Terassilaattojen vaikeaa valintaa -apua!

by Kerttu
Aloitetaan minua inspiroineella kuvalla:  
Kuvassa minut lumosi elegantti, mutta eleetön valkoinen lattia yhdistettynä harmonisen huolettomaan harmaaseen muuriin. Tätä väriparia haen myös omalle terasillemme, jossa on vielä toistaiseksi varsin viimeistelemätön kokonaistunnelma. 

Terassilaattojen valintaprosessi on antanut vahvoja muistoja talonrakennusajalta, jolloin piti tehdä satoja ja kymmeniä valintoja. Tuijottaessani laattavalikoimaa mieleen palaa se sama innostunut, mutta epätoivoinen tunne siitä, että valinta pitäisi tehdä ja sen kanssa elää seuraava vuosikymmen.

Meidän terasimme on betonivalettu ja tässä lähikuvassa näkyy oikealla tämänhetkinen lattiapinta. Se ei ole ihan tasainen pinnaltaan tai sävyltään, värikin on aavistuksen ruskean ja harmaan sekoitteinen. Laatoitettavaa pinta-alaa tulee pelkästään takapihalle jopa 60 neliötä, kun terassin lisäksi laatoitetaan portaat ja olohuoneen ikkunan alle jääva tasanne (ylimmässä kuvassa). 
Olen päättänyt, että varsinainen terassi laatoitetaan isolla ja valkoisella 60 x 60 cm laatalla. Valkoinen lattiapinta tekee terassista luontevan osan taloa ja jatkaa sisätilan ilmettä. Vaihtoehtoja loppusuoralle päätyi kaksi ja molemmat ovat luonnollisesti terassille sopivia ja pakkasen kestäviä laattoja. Toinen on pinnaltaan sileämpi ja toisen pinnassa on hieman struktuuria. 
Vaihtoehtopari 1

Valkoinen on kuitenkin arka väri sään armoille jääville portaille ja niille haluamme harmaan laatan. Käytännöllisyyden lisäksi tämä myös toistaa talomme väritystä. Kokovalkoinen terassilattia voisi olla näyttävä, mutta koska en ole sitä tyyppiä, joka jaksaa tai haluaa hinkata tahroja tai tummentumia hammasharjalla tai painepesurilla, haluamme panostaa laattavalinnassa helppohoitoisuuteen. 
Vaihtoehtopari 2: 

Finaaliin ylsi laattakaksikko, jotka ovat eri liikkeistä. En vielä kerro mistä, jotta tämä ei vaikuta ajatuksiinne 🙂 Pientä hintaeroa kuitenkin vaihtoehtojen välillä on ja sitäpä tässä mietin, että miksi aina ihastun siihen kalliimpaan vaihtoehtoon? 😉 Tästä talvisesta Instagram-kuvasta näkee terassin kokonaisilmeen ja siihen kuuluvat portaat hyvin. 

Mitä mieltä olet, kumpi vaihtoehtopari sinusta on kauniimpi? 
1. ) Valkoinen struktuuripintainen laatta ja tummanharmaa porraslaatta
2. ) Valkoinen sileäpintainen laatta ja vaalenharmaa porraslaatta
3.)  Joku muu mikä? Kuka muu muka? 🙂

Inspiraatiokuva: UPM Profi floor

Saatat pitää myös

26 Kommentit

Marjo V 8 heinäkuun, 2014 - 10:09 pm

Vaihtoehdon 1. valkea struktuuri ja vaihtoehdon 2. vaaleanharmaa. Olisi elävämpi pinta, etkä kyllästyisi niin nopeasti.

Reply
Anonymous 8 heinäkuun, 2014 - 10:17 pm

Samaa mieltä kuin ed. 🙂 t. Liisa

Reply
Titta Laitinen 8 heinäkuun, 2014 - 10:34 pm

vaihtoehdon 2. harmaa on kyllä parempi. Ensimmäinen valkoinen on kaunis, mutta jääkö struktuuripintaan enemmän likaa kuin aivan sileään.. Meillä on yksi terassi laatoitettu ja se on talvella aivan hullun vaarallinen, jos jää lunta kengän pohjaan. On nimittäin armottoman liukas.

Reply
Lisa 8 heinäkuun, 2014 - 10:44 pm

Kuvien perusteella sanoisin että vaihtoehto 1 valkoinen struktuurilaatta ja portaisiin vaihtoehto 1tummanharmaa laatta siinä on samaa struktuuripintaa kuin vaaleassa. Lisäksi väreissä on sopivasti kontrastia toisiinsa nähden. Toki kuvat voivat valehdella ne pitäisi nähdä livenä.

