Älä anna kukkia naistenpäivänä

by Kerttu
Älä anna kukkia naistenpäivänä

Tänään on naistenpäivä, joten halauksia vaan kaikille naisille! Saitteko kukkia ja jotain suloisia lahjoja? Ehkä kahvit sänkyyn?

Eih. Siis ei tunnu lainkaan oikealta.

Mielestäni naistenpäivän jokin tavoite on täyttynyt, koska se herättää niin ristiriitaisia tunteita. Ainakaan en halua saada naistenpäivän lahjoja vain siksi, että olen syntynyt tytöksi.

Älä anna kukkia naistenpäivänä

Mitä naistenpäivä minulle merkitsee? Parempi nimi olisi tasa-arvon päivä, sillä se on koko homman pointti. Sukupuoli ei määritä sitä, mitä voimme tehdä, missä asioissa olemme hyviä, kuinka etenemme tai mitä saavutamme. Saatika sitä, että paljonko saamme palkkaa.

En halua yhtään etuutta siksi, että olen nainen. En ainakaan kiintiötä.  Siksi naistenpäivän kukkakimppu tai suklaa tuntuvat  päälleliimatulta.  Sukupuoli ei määritä älyä, taitoa tai kykyä. En myöskään halua yhtään hidastetta siksi, että olen nainen. On epäreilua, jos naisena täytyy ”tehdä tuplatyö” saavuttaakseen saman kuin mies.

En halua yhtään etuutta siksi, että olen nainen.  En myöskään halua yhtään hidastetta siksi, että olen nainen.

Yhä edelleen naisten ansiot ovat Suomessa keskimäärin 16 prosenttia miesten ansioita pienemmät. Maailmanlaajuisesti palkkaero on 22 prosenttia. Tasa-arvoisessa vanhemmuudessa on vielä paljon tehtävää ja suomalaisia pärssiyhtiöitä johtaa 90 prosenttisesti miehet.   Onhan tässä edelleen monta hyvää syytä pitää naistenpäivä suomalaisessa kalenterissa.

Jos avataan silmiä laajemmalle, tilanne on sellainen, että:

– Maailmassa kuolee lähes 47 000 naista vaarallisen abortin seurauksena vuosittain.
– Yli 40 prosenttia suomalaisista naisista on joutunut miehen tekemän fyysisen tai seksuaalisen väkivallan tai uhkailun kohteeksi 15 vuotta täytettyään.
– Yli 50 prosentilla kaupungeissa asuvista naisista ja tytöistä puuttuu vähintään yksi seuraavista: puhdas vesi, tarpeelliset käymälä- ja peseytymistilat, kunnollinen asunto ja riittävä elintila.
– Naisten osuus kansanedustajista on maailmanlaajuisesti vain noin neljännes.

(lähde: YK liitto)

Tilanne ei siis kukkakimppuja ostelemalla parane. Naisten ja tyttöjen aseman parantaminen globaalisti on valtava työmaa ja sitä edistetään koko ajan monin toimin. Mitä itse voi tehdä? Ensin oma pesä kuntoon, eikä tässä lauseessa ole nyt mitään seksististä.

1. Puhu itsestäsi kunnioittavasti

Usko, että panoksesi on merkittävä. Ajattele, että olet tärkeä ja arvokas. Niin kauan kun itse alennamme itseämme puheella, ei tilanne voi merkittävästi parantua. Itsekin syyllistyn turhaan vaatimattomuuteen: ”mitä minä nyt osaisin”, ”on varmaan siihen hommaan parempiakin”.  Tyyneyden sanotaan olevan uusi supervoima, joten tyynesti vain haasteita päin, ei ainakaan itseään alentaen.

2.  Kehu, kannusta, kohota naisia ympärilläsi

Kunpa aina muistaisimme, että toisen  onnistuminen, menestyminen, kehuminen tai auttaminen ei ole itseltä pois. Yleistän, mutta sanon silti, että naiset tykkäävät spekuloida miehiä enemmän, eikä se ole aina hyvä asia. Mitä jos puhuisimme suoraan kasvotusten asioista ja ennen kaikkea, puhuisimme enemmän hyvää selän takana. Aina kun on hyvää sanottavaa, se kannattaa sanoa. Jos ei ole, kannattaisi usein olla vaan ihan hiljaa.

