Näin jälkikäteen ajateltuna mökkiprojektimme suunnitteluprosessi on ollut lähes identtinen talonrakennuksen alkuvaiheiden kanssa. Molemmissa ajattelimme, että valintamme on helppo, nopea ja selkeä pakettiratkaisu. Niin ikään talomallia etsiessä, myös mökkivalintaa tehdessämme kävimme läpi suuren määrän valmisratkaisuja. Löytyi suosikkeja ja malleja, jotka ovat lähellä täydellistä, mutta aina joku kohta jäi mietityttämään.
Noin kuusi vuotta sitten teimme päätöksen siitä, että arkkitehti saa piirtää talomme toiveidemme pohjalta, emme ole katuneet sitä hetkeäkään. Kaikki kompromissit, joita pakettiratkaisuihin olisi tavalla tai toisella liittynyt olivat poissa ja suunnitelma luotiin toiveiden ja budjetin perusteella.
Kun arkkitehti piirsi talomme, saimme toiveemme täytettyä ja lopulta samalla rahalla paljon enemmän, kuin mitä olisimme osanneet toivoa. Tästä esimerkkinä on kotimme 30 neliön katettu lasitettu terassi, sillä emme sitä pyytäneet, mutta ammattilainen näki terassin toimivuuden, käytännöllisyyden ja sopivuuden arkkitehtuuriin. Nyt kyseessä on yksi kotimme suosikkikohdista.
Myös mökkiprojekti starttasi valmismallien parissa. Kartoitimme monta toimijaa, piirsimme omia pohjia ja kokosin Pinterest-kansiota, jossa on visuaalisesti miellyttäviä valintoja. Jos ei tarvitsisi miettiä mitään muuta kuin kivannäköistä mökkiä, tokihan sellaisia olisi löytynyt. Mutta vaakakupissa painaa myös se, mille suunnalle maisema avautuu, mistä aurinko paistaa ja missä oleskellaan ja mihin suuntaan katon olisi järkevää olla, jotta voimme maksimoida aurinkoenergian määrän.
Mitä tiukempi budjetti ja selkeämpi visuaalinen visio, sen enemmän projekti vaatii suunnittelua. Taloa suunnittelimme yli vuoden pohtien arjen toimivuutta, perheemme tapoja ja tilankäyttöä. Oli tiettyjä juttuja, joista emme halunneet joustaa tai tinkiä ja tiettyjä asioista, joissa annoimme arkkitehdille vapaammat kädet. Niin nytkin.
Päädyimme siihen, että mökkimme suunnittelee Sunhousen arkkitehti Kalle Oikari, sillä hänen visuaalinen näkemyksensä on niin lähellä omaamme. Panostamalla suunnitteluvaiheeseen saamme lopputuloksen, jota on toivottavasti helppoa rakastaa seuraavat vuosikymmenet. Sillä kaikkea muuta voi muuttaa, paitsi rakennuksen arkkitehtuuria.
Mitä arkkitehti tekee tontilla? Etukäteen olimme jo keskustelleet budjetista, toiveistamme ja perusajatuksista liittyen projektiin. Kiersimme alkuun viiden hehtaarin maapalan rajat, jotta arkkitehti hahmotti kokonaisuuden sekä mahdolliset rakennuspaikat. Hän tutustuu tunnelmaan, ilmansuuntiin, maisemaan ja yleensäkin maastonmuotoon ja kasvillisuuteen.
Vaikka tällä suunnittelusopimuksella piirrustukset tehdään vain mökille, Kalle Oikari hahmottelee paikat myös tielle, saunalle, parkkipaikalle, aitalle, liiterille, terasseille jne. Ammattinen osaa hahmottaa kokonaisuuden sekä visuaalisesti että toiminnallisesti. Minulle oivallus oli se, että mökkiä ei kannatakaan rakentaa sille kauneimmalle kohdalle, vaan säästää se maisemalle.
Meillä rakennuspaikka on aika selkeä, vaikka olimme jossain vaiheessa pohtineet myös korkealle kalliolle rakentamista juuri siksi, että se on ehkäpä tontin ihanin kohta. Tämä paikka kuitenkin hylättiin paitsi korkeiden rakennuskustannusten, myös maisemallisten syiden vuoksi. Tehdään sinne sitten joskus nuotiopaikka laavuineen.
Arkkitehti oli tontilla useamman tunnin ja samalla juttelimme toiveistamme ja mieltymyksistämme. Kun auto kaartoi pois pihalta, jäi jäljelle vain odottava jännitys. Kuvia saamme lomakauden vuoksi odotella elokuulle, mikä sopii meille ihan hyvin, kiirettä kun ei ole. Toiveet ovat tietysti korkealla ja nyt jännitän, osasimmeko kertoa kaiken tarvittavan. Toiveissa kun on kustannustehokas mutta näyttävä pikkuinen mökki, jossa luonto saa tulla sisälle isoista ikkunoista ja niukat sisätilojen neliöt saavat avaruutta terassialueista.
Mieheni lähti kummipoika apulaisenaan tontille kaatamaan rannan vesakkoa, hommaa riittää hienosti koko kesäksi, vaikka varsinainen rakentaminen alkaisi vasta syksyllä tai ensi keväänä. Meillä on aikaa.
Edit eli lisäys postaukseen klo 20.10:
Koska luultavasti kuitenkin unohdan jotain, olisi tosi hienoa kuulla, mikä sinusta on paras tai näppärin oivallus / tekeminen mökillä? Nyt vielä ehtii vaikuttamaan suunnitelmiin 🙂
5 Kommentit
Vinkkini on, että rakenna tulevaisuutta ajatellen myös, ei vain tämän hetken tarpeet mielessä.
Esimerkki: Tuttavaperhe rakensi aikoinaan kesämökin sellaiseen kohtaan (kuljettava kassien kanssa pitkät rinneportaat) ja sellaisella alkeellisuudella (ei juoksevaa vettä eikä sähköä), joka sopi heille silloin. Vuoden vierivät ja he vanhentuivat. Nyt nämä samaiset innokkaat mökkeilijät eivät kunnolla pysty käymään rakastamallaan mökillä, koska se on vain liian raskasta. Pelkkä alas käveleminen kassien kanssa on liikaa, saatikka veden kantaminen järvestä. Eli jos nyt haluaa alkeellisuutta tms., kannattaa ainakin ottaa huomioon, josko tulevaisuudessa mökkiä voisi hiukan upgreidata.
Ihanaa projektia! 🙂
http://westendmum.fi
Tuo on hyvä pointti! Vaikka ei luksusmökkiä olekaan tulossa, arvostan tiettyä helppoutta. Esimerkiksi se kalliolle rakantaminen olisi tarkoittanut haastetta terassien tekoon ja paljon portaita. Nyt ollaan tukevasti tasamaalla 🙂
Minkälaisia muita mökkejä / rakennuksia tontille tulee? Vanhempiesi mökki, sisarustensa mökit? Noudattavatko kaikki rakennukset samaa tyyliä?
Kiitos Liisa kommentistasi! Samalla tontilla on vanhempieni saunamökki ja aitta, lisäksi rakennusoikeutta jää vielä yhdelle max 80 m2 mökille tulevaisuuteen. Arkkitehti ottaa huomioon jo olemassa olevan rakennuskannan, jotta kokonaisuus on yhteväinen 🙂 Vaikka meille varmasti tulee modernimpi look kuin vanhemmilla, pitää kokonaisuuden toimia myös yhteen.
KIVOJA MÖKKITALKOITA OIKARIN KALLEN KANSSA