityisesti suloisista paketeista, joihin lahjat kääritään.

jyvaskyla-1-15

Joko kolottaa kahvihammasta,  kurniiko nälkä vatsassa tai maistuisiko lasillinen? Haluaisitko nähdä koko kaupungin yhdellä silmäyksellä? Tien toisella puolella on ulkoilijoiden rakastama puistoalue eli Harju ja sen päällä yksi Jyväskylän maamerkeistä, Vesilinnan näkötorni. Luvassa on ”pieni” porrastreeni kohti huippua.

jyvaskyla1-1

Jyvaskyla-1-13

Mulberry -1-4

Huipulla, upeiden kaupunkimaisemien keskellä toimii Ravintola Vesilinna, jossa voi nauttia lounaan tai herkutella Ala carte-listan antimia. Viilentävä juoma tai herkullinen jäätelö ovat myös hyviä vaihtoehtoja kaupunkipäivää piristämään. Suosittelen ehdottomasti kiipeämään Vesilinnan näköalatasanteelle, josta avautuvat maisemat joka puolelle kaupunkia. Näköalatasanteelle on vapaa pääsy ravintolan aukioloaikoina. Luonnonystäville ja lapsille ehdotan visiittiä Keski-Suomen luontomuseoon, joka on osa Jyväskylän yliopiston museota ja sen luonnontieteellistä osastoa.

jyvaskyla-1-14

Hengähdystauon jälkeen matka jatkuu Harjun portaita alas ja takaisin Yliopistonkadulle, sillä sen yläpäässä osoitteessa Yliopistonkatu 6 B sijaitsee Harjun Paperi. Tämä pieni kauppa on täynnä kaikkea ihanaa, mm. kortteja, julisteita, kattaustarvikkeita ja koristeita. Voitko uskoa, että putiikki on palvellut jyväskyläläisiä ja matkailijoita jo vuodesta 1954!

jyvaskyla-1-16

jyvaskyla-1-17

Seuraava kohde vie meidät 1800-luvulle, sillä keskustaan rakennettu käsityöläispiha on herännyt uuteen loistoonsa tunnelmallisen kahvilan, käsityöläispuotien, museotoiminnan ja yrittäjien myötä. Osoitteessa Cygnauksenkatu 2 oleva Toivolan vanha piha valittiin juuri Kivaa tekemistä-sivuston kuukauden kohteeksi. Täällä kannattaa käydä aistimassa tunnelmaa, tekemässä ostoksia ja herkuttelemassa. Toivolan Vanhalle Pihalle ja sen kaikkiin kohteisiin on vapaa pääsy.

jyvaskyla-1-18

Jos jalkoja jo hapottaa, kannattaa muistaa että Toivolan vanha piha vuokraa polkupyöriä. Meillä on nimittäin vielä pari mielenkiintoista kohdetta edessä, mutta seuraavaan paikkaan on matkaa kilometrin verran. Tätä ei voi kuitenkaan ohittaa, sillä…

jyvaskyla-1-19

..ei Jyväskylää ilman Alvar Aaltoa! Osoitteessa Alvar Aallon katu 7 on yksi jyväskyläläisyyden ydinjutuista eli Alvar Aalto museo. Tämä rakennustaiteen ja muotoilun erikoismuseo perustettiin vuonna 1966 ja rakennus on tietysti Aallon suunnittelema. Designin ja arkkitehtuurin ystäville takuuvarmasti katseltavaa ja ihmeteltävää.

jyvaskyla-1

Museoiden ystäville vinkkinä myös Aalto museon vieressä sijaitseva Keski-Suomen museo ja ydinkeskustassa sijaitseva Taidemuseo Holvi (Kauppakatu 23).

jyvaskyla-1-3

Aalto museon yhteydessä on Alvar Aallon museokauppa. Valikoimassa on muun muassa Artekin klassikkovalaisimia sekä laadukkaita designtuotteita. Uskoisin, että museokauppa on unohduksissa myös monelta jyväskyläläiseltä, sen verran piilossa se on museorakennuksen suojista. Kannattaa kesäreissulla käydä tutustumassa valikoimaan, joka tarjoilee Artekin lisäksi myös muita designbrändejä.

