Mökkiprojektissa isojen valintojen äärellä

by Kerttu

Mökkiprojektissa eletään ”tyyntä ennen myrskyä” vaihetta. Odottelemme aina jotain – tai siltä ainakin tuntuu. Tällä kertaa odotuksen kohteena on rakennekuvat, joiden jälkeen saamme varsinaisen rakennuslupahakemuksen sisään. Tiedän itsekin, että kun hommat nytkähtävät liikkelle, tapahtuu lyhyessä ajassa ja paljon. Jos edelleen kaikki menee kuin unelmissa, niin maatyöt alkavat tontilla jo ensi kuussa! Ihan uskomatonta, pitää vähän nipistää itseään.

Meidän pitää tehdä päätöksiä, jotka liittyvät mökin pintamateriaaleihin. Tarjouksemme Ykköspuun kanssa sisältää ns. täyden puuosatoimituksen, mutta joiltakin osin vaihdamme materiaaleja vastaamaan enemmän omaa visuaalista silmää. Meille tulee siis hirsimökki, joka on talvet kylmilläään. Tämä on ensimmäinen lähtökohta materiaalien valinnassa, niiden pitää olla ekologisia, hengittäviä ja kestää rajuja säätilavaihteita.

Tällä hetkellä pohdin erityisesti katon ja lattian materiaaleja. Seinät ovat hirttä, joten puupintaa on runsaasti esillä.

Kuva: Honka.fi / Honka Ink asuntomessukohde 2017

Honka Ink-talon kokonaisuus on kaunis. Lipeäkäsitelty lautalattia olisi hyvä vaihtoehto ja ihastelen myös talon vaaleaa kattoa. Tämä kombo on mielestäni raikas, kotoisa ja sopivasti moderni myös mökkiolosuhteisiin. Hirsien toivoisin olevan mahdollisimman luonnollisena, mutta valintoja lattiaan ja kattoon on tehtävä.

Mökin lattian valinta

Puulattiassa vaihtoehtoja ovat käytännössä mänty ja kuusi. Vaikka leveä lankku olisi kaunis, vinkkasi ihana sisustussuunnittelijaystäväni Maru ottamaan huomioon, että lattialauta elää jonkin verran kosteusvaihteluiden mukaan. Kapeammassa laudassa muutokset ovat pienempiä, eivätkä ne ala häiritsemään ajan myötä silmää. Näitä käytännön seikkoja on pakko ottaa huomioon.

Mukavaa on se, että perinteisenkin lautalattian voi käsitellä omaan tyyliin sopivaksi. Kellastunyt mäntylattia lienee se kauhistus, joten kauniin vaaleaksi käsitelty kuusilattia voisi olla meidän valintamme. Täytyy selvitellä vielä kustannuksia ja otan ilolla vinkkejä vastaan lattianvalintaan.

Laudat asennetaan valonmyötäisesti, joka toivottavasti tuo myös vähän leveysvaikulmaa mökkiin.

Sunhousen arkkitehdin 3D-näkemys mökkimme tuvasta. Seinien materiaali  on kuvista poiketen hirsi. 

Katseet kattoon!

Entäpä se katto sitten? Tällä hetkellä tarjous sisältää kuusipaneelin. Taas sain olla onnellinen keskustelusta osaavan ystävän kanssa, Maru osasi suositella STP:n sijaan STS:ää. Nämä ovat juuri niitä juttuja, jotka saavat jäädä huomaamatta tai ajattelematta, sillä nuo kirjainyhdistelmät eivät kertoneet minulle ennakoon mitään.

STS-paneelien näkyvä rako on ainoastaan 5mm, jolloin paneelista tulee ns. viivamainen vaikutelma, joka luo linjakkaan ja modernin ilmeen. STP-profiili on taas reunoista pyöristetty, jolloin fiiliksestä tulee perinteisempi.

Ajatuksena siis nyt STS-kuusipaneeli vaaleana. Hups, onko meillä todella joku päätös tehty!? Ei nyt sentään kokonaan, pitää vielä miettiä millä se käsitellään ja kuka homman hoitaa. Meillä on sovittu, että Ykköspuu hoitaa katon asennuksen, mutta kannattaisikohan paneelit maalata tehtaalla, paikan päällä ennen asennusta vai katossa? Vähän pyörryttää ajatuskin katon maalauksesta telineillä.

Mustat vai valkoiset ikkunat?

Takka tulee mustana (katso kuva yllä), joten sen pariksi voisi sopia ryhdikkään mustat ikkunanpuitteet myös sisälle. Ulkopuolelta mökki on todella tumma, lähes musta, joten ajattelisin mustien ikkunoiden luovan yhtenäisen kokonaisuuden.

