Positiivisesti liikkeellä

by Kerttu

Tiedättekö ne tyypit, joiden kanssa keskustellessaan alkaa pursuamaan ideoita ja ajatuksia?  Ne tyypit, jotka uskaltavat toteuttaa unelmiaan ja tehdä asioita, jotka eivät ole valtavirrassa? Ne tyypit, jotka seuraavat sydäntään, ajattelevat laajasti ja tuovat hyvää mieltä ympärilleen?

Viime aikoina olen huomannut, että ympärilläni on niin monta inspiroivaa ihmistä. Mielessäni on pyörinyt juttusarja blogiin, jossa nostaisin esille näitä huipputyyppejä paitsi jonkin heidän erikoisosaamisaluueen kautta, myös persoonina. Yhtälailla voisin kirjoittaa inspiroivista miehistä, mutta ajattelen, että meidän naisten tulee tukea erityisesti toisiamme. Ja näistä ajatuksista syntyi uusi postaussarjani Inspiroivat naiset.

Ensimmäisenä vuoron saa Riikka Ylönen, kahden lapsen äiti, joka oman päivätyönsä ohella ohjaa Alive-kuntokeskuksessa ryhmäliikuntatunteja. Hän on aurinkoinen elämäntapaliikkuja, joka ei tarvitse elämässään erityisiä kuureja, keppejä tai porkkanoita. Olemme tavanneet vasta reilu vuosi sitten hassun yhteensattuman kautta. Etsin vauvalle leikkimattoa Facebookin kirppispalstalta ja Riikka vastasi ilmoitukseeni. Kun haimme maton, tyttäreni totesi spontaanisti, että ”tuo oli tosi kiva nainen, voidaanko mennä joskus heille kylään”. Sanoin, että emme tunne, eikä vieraiden kotiin voi niin vain mennä. Kohtaaminen jäi kuitenkin mieleeni ja kun kerroin siitä miehelleni, selvisi että hän ja Riikan mies ovat kollegoita. Niin syntyi uusi yhteys, sovittiin kyläily ja tässä sitä nyt sitten ollaan!
*

biancanevekuvat

*
Syy, miksi halusin aloittaa juuri Riikasta liittyy syksyyn ja uusiin alkuihin. Kesän jälkeen moni (minä mukaan lukien) haluaa uutta tsemppiä liikkeellä pysymiseen ja hyvinvointiin. Aloitin salitreenit keväällä ja huolimatta siitä, että kuntosali ja personal trainer ovat huippuja, on ollut alkukankeutta muuallakin kuin lihaksissa. Aina kun näen Riikan, saan hänen olemuksestaan intoa ja energiaa, joka tekisi mieli laittaa purkkiin tylsän päivän varalle.  Ei ollut purkkia, mutta onneksi on blogi!

Tässä siis Riikan TOP5-vinkit hyvään fiilikseen ja liikuntaan. Lisäksi pyysin häntä kertomaan konkreettisesti, kuinka hän toteuttaa neuvojaan omassa elämässään.

1. Mieti, mikä motivoi liikkumaan

– Nyt ei mietitä liikunnan terveysvaikutteita, vaan keskitytään siihen hetkeen, kun pohdit jaksatko lähteä liikkumaan. Tee lähteminen itsellesi helpoksi. Ota energiaa musiikista ja tee valmiiksi fiilisbiisilistoja erilaisille treeneille, sillä musiikin tempolla ja tyylillä voit luoda vaihtelua. Mieti, mikä maisema innostaa juuri tänään ja vaihda treenipaikkaa sen mukaan. Sovi lenkkitreffit tai nauti yksinolosta. Hanki miellyttävät ja toimivat treenivaatteet ja -kengät. Näihin kannattaa panostaa!

Minua motivoi monipuolisuus ja vaihtelevuus, teen sitä mikä tuntuu hyvältä ja sopii juuri siihen arjen hetkeen. Nautin tunteesta, kun saan olla hetken omassa rauhassa, tuulettaa ja järjestellä ajatuksiani, hikoilla ja tuntea hapotusta tai sitten vain kävellä rauhassa koiran kanssa metsässä. Silloin kun en jaksaisi, mietin oloa lenkin tai treenin jälkeen. Joskus puolestaan on jätettävät miettimiset sikseen ja vain lähdettävä liikkeelle.  Otan treenikamat aamulla autoon mukaan, ajan töistä suoraan salille tai pururadalle, laitan tsemppaavaa musiikkia korville ja menen! Tietysti energinen, hyvä olo ja kehittyminen kasvattavat omaa motivaatiotani.”

