Kaunis sellaisena kuin on

by Kerttu

Yhteistyössä Dove

Vauvamme syntymästä on kuukausi. Ihmeelliset 30 päivää, jotka ovat tuoneet maailmaan uuden, silmissämme täydellisen ihmisen. Kun lapsi syntyy, hän saa osakseen ihailua. Tyttäremme, nyt viisivuotias, kuulee päivittäin olevansa ihana, rakas ja hyvä juuri sellaisena kun on. Jossain vaiheessa alkaa kuitenkin kriittisyys. Se on osa kasvamista ja tervettä minän rakentamista, mutta missä vaiheessa meistä useimmista kasvaa ylikriittisiä itseämme kohtaan?

Media esittelee äitejä, joilla on timmit sixpackit muutama viikko synnytyksen jälkeen. Pitäisi olla ennätysnopeasti huippukunnossa ja vauvakiloja kantavat tähdet ovat viihdelehtien uutisaineistoa. Kysellään, ”mikä on sinun tekosyysi”, jos vatsalihakset eivät ole bikinikunnossa samassa aikataulussa, kun vauva vasta opettelee kääntymään kyljeltä toiselle.  Kannan raskauskiloja ja vaatekaapissani on enemmän pieniä kuin sopivia vaatteita. Yritän ja haluan olla itselleni armollinen. Kehoni on tehnyt uskomattoman työn ja jatkaa sitä edelleen ruokkimalla lapsen. Annan itselleni aikaa, vaikka samaan aikaan olen varsin malttamaton.

mallisto-1

Olisi helppoa nujertua yleisten odotusten alla. Työelämässä tyylikäs pukeutuminen ja huoliteltu meikki ovat peruskauraa, mutta kotona ollessa huomaa helposti olevansa verkkareissa, meikittä ja tukka ponkkarilla vielä iltapäivällä. Lähtiessä ihmisten ilmoille laittaa ensin lapset valmiiksi, huolehtii koiran ja sitten, jos aikaa jää, sipaisee vielä vähän meikkiä mennessä. Yleensä siinä vaiheessa joku jo huutaa äitiä ovenraosta. Äitiys ei tarkoita itsensä unohtamista tai laiminlyömistä, mutta elämän tärkeysjärjestyksessä oma ulkonäkö ei ole ensimmäinen.

Minulle kauneus ja onnellisuus ovat lähes synonyymejä. Kun voi hyvin, tuntee olevansa tasapainossa ja saa antaa ja vastaanottaa rakkautta, on helppoa tuntea olevansa kaunis. Siihen ei tarvita oikeaa vaakalukemaa, täydellistä meikkiä tai viimeisimmän trendin mukaista kampausta tai asua. Ihminen, joka on sinut itsensä kanssa, on kaunis. En haluaisi olla yhtään nuorempi, sillä silloin olin myös itselleni paljon vaativampi. Peilistä näkyi vääränlainen nenä ja harmittelin, miksi en ole pidempi. Käytin energiaa pohtimalla asioita, joihin en voi vaikuttaa. Kun tänä aamuna nousin sängystä, hiukset pörrössä ja maitotahra rinnuksilla, hymyilin. Herääminen rakkaiden ihmisten läheltä, vauvan hyvin nukuttu yö ja naurusta syntyneet juonteet silmien ympärillä. Kun on hyvä olla itsensä kanssa, voi tuntea olonsa kauniiksi.

dove-1

Kauneus on lisäarvo, sanoo Lenita Airisto. Kauneus on asenne, sanoo Dove ja siihen on helppoa yhtyä. Siihen asenteeseen on oikeus jokaisella. Jos äiti tuskailee kotona kiloja ja ulkonäköään, samaan kuoroon yhtyvät takuuvarmasti lapset. Positiivisuuden kierrettä on helppoa jatkaa niin kotona kuin kodin ulkopuolellakin. Dove on toiminut kauneuden ja hyvän itsetunnon puolesta puhujana mm. käyttämällä mainoksissaan normaalipainoisia naisia ja muistuttamalla, että kauneus ei ole todellakaan vain huippumalleille varattu käsite. Uusimmassa globaalissa itsetuntovideossa naiset tekevät valinnan kahden oven välillä sen mukaan, tunteeko itsensä kauniiksi vai tavalliseksi. Testi tehtiin eri maissa ja kulttuureissa; Lontoossa, Delhissä, San Fransiscossa, Shanghaissa ja Sao Paolossa. Videon lopuksi jokainen meistä voi tehdä oman valintansa. Katso video ja päätä, kumman oven sinä valitset?

Kumpa olisimme itsellemme ja toisillemme vähän lempeämpiä. Milloin sinä koet olevasi kauneimmillasi? Täydessä tällingissä, lomalla, kotiverkkareissa, saunanraikkaana, treenatessa…? Uskoisin, että yleensä silloin, kun tunnet olosi onnelliseksi, oli look mikä vain.  Kauneutta on siellä, missä sen haluaa nähdä. Tai tarkennan vielä: kauneutta on siellä, jossa sen voi tuntea!

