Uusia kulmia ja uuden kameran hankintaa

by Kerttu

Nyt on edessä uuden kameran hankinta. Minulla on ollut kevään aikana kaksi testikameraa:  Canon D70 ja saman valmistajan minijärkkäri eli EOS M. Kumpikaan niistä ei ole ollut tarpeeseeni täysi napakymppi, vaikka aivan loistavia kameroita ovatkin. D70 on vähän liian raskas, kun tykkään välillä kantaa kameraa mukanani ja bongailla kuvattavaa luonnosta ja matkoilta. Minijärkkäri on taas reissussa mainio ja se olikin mukanani Pariisissa. Mutta bloggailuun ja muuhun valokuvaukseen tarvitsen jotain näiden kahden väliltä. 

Merkkivalintani on hyvin todennäköisesti Canon, sillä siihen olen jo tottunut. Kamerakaupassa sitä pyörii kuin Liisa ihmemaassa. Vaihtoehtoja on valtavasti ja hyvistä pitäisi jotenkin pystyä valitsemaan itselleen sen parhaan. Aika vahvoilla porskuttaa Canon 700D. Sitten sille pitäisi taikoa kaveriksi jokin järkevä objektiivi. 

Ensi syksynä haluaisin mennä valokuvauskurssille ja oppia paljon lisää kuvaamisesta. Kameran pitäisi olla tarpeeksi helppokäyttöinen, mutta kuitenkin antaa tilaa toivottavasti kertyville taidoilleni. Selvää on se, että kamera on lähes päivittäisessä käytössä niin blogin, työn kuin muunkin elämän kuvaamisessa. 


Olisi kiva kuulla, mikä kamera sinulla on käytössä ja oletko tyytyväinen omaasi? Entä osaatko antaa suosituksia, millainen paketti minun kannattaisi ostaa? 

Saatat pitää myös

32 Kommentit

Tiia / Black + White = Grey 21 toukokuun, 2014 - 9:12 pm

Itsekin harkitsen uuden kamera ostoa, joten mielenkiinnolla luen lukijoilta tulevia kommentteja. Tai voisitkohan koota kommenteista jonkinlaisen yhteenvedon 🙂 ?

Tsemppiä kameran valintaan!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 21 toukokuun, 2014 - 10:44 pm

Juu, katsotaan mitä tästä tulee ja mihin päädyn 🙂

Reply
Anonymous 21 toukokuun, 2014 - 9:24 pm

Kaikilla ammattilaisilla tuntuu olevan Nikon. Jo kunnolla hifistellään, niin siinä väriavaruus laajempi…kuulemma 😉 Miia k

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 21 toukokuun, 2014 - 10:44 pm

Heh, taitaa olla makuasia 🙂

Reply
nieinda 21 toukokuun, 2014 - 9:42 pm

Itselläni on Canonin 600D, eli astetta vanhempi malli 700D:stä. Vakkariobjektiivinä on kiinteä 35 millinen, f2. Ja tykännyt olen kummastakin hurjasti! Juuri sopiva valinta, jos ei halua ohan ammattitason kameraa. Itse tosin olen alkanut hinkumaan jo isompaa runkoa, mutta katsotaan nyt.:)

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 21 toukokuun, 2014 - 10:45 pm

No sehän siinä on, että nyt kannattaisi investoida sellaiseen, joka palvelee sitten pitkään. Vaikeita valintoja 🙂

Reply
lisbet e. 21 toukokuun, 2014 - 10:15 pm

Minullakin kamerahankinta jatkuvasti mielessä, mutta tältä erää kamerarahat on sijoitettu olohuoneen mattoon:D Oletko kokeillut täyskennoisia? Canonin 6D on aika näppärän kokoinenkin, minulla oli se testilainassa. Sisustusbloggaajalle laajemmasta kuvakulmasta on hyötyä…

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 21 toukokuun, 2014 - 10:46 pm

Mikä kamera sinulla on käytössä? Kuvasi ovat niin upeita!

