Kaikki mitä olet halunnut tietää siivoojan hankkimisesta kotiin

by Kerttu
Kaikki mitä olet halunnut tietää siivoojan hankkimisesta kotiin

Kaupallinen yhteistyö: Siistiksi.fi

Aika, armollisuus ja kotityöt. Siinä kolmen kombo, joiden kanssa saa ainakin lapsiperheessä keskellä ruuhkavuosia tasapainotella. Siisti koti tuo mielenrauhaa ja elämänlaatua, mutta jatkuva stressaaminen siitä ei.  Tärkein resurssimme on aika, sitä ei ole kenelläkään enempää kuin toisella, eikä sitä saa takaisin. Kotisiivous on ollut yksi valinta, jonka olen osittain ulkoistanut ammattilaisille. Kysyin teiltä Instagramissa, mitä haluaisitte kysyä kotisiivouksesta ja tehän kysyitte! Osaan kysymyksistä vastasi  siivoustyön ammattilainen, Siistiksi.fi:n yrittäjä Oliver Savolainen, osaan minä omilla kokemuksillani.

Siisti koti tuo mielenrauhaa ja elämänlaatua, mutta jatkuva stressaaminen siitä ei.

Paljonko ammattilaisen tekemä kotisiivous maksaa?

– Siivouksen hinta määräytyy pitkälti kohteen pinta-alan ja ominaispiirteiden mukaan. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että 50m2 kaksion siivoukseen menee 2 tuntia, 100m2 omakotitalon siivoukseen 3 tuntia ja 150m2 omakotitalon siivoukseen 4 tuntia. Tähän kaikkeen toki vaikuttaa huonekalujen ja mattojen määrä ja toki tavaran määrä yleensäkin.  Siistiksi.fi:n selkeät hinnat löytyvät täältä.

Paljonko maksaa siivouskerta kotitalousvähennyksen jälkeen?

– Kotitalousvähennys on 50 % laskun loppusummasta (palvelun hinnasta). Omavastuuosuus on 100 € per kalenterivuosi.  Esimerkiksi 100 neliön asunnon siivous maksaa 117€ per kerta. Jos omavastuuosuus on jo täyttynyt, jää siivoukselle laskennallisesti hintaa 58,50 €. Kotitalousvähennyksessä on hyvä myös huomioida se, että kotitalousvähennys vähennetään ensisijaisesti ansio- ja pääomatulojen verosta. Useimmat muut vähennykset tehdään ansiotuloista ennen kuin vero lasketaan, joten niiden rahallinen vaikutus on pienempi kuin kotitalousvähennyksen.

Kannattaako ostaa jotain yksittäissuursiivousta esimerkiksi kerran kuussa tai harvemmin?
– Parhaaseen tulokseen päästään säännöllisellä viikkosiivouksella, esimerkiksi neljän viikon välein. Näin kodin puhtaustaso on helpompi ylläpitää ja siivouskerrat vaativat vähemmän aikaa kuin silloin, jos siivous suoritetaan vaikka kahden tai kolmen kuukauden välein.

Millainen siivo kotona saa olla, kun siivoojat tulevat? Lelut, pyykit, tiskit?

– Ennen siivoojaa ei tarvitse siivota, mutta jos kaikki tavarat ovat paikoillaan, se nopeuttaa toimintaa ja säästää näin myös asiakkaan rahaa. Tiskit tiskataan normaalin viikkosiivouksen yhteydessä. Pyykkihuollon voi tilata siivouksen lisäksi halutessaan, mutta automaattisesti se ei kuulu normaaliin viikkosiivoukseen.

Miten suhtaudutaan kotieläimiin? 

– Lemmikit ovat asukkaita ja asiakkaita siinä missä ihmisetkin. Ketään ei häädetä pois omasta kodista, eli siivouksen ajan lemmikit voivat myös olla kotona, kunhan he eivät häiriinny siivouksesta. Jos lemmikeissä on jotain huomioitavaa, niin siitä on hyvä mainita siivoojille etukäteen.

Onko siivoojasta kivaa siivota?

– Iso osa siivousalalle töihin hakevista mainitsee, että pitää siivoamisesta, koska siinä näkee heti oman käden jäljen. Tämä varmaan viittaa siihen, että siivoojista on kivaa siivota.