 

Valkoiset ikkunat taas rajaavat kauniisti ja olisiko kuitenkin vähän ajattomampi valinta. Keittiösuunnittelu ei ole vielä alkanut, arkkitehdin kuvissa on mattamusta keittiö. Se on kaunis, mutta tuleeko mustat ikkunat, musta keittiö ja musta takka – yhdistelmästä raskas?

Kuva: Plusmodul.ru 

Yksi Pinterestin mökki-inpiraatiokansion kuvista tämä, jossa on yhdistetty vaalean keittiö, mustat ikkunankarmit ja muuten vaalea, luonnollinen puu. Tähän olisi tosi kiva kuulla näkemuksiä ja mielipiteitä? Mustat vai valkoiset ikkunat? Toki myös takan saa valkoisena tai harmaana. Hitsi mikä määrä valintoja!

Euro on hyvä konsultti

Tässä vaiheessa, kun rakentamisessa siirrytään haaveista toteutukseen, astuu kuvaan myös konsultti nimeltä Euro. Se muistuttaa, että on asioita, joihin kannattaa kerralla panostaa ja sitten niitä asioita, joiden kanssa pitää tehdä kompromisseja. Lattia, katto,  ikkunat ovat niitä, jotka luovat mökin tunnelman. Ne määrittävät, onko fiilis enemmän moderni kuin perinteinen ja onko tunnelma minimalistinen vai rönsyilevä. Näitä harvemmin vaihdetaan, vaan valinnan kanssa pitää elää vuodet tai vuosikymmenet. Lopullinen ilme syntyy isoista linjoista ja sen jälkeeen kymmenistä, jollei sadoista pienistä asioista aina listoista ovenkahvoihin ja pistorasioihin.

On myös ihana ajatella, että monella tavalla tulee hyvä. Yhdistelmiä on loputtomasti ja euron lisäksi deadlinet auttavat päätöksen teossa. Mukavaa on myös kuulla muiden ajatuksia erilaisista valinnoista, joten kommenttilaatikko on teidän <3

Ihanaa naistenpäivää!

Saatat pitää myös

28 Kommentit

Hanna 8 maaliskuun, 2018 - 2:48 pm

Kuulostaa tosi tutulta teidän pohdinnat, erityisesti lattian osalta. Meillä on mökkiprojektin kolmas kesä alkamassa, vähän eri reittejä ollaan tultu ja nyt miettimässä lattian väriä ja piirtämässä keittiötä. Meillä on mökkinä 1946 rakennettu harmaa kaksikerroksinen hirsitalo, joka purettiin ja siirrettiin uuteen osoitteeseen. Sisäkatto tehtiin valkoiseksi maalatusta paneelista alas laskettujen kattoniskojen väleihin. Valkoinen katto toi yllättävän paljon valoa tilaan ja tummien hirsien kanssa hyvän rytmin. Lattia (kapeaa kuusilankkua) on jo paikoillaan, mutta se pintakäsittely mietityttää. Mihinkään päätökseen en ole vielä päätynyt, joten avuksi minusta ei nyt näissä pohdinnoissa ollut, mutta jään innolla seuraamaan teidän mökkisuunnitelmien edistymistä.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 9 maaliskuun, 2018 - 9:01 am

Kiitos ajatuksistasi! Valkoinen katto taitaa olla ehtoton valinta meillekin. Miltä tuo kapea kuusilankku näyttää, oletko ollut tyytyväinen? Näkyykö vähemmän puunsyitä kun männyssä?

Tsemppiä teillekin projektiin, sieltä se kesä pian koittaa taas!

Reply
Tuija 8 maaliskuun, 2018 - 3:20 pm

Kuulostaapa hyvinkin tutuilta pohdinnoilta myös meille ?. Rakensimme hiljakkoin suht koht modernin tyylisen hirsimökin Turun saaristoon, jonka ulkoa maalasimme mustaksi ikkunanpokien ja pellitysten jäädessä lopulta valkoiseksi (toimittaja ei luvannut täyttä takuutta mustille ikkunanpokille). Päädyimme käsittelemään sisätiloista joka pinnan valkoiseksi makuuhuoneita lukuunottamatta ja kyllä olisi ollut fiksua maalata mm. kattopaneeli ennen asennusta. Lasten mielestä mökille olisi tullut jättää enemmän käsittelemätöntä hirsipintaa näkyviin tunnelman säilyttämiseksi ?. Keittiö on alaosasta mattamusta ja yläkaapit ovat valkoiset – siitä tuli ryhdikäs, muttei liian tumma valinta kuitenkin suhteellisen pieneen tilaan. Mukava jäädä seuraamaan teidän projektin etenemistä!