3. Naiseuteen liittyvät asiat ovat luonnollisia ja niistä pitää voida puhua 

Kasvatetaan omia ja muiden tyttöjä pitämään puoliaan. Tyttären äitinä olen ottanut sen linjan, että naiseuteen liittyvissä luonnollisissa asioissa ei ole mitään ihmeellistä.  Kuukautiset, murrosiän muutokset, raskaus, synnytys ja imetys; peruskauraa. Noin 50 %  maailman ihmisistä on menkat. Vauva syntyvät pimpistä. Samalla: pidän myös huolta, että poikani ymmärtää, että nämä asiat ovat ihan luonnollisia, eikä niissä ole mitään noloa.

Uikkkarin alle jäävät alueet ovat omia, jonne ei kenelläkään ole ilman lupaa asiaa.  Aina saa sanoa ei. Kaikesta saa aina jutella ja kysyä. Ei ihme, että monet nuoret naiset ovat aivan lukossa kaikkien odotusten ristitulessa: Be a Lady, They Said.

Be Yourself. Ja pidä puolesi, tunne rajasi ja ole kohtelias ja ystävällinen muille.

Minähän rakastan tuoreita kukkia, mutta kuten monessakin muussakin asiassa: jos jotain haluaa, sen voi itse hankkia.

Naistenpäivä on oodi tasa-arvolle ja ajatukselle, että nainen on yhtälailla aktiivinen toimija, asioiden alkuunpanija ja päätöksen tekijä. Olisi ihan höpsöä jäädä passiivisena odottelemaan, ostaako joku mies kimpun kukkia. Jos haluat kukkia, osta itsellesi sellaisia.

Toki jos joku haluaa antaa toiselle kukkakimpun, ei siinä mitään pahaa ole. Mutta ei se myöskään ole naistenpäivän juttu, onhan tässä karkausvuodessa 365 muutakin päivää ilahduttaa.

Tänään voi kimpun rahan pistää vaikka Planin tyttöjä tukevaan kampanjaan tai UN Womanin naisille ja lapsille kohdistuvaan keräykseen.

Niin kauan kun tasa-arvo ja oikeudet eivät toteudu kaikkialla, naistenpäivää tarvitaan.

Mitä ajatuksia naistenpäivä sinussa herättää?


Sain kuvassa näkyvän kukkakimpun  Vehkannasta ja lahjoitin sen arvosta  Plan-tyttöjen  keräykseen.  

Saatat pitää myös

23 Kommentit

Jonsku 8 maaliskuun, 2020 - 8:51 am

Minun ja tyttäreni Naistenpäivää ainakin ilahduttavat mieheltä/isältä saadut Fazerin levyt:) Ei tämä pieni lahja vie millään tavalla naisellisuuttani pois. Mukava piristys arkeen. Ja ei me niitä vauvojakaan synnytetä ilman miehiä;)
Pojat saa olla poikia, tytöt tyttöjä, miehet miehiä ja naiset naisia <3 Aurinkoista päivää!

Reply
Kerttu 8 maaliskuun, 2020 - 7:47 pm

Hei Jonsku! Kiitos viestistäsi <3 Kiva kun sait mukavan muistamisen, kyllähän se ilahduttaa <3 Varsinaisesti tasa-arvon kanssa suklaalla ei ole hirveästi tekemistä, mutta todella kaunis ja mukava ele mieheltäsi ja isältäsi. Naisellisuudella ei myöskään ole tekemistä tasa-arvon kanssa, paitsi tietenkin siitä näkökulmasta, että jokainen on arvokas sellaisenaan kuin on. Miehiä toki tarvitaan vauvojen tekemiseen, mutta myös hoitamiseen, jotta tasa-arvoinen vanhemmuus ja työelämä toteutuvat. Isoja kysymyksiä nämä 🙂 Aurinkoa sinnekin uuteen viikkoon! <3

Reply
Elina 8 maaliskuun, 2020 - 9:11 am

Hyvää kansainvälistä naistenpäivää! Kiitos tästä kirjoituksesta! Minusta tuntuisi myös kummalliselta saada lahjoja sukupuoleni vuoksi. Ennemminkin haluan muistuttaa itseäni siitä, miten hienosti asiat loppujen lopuksi ovat Suomessa – ja miten paljon sukupuolten tasa-arvossa on vielä parannettavaa ympäri maailmaa.

