Uutta designia lapsille

by Kerttu

Lapset rakastavat majoja; niiden rakentamista ja niissä leikkimistä ja viime vuosien sisustussuosikiksi ovat nousseet erilaiset tiipii-teltat. Jyväskyläläinen muotoilija Pekka Laitinen kehitti koottavan majan ja teltan yhdistelmän, joka sopii moderniin ja skandinaaviseen sisustukseen. Pääsimme testaamaan tätä prototyyppivaiheessa olevaa Omaja-nimellä kulkevaa innovaatiota. Saimme majan muutamaksi päiväksi koekäyttöön ja lupasin antaa palautetta siitä sen ominaisimmassa muodossa eli lasten leikeissä, mutta myös visuaalisesta näkökulmasta.

Omajan paras oivallus on se, että sen voi koota ja purkaa hetkessä. Maja menee näppäränkokoiseen laatikkoon, jossa sitä on helppoa säilyttää vaikka vaatehuoneessa. Kokoamiseen menee viitisen minuuttia ja purkamiseen vielä vähemmän.

Materiaalina on käytetty valkoista vaneria ja muotoilu tuo mieleen saaristolaismökit minikoossa. Kattona ja sivuseininä toimii kangas, jota vaihtamalla maja sopii monenlaiseen sisustukseen. Nyt majassa on söpö jääkarhukuosi, mutta skandityylin ystäville sopisi esimerkiksi hiekan värinen pellava ja Huvikumpu-tyylistä tykkäävät voivat valita värikästä retroa.

Kokosimme majan terassille ja siitä tuli hetkessä kaksivuotiaan suosikkipaikka. Hän kuljetti sisälle pikkuautot ja parkkitalon ja huristelee välillä ikkunalaudalla ja välillä majan sisällä. Lattialle levitin pienen maton, sillä laatat saattavat tuntua viileältä. Kohta kahdeksanvuotias tyttäremme kävi kurkistamassa mökkiin, sanoi ”hieno” ja kiipesi ikkunan kautta pois. Tällä pienellä kohderyhmäotoksella voisin ajatella Omajan kohderyhmän olevan alle kouluikäiset lapset.

Omaja heiluu hieman, jos sitä heiluttaa, mutta rakenne on tukeva, eikä lapsi voi saada leikkiessään osia irti. Ainakin meillä poika haluaa poistua myös sivukautta eli sujahtaa kankaan alta, se onnistuu ihan hyvin. Tokihan kaksivuotiaamme testasi kolhiintumisherkkyyttä leikkivasaran kanssa, mutta en löytänyt jälkiä eli kestää kovempiakin otteita.

Majan voi hyvin koota lastenhuoneeseen tai olohuoneeseen leikkien ajaksi ja purkaa illalla kaappiin. Tämä pitää yllä uutuudenviehätystä, kun leikkipaikka ei olekaan koko ajan käden ulottuvilla. Vaneri kestää jonkin verran kosteutta eli kesällä Omajan voi koota myös ulos kuivalla kelillä.

Muutaman päivän aktiivisella leikkikokemuksella sanoisin, että tässä on potentiaalinen hittituote lasten designmarkkinoille. Täysin kotimainen tuote, innovatiinen toimintatapa ja sisustukseen sopivuus ovat hyvä yhdistelmä. Tämä prototyyppi palaa vielä Pekan työhuoneelle Muotocomille, mutta uskallan antaa jo tässä vaiheessa ison peukun tuotekehityksestä.

Miltä Omaja sinusta näyttää? Mitä luulet, voisiko tässä olla tuote, josta innostuisi sekä lapset että aikuiset? 

 

Saatat pitää myös

18 Kommentit

Riikka 12 kesäkuun, 2017 - 5:31 pm

Hyvältä näyttää! Mieleen juolahti ajatus, voisiko majaan lisätä jotakin sellaista mikä mahdollistaisi/lisäisi lasten liikunnallista aktiivisuutta? ?

Reply
Pekka Muotocomilta 12 kesäkuun, 2017 - 9:52 pm

Riikalla hyvä ajatus! Pitääpä miettiä kuinka tuota voisi parantaa koottavuuden ja säilytettävyyden kärsimättä.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 13 kesäkuun, 2017 - 11:09 am

Kiitos ajatuksestasi Riikka! Nythan maja on aika pieni, mutta jos tekisi sen eteen temppuradan ja sitten voi mennä Omajaan levähtämään 😀

Reply
anna 12 kesäkuun, 2017 - 7:33 pm

Kovasti tulee mieleeni Minna Jonesin pari vuotta sitten Kannustalolle suunnittelema vanerinen lasten leikkimaja Maja. https://kauppa.kannustalo.fi/tuote/leikkimokit-ja-majat/maja/

Reply
Susanna 13 kesäkuun, 2017 - 8:55 am

Sama tuli itselleni mieleen välittömästi.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 13 kesäkuun, 2017 - 11:12 am

Hei! Koottava maja tosiaan tuokin Kannustalon leikkimökki! Kangaskatto ja seinät tekevät tästä vielä kevytrakenteisemman, näkyy varmasti myös hinnassakin.