Reply
lisbet e. 21 toukokuun, 2014 - 10:50 pm

Minulla on Canonin 550D ja se on kyllä jäämässä vähän ”pieneksi”. Komppaan Annea tuossa alla, että objektiivi on tosi olennainen juttu. Käytän nykyään lähinnä vain 30mm 1.4 Sigmaa, mutta se ei sovi täyskennoisen kanssa, joten linssi menee päivitykseen aikanaan kamerarungon myötä.

Reply
Anne Malia 21 toukokuun, 2014 - 10:33 pm

Olikos sinulla nyt Canonin EOS550-kamera. Siirtymällä 700-malliin, ei rungon päivityksellä varmasti ole ihan ollennaista eroa. Tärkeämpi juttu on hyvät objektiivit. Ostaisin sinuna ennen uuden kameran hankintaa uuden linssin. Jos käytät nyt kameran kittilinssiä, onko se 18-55 mm, huomaat jo järkyttävän ison eron kuvissa uudella linssillä. Suosittelen esim. Sigman 30mm 1.4 -linssiä. Tai sitten kahta erilaista n. 20 mm laajempiin kuviin ja 50 mm yleislinssiksi. Maijalla taitaa olla tuo sama runko ja hänellä on 30 mm Sigma, kysäisepä mielipidettä. Mutta sitä Canonin 50 mm 1.8-objektiivia en ostaisi, vaan mielummin 50 mm 1.4-obskun, jollainen minulla on jatkuvassa käytössä. Tosin sen etäisyys täyskennoisella on vähän eri kuin croppikennoisella, jolloin ehkä tuo 30 mm olisi parempi.

Jos päädyt ostamaan uuden rungon, etkä halua siirtyä minijärkkäriin, suosittelen täyskennoista kameraa. Joko Canonin 6D:tä tai vaikkapa EOS Mark II:sta, jonka voi saada nyt hyvään hintaan (itselläni ja Suvilla on tuo runko), kun siihen on tullut uudempi kolmosmalli.

Joka tapauksessa käyttäisin sinuna rahat uuteen linssiin ja minijärkkäriin. Itse kuvaan suurimman osan blogikuvistani Olympuksen minijärkkärillä, ja se tekee tosi hyvää jälkeä ja kulkee aina mukana. Olen testannut myös Canonin M-sarjan minijärkkärin, mutten tykännyt siitä niin paljon kun Olympuksesta.

7D-kamera on muuten ehkä suunnattu enemmän liikkuvaa kuvaa tekeville, eli urheilu- ja luontokuvaajille. Näin ovat minua ohjeistaneet Rajalalla. Joten sen ainakin jättäisin pois laskuista.

Kamerassa runkoakin tärkeämpi on hyvät objektiivit!

Olikos sekavasta sepustuksesta mitään selkoa 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 21 toukokuun, 2014 - 10:42 pm

KIITOS Anne! Ihanan paljon vinkkejä! Tilanne on tosiaan se, että kamera on ollut minulla luvan kanssa piiiitkässä lainassa ja nyt se on aika palauttaa. Niinpä joudun ostamaan kokonaan uuden. Olisikohan sitten hyvä ”kompromissi” hankkia se 700-mallin kamera ja siihen tykki objektiivi? 6D kyllä houkuttelee, mutta hinta pompsahtaa aika paljon.

Reply
lisbet e. 21 toukokuun, 2014 - 10:54 pm

Annella oli monta hyvää pointtia tässä. Objektiiveistä vielä sellainen mielipide, että jos ostat kroppikennoisen (esim. 700D tai 70D) niin kannattaa hankkia esim. tuo Sigman 30 mm objektiivi, koska sisustuskuvauksessa 50-millisellä ei oikein tee mitään. Silloin kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että jos jonain päivänä aiot vaihtaa täyskennoiseen runkoon (esim. 6D tai 7D), ei Sigman 30-millinen enää sovi kameraan. Canonin 50 mm 1.4 sen sijaan käsittääkseni käy erinomaisesti sekä täys- että kroppikennoisiin.

