Trendejä ja lupauksia vuodelle 2019

by Kerttu
Trendejä ja lupauksia

Kaupallinen yhteistyö: Kodin Terra Jyväskylä

Tällä viikolla saimme kun saimmekin hirret mökkitontille ja lopulta vielä ilman suurempaa myöhästymistä, vaikka pieniä haasteita matkalla olikin (ja meikäläisellä meinasi pettää maltti). Ikkunat ja ovet tulevat alkuviikosta ja huomenna maanantaina alkaa huippumielenkiintoinen tetris-peli eli hirsikehikon kasaaminen. Uskomaton tunne, että kaikki alkaa nyt ihan oikeasti ja muutamassa viikossa jo näemme, miltä mökki näyttää ulkoapäin.

Mökkiprojektin myötä olen myös tehnyt itselleni uudenvuodenlupauksen. Vaikka rakentaminen ja remontoiminen eivät kuulu vahvuuksiini, haluan oppia tekemään asioita yhä enemmän itse. Haastavimmat hommat annan suosiolla ammattilaisille, mutta monen asian itse tekeminen vaatii enemmän viitseliäisyyttä kuin erikoisosaamista. Niinpä tänä vuonna minut tullaan näkemään pintakäsittelytöissä, kokoamishommissa ja terassinrakennuksessa, vähintäänkin apulaisen roolissa.

Jyväskylän Kodin Terra on mukana monissa projekteissamme ja hyvä niin, siellä on töissä taitavia ammattilaisia, jotka osaavat neuvoa vaihe vaiheelta eteenpäin. Lupaan siis kysyä oikein paljon tyhmiä kysymyksiä, tehdä muutaman mojovan aloittelijan mokan ja olla lopulta ylpeä kätteni haparoivista jäljistä. Mökkiprojektin lisäksi myös kotona tehdään muutamia fiksauksia, sillä seitsemän vuotta talo alkaa kaipaamaan on pientä pintaremonttia.

Vuoden alussa  sisustuslehdet ja muut julkaisut täyttyvät trendianalyyseistä, joissa kerrotaan, mitkä asiat ovat nyt erityisesti pinnalla.

Trendejä voi tarkastella ainakin kahdella tapaa; isommassa kuvassa ne kertovat jotain ajasta, jota elämme. Henkilökohtaisessa mittakaavassa niistä voi poimia ideoita omaan kotiin.

Trendikkäimmät värit: 

Joka vuosi nostetaan muutama sävy trendien huipulle, tänä vuonna sekä Pantone että Tikkurila valitsivat vuoden väriksi korallinpunaisen sävyn. Tämä sävy löytyy myös Kodin Terrasta koodilla K319 Flamingo. Myös leijonan- tai okrankeltainen on trendien aallonharjalla, esimerkiksi L396 Mehiläisvaha. 

Näiden sävyjen lisäksi pinnalla ovat sekä pastelliset sävyt että pehmeät, lämpimät ja luonnolliset värit aina beigestä ruskeaan, taitettuun valkoiseen, hiekkaan ja pellavaan.

Meillä yksi pintaremonttikohde on tyttären huone, jossa kirkkaan pinkki seinä saa antaa tilaa pastelliselle vaalealle turkoosille. Ellei huoneenomistajan mieli vielä ehdi muuttumaan. Yksi potentaalinen vaihtoehto olisi Domus Naturan savimaalit upeine utuisine sävyineen!

Trendikkäimmät tapetit:

Tapettirintamalla on kainostelu unohdettu, sillä kuumimmat tapetit ovat näyttäviä ja kuviomaailmaltaan rikkaita. Luontokuosit ovat valloillaan ja erityisesti erilaiset kukka- ja kasviaiheet pinnalla. Menneitä vuosikymmeniä haikaileville hyviä uutisia; retro on jälleen in.

Näyttävillä tapettipinnoilla voi tehdä säväyksen ja jos modernin skandinaavinen tyyli miellyttää, muu sisustus voi olla hillitympi.

Seepratapetti
Kasvitapetti
Pienikukkainen tapetti
Suurikukkainen tapetti

Trendikkäitä kotiin liittyviä ilmiöitä

Siisteys ja järjestelmällisyys:

Konmari ja muut järjestelymenetelmät ovat nostaneet suosiotaan. Monen ihannekoti on selkeä ja järjestyksessä, tavarat löytyvät paikoiltaan ja suorastaan pirskahtelevat iloa. Tällä hetkellä meidän vaatehuoneemme ei pirskahtele muuta kuin emännän hikipisaroita, kun yritän löytää sieltä etsimiäni tavaroita. Tästä syystä kevään suosikkitrendiksi nostan kodin hyvän järjestelmällisyyden.  Siispä jälleen kerran tavaroita tehokkaammin kiertoon (kirppispöytä varattu!), mutta myös säilytysjärjestelmät kuntoon.   Mökin osalta säilytysjärjestelmiin ja tavaran määrään tullaan kiinnittämään erityistä huomiota. Kodin Terrasta saa apua ja ratkaisuita monenlaisiin säilytyspulmiin ja ammattilaiset auttavat mittaamaan ja valitsemaan.