Miksi siivousfirmat siivoavat joskus erilailla, kun siivoaisivat omaa kotiaan?

– Useilla siivousyrityksillä on standardisoitu palvelukuvaus, jonka mukaan kaikki säännölliset viikkosiivoukset suoritetaan. Tämä on tarpeellista siksi, että kohteet voidaan mitoittaa oikein työvuorokalenteriin ja jotta mahdollisissa sairastapauksissa tuuraava henkilö tietää tarkalleen, mitä missäkin kohteessa tehdään, koska kaikkialla tehdään samat toimenpiteet. Näin myös kohteessa käytettävä aika saadaan pidettyä vakiona, jolloin siivous myös kustantaa
asiakkaalle aina saman verran.

Onko toivottavaa poistua kotoa, kun tulee siivooja?

– Kotona voi toki olla siivouksen ajan. Toki jos kyseessä on kovin pieni asunto, niin asiakkaan kannalta on varmasti mukavampaa käydä vaikka kävelyllä tai teellä sillä välin, ettei tarvitse koko ajan siirtyä pois siivouksen alta.

Voiko ostaa yksittäisiä siivouskertoja tekemättä pitkää sopimusta?

– Useimmilta siivousyrityksiltä voi ostaa myös yksittäisiä siivouksia.

Tunteeko siivooja oikeasti kotien materiaalit? Siis mikä pesuaine sopii millekin pinnalle?

– Yleensä siivousyritysten henkilökunta on joko saanut alan koulutuksen esim ammattitutkinnon kautta, tai sitten heidät on perehdytetty työhönsä. Asiat, kuten aseptinen työjärjestys ja oikeaoppinen puhdistusaineiden käyttö, ovat siivouksen kulmakiviä, jotka jokaisen alalla toimivan tulee tietää. Toki nykyisin markkinoille tulee jatkuvasti uudenlaisia pintamateriaaleja ja -käsittelyitä, että jos kyseessä on vähänkin erikoisempi pinta, niin tästä on hyvä
mainita siivoojalle ennen työn aloittamista.

Millä saa jämähtäneen kalkin pois kylpyhuoneesta?

– Kalkinpoistoon käytetään happamia puhdistusaineita. Hommaan kannattaa käyttää ihan päivittäistavarakaupasta löytyviä aineita, jotka on testattu sopiviksi eri pinnoille. Esimerkiksi etikkaa ei kannata käyttää, koska se voi liuottaa saumauslaastia. Mitä tahansa ainetta käytetäänkään, pinttynyt kalkki voi vaatia useamman käsittelykerran. Ja lopuksi aina huuhtelu, eli mitään ainetta ei saa jättää kuivumaan pinnoille.

Uskaltaako siivoojan päästä kotiinsa? Entäs jos jotain häviää?

– Lähestulkoon kaikilla siivousalan yrityksillä on vastuuvakuutukset sen varalta, jos kohteessa sattuisi hajoamaan jotain. Varkauksia toki mikään vakuutus ei voi estää, mutta tällaiset harvinaisuudet ovat aina rikosoikeudellisia poliisiasioita.

Millaisia asiakkaita tällaisilla palveluilla yleensä on? Lapsiperheitä, vanhuksia, opiskelijoita…?

– Nykyisin nuoret ja lapsiperheet käyttävät siivouspalveluita kasvavissa määrin, eli voidaan sanoa että palveluita käyttävät ihmiset laidasta laitaan.

Mitkä ovat parhaita aineita perussiivouksessa? 

– Jos tarkoitetaan normaalia, ylläpitävää siivousta, niin yleensä käytetään heikosti emäksisiä aineita, jotka irrottavat rasvalikaa, mutta eivät ole liian rankkoja pinnoille. Hyvin tärkeää on myös se, että valitut aineet eivät kuormita kodin asukkaita tai ympäristöä. Nykyisin markkinoilla on melko hyvin kasvipohjaisia ja biohajovia puhdistusaineita, joissa ei ole myrkkyjä tai hajusteita.

Tekeekö siivooja johtopäätöksiä kodista tai asukkaista? 

– Siivoojan tehtävänä on ylläpitää kodin siisteyttä ja parantaa näin asiakkaiden elämänlaatua. Yleensä siivoojat ovat allekirjoittaneet vaitiolovelvollisuussopimuksen, jolloin he eivät saa ilmaista ulospäin mitään kohteissa näkemäänsä tai kuulemaansa.