Reply
Anne Malia 21 toukokuun, 2014 - 10:35 pm

Niin, ja vielä piti sanomani, että kuvien laatuun blogissa vaikuttaa myös tosi paljon millä käsittelet kuvat jälkikäteen ja miten lisäät ne bloggeriin. Aina kannattaa valita bloggerissa ”täyskokoinen kuva” jos laitat vaikkapa erittäin suuri, huononee kuvan laatu hirmusti. Eli kuva kannattaa pienentää ennen blogiin lisäämistä oikeaan kokoon. Ja jos käytät Picasaa kuvankäsittelyssä, kannattaa olla tosi varovainen, sen muokkauksilla tulee helposti aika surkeaa jälkeä.

Ei sillä että sun kuvissa ihan surkeaa jälkeä olisi, mutta tiän miten tarkaksi sitä tulee noiden kanssa, etenkin itse.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 21 toukokuun, 2014 - 10:44 pm

Minulla on Photoshop, mutta sen kanssa pelaaminen on näillä taidoilla todella hidasta. Picasassa en tee muuta kun pienennän siihen kokoon, jossa kuvat blogiin siirrrän (ja valitsen aina sen ”täysikokoisen kuvan”). Olen miettinyt, että mikä olisi hyvä ja tarpeeksi yksinkertainen kuvankäsittelyohjelma 🙂

Reply
Anne Malia 22 toukokuun, 2014 - 12:40 am

Photoshop Elements on hyvä, mutta jos sulla jo on Photoshop niin se on melkein sama. Elements on Photoshopin kevyempi versio. Itse käytän Elementsiä ja teen sillä aina tietyt samat säädöt. Olen aikeissa edelleen tehdä ne kamera-, valokuvaus ja kuvankäsittelypostaukset. Kerron sitten siinä ne säädöt jotka aina teen, joten sitten voit kokeilla niitä omiin kuviisi. Yritän saada postaukset pian aikaiseksi, mutta nyt on vaan niin pirullinen kiire 🙂

Vielä kamerasta. Jos tosiaan aiot hankkia uuden kameran, suosittelen suosiolla 6D-mallia. Vaikka se hinta kirpaisee, on ostos pitkäksi aikaa ja kovaan käyttöön. Ero kyllä täyskennoisella on huomattava. Jos nyt ostat 700-sarjalaisen, alkaa se kuitenkin tuntua laimealta jonkin ajan päästä. Usko minuu 😉 Hanki sitten vaikka yleislinssiksi ekana tuo Canonin 50 mm 1.4. Mahtava setti!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 28 toukokuun, 2014 - 1:19 pm

Anne, nyt taidan päätyä settiin Canon 6D + Canon 50 mm 1.4.

😀

Reply
anana 21 toukokuun, 2014 - 11:01 pm

Mulla on 7D, loistava runko ulkona viihtyvälle kuvaajalle mutta varmasti raskas tottumattomammalle kameran kantajalle. Canonit on rungoltaan isompi ja Nikonit pienempiä eli oleellista on se omaan käteen sopivuus. Lainkaan kenenkään valokuvaustaitoja vähättelemättä, niin kameran paremmuuden erot on sitä luokkaa esim. canonin ykkös, kymppi ja satasarjalaisissa että sillä on oleellista merkitystä ehkä huippukuvaajille..myös putkella on merkitystä kokonaisuuteen eli sen merkitystä ei kannata vähätellä. Nykyään pwruspokkaritkin ottaa niin laadukkaita kuvia että jos järkkään haluaa siirtyä niin valokuvausinnon onkin hyvä olla tuolla tasolla että löytää aikaa kurssillekin-nimimerkillä pääsisipä itsekin 🙂 Summa summarum, sanoisin että tässä kohtaa paras valinta tulee varmasti sillä että menee valokuvausliikkeeseen, kertoo tarpeen ja sovittaa käteen tarjolla olevat mallit. Yleensä Canonistit pysyvät Canonissa ja Nikonistit Nikonissa ja se miten valikot hanskaa on ihan kiinni siitä mihin on tottunut. Ehdottomasti suosittelen että jo kättelyssä hankit kunnon salaman sekä hieman laajemman lasin jolla kuvaat sisällä ja sitten jonkun somppelin zuumiputken millä on ulkona helppo ottaa kuvia liikkuvasta kohteesta kuten koirista tai lapsista 🙂 Mulla on kolme putkea joista ehdottomasti käytän eniten Canonin 18-135mm:stä mutta sisällä se on todella epäkäytännöllinen. Canonin 50mm 1.8 löytyy myös ja siinä on erittäin hyvä hi ta-laatusuhde (99 e) ja se 1.8 on kyllä varsin riittävä valovoimalta ja bokeh on super. Laajiksena mulla on Sigman 10-20mm joka taitaa olla hinnakkain putkista.. Suosittelen tutustumaan sellaseen kuin http://www.objektiivi.info 🙂
Mä käytän ilmaista ja aika kepeää PhotoScapea kuvankäsittelyyn, luovuin ajat sitten Photoshoppia vastaavan Gimpin käytöstä.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 25 toukokuun, 2014 - 8:27 am