Reply
Kerttu 8 maaliskuun, 2020 - 7:49 pm

Kiitos Elina ja nostit esiin tärkeän pointin! Reilu sata vuotta sitten nainen pääsi vasta äänestämään ja tässä on tultu kovaa vauhtia kohti tasa-arvoista yhteiskuntaa Suomessa. Toivotaan, että muu maailma tulee perässä.

Reply
Anni 9 maaliskuun, 2020 - 7:39 am

Ihan samaa mieltä Elinan kanssa. En tajua naistenpäivässä naisten lahjontaa. Mielestäni pitäisi keskittyä juuri enemmän Kertun kolmeen eri kohtaan. Se, että miehiä on enemmän johtotehtävissä, voi hyvin johtua myös siitä, että miehet sinne enemmän haluaa. Palkkaerot on syvältä, jos samasta työstä maksetaan eri palkka. Naisia nostetaan niin paljon jalustalle, että pian alkaa tuntumaan siltä, että miehet jäävät alakynteen länsimaissa tässä tasa-arvokeskustelussa. Heillä ei ole miestenpäivää, jolloin heitä hemmoteltaisiin.

Reply
Kerttu 9 maaliskuun, 2020 - 7:52 am

Moikka Anni! 110 vuotta sitten naiset saivat vasta alkaa äänestämään. Ja pitkään naiset silti äänestivät miehiä, vasta tämä eduskunta on nyt aikalailla 50 / 50 miehiä ja naisia. Kulttuurimme ja historiamme ovat ohjanneet naisia enemmän avustaviin tehtäviin miehen kantaessa vastuun. Nyt tätä myyttiä on murrettu ja matka jatkuu edelleen. Miehet saavat parempaa palkkaa, koska ohjautuvat esim. tekniselle alalle ja johtotehtäviin naisia useammin. Perinteiset roolit murtuvat hitaasti, mutta varmasti. Meidän lapsemme varmasti jo luovat urasuunnitelmiaan erilaisesta näkökulmasta kun me aikanamme, ovathan he nähneet naisen presidenttinä ja pääministerinäkin. Naisten ja tyttöjen tukeminen tällä matkalla ei ole taistelua miehiä ja poikia vastaan. Myös he hyötyvät tasa-arvoisesta maailmasta.

Reply
Essiivi 9 maaliskuun, 2020 - 1:47 pm

”Heillä ei ole miestenpäivää, jolloin heitä hemmoteltaisiin.”
Kansainvälistä miestenpäivää vietetään 19. marraskuuta.

Reply
Kirmi 8 maaliskuun, 2020 - 11:07 am

Oma lapseni 4v. on kauniisti huomioinut naistenpäivän ja sanoittanut sen omalla tavallaan. ”Jotkut tytöt syntyy niin, ettei ne saa soittaa kitaraa (vesalan kappale). Onneksi sinä äiti saat ja huolehditaan, että tytöt ja pojat saavat aina tehdä niinkuin heistä tuntuu oikealta, hyvältä ja onnelliselta.” Ihanaa naistenpäivää ja kaikkien tasa-arvopäivää!

Reply
Kerttu 8 maaliskuun, 2020 - 7:50 pm

Oi mikä ihana ja fiksu pieni filosofi teillä kasvaa <3 Ihanaa naistenpäivän iltaa sinnekin!

Reply
Merja 8 maaliskuun, 2020 - 12:18 pm

Ostin kukkia Naistenpäivänä ja ostan vastakin. Vein ne kolmen naisen haudalle, jotka kukin ovat tehneet työtä, kasvattaneet ja kouluttaneet lapsensa yksin. Yksi heistä oli mieheni äiti, oma äitini sekä mummoni. En tiedä miten kokivat tasa-arvon, mutta ovat naisena kukkansa ansainneet.