Saatat pitää myös

21 Kommentit

Maija 8 huhtikuun, 2015 - 1:29 pm

Olipa ihana kirjoitus. Kyllä sitä monesti huomaa tuijottavansa peilistä ja miettivänsä miksi tuokin näppy on tuossa ja vieläkin on kropassa muutama kilo ylimääräistä. Ei ole timmiä vatsaa ja ihokin on arvilla, vaikka lapsia en ole ikinä vatsassani kantanut. Media julkaisee kuvia timmeistä mimmeistä sekä mammoista ja fitness on päivän sana. Pah! Monesti tuntuu, että me naiset olemme jatkuvasti suurennuslasin alla median silmissä. Siitäpä se taitaa johtua miksi me myös tarkkailemme itseämme jatkuvasti! Kun me turhamaisuuden aallonharjalla vertailemme omia vatsamakkaroita muiden vartaloihin, miettii joku jossain miten upeaa olisi kävellä, nähdä tai kuulla tai elää normaalia elämää ilman kehityshäiriötä tai vammaa. Kun asiat laittaa tärkeysjärjestykseen on ylimääräiset kilot ja näpyt pientä sen rinnalla, että saa olla terve tai edes melkein terve. Saa elää ja hengittää! Ollaan armollisia itsellemme! Tärkeintähän on, että on hyvä olla itsensä kanssa 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 9 huhtikuun, 2015 - 10:58 am

Kiitos Maija! Tuo on hyvä pointti. Sairastuessa sitä vasta tajuaa, mikä upea lahja on terveys on. Kauniita ajatuksia sinulla on itsensä hyväksymisestä 🙂

Reply
Sanna 8 huhtikuun, 2015 - 2:30 pm

Olen samaa mieltä kuin Maiju, ihana kirjoitus! kauneus ja onnellisuus kulkevat käsi kädessä jos on onnellinen on kaunis 🙂 Kauniita kuvia vauvan kanssa.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 9 huhtikuun, 2015 - 10:58 am

Lämmin kiitos Sanna! <3

Reply
Saga 8 huhtikuun, 2015 - 5:31 pm

Täyttä asiaa, olet rohkea ja kaunis nainen.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 9 huhtikuun, 2015 - 10:59 am

Suuri kiitos Saga! <3

Reply
Sara 8 huhtikuun, 2015 - 6:17 pm

Voin allekirjoittaa joka ikisen sanasi, Kerttu. Kirjoituksestasi huokuu harmonia, lempeys ja tyytyväisyys.

En tiedä, mistä se tyytymättömyys omaa kroppaansa ja ulkomuotoaansa kohtaan naisissa (tai osassa meitä) kumpuaa. Toki kyllähän niitä ulkonäköpaineita asetetaan ihan ulkoa päinkin naisille ihan eri lailla kuin miehille.

Kirjoitit haluavasi ja tahtovasi olla itsellesi armollinen. Se sopii niin moneen asiaan, myös tähän ulkonäköasiaan!

Dove on tehnyt muitakin hyviä videoita. Tämäkon poimittu Noora&Noora-blogista:
http://www.huffingtonpost.ca/2015/03/16/dove-one-beautiful-thought_n_6880918.html

Vastauksena kysymyksiisi: Jonain päivänä menisin tai ainakin haluaisin mennä siitä kaunis-ovesta ja toisena (varmasti useimmiten) tavis-ovesta. 🙂 Viimeksi tunsin oloni kauniiksi/voimakkaaksi/hyväksi eilen, kun jaksoin raskaan kahvakuulasarjan loppuun saakka. Treeni sai kyllä muutoinkin endorfiinit jylläämään.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 9 huhtikuun, 2015 - 11:01 am

Kiva kuulla Sara, että onnistuin välittämään tunnetta itsensä hyväksymisestä. Treenaaminen saa olon hyväksi, kun endorfiinit virtaavat. Ja se tunne hyvän treenin, suihkun ja ruokailun jälkeen, ei sen voittanutta!

Reply
Stellina 8 huhtikuun, 2015 - 9:49 pm

Tähän olisi tarvinnut sellaisen tykkää-nappulan <3 Useimmiten itsensä tuntee kauniiksi tosiaan silloin, kun on sisäisesti hyvä olo. Kun hymyilee eli on onnellinen tai iloinen. Kun on itsevarma olo.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 9 huhtikuun, 2015 - 11:01 am

Kiitos Stellina! Samoilla linjoilla siis olemme!

Reply
Tiina 8 huhtikuun, 2015 - 11:24 pm

Ihana postaus, kauniit kuvat, ihanat lapset! Kiitos ja mukavaa viikkoa!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 9 huhtikuun, 2015 - 11:01 am

Suuri kiitos Tiina! Mukavaa viikkoa sinnekin!

Reply
Minna 9 huhtikuun, 2015 - 3:27 pm

Olen hiljalleen puolen vuoden aikana alottanu salilla käynnin ja seuraillut syömisiäni. Ja todella yllätyin itsekin kun huomasin nauttivani urheilusta vaikken ole ikinä ollutkaan yhtään urheilullinen.