Kiitos anana! Näistä vastauksista on superpaljon iloa kamerakaupassa 🙂

Reply
Laura - Heinässä Heiluvassa 22 toukokuun, 2014 - 12:57 am

Hankin vasta itelle uuden kameran, jonka käyttöä vielä opettelen. Pitkän pitkän harkinnan ja haasteluiden jälkeen päädyin Nikonin D610:n ja se on kyllä ollut loistava. Ekalle kurssille meen parin viikon päästä ja siitä se sitten lähtee 🙂 Nyt kuvailen vanhoilla opeilla 🙂 Varmasti se 700D on kans hyvä, koska niin moni sitä kehuu. Siihen vaan hyvä objektiivi. 50mm oon itsekin miettinyt. En ole kyllä mikään hyvä antamaan vihjeitä 😀

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 25 toukokuun, 2014 - 8:28 am

Niin minäkin olen ajatellut! Hyvä objektiivi varmasti nostaisi kuvien tasoa entisestä 🙂

Reply
Melina / Minishow 22 toukokuun, 2014 - 9:09 am

Mä komppaan ehdottomasti edellisiä siiinä, ettei sun ole mitään järkeä ostaa 700d! Se on käytännössä ihan sama kun sun nykyinen etkä tuu satavarmasti huomaamaan mitään eroa kuvissa. Mulla on 70d enkä tiiä onko siinäkään mitään eroa, muuta kuin että se istuu juurikin painonsa puolesta paremmin käteen. Ja saa sillä vähän autettua objektiivia tuomaan valoa enemmän kun ISOa uskaltaa edes vähän nostaa ylemmäs.

Mikäli et oo valmis satsaamaan täyskennoiseen (mitä itekään en halunnu tehdä tosi kovan hinnan takia) niin kannattaa ehdottomasti aloittaa hyvästä objektiivista. Itelläkin on uuden hankinta edessä ja uskoisin että aunkin tarpeisiin kävis Sigman 30mm. Jenni taitaa ottaa sillä monet kuvistaan.. Ja Jenni muuten puhui rungon päivittämisestä, joten kysäisepä siltä jos se myy sulle oman 70d! Käsilaukussa sekin ainakin mulla kulkee joka paikkaan.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 25 toukokuun, 2014 - 8:29 am

Kiitos Melina! Täytyy tosiaan tuota täyskennoista miettiä, tässä kun muutama muukin hankinta kesälle :/ Hitsi, kun ovat niin arvokkaita 😀 Mutta hyvä objektiivi pitää nyt hankkia joka tapauksessa!

Reply
Anonymous 22 toukokuun, 2014 - 1:42 pm

Canonin kanssa yksi muistettava juttu on se, että niillä menee ne numerot sarjoissa siten, että 100 -sarjalaiset (esim 700D) on niitä kevyempään käyttöön tarkoitettuja, 1 -sarjalaiset (esim 1D) on ammattivehkeitä ja 10 -sarjalaiset (sekä 6D ja 7D) sitten jotain siltä väliltä. Pääasiassa siis niin, että mitä pienempi numero niin sitä parempi kamera. Itselläni on Canonin 40D ja siinä riittää kunnon putken kanssa vääntöä sekä liikkuvaan että ”maisema” kuvaukseen. Ainoa haittapuoli on videokuvausmahdollisuuden puute, mikäli sitä tarvitsee. Käsittääkseni 40D:tä ei enää valmisteta, mutta uusi versio siitä on 60D, jossa ei ihan hirveästi ole eroa muuten kuin videokuvausmahdollisuuden osalta. Käytettynä saa noita 10-sarjalaisia jo ihan fiksuun hintaan.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 25 toukokuun, 2014 - 8:29 am

Kiitos paljon!