2. Pyri ajattelemaan ja suhtautumaan liikkumiseen positiivisesti ja järkevästi

– Mieti sitä mitä olet tehnyt, älä sitä mikä jäi tekemättä! Voit olla liikkumisen suhteen analyyttinen, mutta älä tuomitse itseäsi. Huonon omatunnon kasvattaminen ei ruoki positiivisuutta –päinvastoin. Voit puolestaan analysoida miltä treeni tuntui, missä olen kehittynyt, mistä nautin…

”Keho ja mieli toimivat yhteistyössä ja onhan selvää, että positiivisuus ruokkii kehittymistä. Järkevä liikkuminen merkitsee itselleni sitä, että paketti on tasapainossa, eikä homma mene niin sanotusti yli. En halua, että elämä pyörii pelkän treenaamisen ympärillä, vaikka se elämäntapa ja toinen työni onkin. Elämässä on paljon tärkeämpiäkin asioita kuin tavoitteellinen treenaaminen, kuten terveys sekä tietenkin oma perhe ja ystävät.   Liikkumalla järkevästi saan nauttia heidän seurastaan pidempään, voin hyvin ja jaksan arjessa paremmin.”
*

Riikka

*

3. Hyödynnä hyötyliikunta

– Työmatkat, pihatyöt, lasten kanssa puuhaaminen ja ystävän kanssa kahvittelun vaihtaminen vaikka kävelylenkkiin. 

”Lasten ja erityisesti päivätöihin palaamisen jälkeen hyötyliikunta on noussut omassa arjessa tärkeäksi. Pyöräilen työmatkat silloin kun se on mahdollista. Tämä toimii myös erinomaisesti ajatusten nollaamiseen työpäivän päätteeksi ja tästä kertyy jo huomaamatta reilu 20km pyöräilyä päivään. Omakotitaloasujana pihatyöt ja pihan laittaminen tuovat mukavan lisän aktiivisuuteen. Lapset ovat kyllä hyviä tsemppaajia! He innostuvat, kun aikuinen on mukana vaikka hyppimässä trampoliinilla. Samalla vietetään tärkeää yhteistä aikaa, jolloin vanhempi on lapsille läsnä. Lisäksi lenkkeily ystävien kanssa on säännöllisesti arjessa mukana. Silloin kun välimatkaa on paljon, sovimme ”puhelintreffit”, eli molemmat lenkkeilevät puhelimen kuulokkeet korvilla.”

4. Hyödynnä liikunta-alan ammattilaisten osaamista (pt, ryhmäliikuntatunnit, yms.)

– Ryhmäliikuntatunnit ja salit ovat kaikkia varten! Ammattilaisen avustuksella treenin aloittaminen on turvallista ja kokeneelle liikkujalle puolestaan voi avautua aivan uudenlaiset kehittymisen mahdollisuudet. Tunneilla on aina vaihtoehtoja kaikentasoisille liikkujille ja ohjaajat ovat tunneilla asiakkaita varten. Lisäksi liikkumiseen saa tätä kautta lisää monipuolisuutta. Kannattaa hyödyntää tutustumiskerrat, esimerkiksi meille Alivelle voi tulla koska vaan ilmaiseksi tutustumaan.

”Vaikka nautin lenkkeilystä metsän rauhassa, on minusta mukava välillä käydä ohjatuilla tunneilla. Toisinaan tulee fiilis, että haluan mennä liikkumaan niin että toinen tsemppaa, käskee, ohjeistaa ja itse teen kaiken kiltisti perässä. Oma haasteeni liikkumisen suhteen on turhan vähälle jäävä lihashuolto, tässä ohjatut tunnit ovat erinomainen lisä. Les Mills Bodybalance on oma suosikkini rauhallisista tunneista. Minulle ohjaajalla on väliä. Arvostan ammattitaitoa ja sitä, millaisen fiiliksen ohjaaja tunnille luo. Lisäksi koen toisten tunneilla käymisen inspiroivana ja avartavana myös omaa ohjaajan työtä ajatellen. Jos aloitan uuden lajin tai harrastuksen, niin hyödynnän ehdottomasti ammattilaisen avun oikeiden tekniikoiden ja turvallisuuden nimissä.”
*

liike3-2

*
5. Liikunta elämäntapana

– Ajattele liikuntaa elämäntapana, osana elämääsi, eikä vain suorittamisena tai pakonomaisena kuurina. Voit itse päättää, miten haluat liikkua ja toteuttaa sitä niin, että se on osa arkeasi. Voit myös laatia itsellesi hyvinvointisuunnitelman ja pohtia tarkemmin,  mitä se sinulle merkitsee ja millainen liikkuja olet. Etsitkö erityisesti hyvää oloa, omaa aikaa vai kehittymistä?  Jos olet ON-OFF –liikkuja, pohdi mitä pitäisi muuttaa, jotta elämäntapanasi olisi ”liikunta ON”?

