#olensisustaja – mutta millainen?

by Kerttu
#olensisustaja – mutta millainen?
#olensisustaja – mutta millainen?

Sukelletaan pintaa syvemmälle siihen, millainen sisustaja olen.

Taustalla on ajatus siitä, että me kaikki olemme sisustajia. Koti kuin koti vaatii kalusteet; pöydän jonka ääressä ruokailla, sängyn jossa nukkua ja sohvan, jossa rentoutua. Näitä voi valita kotiinsa niin monilla tavoilla. Osalle on tärkeää, että kalusteet vain ovat olemassa, ei väliä muulla. Toinen haluaa mahdollisimman edullista, kolmas taas panostaa laatudesigiin. Kodin sisustamiseen voi suhtautua myös tuhansilla tavoilla, kaikkea pakollisen pahan ja suuren intohimon välillä. Nyt on minun aika avata ajatuksiani.

#olensisustaja-haasteen minulle heitti klassisen tyylin taituri Laura, lämmin kiitos!

 

Mitä kotisi tyyli kertoo sinusta?

Koti on minulle tärkeä turvasatama, jossa jokainen asukas saa olla oma itsensä, rentoutua ja tehdä itselleen mieluisia asioita. Kun maailma ympärillä myllertää, koen kiirettä, stressiä tai huolta, koti tarjoaa pysyvyyttä ja rauhaa. Luonteeltani olen mukautuva ja vältän konflikteja, tosin nykyään olen jo sen verran ”iso tyttö”, että kenenkään kynnysmatoksi en ryhdy.

Sisustuksella pyrin selkeyteen, kodikkuuteen ja  harmoniaan. Koen, että koti näin toimii minulle parhaana rentoutumisen lähteenä. Luonteeltani olen kuitenkin aika rento ja suurpiirteinen, joka näkyy myös kotonani; kaikki ei ole aina tiptop.  Esteetikkona nautin kodistani nautin eniten siivottuna ja tuoreet kukkaset maljakossa.

Kotimme tyyli kuvastaa arvojani; kotimaisuus ja hyvä suunnittelu ovat minulle tärkeitä. Tässäkään asiassa en ole ehdoton; kaunein sisustus syntyy yhdistelmistä ja kerrostuksellisuudesta. IKEA, rautakauppalöydöt, diy-projektit sekä ajaton laatudesign mahtuvat todellakin saman katon alle!

Mikä on kotisi persoonallisin sisustusesine?

Meillä on uniikkia taidetta ja myös sohvapöytä on ainoa laatuaan. Nämä elementit ovat pysyviä ja luovat sisustukselle omaleimaisuutta.

Onko kotonasi jokin sinulle tärkeä esine, jota et ole esitellyt julkisesti? Miksi?

Varmasti sellaisiakin löytyy, eikä syy ole se, että jotain tarvitsisi piilotella, kaikki vaan ei välttämättä kuulu blogiin. Sisustuksellisesti oleelliset asiat ovat varmasti näiden kuuden vuoden aikana olleet jo esillä moneen kertaan.

Laatikoissa on myös tavaroita, joihin liittyy muistoja, mutta jotka eivät enää edusta tyyliäni. Näiden kanssa tasapainoilen, sillä myönnän olevani hieman esineisiin kiintyvää sorttia. Esimerkiksi valmistujaislahjaksi saama sininen maljakko, josta on lohjennut pieni palanen. Lohkeaman vuoksi sitä ei voi myydä, mutta tuntuisi kamalalta laittaa rakkaalta ihmiseltä saatu lahja roskiin.

Miten sisustustrendit tai muiden mielipiteet vaikuttavat sisustusvalintoihisi?

Myönnän, että vaikuttaa ja se on aika luonnollistakin, kun työskentelee sisustuksen parissa. Seuraan trendejä tai ehkä paremminkin alan kehittymistä niin monesta kanavasta ja lähteestä, että mukaan tarttuu takuuvarmasti vaikutuksia. Vaikkapa edellisessä postauksessa esillä olleet pampaheinät ovat hyvä esimerkki tästä; hauska trendikokeilu, jota ei sovi ottaa liian vakavasti.

Tykkään myös haastaa ajatteluani ja poksautella ”sisustuskuplia”, joiden mukaan kaikilla on jotain tiettyjä asioita. Seuraan modernia, skandinaavista ja klassista sisustusta ja sellaiseen pyrin itsekin, eikä minulla ole tuontaivaallisen käsitystä, millaisia trendejä vaikka romanttisesti sisustavat koteihinsa laittavat.

Se, että joku yksittäinen vaikuttaja sanoo jonkin asian olevan rumaa tai kaunista, ei vielä omaa mielipidettäni hetkauta. On aina hyvä muistaa, että mielipideasioista voidaan keskustella, mutta turha niistä on kiistellä.

Oletko jättänyt jotain ostamatta, koska se ei ole vallitsevien trendien mukainen tai ei sovi Insta-feediisi?

Enemmänkin ajattelen niin, että pyrin valitsemaan ostoksistani omaan visuaalisuuteeni ja estetiikantajuuni sopivan vaihtoehdon. Trendikkyys edellä on hankintojen tekeminen on lyhytnäköistä, sillä seuraavassa kvartaalissa voi olla vallalla taas jokin muu juttu.