jyvaskyla-1-4

jyvaskyla-1-5

Aalto museolta voisimme piipahtaa vielä  2,5 kilometrin päässä olevassa Jyväskylän satamassa. Siellä odottaa satamakahvilan lisäksi aina laiturissa viihtyvä ravintolalaiva Musta Magia ja kolmen tunnin iltapäivä- ja iltaristeilyitä tekevä Rhea. Satamasta pääsee kävelysiltaa pitkin takaisin keskustaan, matkaa on kilometrin verran.

jyvaskyla-1-6

jyvaskyla-1-7

Jyväskylän ydinkeskustaa halkoo kävelykatu, jonka varrella on suuri osa keskustan liikkeistä. Sen varrella on tavaratalot Sokos, Anttila ja Halonen sekä kauppakeskukset Forum, Torikeskus ja Jyväskeskus. Myös yöelämä on keskittynyt tämän kadun varrelle.

jyvaskyla1-1-2

JYVÄSKYLÄ-TÄRPPPINI KOOTUSTI + pari bonusta 

Paras putiikki: Minzi, Väinönkatu 30
Paras kenkäkauppa: Donna, Väinönkatu 32
Paras ketjuliike: VILA, Torikeskus
Paras sisustuskauppa: Sisustus Ilo, Yliopistonkatu 21
Paras parturi-kampaamo: Peili Hiussali Silvennoinen, Yliopistonkatu 46
Paras kahvila (ja salaatti): De Cafe, Torikeskus
Paras lelukauppa: Pienikamari, Kilpisenkatu 9
Paras paperikauppa: Harjun paperi, Yliopistonkatu 6 B
Paras museo: Alvar Aalto museo (+museokauppa), Alvar Aallon katu 7
Paras maisema: Harjun näköalatorni, Ihantolantie 5
Paras nähtävyys: Toivolan vanhapiha, Cygnauksenkatu 2
Paras terassi: Satama / ravintolalaiva, Satamakatu 8

Tässä yksi näkemys Jyväskylän nähtävyyksiin ja ostosmahdollisuuksiin. Moni kiva kauppa ja paikka jäi vielä mainitsematta, mutta yritin löytää postaukseen mahdollisimman erilaisia kohteita. Välimatkojen hahmottamisessa kannattaa käyttää apuna vaikka puhelimen navigaattoria. Lyhennetyn version kierroksesta saa jättämällä  pois Aalto museon ja sataman, jotka lisäävät lenkkiä jonkun verran. Toivottavasti sekä jyväskyläläiset että matkailijat saivat uusia vinkkejä kesäpäivän viettoon kauniissa Jyväskylässä!

Saatat pitää myös

29 Kommentit

Katja 1 heinäkuun, 2015 - 6:53 pm

Mä lisäisin ehdottomasti Lutakon Teeleidin, mutta kivoja putiikkeja olit valinnut! 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 1 heinäkuun, 2015 - 7:30 pm

Kiitos Katja! Itse en olekaan siellä käynyt, mutta kyllä ehdottomasti pitäisi 🙂

Reply
Jane 1 heinäkuun, 2015 - 7:22 pm

”kauppakeskukset Forum, Torikeskus ja Torikeskus” tarkoittaa varmaankin Forumia, Jyväskeskusta ja Torikeskusta 🙂 Vila taitaa sijaita Tawastin puolella.

Mielenkiintoista kyllä nähdä, minkälaisia asioita toiset jyväskyläläiset nostavat esiin kotikaupungista. Näistä paikoista iso osa on sellaisia, missä en ole itse käynyt. Ehkä pitäisi 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 1 heinäkuun, 2015 - 7:31 pm

Kiitos Jane, keskukset meni tosiaan sekaisin, korjasin tekstiin. Kiitos tarkkaavaisuudestasi!