Reply
Kerttu 8 maaliskuun, 2020 - 7:52 pm

Hei! Kuulostaa hienolta tavalta kunnioittaa näiden naisten elämää <3

Reply
S 8 maaliskuun, 2020 - 5:58 pm

Omasta mielestäni naistenpäivä on pikemminkin hieno muistutus siitä, että Suomessa asiat ovat hyvin, vaikkakin tasa-arvon kannalta on vielä paljon parannettavaa, isossa osassa maailmaa vielä enemmän. Se, että mies haluaa muistaa kukilla tai jollain muulla naistenpäivänä -tai ihan minä vaan päivänä- on minusta hienoa. Se, että naistenpäivää juhlitaan, muistuttaa myös miehiä siitä, että tasa-arvoa tulisi edelleen edistää.

Itse en oikein innostu näistä ”minä olen tasa-arvoinen enkä tarvitse mitään” koska eihän se mies niitä osta välttämättä siksi, että on nimenomaan pakko vaan siksi, että haluaa ilahduttaa omaa tasa-arvoista puolisoaan. Itse toivoisin bloggareilta ja muilta vaikuttajilta enemmän positiivista fiilistelyä siitä, miksi naistenpäivää juhlitaan. Missä ollaan oltu ja missä toivottavasti 10 vuoden päästä ollaan. Toivoisin myös, että joskus vielä maailma olisi joka puolella tasa-arvoinen ja edelleen tätä päivää vietettäisiin muistuttamassa siitä, että aina niin ei ole ollut. Toivon myös, että omat tyttäreni saavat elää tulevaisuudessa tasa-arvoisessa paikassa ja että he kertovat seuraaville sukupolville, miksi naistenpäivää vietetään ja saavat silloin omilta läheisiltään hyvää naistenpäivää-toivotuksia.

Aurinkoista kevättä sinne, olen ihaillut teidän uutta, kaunista kotia. Tuollaisen maiseman jos joskus saisi ?

Reply
Kerttu 8 maaliskuun, 2020 - 8:00 pm

Hei S! Siis kaikki kohteliaisuus, muistaminen ja huomioiminen on ehdottomasti hienoa! Se vaan oli pointtini, että se kukkapuska ei vielä tasa-arvoa kehitä, mutta varmasti tuo hyvää mieltä. Naistenpäivän tärkeä sanoma on tasa-arvon edistäminen ja sitä toki tulisi edistää ihan aina, ei vain merkkipäivänä.

Oikeassa olet siinä, että Suomi on upea mallimaa tasa-arvon kehittymisessä. Vielä 110 vuotta sitten naiset eivät saaneet äänestää ja siitä on tultu pitkä matka tähän päivään ja tilanteeseen. Meillä on ollut nainen presidenttinä sekä nyt pääministerinä ja hallituspuolueiden johdossa, onhan se maailman mittakaavassa todella edistyksellistä. Samaa työtä kun jatketaan, niin vuosikymmenen päästä tilanne on taas parempi. Me too- teki myös hyvää, sillä naisten koskemattomuuden rajoja henkiseen ja fyysiseen häirintään vedettiin selkeämmiksi. Eli suunta on oikea, mutta työtä riittää.

Myös sinnekin iloa kevääseen <3

Reply
S 8 maaliskuun, 2020 - 8:54 pm

Ymmärsin kyllä pointtisi, itse en ehkä oikein osaa kirjoittaa omaani ihan auki. Mutta mielestäni taas juurikin myös se kukkapuskan osto juuri sinä naistenpäivänä voidaan nähdä niin, että esimerkiksi puhutaan perheen kesken ja lasten kuullen miksi naistenpäivää vietetään ja täten tuodaan enemmän taas tietoisuutta siitä, mistä ollaan lähdetty ja minne pyritään ja mikä on hienoa jo nyt. Ollaan iloisia, että myös mies tai kuka tahansa, joka kukkia tai muuta muistamista antaa, haluaa näitä asioita muistaa ?