Jos voin valita, pyrin aika neutraaleihin sävyihin ja selkeään muotoiluun, tällöin hankittava esine sopii jo kotona oleviin asioihin. Joskus pitää tehdä hankintoja puhtaasti tarve edellä, eikä maailmani järky jos saksissa on oranssit kahvat tai kuivakaappini ei ole värikoordinoitu (ei muuten todellakaan ole, vaikka olisihan se paljon kivemman näköistä jos olisi).

Talomme on seitsemän vuotta vanha ja täällä näkyy asioita, joita trendikäs sisustaja ei enää vuonna 2018 kotiinsa valitsisi. Jokainen koti, sisustus ja talo on aina aikansa kuva, halusi sitä tai ei. Siksi arvostankin trendiniekkojen sijaan erityisesti sisustajia, jotka osaavat tehdä ajattomia ja klassisia valintoja, jotka kestävät aikaa.

 

Oletko hankkinut jotain kotiisi vain siksi, että koet sen sopivan imagoosi tai miellyttävän muita?

Omaa kotia sisustamalla voi miellyttää vain itseään ja muita asukkaita. Blogi- ja sometyössä tämän näkemyksen ympärille kehittyy seuraajakunta. Kuuden blogivuoden aikana sekä bloggaaminen että ostaminen ovat muuttuneet; siinä missä ennen jutun aihe saattoi olla uusi kahvikuppi, käsitellään nyt usein vähän laajempia näkökulmia tai ilmiöitä. ”Tänään ostin”-postaukset ovat hävinneet feedistä lähes kokonaan ja se kertoo myös ekologisen ajattelun lisääntymisestä.

Blogini imagoon kuuluu asiat, jotka edustavat arvojani. Halpamarketin sijaan suosin mielummin yrittäjävetoisia  kivijalkakauppoja tai laadukkaita designliikkeitä, joskus taas optimaalisin vaihtoehto löytyy sinikeltaisesta jättiläisestä. Tämäkään ei ole mustavalkoista tai ehdotonta, paitsi että Kärkkäiselle en mene.

 

Koetko paineita ostaa pieniä tai isoja kodinsisustusta päivittäviä tuotteita – olipa ne sitten tuoreita kukkia tai samettisohva, jotta saisit kauniita kuvia?

En koe painetta, mutta palavaa halua usein! No tämä huumorina, mutta oikeasti nautin selata sekä Etuovea että sisustuskatalogeja haaveillen ja suunnitellen. Se on harrastusta, inspiraatioiden etsimistä ja joskus, mutta harvoin myös haaveiden täyttämistä.

Kukkasia ostan usein, ne ovat minulle arjen pientä luksusta. Bloggaamisen kautta syntyy myös yhteistyökumppanuuksia ja niiden kautta pääsen testaamaan silloin tällöin sisustusuutuuksia kotiini.

Blogi ei ole ainoa syy, miksi koti muutuu. Eihän koti ei ole valmis ja staattinen, vaan muuttuu elämäntilanteen muuttuessa. Kun perheeseen syntyi vauva, se muutti työhuoneen lastenhuoneeksi ja toi erilaisia tarpeita myös kalustukselle ja sisustukselle. Nyt leikki-ikäisen kanssa siirrytään toisenlaiseen vaiheeseen. Esikoinen taas lähestyy esiteini-ikää ja tämä tuo muutoksia kotiin. Itse lähestyn keski-ikää ja huomaan muuttuvani yhä mukavuudenhaluisemmaksi ja laatutietoisemmaksi. Ainoa, jonka henkinen kasvu ei ole vaatinut muutoksia on rakas aviomieheni, jonka mielestä sisustuksessa tärkeintä on mukava sohva ja valkokangas.

 

Mitä asioita kotisi sisustuksessa rajaat pois kuvista?

Sisustuskuva ei ole dokumentaarinen otos elämästämme. Kuva on aina näkemys siitä visuaalisesta hetkestä, jonka haluan seuraajien kanssa jakaa ja sen ulkopuolelle voi jäädä asioita tai muutan hieman huonekalujen asentoa, jotta kuva toimii paremmin. Arjen sotkut eivät ole sisustusblogin ydinsisältöä, vaan toivon voivani jakaa kauniita hetkiä kodista ja arjestamme.

Sellainen sukellus suoraan sisustajan mielensyövereiden syvään päähän. Minulle sisustamiseen ja asumiseen liittyvät ilmiöt ovat osa elämäntapaa ja siksi tätä blogiakin kirjoitan. Yksi tärkeimmistä oivalluksistani on, että kyseessä on elämänpituinen matka. Toisille koti on valmis, kun kalusteet ovat paikoillaan, toiset taas nauttivat ikuisesta virrasta.

Viikonloppu alkaa ja flunssakin hellittää; taidan rentoutua pikkuisen sisustamalla.

Saatat pitää myös

1 Kommentti

Aikku 7 lokakuun, 2018 - 10:15 am

Meillä on talo tehty 13 vuotta sitten ja esim.keittiön kaapistot ovat muuttuneet siitä pelkistetyiksi.Vaikka silloin suunnittelija teki minimalistisen kaapiston meille,niin pähkinän sävy ei omaa silmää miellytä tasoissa ja ryngoissa.Mutta eipä raaski alkaa vaihtamaan niitä.Onneksi sisustaa voi huonekaluilla ja tekstiileillä.Ja laatua myös suosin.Mikä Kärkkäisessä tekee sinulle ettet käy?Siellä on Vallilan matot hyvin edustettuina.

Reply

Jätä kommentti