Reply
zubi 1 heinäkuun, 2015 - 9:23 pm

Kiva bloggaus, tuttuja paikkoja opiskeluajoilta. Onko Uptown vielä olemassa? Kävin siellä aina haaveilemassa, opiskelijabudjetilla ei niitä vaatteita hankittu, paitsi joskus hyvistä aleista. Itse lisäisin Shakerin vielä listalle, illan drinkit sieltä. 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 2 heinäkuun, 2015 - 9:36 am

Kyllä Uptown on vielä Kävelykadulla, jostain syystä en ole käynyt siellä pitkään aikaan. Kiva liike sekin! Ja Shaker on kyllä huippu drinkkipaikka 🙂 Tässä elämäntilanteessa kun ei tule drinkeillä käytyä, niin en osannut ravintoloita / baareja nostaa esille tähän postaukseen. Esimerkiksi Figaro / Figaro wine bistro olisi ehdottomasti ansainnut maininnan!

Reply
Aura 1 heinäkuun, 2015 - 10:13 pm

Suomen käsityön museossa Kauppakadulla on myös paljon kivaa tekemistä lapsille! Huomasin, että kaikki muut kaupungin museokohteet mainitsit, paitsi et sitä. Siellä on ihan jees museokauppakin.
Kauankohan sulla meni tuohon kierrokseen? Jos itse suosittelisin joskus turistikavereille niin melkeinhän päivä tuohon kannattaa varata! (4-6 tuntia)

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 2 heinäkuun, 2015 - 9:38 am

Kiitos Aura! Alunperin piti mainita vain Aalto museo, mutta sitten lähti vähän rönsyilemään… 😉 Kiitos lisäyksestä! Kyllähän tähän saa uppoamaan vaikka koko päivän jos ihan koko kierroksen kiertää, toki riippuu ruokaileeko jne… Kuvatessa tein tämän nopeutetusti, joten en osaa tarkkaa aikaa sanoa. Mutta jos koko kierroksen menee kävellen, saa aika monen kilsan lenkin aikaiseksi 😀

Reply
Liisa 2 heinäkuun, 2015 - 12:14 am

Ihana Hiussali Silvennoinen!! Loistavaa, että se pääsi listallesi! Itsekin asiakkaana yli 10vuotta…

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 2 heinäkuun, 2015 - 9:39 am

Ihana, kodikas ja lämminhenkinen kampaamo. Ja ajattele sitä juttujen määrää, jota Petran ja Anniinan kanssa on tullut näiden vuosien aikana puhuttua.. ;D

Reply
Miira 2 heinäkuun, 2015 - 7:41 am

Teeleidi tosiaan puuttuu listasta, se on ihan ehdottomasti yksi Jyväskylän helmistä! Ja kahvinystäville taas paahtimo Papu, joka ei tosin ole fasiliteeteiltaan Teeleidin veroinen elämys, mutta itsepaahdetut luomukahvilaadut ovat valtavan hyviä 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 2 heinäkuun, 2015 - 9:39 am

Hienoja lisäyksiä, kiitos! Noloa tunnustaa, mutta molemmat ovat minulta edelleen vierailematta. Onpahan tällekin kesälle kivoja kohteita omassa kaupungissa 🙂

Reply
Sari 2 heinäkuun, 2015 - 2:08 pm

Kiitos! Listassa ja kommenteissa oli paljon paikkoja, jossa ei ole tullut käytyä – suurimpana syynä se, ettei Jyväskylässä ole tullut asuttua kovinkaan kauaa… Laitan kaupat ylös ja jos olen alueella, käyn vierailuilla 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 3 heinäkuun, 2015 - 1:35 pm

Kiva kuulla, että postauksesta oli sinulle iloa!

Reply
Anne 2 heinäkuun, 2015 - 2:42 pm

Kiitos vinkeistä! Jyväskylän matka koittaa kesällä ja tärpit olikin vielä katsomatta.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 3 heinäkuun, 2015 - 1:36 pm

Tervetuloa Jyväskylään!

Reply
.eevis 2 heinäkuun, 2015 - 9:02 pm

Kiitos kivasta listauksesta! Tuli olo, että pitää lomalla hurauttaa Jyväskylään ja katsastaa ainakin tuo Ilo ja Alvar Aallon museo! 🙂 Hyvää kesää, eritoten auringontäyteistä!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 3 heinäkuun, 2015 - 1:36 pm

Hyvää kesää sinullekin ja tervetuloa Jyväskylään!

