Siivouskorneri: Ikkunoiden pesu

by Kerttu

Heippa vaan kaikille ja tervetuloa tänne Kertun siivouskorneriin. Tänään puhutaan ihan jokaista koskettavasta asiasta, vaikka tässäkin hommassa on kyllä vähän se piirre, että sitä pakoillaan ja lykätään. Niin, ikkunoiden pesu ei ole vain äitien ja anoppien yksinoikeus, vaan ihan jokajonnen perustaitoihin kuuluva asia. Haukotukset pois siellä takarivissä, nyt tulee tärkeää asiaa.

Kuten kaikissa itseään kunnioittavissa ohjelmissa, on meilläkin mukana asiantuntijavieras. Siistiksi.fi:llä tiedetään vähän liiankin hyvin, millaista meidän perheen siivouskäyttäytyminen on, olettehan käyneet putsaamassa paikkoja meillä jo lähes vuoden ajan. Tervetuloa mukaan perheyrityksen vetäjä Oliver Savolainen.

– Kiitos, kiitos. Mukava olla täällä.

Ikkunapesu on meikäläisen inhokkihommia ja siihen ryhtyminen on semivastenmielistä. Milloin on se hetki, kun kannattaa unohtaa tekosyyt ja alkaa hommiin? 

– Pitkän talven jälkeen on aika päästää valo sisään ja puhdistaa likaantuneet ikkunat kesää varten. Puhtaat ikkunat lisäävät asunnon viihtyvyyttä ja auringonvalo pääsee paremmin sisälle. Ikkunat pysyvät hyväkuntoisina, kun ne pesee keväällä sekä syksyllä. Ikkunoiden pesu kannattaa ajoittaa niin, että kadut ovat puhdistettu eikä ilmassa leijaileva pöly pääse likaamaan niitä uudestaan.

Ikävästi kuulostaa siltä, että olen jo myöhässä kevätpesusta, mutta toisaalta varsin hyvässä ajassa syyspesua ajatellen. 

Ei niin puhtaan ikkunan läpi otettu kuva 

Markkinat pursuilevat koneita ja erikoisliinoja. Mitä oikeasti tarvitsen ikkunanpesuun? 

– Ikkunanpesuun tarvitset kumilastan, siivousliinoja tai ikkunapesurin ja vesiastian.

Tämä on selvä. Onko jotain erikoisniksiä siihen, jotta saisi erityisen puhdasta? Siis jos vaikka olisi jäänyt pari kausipesua joltakin välistä…? 

– Halutessasi voit pyyhkiä ikkunat etikan ja veden sekoituksella ennen pesua. Näin varmistat ikkunoiden kirkkauden pesun jälkeen.

Missä järjestyksessä homma kannattaa hoitaa?

– Ikkunan karmit on suositeltavaa pestä ensimmäiseksi, koska ne ovat yleensä likaisimmat ja saattavat liata siivousliinan tai ikkunapesurin. Ikkunoiden peseminen kannattaa aloittaa sisätiloista, koska yleensä uloimmat ikkunat ovat likaisimmat.

Kuva, jonka oton jälkeen rouva on räjähtämäisillään toimintaan. 

Väännetäänkö vähän rautalankaa. Miten ikkunat pestään? 

– Kastele siivousliina tai ikkunapesuri ja pese ikkuna. Muista vaihtaa vesi riittävän usein äläkä vaahdota pesuainetta (älä käytä saippuaa, koska se on vaikea huuhtoa pois).

Lasta (siis se millä vedät ikkunapinnan, jätä lapset rauhaan) pitää kuivata jokaisen vedon välissä liinalla. Ikkunan reunat ja nurkat voidaan kuivata pehmeällä ja kuivalla mikrokuituliinalla erikseen. Lattialle voi levittää esimerkiksi pyyhkeen, jos vettä valuu sinne asti. Vaikeat tahrat ja mahdolliset liimajäljet tai maaliroiskeet voi raaputtaa pois ikkunoihin suunnitellulla terällä, jonka voi hankkia rautakaupasta. Ns. handyn pitää olla rosteria, jotta se ei naarmuta ikkunaa.

Pienempiin kohteisiin voit myös käyttää ikkunanpesulaitetta tai ikkunaimuria, joka imee likaisen veden suoraan säiliöön. Jos nyt syksypesuistakin myöhästyy ja peset ikkunat pakkasella, muista lisätä pesuveteen esimerkiksi Sinolia, ettei vesi jäädy ikkunan pintaan.

Ettei nyt vaan sattuis mitään? 

Vältä tikkaiden käyttöä ikkunoiden pesussa. Pitkällä varrella työskentely on paljon turvallisempaa. Älä koskaan puhdista ikkunoita painepesurilla, sillä sen paine saattaa läpäistä tiivisteet ja kosteutta pääsee vääriin paikkoihin.

Pitääko olla kalliit erikoispesuaineet designsumupulloissa? 

– Perinteinen Fairy sopii loistavasti ikkunoiden pesemiseen. Jos ikkunat ovat todella likaiset, voit lorauttaa pesuveden sekaan tilkan ammoniakkia ja etikkaa. Pesuvesi poistetaan lastalla yhdensuuntaisin vedoin.

Mitä muuta kannattaisi muistaa? 

– Pölyiset kaihtimet voidaan imuroida puhtaiksi tai ne voidaan pyyhkiä tähän tarkoitetulla mikrokuituhansikkaalla. Ikkunoiden pesu kannattaa tehdä sillon, kun aurinko ei paista niihin suoraan, koska muuten ne kuivuvat kesken pesun. Muista antaa ikkunoiden kuivua hetki ennen niiden sulkemista, ettei ikkunoiden väliin synny huurua. Ikkunoiden pesun yhteydessä kannattaa vaihtaa myös puhtaat verhot.