Sitä usein kamppaileekin sen välillä että haluaako upean treenatun kropan ja timmin vatsan, vai rakastaako itseään juuri sellaisena kun on.

Kiitos hyvästä mielestä ja energiasta jota jaat kirjoitustesi kautta!

t. aktiivinen lukijasi joka ei ikinä kommentoi

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 9 huhtikuun, 2015 - 8:28 pm

Kiitos Minna kauniista sanoistasi!

Ihana kuulla, että olet löytänyt liikunnan ilon. Tuohon pohtimaasi aiheeseen: en usko, että nuo asiat ovat vastakkaisia. Ainakaan, jos liikkuminen tuo hyvää oloa 🙂

Reply
leena 9 huhtikuun, 2015 - 3:33 pm

Hieno kirjoitus! Osaat todella kirjoittaa aidosti. Tekstisi sai minut tuntemaan onnellisuutta juuri nyt. Verkkareissa, sohvalla 🙂 ei urheilun jälkeen, vaan tavallisen kotipäivän keskellä. Olet ihana <3

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 9 huhtikuun, 2015 - 8:29 pm

Sitten tämä postaus kannatti kirjoittaa, jos yksikin lukija tuntee olonsa onnelliseksi 🙂 Kiitos ja ihana kuulla, että viihdyt juttujeni parissa <3

Reply
Tiina 9 huhtikuun, 2015 - 4:50 pm

Kolme lasta 4,5 vuodessa. Ja jälkiä on jäänyt 😀 Olen saanut kasvoihin hirveät pigmenttimuutokset ja minua harmittaa ne joka kerta kun peiliin katson. Inhottavinta on ollut kosmetologien kauhistelevat kommentit. Läiskiä naamassa tai ei, olen onnellisempi kuin koskaan. Lapset ja perhe ovat minulle kaikki kaikessa. Joka päivä olen heistä niin onnellinen <3 , enkä vaihtaisi ulkonäköäni, koska jotain niin ihanaa olen saanut elämääni äidiksi tulon jälkeen. Mutta kauniiksi en tunne itseäni. Joten minulle kauneus ja onnellisuus eivät ole synonyymeja.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 9 huhtikuun, 2015 - 10:13 pm

Onnea kolmesta lapsesta! Ajattelen kauneutta kokonaisvaltaisesti, en vain ulkonäköön kohdistuvana asiana. Ja varmaa on, että lapsillesi olet maailman kaunein nainen! Minäkin muuten sain ekassa raskaudessa pignenttiläiskiä kasvoihin ja tiedän niiden olevan tosi kiusallisia. Ne kuitenkin hävisivät vauvan synnyttyä ja sen jälkeen en ole enää ollut auringossa ilman kunnon suojakerrointa ja aurinkolaseja. Toivottavasti sinullekin ajan myötä helpottaa!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 9 huhtikuun, 2015 - 10:12 pm

Onnea kolmesta lapsesta! Ajattelen kauneutta kokonaisvaltaisesti, en vain ulkonäköön kohdistuvana asiana. Ja varmaa on, että lapsillesi olet maailman kaunein nainen! Minäkin muuten sain ekassa raskaudessa pignenttiläiskiä kasvoihin ja tiedän niiden olevan tosi kiusallisia. Ne kuitenkin hävisivät vauvan synnyttyä ja sen jälkeen en ole enää ollut auringossa ilman kunnon suojakerrointa ja aurinkolaseja. Toivottavasti sinullekin ajan myötä helpottaa!

Reply
Heli 10 huhtikuun, 2015 - 12:15 am

Niin upeita kuvia ja teksti oli niin sun näköistä, eli hyvin kirjoitettua ja oivallettua. 🙂 <3
Yhdyn kyllä kaikkiin sanoihisi. Ei sielä kotona kummasti ehdi omaa naamaa hirveästi peilistä päivän aikana tuijotella, vaan usein huomaa vasta iltapäivällä että hiuksia ei ole ehtinyt harjaamaan koko päivänä tai että yövaatteet on vielä puolilta päivin päällä… mutta ei haittaa yhtään. 😉 Äitiyttä parhaimmillaan, toki täytyy itsestäkin huoli pitää että jaksaa taas arkea iloisempana äitinä ja aviovaimona. 🙂

Reply
mapsi 25 huhtikuun, 2015 - 10:22 pm

Erinomainen kirjoitus ja aika ajatuksia herättävä myös tuo video..
Niin, jos mietin ihan sitä ulkoista kauneutta, niin kait minä kauneimmaksi tunnen itseni silloin, kun hymyilen ja olen onnellinen, se tekee minusta kauniin. Vihaisena tai surullisena en ole kaunis, eli kyllä se kauneus sisältä ehdottomasti tulee.
Toisaalta, tunnen oloni kauniiksi, kun olen ollut treenaamassa ja tulen suihkusta, naama meikittömänä. Puhtaus on kaunista!

Reply

Jätä kommentti