Reply
Maija 3 heinäkuun, 2015 - 12:44 am

Tosin niin kuin joku jo aiemmassa kommentissa mainitsi – paahtimo papu on kyllä vierailemisen arvoinen 🙂 Siellä saa hyvää asiakaspalvelua ja maukasta luomukahvia kuppiin ja kotiin. Sijaitsee Pienen kamarin vieressä yliopistonkadulla, suosittelen lämpimästi!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 3 heinäkuun, 2015 - 1:36 pm

Kiitos suosittelusta, Papussa pitää ehdottomasti vierailla!

Reply
Maija 3 heinäkuun, 2015 - 12:44 am

Tosin niin kuin joku jo aiemmassa kommentissa mainitsi – paahtimo papu on kyllä vierailemisen arvoinen 🙂 Siellä saa hyvää asiakaspalvelua ja maukasta luomukahvia kuppiin ja kotiin. Sijaitsee Pienen kamarin vieressä yliopistonkadulla, suosittelen lämpimästi!

Reply
Lanttuleikkuri 3 heinäkuun, 2015 - 10:15 am

Olin viime viikonloppuna Lahdessa ja olisin niin kaivannut tälläistä kirjoitusta myös siitä kaupungista. Kaikki mitä google tarjosi Lahdesta, on vanhentunut.
Ja sitten kun sain jälkikäteen pari vinkkiä, ei ne tulleet matkan varrelle vaikka 8 tuntia kaupungissa vietinkin.

Voi kun jokainen bloggari tekisi vastaavan. Listauksesi on kuranttia tavaraa vielä vuosienkin päästä.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 3 heinäkuun, 2015 - 1:37 pm

Kiva kuulla Lanttuleikkuri! Postaus oli aika suuritöinen, mutta onneksi se tosiaan kestää aika hyvin aikaa. Minulta niin usein kysytään vinkkejä Jyväskylään, että nyt oli aika saada ajatukset yhteen postaukseen 🙂

Reply
honnaw 3 heinäkuun, 2015 - 8:35 pm

Tämä menee ehdottomasti kirjanmerkkeihin kun seuraavan kerran jyväskylään matkaan veljen luo niin tästä ideaa kaupunki kierrokselle ! :3

Reply
Raili 4 heinäkuun, 2015 - 1:58 pm

Jokin aika sitten toivoin tällaista postausta ja tässä se nyt sitten on. Iso kiitos. Lista käteen ja kiertelemään. Varmasti koemme erilaisen ja antoisamman päivän näillä eväillä.

Reply
Tuija 9 heinäkuun, 2015 - 9:14 pm

Ihana postaus omasta kotikaupungista!
Vinkkaisin vielä että Toivolan vanhalla pihalla on ihana kahvila Muisto (saa sieltä lounastakin) ja silmänruokaa mm. lankakauppa Titityyn muodossa. Joskus käyn ihan vaan väriterapiassa siellä… Tänä kesänä ollaan pariin kertaan käyty lounaalla Vanhassa Asemaravintolassa koska miljöö on kiva ja ruoka hyvää. Jos sitten haluaisi ajella vähän kauemmaksi keskustasta niin Naissaaressa Vaajakoskella on myös kiva kahvila.

Reply
jenppu 16 heinäkuun, 2015 - 11:41 pm

Kahvipaahtimo Papu on kyllä ehdoton makuelämyksien puolesta…! Jos ei halua siellä kahvitella, niin suosittelen kyllä ottamaan edes paikanpäällä paahdettua kahva mukaan 🙂 Olen vienyt useille ystäville tuliaisiksi, ja palaute on ollut luokkaa: ”Parasta kahvia mitä olen juonut” :))

Reply
Kaisa Kortesoja 11 lokakuun, 2017 - 9:04 am

Hei, löysin tekstisi sattumalta, kun etsin erästä liikettä Jyväskylästä. Lapsuuteni lomia Säynätsalossa viettäneelle olin unohtanut tuon Harjun. Sinne kiipeä vielä tällä viikolla, kiitokset mukavasta kauppakatselmuksestasi!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 11 lokakuun, 2017 - 2:21 pm

Hei, kiva että löysit tänne! Mukavaa Jyväskylä-päivää <3

Reply

Jätä kommentti