Reply
Kerttu 9 maaliskuun, 2020 - 11:38 am

Tottakai, jos kukkakimppu avaa tasa-arvokeskustelun ruokapöydässä, se toki silloin myös omalla tavallaan asiaa edistää 🙂

Reply
Sara 8 maaliskuun, 2020 - 6:33 pm

Itse en asettaisi noin vastakkain mieheltä tai pojalta saatuja kukkia tasa-arvon tai sen puuttumisen kanssa tänä naistenpäivänå. Tai sitten missasin pointtisi?

Mieheni ei juuri koskaan osta kukkia eikä tämä päivä ollut poikkeus. Sen sijaan 17-vuotias esikoiseni (poika) osti tänään ensimmäistä kertaa kukan minulle ja myös tyttöystävälleen ja toivotti hyvää naistenpäivää. Tarkoituksena oli tuottaa puhtaasti iloa, minkä hän tekikin.

Todellinen tasa-arvo perheessä ja muutoinkin mitataan tietenkin arjessa eikä sitä yksi kukkakimppu, suklaarasia tai mikään muukaan huomaavaiseksi tarkoitettu ele liikauta tai muuta mihinköän.

Tasa-arvosta olen kyllä samaa mieltä, ja miellän itse tämän päivän ja kaikki muutkin tämän vuoden päivät sellaisiksi, että näistä asioista pitää puhua. Ei siis riitä, että niitä nostetaan esille vain tänään. On tietenkin upeaa, että meillä hallitusta johtaa nainen, mutta eihån se riitä ja kyllä työtä on tehtävänä myös täällä pohjolassa – puhumattakaan muista maista. Olen edelleen järkyttynyt niistä kokemuksista, joita Avec Sofie on omissa somelanavissaan jakanut.

Reply
Kerttu 8 maaliskuun, 2020 - 8:05 pm

Hei Sara! Otsikko on toki vähän kärkäs, mutta pointtini siis se, että naistenpäivän tarkoitus on kehittää kansallista ja globaalia tasa-arvoa ja siinä on vielä hommaa. Kukkapuska ei tätä asiaa varsinaisesti edistä, mutta toki antajan saatesanat ja tarkoitus ratkaisevat. Uskon, että poikasi on kertonut kukalla, että olette upeita ja tärkeitä naisia ja se on hieno ja tärkeä viesti. Tämän viestin hän toki olisi voinut kertoa eilen tai huomennakin <3 tuollainen poika ja poikaystävä vaikuttaa juuri sellaiselta, joka osaa tasa-arvoa edistää omilla toimillaan.

Avec Sofien nostama uutisjuttu tulee olemaan taas yksi tärkeä etappi asioiden esiinnostamisella ja toivon, että näkyväksi tekeminen myös saa aikaa toimintaa asioiden korjaamiseksi.

Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle ja kiitos ajatuksistasi!

Reply
Katri 9 maaliskuun, 2020 - 11:14 am

Hei Kerttu, kiitos kivasta blogista. En ole ennen kommentoinut, mutta tuo palkkaeroasia vaivaa minua aika paljon. Kyseessä on yksi tunnetuimmista, kollektiivisista harhoista, joka viestii sitä, että naisille maksettaisiin vähemmän kuin miehille samasta työstä. Tosiasiassa palkkaero on ero mediaanipalkoissa, ja johtuu lähinnä siitä, että naiset kouluttautuvat matalapalkka-aloille (hoiva, opetus jne.). Käytettäessä moderneja, tilastomatemaattsia keinoja ja kontrolloimalla kaikkia mahdollisia muuttujia (koulutus, asema jne.) kutistuu palkkaero Tilastokeskuksen analyysin mukaan 3%:iin. Tämäkin on hiukan harhaanjohtava, eikä suoraan kerro syrjinnästä. Esimerkikis ylitöitä ei tilastoida, ja muissa tutkimuksissa on havaittu, että miehet tekevät enemmän ylitöitä kuin naiset. Naisten mediaanipalkka nousee, kun tyttöjä kannustetaan kovapalkkaisiin töihin teollisuuteen, myyntiin, rahoitusalalle jne. Siis jos se palkka on se, mitä tavoitellaan. Usein naiset arvostavat hyvää työn ja perheen tasa-painoa, eikä palkka ole tärkein tekijä. Tasa-arvoa on se, kun kaikki saavat toteuttaa sellaista elämää kuin itse haluavat, sukupuolesta riippumatta. Suomi on upa maa naisille ja iso kiitos siitä kuuluu myös suomalaisille miehille.