Reply
Heli 12 kesäkuun, 2017 - 8:25 pm

Meinasin jo kuvan nähtyä kysyä mistä näitä saa! Seuraan mielenkiinnolla milloin tuote tulee markkinoille. Olen jo piilottanut pojan syntymäpäivälahjaksi saadun Ryhmä Hau -teltan kaapinperälle, koska aina sen villi väritys pistää silmään lastenhuoneessa. Sieltä se on aina kaivettava pojan kysyessä telttaansa. 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 13 kesäkuun, 2017 - 11:14 am

Ei vielä saa mistään, katsotaan miten prosessi etenee 🙂 Ja tosiaan jaan tunteesi myös noista värikkäistä teltoista ja leluista, varsinkin isot ja näyttävät esineet on kiva olla vähän neutraalimpia, sillä ainakin meillä leikit leviää talon joka huoneeseen 😀

Reply
Maitoviiksi 12 kesäkuun, 2017 - 10:21 pm

Näyttää tosi hyvältä. Itse mietin myöskin, voisiko tuossa ikkunapäädyssä olla pikkulapsen mentävä ”hiirenkolo”, josta lapsi voisi ryömiä pois. Mutten tiedä, kärsiikö talon tukevuus siitä. Yleensä haasteena on tuo, että lapset pyrkivät teltoista ja majoista ulos kaikista mahdollisista aukoista ja tuollainen turvallinen sekä hauska kulkuaukko olisi varmasti mieleinen. Innovaationa kyllä ihan huippujuttu. Mieluusti korvaisin varastossa olevat leikkitelttamme (4 kpl!) tällä majalla.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 13 kesäkuun, 2017 - 11:15 am

Toisaalta on ihana, että ikkunapääty on aika yhtenäinen, se tekee majasta rauhallisen näköisen 🙂

Reply
Sari Laine 12 kesäkuun, 2017 - 10:54 pm

Hei, sinulla on kiva blogi! Nyt on kuitenkin sanottava, että tästä leikkimökistä en oikein innostu. Olen etsinyt jo jonkin aikaa sopivaa leikkimökkiä lapsille. Tässä leikkimökissä ei ole oikein mitään uutta. Näitä samantyyppisiä leikkimökkejä on nähty aikaisemminkin erilaisina vaneriversioina ja myös pahvista tehtyjä, kangasversioita löytyy varsinkin paljon erilaisia. Merkeistä tulee äkkiseltään mieleen Kannustalon Maja, magisin villa Julia, casa cabana yms. Tämä leikkimökki muistuttaa paljon Lekolarin leikkimökkiä, jonka hankkimista olen miettiä. Se Lekolarin leikkimökki on kuitenkin siinä mielessä toimivampi, että se on aidosti muunneltavissa.

Reply
MaritaH 13 kesäkuun, 2017 - 12:38 am

Kiitos Sari tuosta leikkimökkilistasta! Lekolar on liian raskas ja hinta suolainen minulle samoin kuin Kannustalossakin. Magisin pahvistakaan en maksaisi pyydettyä, mutta casa cabanassa hinta-laatu -suhde toimii, pahvi ei paljon maksa. Omajassa kiehtoo keveys ja kestävyys samassa paketissa – mielenkiinnolla jään seuraamaan, mihin hinta asettuu.

Reply
Kerttu / Modernisti kodikas 13 kesäkuun, 2017 - 11:17 am

Kiitos Sari! Näitä samanhenkisiä tosiaan on markkinoilla joitakin, meilläkin on ollut joskus pahvinen maja lapsilla ja se vasta olikin hankala säilytettävä. Lekolar on minulle ihan uusi tuttavuus, pitääpä tutustua tarkemmin.

Itse ihastuin tässä juuri kankaan tuomaan lookiin ja siihen, että tekstiiliä vaihtamalla mökki sopii monenlaiseen sisustukseen. Esim se hiekanvärinen pellavakangas näyttäisi tosi ihanalta!

Reply
kesämieli 13 kesäkuun, 2017 - 11:02 am

Hieno on, miellyttää kyllä omaa silmää ja uskon, että meidän yksi ja kolme vuotiaat pojatkin tykkäisivät omajasta. 🙂 Ehkä tuleva eskarilainenkin vielä leikkisi esim. kotista omajassa. Kiva nimikin muuten. 🙂 Onko siinä yhdistetty oma maja, olinko välkky.. 😀

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 13 kesäkuun, 2017 - 11:24 am

Luulen, että juuria alle kouluikäiset ovat innostuneimpia tästä, vaikka varmasti myös meidän 7 v saisi sinne jonkun koti/kauppaleikin aikaiseksi. Luulen, että olet oikeilla jäljillä nimen kanssa 😀

Reply
Tuula Kekkonen 13 kesäkuun, 2017 - 12:39 pm

Myöhempää käyttöä ajatellen olisi hyvä jos tähän saisi läpinäkyvän katteen. Lasten kasvettua siitä saisi tyylikkään kasvihuoneen terassille!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 14 kesäkuun, 2017 - 8:12 am

Ihana idea! Tosin vaneri ei varmasti sellaisenaan kestä kasvihuonekäyttöä, mutta eihän sitä tiedä jos tästä vaikka syntyisi joku jatkokehittelyidea 🙂

Reply
Anna 14 kesäkuun, 2017 - 10:17 pm

On kaunis! Ja tässä taloudessa kun ei lapsia ole, niin voisin hommata tuollaisen koiralleni suojaisaksi paikaksi isolle terassille 🙂

Reply

Jätä kommentti