Vastuullisuus ja ekologisuus:

Vastuullisuutta ei voi oikeastaan nimetä trendiksi, mutta koska teema on enemmän pinnalla kuin koskaan, haluan sen mainita. Ekologiset valinnat näkyvät esimerkiksi siitä, että ostetaan läheltä ja vain tarpeeseen. On myös järkevää kunnostaa ja huoltaa jo olemassa olevaa, kun hankkia aina uutta. Rakentaessa ja remontoidessa kannattaa kiinnittää huomiota materiaaleihin, niiden alkuperään ja kierrätettävyyteen.  Kannattaa kurkata kierratys.info-sivu, joka kertoo kaupunkikohtaisesti, missä ja miten eri materiaalit kierrätetään.

Itse tekeminen ja persoonallisuus:

Kodeissa arvostetaan yhä enemmän sekä ajattomia klassikoita että yksilöllisiä valintoja. Myymälöissä kalusteista on usein esillä vain mallikappaleet tai 3D-kuvat, joiden perusteella voi räätälöidä itselleen sopivan version. Näin karsitaan turhaa valmistusta ja kuljettamista sekä luonnovarojen käyttöä. Myös kaikenlainen autenttisuus on arvossaan.   Tämän trendin taustalla on digitaalinen maailma, jonka vastapainoksi etsitään luovaa, konkreettista tekemistä.

Meidän kotiamme tai mökkiämme ei tehdä trendit edellä, mutta kyllä ne silti vähintään alitajuisesti vaikuttavat valintoihin.  Onneksi maalaaminen, tapetointi tai muu pieni pintaremppa on aika helppoa ja edullista toteuttaa, joten siinä vaiheessa kun trendit muuttuvat tai oma silmä kyllästyy, voi aina vaihtaa vaikka väriä. Onhan pintojen päivittäminen myös ekologisempaa sisustamista kuin tavaroiden ostaminen ja myös kodin arvo säilyy, kun siitä pidetään huolta.

Menovinkki:  Jyväskylän Kodin Terrassa on ensi viikonloppuna 25.1-27.1 on pintaremonttimessut, jolloin luvassa on huipputarjouksia. Jo maanantaista 21.1. alkaen kaikki tapetit -25%.  Lauantaina 26.1.on esittelyssä Tikkurila, joten myymälästä saa varmasti parhaat vinkit maalaushommiin. 

Huomenna kurvataan katsomaan, kun hirsiseinä alkaa nousta. Jännittävää! Päivitän pian lisää kuulumisia mökkitontilta.

Saatat pitää myös

4 Kommentit

Kolmen äiti 20 tammikuun, 2019 - 5:02 pm

Tosi mielenkiintoista päästä näkemään mökkinne valmistumista, kun omissakin haaveissa on tulevaisuudessa rakennuttaa mökki ja olla mukana vähintään apuvoimina. Tsemppiä viikkoon!

Reply
Kerttu 1 maaliskuun, 2019 - 12:41 pm

Kiitos kovasti ja pahoittelut hitaasta vastauksesta! Nyt vasta alkaakin tontilla tapahtumaa, pääsemme sisätöiden kimppuun 🙂

Reply
Minna 23 tammikuun, 2019 - 6:11 am

Hei!
Nätti huone tyttärelläsi ja tuollaista mattoa olen katsellut nettikaupassa, mutta niiden kuvissa ne näyttävät niin keltaisilta, etten ole uskaltanut tilata. Mutta sinun mattosi on valkoinen, minkä valmistajan se on?
Kivaa viikkoa ja ihanaa seurata teidän mökin rakennusta ja kodin pientä pintaremppaa!

Reply
Kerttu 1 maaliskuun, 2019 - 12:43 pm

Heippa Minna ja anteeksi, kun vastaus on viipynyt. Matto on tosiaan enemmänkin luonnonvalkoinen kun puhdas valkoinen, mutta ei mitenkään häiritsevän keltainen. Matto on Sveneforsin mallistoa, Mukavaa viikonloppua!

Reply

Jätä kommentti