Reply
Anne Malia 8 heinäkuun, 2014 - 10:44 pm

Minkä värinen sokkeli teillä on tai tulee olemaan? Valitsisin porrasaskelmien laatat lähelle sitä, jos sokkeli on tumma, tuo tumma porraslaatta ikään kuin kuuluu osana talon rakenteisiin. Jos sokkeli on vaaleanharmaa niin sitten tuo vaalea harmaakin käy askelmiin.

Muuten noista valitsisin vaihtoehdon nro 1, eläväpintainen laatta on käytännöllisempi ja ei niin sisälaatan näköinen ulkona kuin sileä. Tykkään myös enemmän tummasta askelmasta kun teidän talon yksityiskohdatkin on tummia.

Onnea valintoihin, isoja päätöksiä nuo 🙂

Reply
Anne Malia 8 heinäkuun, 2014 - 10:45 pm

Tai sitten vetäisin vaan kaikki tuolla vaalealla harmaalla…on nätti niinkin 🙂

Reply
Liina / VillaILONA 8 heinäkuun, 2014 - 10:53 pm

Vaihtoehto kaksi, mutta harmaa laatta aavistuksen tummempana?
Eleettömämpi valkoinen laatta kestää aikaa ehkä struktuuripintaista paremmin.

Meidän terassi on laatoitettu kokonaan tummanharmaalla. En suosittele, lämpimällä säällä kuumenee niin paljon, ettei paljain jaloin kykene siinä kulkemaan. 😀

Reply
Äitee 8 heinäkuun, 2014 - 11:07 pm

Vaihtoehto 2. Valkoisen sileästä pinnasta ja vaaleanharmaan struktuurista tulee kiva kontrasti. Kokonaisuus on kuitenkin väreiltään harmoninen, ei liian jyrkkää sävyeroa. Lisäksi tummemman harmaassa näkysisi ne liat yhtä herkästi kuin ihan valkoisessakin 😉 (ja tuo 1.vaihtoehdon valkoinen on vähän ”halvan” näköinen…)

Reply
Wipukka 8 heinäkuun, 2014 - 11:18 pm

Ykkönen ehdottomasti! 🙂 Parempi kontrasti. Kakkosvaihtoehdon harmaa on melko blaah… jotenki en saa langasta sen kanssa kiinni.
Huonoja vaihtoehtoja tuskin kumpikaan.
Onnea valintaan 😉

Reply
Mapsi 8 heinäkuun, 2014 - 11:18 pm

Hm…mä vierastan aika lailla valkoista laattaa ja itse laittaisin koko terassin jommalla kummalla harmaista laatoista. Ehkä tuolla tummalla, toisi kivasti kontrastia vaaleisiin seiniin.
Sileä valkoinen näyttää siltä, että talvella on luistinrata, mutta en tiedä. Nykyään noita varmaan käytetään suomessakin…
No, anyway, jos noista kahdestavaihtoehdosta pitää valita niin 1 saa ääneni.

Reply
LeenaH 8 heinäkuun, 2014 - 11:25 pm

Sileäpintainen laatta on liukas, jos pinnalle pääsee vettä; saati sitten lunta ja pakkasta. Struktuuri tekee laatasta myös helppohoitoisemman, kun ihan kaikki lika ei näy 😉

Reply
piitu 8 heinäkuun, 2014 - 11:27 pm

Kakkonen ehdottomasti parempi.

Reply
Anonymous 8 heinäkuun, 2014 - 11:31 pm

Valitsisin vaihtoehdoista kakkosen. Sileä valkoinen on tyylikäs ja ajaton. harmaa sen parina tuo mukavaa rouheutta. Struktuuripintaiseen valkoiseen kyllästyisin helposti. Kivimäinen harmaan sävy arvokkaamman näköinen kuin ykkösvaihtoehdossa. 🙂

Reply
Pöppis 8 heinäkuun, 2014 - 11:49 pm

Nyt on kyllä paha! 🙂 Vaihtoehto 1 on mun suosikki näistä kahdesta, mutta kun katsoin tuota Insta-kuvaa niin jäin miettimään, että minä harmaan ystävänä lähtisin varmaankin hakemaan tuota samaa harmaata mitä teidän ulkoseinät on.. Mä pelkäisin sitä valkoisessa näkyvää likaa ja roskaa. Meillä oli edellisessä asunnossa valkoinen kylppärin lattia ja sen jälkeen vannoin, että ei enää koskaan valkoista laattaa&saumaa.. Mutta uskon että teet loistavan valinnna jokatapauksessa! 🙂

Reply
Anonymous 9 heinäkuun, 2014 - 12:30 am

Vaihtoehdon 2 vaaleanharmaalla koko terassi. Ajaton mutta vaalea. Käytännöllinen. Kahden erivärisen ja eripintaisen yhdistelmä minusta outo.

Reply
Haveaniceday1 9 heinäkuun, 2014 - 12:57 am

Minäkin mietin tuota liukkautta ja turvallisuutta. Molemmat harmaan värisävyt ovat kauniita.