Voiko vaikuttaa siihen, millä aineilla koti siivotaan? 

– Osa siivousyrityksistä käyttää omia aineitaan, mutta tekevät tästä poikkeuksia asiakkaan näin halutessa ja osa taas tekee aina siivoukset asiakkaan omilla aineilla ja välineillä. Siistiksi.fi:llä käytetään vain kasvipohjaisia ja biohajoavia ekopuhdistusaineita.

Yleensä siivoojat ovat allekirjoittaneet vaitiolovelvollisuussopimuksen, jolloin he eivät saa ilmaista ulospäin mitään kohteissa näkemäänsä tai kuulemaansa.

Myös minä sain kysymyksiä liittyen kokemuksista kotisiivoukseen. Tässä vastauksia niihin:

Mistä tunnistaa hyvän siivousfirman?

– Työnjälki on laadukasta, aikataulut pitävät ja koti ja ihmiset huomioidaan yksilöllisenä kokonaisuutena. Minulle on tärkeää, että ihmiset eivät vaihdu liian tiuhaan, vaan opin tuntemaan meillä käyvät ihmiset ja siivouskertojen välille syntyy jatkumoa. Myös se, kuinka lapset tai eläimet huomioidaan on merkityksellistä.  Siistiksi.fi:n henkilöstö on ollut todella mukavaa ja ystävällistä ja silloin kun koiramme vielä eli, hänetkin huomioitiin mukavasti ja kärsivällisesti.

Sovitteko joka kerta, mitä siivooja tällä kertaa siivoaa?

– Meillä tehdään joka kerta samanlainen perussiivous eli sitä ei tarvitse sopia erikseen.

Mistä tietää, onko siivooja oikeasti luotettava?

– Lähtökohtaisesti kysymys on oikeastaan sama kuin yleensäkin, ovatko ihmiset luottamuksen arvoisia. Lähtökohtaisesti minusta on. Toki tuttu yritys, pitkään jatkuva asiakassuhde sekä se, että siivoojat työskentelevät yleensä pareittain lisäävät luottamusta.

Siivoatko ennen siivoojaa? 

Järjestelemme tavarat paikoilleen, jotta siivous sujuisi mahdollisimman jouhevasti. Eiväthän siivoojat edes voi tietää, missä me säilytämme tavaroita. Alkuun otin joskus stressiäkin edellisenä iltana järjestelemisestä, mutta nyt olen oppinut ottamaan rennommin.

– Oletko ollut tyytyväinen siivoukseen? Korjaavatko tarvarat pois tieltä, jos et ole ehtinyt raivata?

Olen ollut tyytyväinen ja yksi siivouksen parhaista puolista on se, että koko koti tulee yhdellä kertaa puhtaaksi. Oma siivous kun on usein sitä, että siivoaa yhtenä päivänä yhden huoneen ja toisena toisen. Jos tavaroita on jäänyt jonnekin levälleen, ne on siirretty nätisti pinoon tms.

– Miten saa puolison hoksaamaan, että ei kannata stressata siisteydestä 24/7, kun perheessä on
taapero?

Lapsiperheessä siivoamista riittää ja usein tuntuu, että sitä tahtia kun järjestelee, toiset levittävät tavaroita. Itse pyrin illalla laittamaan keittiön ja olohuoneen siistiksi, mutta en odota että koko huusholli olisi aina paraatikunnossa. Kotona ollaan ja eletään. On helpompi sietää epäjärjestystä kuin likaisuutta ja tässä auttaa säännöllinen kotisiivous. Sinun arkesi on lapsesi lapsuus ja voikin kysyä, mistä haluaa lapselle muistoja synnyttää. Yhteisestä tekemisestä vai siitä, että koti oli aina viimeisen päälle siisti?

***
Oliko vielä jotain, mitä haluaisitte tietää? Siistiksi.fi:n Oliver ja minä jatkamme tarvittaessa vastaamista kommenttilaatikossa.

Jos asut Jyvässeudulla ja haluat ilmaisen arvion kotisi  viikkosiivouksesta, kertasiivouksesta, muuttosiivouksesta tai ikkunanpesusta alueella Jyväskylä, Muurame ja Laukaa, klikkaa tänne.

 

Saatat pitää myös

Jätä kommentti