Ehkä ne porokuvioiset jouluverhot sitten! Ai että, kyllä tuli tuhti paketti siivoustietoa, lämpimät kiitokset Oliver ja Siistiksi.fi.

Kertun siiivouskorneri jatkuu taas siinä vaiheessa, kun jonkin homman hoitamisen tuska kasvaa ja tarvitaan ammattilaisen kannustusta. Jos sinulle on siivousaiheisia kysymyksiä, voit jättää kommenttilaatikkoon. Heippa vaan kaikille ja kirkkaita ikkunoita!

Modernisti kodikas ja Siistiksi.fi ovat
yhteistyökumppaneita. 

Saatat pitää myös

11 Kommentit

Liisa 20 heinäkuun, 2017 - 11:59 pm

Heippa vaan ja bye bye: nyt oli kyllä alta lipan vedetty bloggaus.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 21 heinäkuun, 2017 - 12:05 am

Hei ja harmi kun koit noin. Halusin käsitellä kuivahkoa siivousaihetta kepeämmin, mutta huumori on vaikea laji.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 21 heinäkuun, 2017 - 8:19 am

Hei Anna, huomasinkin nyt ip-osoitteen tarkistettua että olet vaihtanut nimimerkkiä.

Reply
Susanna 21 heinäkuun, 2017 - 3:29 pm

Mulla heti motivaatio kasvoi, asenne parani ja ahdistus keveni, kiitos! Mistä sitä ammoniakkia saisi ostettua?!
Mulla siis 2v edellisestä ikkunan pesusta.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 22 heinäkuun, 2017 - 9:17 am

No hyvä kuulla, että postaus helpotti oloa! Aloittaminen se on vaikeinta ja sen jälkeen jo helpottaa 🙂 Saisikohan ammoniakkia ihan apteekista?

Tsemppiä urakkaan!

Reply
Merja 21 heinäkuun, 2017 - 8:33 pm

Siis tunnustan, ikkunat on edelleen pesemättä, ja kevät meni jo. No, syyspuolen pesuun on hyvää aikaa. Mikään ei ole niin kamalaa kuin a l o i t t a a ikkunanpesu, raivata paikat, pyyhkiä sälekaihtimet, siirrellä kukat yms. Mutta sitten kun pääsee alkuun niin lopputulos palkitsee, maisema kirkastuu kummasti. Joten sitä iloa odotellessa. Vaikka lasi päivässä?????

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 22 heinäkuun, 2017 - 9:19 am

Ollaan katsos syyspesuissa suorastaan ajastamme edellä! Aloittaminen on just se hankalin osuus ja itsekin haluaisin pestä samalla höngällä vaikka kaikki ikkunat, mutta lapsiperheessä niitä ”apulaisia” ja homman keskeyttäjiä riittää. Pitää varmaan ulkoistaa perhe pois kotoa ja alkaa töihin 😀

Tsemppiä sinnekin!

Reply
Kaisa 22 heinäkuun, 2017 - 10:36 pm

Hauskasti kirjoitettu postaus, sait ikkunanpesun kuulostamaan melkein mukavalta hommalta 🙂 Lasten kasvussa on semmoinenkin positiivinen puoli, että teini-ikää lähestyvälle voi jo delegoida ikkunanpesun – mieluinen kesätyö ainakin meidän esikoiselle, hyvää jälkeä syntyy ja taskurahoja on tienattu myös naapurissa ja sukulaisilla. Ehkä teilläkin muutaman vuoden päästä nuori neiti hoitaa homman 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 23 heinäkuun, 2017 - 8:34 pm

Hei, tuohan kuulostaa lupaavalle! Pitänee vielä kuitenkin vielä odotella muutama vuosi, että kasvatustyö alkaa näiltä osin kantamaan hedelmää 😀

Reply
SV 24 heinäkuun, 2017 - 1:09 pm

Meillä vaihdettiin juuri kamalat vanhat 70-luvun ikkunat uusiin (Lämpö-Lux) ja ohjeeksi saimme ettei pestäisi ikkunoita Fairyllä tms astianpesuaineella ja syynä aineen emäksisyys/happamuus (en muista kumpi) minkä johdosta se pureutuu ikkunan huokosiin ja ajan myötä harmaannuttaa ikkunat tai jää jo heti harmaiksi jäljiksi. Itse pesen Tupperwaren ikkunaliinalla ja pelkällä vedellä eikä tule niitä rantuja eikä pesuaine jäämiä. Kaikenlisäksi eka tapa josta voi tykätä mielestäni 🙂 eli kastelee liinan ja rutistaa kuivaksi ja pyyhkii ikkunat eikä tarvi edes kuivata. Koskee sisäpintoja. Ulkona pitää toistaa hommaa,jos likaiset ja tarvii toisenkin liinan.
Postaus oli hyvin kirjoitettu! Ennen uusittuja ikkunoita olisin luettuani postauksen alkanut varmasti pesemään luullen sen olevan muka mukavaa puuhaa 😀

Reply
Anne 24 heinäkuun, 2017 - 1:57 pm

Mulle opetettiin talouskoulussa, että siivouksessa lasta= kuivain. Lattiakuivain tai ikkunakuivain.. ja rätti= jonkun vanha t-paita tai kalsarit. Siivous tehdään pyyhkeellä tai liinalla: lattiapyyhe, keittiöliina.
Tarkka täti oli talouskoulun ope ja varmasti jäi termit mieleen .)

Reply

Jätä kommentti