Reply
Karla / ALL I EVER WANTED IS HERE 23 toukokuun, 2014 - 7:09 am

Kerttunen, mun mieliaihe!

Muiden tavoin minäkin suosittelen kevyempää runkoa + hyvää objektiivia jos haluat käyttää vähemmän rahaa.. Jos taas olet valmis käyttämään enemmän rahaa, osta sama 6D, joka minulla on.

En osaa sanoa croppikennoisista rungoista sen kummemmin, minulla oli 550D siihen saakka kun vaihdoin tähän täysikennoiseen. Siinä ei ollut vuosienkaan aktiivisen käytön jälkeen mitään vikaa, kuvien laatu syntyi objektiiveilla. Pystyn erittäin lämpimästi suosittelemaan kahta objektiivia.

Canonin 55 m f 1.4. Erittäin kauniita henkilö- ja yksityiskohtakuvia vaikkapa sisustuksesta. Käy sellaisenaan myös täysikennoiseen kameraan.

Sigman 30 mm f 1.4. Laajempi kulma sisustuskuviin, hyvä hintalaatusuhde. Ei käy täysikennoiseen kameraan, mutta saat sen myöhemmin myytyä käytettynäkin ja saat vähintään 50% hinnasta takaisin.

Jalusta sulla varmaan onkin, mutta suosittelen muille tähän tukevan sellaisen hankintaa. Ei tarvitse harmitella kuvaamista talvellakaan eikä tarvita salamaa.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 25 toukokuun, 2014 - 8:31 am

Arvelinkin, että sinulla saattaa olla tähän teemaan ajatuksia 🙂

Loistavia vinkkejä ja sinun kuvia katsellessa näitä on helppoa uskoa! Jalusta onkin ihan ehdoton, minun on vähän sellainen rimpula ja ostan uuden tässä samassa konkurssissa 😀

Reply
Anonymous 23 toukokuun, 2014 - 12:17 pm

Sigma 30mm objektiivi kannattaa hankkia, tai 50mm f/1.8 Canonilta.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 25 toukokuun, 2014 - 8:31 am

Tätä olin itsekin ajatellut, kiitos!

Reply
Maria 23 toukokuun, 2014 - 2:29 pm

Itseltä löytyy 700D ja voin suositella todella lämpimästi. Helppokäyttöinen, kosketusnäyttö on tosi kätevä kun opettelee käyttöä. Hinta-laatusuhteeltaan hyvä peli, ja puoliammattimainen eli tehot kyllä riittää.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 25 toukokuun, 2014 - 8:32 am

Kiva kuulla, että olet tykännyt! Sitä helppokäyttöisyyttä minäkin arvostan 🙂

Reply
Anu 23 toukokuun, 2014 - 3:09 pm

Yksi vaihtoehtoinen kamera jota itse haaveilin jossain vaiheessa koon puolesta voisi olla Olympus Pen- sarjan kamerat. Ei ole käyttökokemusta, mutta jos itse ostaisin nyt kameraa niin koon puolesta harkitsisin tuota. Itselläni on n. kymmenen vuota vanha Canonin 350D, mutta se jää helposti ison koon takia pois matkasta. Yleensä matkaan lähtee pikku pokkari, joka mahtuu paljon helpommin laukkuun (mutta ei ehkä ominaisuuksiltaan ole se mieluisin). Tuo Pen voisi olla hyvä vaihtoehto tuosta välimaastosta.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 25 toukokuun, 2014 - 8:33 am

Kiitos Anu! Olen jotenkin fiksautunut tuohon Canoniin, kun sen ominaisuudet ovat jo vähän tuttuja. Mutta totta on, että isoa kameraa ei niin helposti lähde roudaamaan mukanana.

Reply

Jätä kommentti