Tämän tyyppinen kommentti saa monilla tunteet kuohahtamaan, ja saattaa kirvoittaa muita lukijoita kommentoimaan. En aio kuitenkaan enempää keskusteluun osallistua, sillä väitteilleni löytyy runsaasti tukea sekä suomalaisten että kansainvälisten talous-, tilasto- ja sosiaalitieteilijöitten tekemänä. Tavoitteenani on vain, että tasa-arvoa ajetaan faktapohjaisesti.

Oikein kivaa kevään jatkoa!

https://yle.fi/uutiset/3-10082686

Reply
Kerttu 9 maaliskuun, 2020 - 11:34 am

Moikka! Kiitos näkyksestäsi ja asian avaamisesta. Olet oikeassa, että palkkaero ei ole yksinkertainen asia. Se todella tulee siitä, että naiset ajautuvat matalapalkkaisille aloille ja miehet taas enemmän esim. teknisille aloille, jossa palkkataso on korkeampi. Lisäksi miehet työskentelevät enemmän esimiestehtävissä. Mutta! Tässä se onkin, meidän yhteiskuntarakenteemme on sellainen, että näin on, mutta se ei tarkoita sitä, että niin pitäisi olla jatkossa. Reilu sata vuotta sitten naiset olivat ihan statisteja yhteiskunnassa, miehen tehdessä päätökset, hoitaessa työelämän jne. Naisen vastuulla oli koti ja lapset. Nyt ollaan tultu jo pitkälle, mutta yhä työelämässä elementtejä vanhasta ajasta. Esim. tämä uutinen kertoo: https://yle.fi/uutiset/3-10631824, otan jutusta lainauksen: ”Nuorilla vaikuttaa myös ryhmäpaine. Oman tien kulkemista joutuu perustelemaan kavereille ja muille läheisille. Varsinkin pojilla vaikuttaa se, millainen työ on heistä sopivaa miehelle sekä se, mitä he uskovat muiden kokevan heille sopivaksi.”

Palkkaero kaventuu vain siinä, että tytöille ja pojille annetaan yhtenäiset mahdollisuudet valita oma tiensä. Se vaatii esikuvia, hyvää opinto-ohjausta, positiivista uutisointia, rohkeita kokeiluita eri aloilla. Palkkaero liittyy myös siihen, että naiset tarvitsevat keskimäärin enemmän kannustusta etenemään esimiestehtäviin, tässä ollaan naispresidentin ja pääministerin viitoittamalla hyvällä tiellä. Myös perhe-elämän kustannukset rasittavat naisia ja naisvaltaisia aloja, joka taas aiheuttaa sen, että naisten palkkakehitys ei pysy miesten mukana. Tasa-arvoinen vanhemmuus on sitä, että molemmat voivat osallistua yhtä paljon lapsen hoitoon (pl. äiti synnyttää ja imettää).

Tämä on mielestäni todella mielenkiintoinen keskustelu ja minäkin haluan keskustella faktapohjaisesti asioista 🙂

Reply
Sss 9 maaliskuun, 2020 - 12:41 pm

Naistenpäivä herättää meillä kaikenlaisia ajatuksia. Mieheni ei ostanut kukkia, kun oli niitä just muuten ostanut aiemmin. Välillä ostaa naistenpäivänä ja välillä ei. Naistenpäivänä tuli 17v siitä, kun me kaks silloista teiniä alettiin seurustelemaan ja nyt ollaan 34 ja 35.
Meillä on enemmän poikia kuin tyttöjä ja heillä jo ikää sen verran, et tänä vuonna kukkapuskista lähti keskustelu mitä on naistenpäivä. Puhuttiin näiden alakouluikäisten poikien ja tyttöjen kanssa sitten juurikin näistä asenteista, naisen asemasta, tasa-arvosta, entis aikojen maatalous naisista asemineen ym. Eli lasten ihmettelemillä kukkapuskilla oli keskustelua avaava merkitys.

