Päädyimme hirteen

by Kerttu

Tiedän, että moni jo odottaa mökkipostauksia ja niitä on tulossa. Olemme nyt kaikkein kuivimmassa ja paperinmakuisimmassa vaiheessa, mutta pian alkaa helpottamaan, kun tarvittavat sopimukset on tehty sinne ja tänne.  Yksi asia on kuitenkin varmaa ja se on rakennusmateriaali; päädyimme hirteen.

3D-kuvat mökistä on tehty puuelementeistä ja toki se olisi ollut myös varteenotettava vaihtoehto. Olemme kuitenkin pyöritelleet mahdollisuuksia todella paljon, ynnäilleet plussia ja miinuksia.

Kesäkäyttöön tulevassa vapaa-ajan asunnossa haluamme pelata varman päälle. Hirsi on materiaalina luonnonmukainen, hengittävä, kestävä ja ekologinen. Sanotaan, että hirsitaloissa on erinomainen sisäilma ja hyvä hengittää. Tämä johtuu puun ominaisuuksista, jotka sitovat kosteutta kostealla ilmalla ja luovuttaa sitä kuivalla ilmalla.

Meidän mökkikausi kestänee huhtikuusta lokakuuhun. Tähänkin puoleen vuoteen voi mahtua kaikenlaisia säitä pakkasesta helteeseen. Kovimman ja karuimman talven rakennus on kylmillään ja onhan se aikamoinen rasite. Silloin on todella tärkeää, että puu saa elää ja hengittää luonnollisesti. Massiivihirsiseinä koostuu vain yhdestä materiaalista, jolloin kosteus ei pääse tiivistymään rakenteisiin.

Suomalaiset ovat hirsirakentamisen mestareita. Viime vuosina markkinoille on tullut laaja valikoima moderniin tyyliin sopivia hirsitalomalleja ja viime kesän asuntomessuillakin oli valinnanvaraa moneen makuun. Moni messukävijä muistanee nyt myyntiin tulleen Villa Saimaanhelmen. Linkistä pääset myynti-ilmoitukseen jos taskussa polttelee reilu miljoona, niin olisihan siinä aikamoinen herkku tarjolla Saimaan rannalla Mikkelissä.

Postauksen kuvat sen sijaan ovat Honka Ink-talosta, joka oli minulle inspiroiva kohde juuri mökkiprojektia ajatellen. Tässä kohteessa hirsi saa näkyä kauniisti, mutta sisustuksella pidetään huolta, että lopputulos on raikas ja moderni.


Koska valitsimme materiaaliksi hirren, se tulee muuttamaan talon rakennetta, vaikka toki arkkitehdin näkemyksestä pyritään pitämään kiinni. Ulkonäkö tulee siis muuttumaan jonkin verran, mutta sen olemme hyväksyneet. Tässä projektissa yritän olla juoksematta trendien perässä, vaan luottaa isoissa linjoissa ajattomuuteen. Ainahan jokainen talo on aikansa kuva, mutta hirsi materiaalina on ollut pinnalla jo satoja vuosia.

 

Lue myös: Meidän mökki ja Mökki sisältä. 

Jo tässä vaiheessa projektia alkaa taas tämä päätösten määrä muistua mieleen. Nyt on kuitenkin isoimmat linjat tiedossa ja pian pääsemme toimeen. Sieltähän se kevätkin jo tulee kovaa vauhtia!

Saatat pitää myös

7 Kommentit

Sini 19 tammikuun, 2018 - 11:22 am

Hirsi on hyvä valinta! Mulla on haaveena kanssa juurikin hirsimökki joskus. Entinen koti oli hirsitalo ja missään ei ole ollut niin ihana ja raikas sisäilma kuin siellä! Sitä kyllä kaipaan vanhasta kodista eniten. Asuntomessuillakin hirsitaloissa vierailleena tulee niissä aina fiilis kuin olisi kotiin tullut. Mielenkiinnolla seuraan projektianne. Meillä tuskin hetkeen on ajankohtainen, mutta ihana aina elää muiden projekteissa mukana. Siitä tulee varmasti upea!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 19 tammikuun, 2018 - 11:25 am

Kiitos paljon! Tässä tehdään kesäpaikkaa loppuäiksi, niin yritämme tehdä isot valinnat mahdollisimman kestäviksi. Teidän vanhassa kodissa oli kyllä aivan ihana erityinen tunnelma. Saa nähdä miten tulee hirsi käsiteltyä sisätiloissa, sekin tekee lookiin aika paljon 🙂

Reply
Sohvi 19 tammikuun, 2018 - 12:24 pm

Hauska otsikko;D

Reply
Anu 19 tammikuun, 2018 - 12:54 pm

Hirsi on hyvä valinta!
Meillä on hirsimökki saaressa.ollaan talvellakin yötä.mökissä on patterit,jotka on helppo napauttaa päälle mennessä ja peruslämmöstä huolehtii ilmalämpöpumppu,jota todellakin suosittelen harkitsemaan.
Ollaan pidetty peruslämpöä pumpulla päällä mökkikauden ulkopuolellakin ja mökki ei ole koskaan kostea eikä ala haista tunkkaiselta.
Ei tarvi miettiä esim.peittojen säilytystä talvella.
Mökkeilyyn saattaa hurahtaa pahemman kerran ja puoli vuotta sieltä poissa on iäisyys;)
Tsemppiä projkektiin,sitä on mukava seurailla!

Reply
Minttu, Saa kurkistaa blogista 19 tammikuun, 2018 - 2:40 pm

Ihanan näköinen suunnitelma! Mökistä tulee varmasti upea! 🙂
Ollaan asuttu nyt pari kuukautta hirsitalossa ja talossa on tosiaan hyvä sisäilma. Moni vieraskin on todennut ääneen saman. 🙂

Reply
SM 19 tammikuun, 2018 - 9:51 pm

Hyvä valinta! Meilläkin hirsimökki ja olemme siellä ympäri vuoden. Joku mainitsikin ilmalämpöpumpun, meillä myös se pitämässä peruslämpöä yllä. Hirret meillä on käsitelty vaaleaksi, josta puunsyyt kuultaa läpi, puunvärinen on kaunis myös, mutta tummuu ajansaatossa paljon..

Reply
Avec Sofié 21 tammikuun, 2018 - 10:06 am

Raflaava otsikko 😀

Oi miten ihanalta kuulostaa teidän suunnitelmat – love it!

Aina välillä kaipuu Suomeen iskee ja varsinkin mökkielämään. Missään en muualla kesääni viettäisi kuin Suomessa ja mökillä.

Reply

Jätä kommentti