Hyvää ja halpaa

by Kerttu

Kuinka paljon käytät kuukaudessa rahaa ruokaan?

Minun vastaukseni on, että aivan liikaa. Perisyntini on huono suunnittelu, jonka vuoksi tapahtuu sekä unohduksia että varmuuden vuoksi-ostamista. Jääkaapin perälle saattaa unohtua ruokia, jotka laitan suuren harmin saattelemana biojätteeseen. Se on kuin heittäisi seteleitä ja kolikoita roskikseen.

Toinen vahva uskomus on se, että jos haluaa syödä monipuolisesti ja terveellisesti, ruoka on automaattisesti kallista. Kun menen kauppaan, ostan aika fiilispohjalla tuotteita ja käymme kaupassa liian usein. Ostan kasviksia, suosin luomua ja kangistun liian helposti kaavoihini supermarkettien kilometrikäytävillä.

 

Töiden kautta elämääni on tupsahtanut upea nainen, jonka kanssa olen saanut ystävystyä. Yritin tässä keksiä, miten voisin esitellä Sari Riton ja pyörittelen hienoja titteleitä kuten hyvinvointialan yrittäjä, hallitusammattilainen ja äiti. Hän on tätä kaikkea ja aika paljon enemmänkin, nyt myös esikoskirjailija.

Sari perusti Essi Määtän kanssa viime syksynä Facebookiin Syyskuun halparuokalaiset -tapahtuman, joka aktivoi kymmeniä tuhansia ihmisiä. Tavoitteena oli haastaa paitsi perustajansa, myös mukaan liittyvät ihmiset syömään edullisesti ja terveellisesti 3,5 euron päiväbudjetilla. Tapahtuman jälkeen perustettiin Halpaa ja hyvää – ryhmä, jossa on nyt lähes 6000 jäsentä.

Hyvillä jutuilla on tapana poikia.  Tänä syksynä kaksikolta ilmestyi Hyvää & halpaa -reseptikirja, jossa on terveellisiä ja edullisia reseptejä, joiden annoshinta on maksimissaan kaksi euroa. Kirjassa on kasvis-, kala- ja liharuokia sekä välipaloja, jotka sopivat myös vähän kokemattomammillekin kokeille.

Erityisesti tykkään siitä ajattelusta, että ruokaa ei hassata. Esimerkiksi edellispäivän perunamuusin jämät muuttuvat herkullisiksi perunarieskoiksi.  Enemmän suunnittelua ja vähemmän hukkaa.

Tämä aika vuodesta on se, jolloin myös me modernit martat voimme suunnata sienimetsään tai marjapuskaan. Aika onnekasta, että voimme nauttia ilmaisista ja superterveellisistä raaka-aineista. Lasten kanssa olemme jo parina iltana aloittaneet iltapalan takapihan notkuvasta viinimarjapuskasta, seuraavaksi taidan testata kirjan marjasorbetin.

Ensimmäinen Hyvää&halpaa -painos meni kuumille kiville ja toinen painos on tulossa. Kirjaa saa Suomalaisista kirjakaupoista, Prismoista ja netistä esimerkiksi Adlibriksesta.

Näin sisustusbloggaajana pakko nostaa hattua  keskellä pimeintä talvea otetuista valokuvista. Monet annokset on kiikutettu ulos luonnonvaloon ja joissakin näkyy jopa pieniä lumihippuja. Kuvat houkuttelevat kokkaamaan ja kokeilemaan. Se,  että siinä sivussa säästää rahaa,  luontoa ja omatuntoa tulevat mahtavia bonuksina.

Saatat pitää myös

11 Kommentit

Laura 17 elokuun, 2017 - 8:28 am

Hei tosi hyvä postaus! Mä oon eläny pari vuotta rehellisesti nollahävikillä kun aloin ite syödä ruokavaliolla. Ennen sitä meni roskiin ihan liikaa. Se olin minä joka hamstras kaiken kaupasta kun teki vaan mieli :/

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 17 elokuun, 2017 - 10:22 pm

Kiitos Laura! Ruokavalio varmasti tekee elämästä paljon suunnitellumpaa. Meillä syödään lähes kaikkea, eikä kukaan ole allerginen, niin vähän rönsyillään joka suuntaan. Tässä on kyllä skarpattava!

Reply
Marita 17 elokuun, 2017 - 12:34 pm

Nyt kolahti! Täällä just pyöritelty mielessä tuota ikuisuusongelmaa… Jos kirjaa ei löydy kirjastosta, ostan kyllä oman!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 17 elokuun, 2017 - 10:21 pm

Kiva, että tykkäsit vinkeistä! Kurkkaapa myös tuonne Hyvää ja halpaa-ryhmään, sieltäkin saa vinkkejä. Toki kirja tuo vielä ihan uuden tason 🙂

Reply
Muuttuva kotini Päivi S 17 elokuun, 2017 - 3:23 pm

Hyvä postaus. Mulla on kotona opetettu, että jääkaappi ei saa vuotaa ja harvoin kyllä tulee edes mitään heitettyä roskiin. Tuo kirja ehdottomasti pitää hankkia, koska välillä iskee paniikki, että mitä taas tekisi ruoaksi.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 17 elokuun, 2017 - 10:20 pm

Meidän äiti on mestari kokkaamaan kaikista jämistä herkkuaterioita, mutta miksi taito ei periydy automaattisesti 😀

Reply
Heidi 17 elokuun, 2017 - 3:44 pm

Meillä ruokabudjetti 4 e / henkilö / päivä. Siitä vaikea enää paljon karsia vähentämättä vihanneksista, koska erityisruokavalioita muutama, luten keliakia joka nostaa ruokakorin hintaa 70 e kuussa.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 17 elokuun, 2017 - 10:17 pm

Todella tiukalla budjetilla osaat kyllä kokata, nostan hattua! Kurkkaapa tuonne Hyvää ja halpaa-Facebook-ryhmään, löytyisikö uusia ideoita 🙂

Reply
Gerda 17 elokuun, 2017 - 8:28 pm

Meillä ruokakauppabudjetti yhden aikuisen ja kahden lapsen (6v ja 8v) perheessä on 100e viikossa. Toisella lapsista on erikoisruokavalio. 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 17 elokuun, 2017 - 10:16 pm

Kyllä siinäkin saa aika tarkalla eurolla kokkailla. Mutta varmasti ihan mahdollista syödä oikein hyvin! Minun tekisi mieli kokeilla tarkempaa budjettiseurantaa ja tehdä vertailua, paljonko rahaa säästyisi suunnittelulla ja edullisilla valinnoilla 🙂

Reply
Anu 19 elokuun, 2017 - 4:43 pm

Ihan liikaa kukuu rahaa ruokaan, varmasti vähemmälläkin pääsisi. Meitä kun on kuusi henkeä, joista 4 jo aikuisia, niin voit arvata, että,ruokaa kuluu ja isommille pitäämolla vielä eväät töihinkin….

Kiitos tästä ryhmä – sekä kirjavinkistä, hankin tuon kirjan seuraavaksi jonihan senkin takia, että san vinkkejä arkipäivän ruokiin, kun en millään jaksaisi aina keksiä niitä itse…

Reply

Jätä kommentti