Toivottavasti edes kerran vuodessa kukkapuskat ilahduttaa ja saa aikaan keskustelua. Ei sitä aina muista vuoden muina päivinä niin puhua lapsille naisen asemasta ja elämästä.

Reply
neito 10 maaliskuun, 2020 - 5:31 am

Mulla on naistenpäivästä aika ristiriitainen fiilis, enkä kukkia silloin kaipaa. Mieheni on kotoisin virosta (asunut suomessa yli puolet elämästään). Mieheni isä motkotti miehelleni sunnuntaina, että kyllä vaimolle pitää ostaa kukkia AINA naistenpäivänä. En tiedä liittyikö kukkien tärkeys virolaisiin tapoihin vai mihin. Mieheni ei siinä jaksanut selittää, ettei vaimo oikein arvostanut naistenpäivä kukkien päälle.

Palkkauksesta en oikein osaa sanoa juuta taika jaata. Olen koulutukseltani insinööri ja myös mieheni on. Teemme kumpikin saman tyyppistä hommaa ja vuosien varrella palkkamme on ollut kutakuinkin sama. Välillä mulla on ollut 100-200 euroa enemmän ja välillä miehellä. Lisäksi tiedän myös aika monen työkaverin palkan, miesten sekä naisten. Palkkaus on ollut hyvinkin samassa linjassa kaikilla. Kun keskustelu palkoista alkoi, paljastui että yhdellä naisella oli pienin palkka ja syynä oli, että hän oli itse pyytänyt pientä palkkaa haastattelussa, kun ei muutamasta syystä tiennyt palkkatasoa. Sekä palkannut pomo oli vetänyt kotiin päin. Asia korjaantui, kun sai tietää mitä muut saa ja työkaverit painostivat pyytämään lisää palkkaa ja saikin.

Alakohtaisia eroja on valtavasti palkoissa. Osa palkkaeroisa selittyy varmasti sillä, että naiset valitsevat helposti matalapalkka-alat. Matalapalkka-alat ovat sitten taas oma lukunsa. Itse ainakin voin suositella lämpimästi insinöörin koulutusta, tekniikka-aloista kannattaa ihan rohkeasti valita sähkö ja automaatiotekniikka. Eivät ole mitään rakettitiedettä ja palkkauskin ihan hyvällä mallilla. 🙂

Reply
Meri 10 maaliskuun, 2020 - 3:08 pm

Kiitos hyvin muotoillusta tekstistä, ilmaisit hienosti asian jota en olisi osannut kirjoittaa auki yhtä hyvin mutta jaan mielipiteesi tässä täysin. Varsinkin tytön ja pojan äitinä tuntuisi tosi hassulta yhtenä päivänä vuodesta juhliastaa tytärtäni siksi että hän on tyttö, kun pojalleni vastaavaa päivää ei löydy kalenterista.En nyt lähde edes tässä käsittelemään sukupuolta joustavana käsitteenä ylipäätään, mutta kuten sanoit, tasa-arvon päivää juhlisin minäkin kerran vuodessa mielelläni! Ihanaa kevättä ja kiitos blogistasi, mukava että nostat esiin mielipiteitä rohkeasti ja osaat perustella niitä hyvin.

Reply
Jonsku 11 maaliskuun, 2020 - 12:55 pm

Hei! Minäkin lisäisin vielä omaan kommenttiini sen että tietenkin kannatan tasa-arvoa ja vaikka rakas mieheni antoikin suklaata naistenpäivänä niin samalla hän myös on meidän perheessä se joka tekee 80% työpäivää pienen koululaisemme takia. Tämä jäi edellisessä viestissä mainitsematta. Tästä syystä Naistenpäivänä annetut lahjat ovat minusta kaikessa yksinkertaisuudessaan hyvin kaunis ele miehiltä, appiukoilta, omilta pojilta jne. eikä niitä tarvitsisi liikaa ylianalysoida. Mukavaa viikkoa kaikille!

Reply

Jätä kommentti