”Vierastan kaikkea mikä viittaa kuuriin, dieettiin tai kauteen. Liikunta on minulle osa elämää, oli sitten kesäloma, joulu, juhannus tai vuodenvaihde. Pyrin suhtautumaan liikkumiseen järkevästi ja joustavasti. Aina ei pysty, eikä aina jaksa, eikä siitä kannata potea huonoa omaatuntoa. On tärkeää oppia kuuntelemaan itseään ja tunnistamaan milloin et oikeasti jaksa  ja milloin taas tarvitset vain pienen tsemppipotkun takalistoon. On tärkeä taito osata heittää vapaalle, mutta ääripäästä toiseen seilaaminen harvemmin ruokkii pysyvyyttä. Suosin tasapainoa ja hyvää fiilistä. ”
*

venytys

*

Kiitos Riikka selkeistä ja maalaisjärkeen käyvistä ajatuksisastasi! Jotta homma ei jää vain ajatuksentasolle, saimme vielä konkreettisen jumppaohjeistuksen liikkeisiin, joita voi tehdä ajasta ja paikasta riippumatta ja ilman välineitä. Johan alkaa tekosyyt karista 😉 Palataan tähän pian!

Ennen tämän jutun julkaisua saan Riikalta viestin: ”Laita siihen vielä se hyppykuva, se on just sopivan pöllö. Ei tämä nyt saa niin vakavaa olla”. Joten käskystä ja liikunnan riemusta, tässänäin D:
*

hyppy

*

Olisi kiva kuulla, jaatko samoja vinkkejä Riikan kanssa vai mitkä asiat pitävät sinut kiinni hyvässä fiiliksessä ja säännöllisessä liikunnassa? Entä miten on syksy lähtenyt liikkeelle, oletko intoa täynnä vai kaipaatko tsempppiä?

Entä mitä ajatuksia uusi ”Inspiroivat naiset”-postaussarja herättää? 
**
Kuvausvaatteet saatu suomalaiselta, korkeatasoisia treenivaatteita valmistavalta Biancaneveltä:

Riikan paita: B Strong Floral
Riikan legginssit: B Active, glossy 

Kertun toppi: B Wild, musta
Kertun legginssit: B Lean, Floral


Saatat pitää myös

7 Kommentit

Tuuli 19 elokuun, 2016 - 2:48 pm

Ihanat naiset ja mahtava postaus! 🙂 Kaikki ajatukset osuu maaliin, se on todella tärkeää, että varsinkin vasta-alkajana löytää jonkun lajin, josta innostuu. Ja malttaa etsiä niin kauan, kunnes se löytyy. Kun treeniohjelmassa on laji, joka on HAUSKAA, niin sen jälkeen voi lähteä miettimään tavoitteita ja kehitystä. Liikunnan ilo ykkösenä, jes! 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 20 elokuun, 2016 - 1:31 pm

Just näin! Liikunnariemu ja -ilo ovat ehkä tärkeimpiä, niiden avulla jaksaa silloin kun ei muuten jaksaisi 🙂

Reply
Heijaa 19 elokuun, 2016 - 6:59 pm

Kehun nyt tännekin kautta että päivätyössäänkin ihanan omistautunut ja positiivinen ihminen joka innostaa liikkumaan ?

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 20 elokuun, 2016 - 1:30 pm

Kyllä, aikamoinen pakkaus tuo Riikka!

Reply
kolmen äiti 20 elokuun, 2016 - 4:10 am

Loistava idea – olet Kerttu blogisi perusteella myös yksi tällainen inspiroiva nainen! Jään innolla odottamaan seuraavia henkilöitä.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 20 elokuun, 2016 - 1:30 pm

Voi kiitos paljon <3 Tulossa on kyllä ihania ja inspiroivia tyyppejä!

Reply
Hanna 13 elokuun, 2018 - 9:58 pm

Jälleen ihana postaus! Itseni on ollut vaikea löytää sitä liikunnallista minää kahden raskauden ja 20 kg plus kilon jälkeen. Nyt viimeisin ja viimeinen vauva on vuoden ja aika ottaa oma keho taas haltuun. Kiitos Kerttu, että olet 🙂 Sinä todellakin inspiroit ja toimit esikuvana naisesta jollainen haluaisin itsekin olla.

Reply

Jätä kommentti