Reply
Liisa 9 heinäkuun, 2014 - 12:59 am

Minä kiinnittäisin myös ensisijaisesti huomiota laattojen turvallisuuteen eli siihen, ettei ne olisi talvella liukkaita. Me testattiin veden/lumen kanssa ennenkuin uskallettiin pääsisäänkäynti laatoittaa.

Reply
S - Beauty of Life 9 heinäkuun, 2014 - 9:35 am

Ykkönen on kaunis, mutta silti valitsisin vaihtoehdon 2. :)) Joten näyttää enemmän ”teidän kodilta” 🙂

Reply
Suvi Tuuli 9 heinäkuun, 2014 - 10:30 am

Kaksi ekaa paria on minun suosikkeja. Ehkä valitsisin kakkosen 🙂 Ykkösessä mentäisiin kai tummanlaatan kanssa hiukan äärirajoille? ;D Tulee varmasti upea terassi!

Reply
KATJA/ NEOVIA HOUSE 9 heinäkuun, 2014 - 11:55 am

Valkoiset laatat on todella kauniita, mutta itse pelkäisin sileän liukkautta. Vaalea epätasainen on taas todella vaikea pitää puhtaana. Meillä oli edellisessä keittiössä vaalea maitokahvin värinen epätasainen laatta, ja se keräsi kaiken moskan itseensä. Aina sai olla jynssäämässä, ei kiva! Joten valitsisin jommankumman harmaan. Ja kuten tuolla aiemmin kommentoitiin, niin sokkelin sävyn mukaan. Tummanharmaa laatta on tosin kuumalla jalankin alla kuuma. Joten ottaisin varmaan vaaleanharmaan laatan :). Ja sokkelin sävyn laatan, ja ikkunankarmien sävyn väliin, jos ei vaalea harma passaa sokkeliin.

Reply
Mintsu 9 heinäkuun, 2014 - 12:26 pm

Minä laittaisin kaikki alueet harmaalla laatalla koska ihan valkoinen laatta ulkona arveluttaisi todella vaikka onkin katoksen alla.. Löytyisikö jotain vielä vaaleampaa harmaata joka tulisi lähelle valkoista mutta joka olisi armeliaampi lialle, pölylle, satunnaisille roskille? Niinkuin tuossa ideakuvasta kirjoitit että kyseessä on valkoinen laatta mutta omaan silmään se tästä minun ruudultani näyttää hyvin vaalealta harmaalta. Valkoisesta hyppää kaikki heti silmään. Toisaalta ihan valkoinen on kyllä varmasti upea ja rohkea valinta! 🙂

Tumma laattakin sopisi hienosti talon väreihin koko alueelle mutta ounastelen että kaipaat vaaleampaa lookia.

Reply
Anonymous 9 heinäkuun, 2014 - 4:23 pm

Vaihtoehto 2! 🙂

Heli

Reply
Anonymous 9 heinäkuun, 2014 - 7:31 pm

Valkoinen laatta olisi varmasti upean näköinen, ainakin puhtaana ollessaan. Valkoinen sileä on liukas märkänä tai jäässä. Valkoinen epätasainen taas usein vaikea pitää puhtaana.

Ihan tumma laatta on kivan näköinen, mutta on varmasti kuuma paahteisella paikalla. Siinä myös näkyy ulkopölyt hyvin. Järkevä vaihtoehto olisi vaaleampi harmaa ja sillä laatoittaisin kaikki. Ja sokkeli samaan sävyyn sävytetty Yki Rouhe. Mutta se on kyllä tylsin vaihtoehto. Niinpä! Eli se siitä valkoisen terassin unelmasta. 🙂

Ehkä olisi vielä jokin laatta nuiden kahden harmaan sävyn välistä. Tai vaaleamman harmaata reilusti vaaleampi, mutta ei valkoinen kuitenkaan.

Sokkeli kannattaa olla kuitenkin taloa tummempi (heh, teillähän on valkoinen talo) koska se tuo ryhtiä talolle ja ei näytä että leijuisi ilmassa.

Uskon että osaat tehdä kuitenkin hyvän ja rohkean valinnan. Teillä on kaunis koti ja sinulla hyvä maku.

T. Kaisa

Reply
Jenni/Kukkurakoti 10 heinäkuun, 2014 - 3:48 pm

Minä ihastuin ykkösparin valkoiseen struktuuripintaiseen vaihtoehtoon ja kakkosparin harmaaseen. Terassista tulee taatusti kaunis, kauniita laattoja olet löytänyt finaaliin! 🙂

Reply
Johanna Kursu 10 heinäkuun, 2014 - 10:17 pm

Kakkonen 🙂

Reply
Miia/Tirviäisten elämää 17 heinäkuun, 2014 - 6:52 am

En tiedä ehtiikö enää, mutta 2. vaihtoehto on mielestäni upea!!! 😀

Reply

Jätä kommentti