Reply
Paula 8 maaliskuun, 2018 - 3:31 pm

Miltähän mahtaisi näyttää jos ikkunanpuitteet olisivat sisältä (hirsien väristä) puuta ja ulkoa mustat? Ikkunat pysyisivät eleettöminä.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 9 maaliskuun, 2018 - 9:01 am

Tätäkin mietin! Mutta pelkään, että puunsävy ei olekaan sama kuin seinissä ja sitten kokonaisuus saattaa riidellä :/

Reply
Merja 8 maaliskuun, 2018 - 3:55 pm

Joku laittoikin keittiön alakaapit mustiksi ja yläkaapit valkoisiksi. Jos sisäkatto olisi valkoinen ja ikkunanpuitteet mustat sekä musta takka, tulee hyvä rytmitys. Ovet mustaksi, että erottuvat hirsiseinistä. Liiallinen puunsävy, kuten alakuvassa, vaikuttaa kuin mökki olisi paketissa. Kotinne keittiö on aivan valkoinen, mökillä voisi hieman poiketa kaupunkikodista. Meillä on hirsimökki, jonka sisäkatto on valkoinen ja pidän siitä. Keittiökin on valkoinen kuten muutkin kalusteet, joten laitan tekstiileillä vähän väriä mukaan.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 9 maaliskuun, 2018 - 9:03 am

Ihania ajatuksia, kiitos! Luulen, että musta takka ja mustat ikkunat voisi olla hyvä kombo, pitää miettiä olisiko keittiö vaikka harmaa… ? Valkoista keittiötä en halua mökille, se on liian arka väri ja tosiaan, jotain erilaista olisi kiva olla kuin kotona.

Reply
Hoo 3 huhtikuun, 2018 - 10:17 pm

Me laitettiin mökille harmaa keittiö. Tosi kivasti käy hirren kanssa ja tosiaan mukavaa vaihtelua kun kotiin on tehnyt jo kaksi kertaa valkoisen keittiön: http://puistolanbistro.blogspot.fi/2017/07/mokkiprojekti-keittio-viimeistelya.html?m=1.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 4 huhtikuun, 2018 - 9:36 pm

Todella kaunis tuo harmaa keittiö hirren kanssa! Tätä sävyä olen pohtinut itsekin, ihana oli nähdä kuvia, kiitos!

Reply
Noora / Villakoiria ja kissankarvaa 8 maaliskuun, 2018 - 4:29 pm

Mua miellyttää aivan valtavasti tuo alin kuva! Entä jos ikkunat ja takka olisivat mustat, mutta keittiö valkoinen? Mustan keittiön ja takan rinnalle valitsisin näiden kuvien perusteella valkoiset ikkunat kirkastamaan ilmettä. Tosi kiva siitä kyllä tulee! Itse rakentaisin varmaankin hyvin samantyylisen 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 9 maaliskuun, 2018 - 9:04 am

Alimmassa kuvassa on ihana tunnelma! Tosin meidän mökki on muutenkin ihan erilainen, eikä tuo inspiskuva ole hirsimökki. Hirren kanssa on elettävä vähän erilailla, jotta sen hengittävyys säilyy. Mutta täytyy tosiaan pohtia ja pyöritellä vaihtoehtoja!

Reply
Tl 8 maaliskuun, 2018 - 5:51 pm

Meilläkin on valmiina moderni saunamökki, ja päämökki suunnitteilla. Mä laittaisin ikkunan puitteet sisältä seinän värisiksi, ulkoa mustiksi. Tekisin ihan koko takkaseinän, ja myös takan betonin harmaalla rappauksella, vai onko sen rakenteellisista syistä oltava hirttä? Näin hirsiseinää ei tulisi liikaa. Keittiön väri onkin kyllä haastava. Valkoinen on vähän laimea, joskin raikas. Musta taas on mielestäni liiankin trendikäs nyt? Itse olen pohtinut, että näyttääkö musta keittiö samalta 20 vuoden päästä, kuin nyt 80- ja 90-luvun mustasta kalustelevystä tehdyt karseat huonekalut? Voisko keittiö ollakin vähäeleinen, vaneriovinen, joka seesteisesti hukkuisi seinään? Tai tumma harmaa, tai betonin värinen?
Valkoista voisi olla sitten tarvittaessa katossa, jos tuntuu että jotain muuta väriä harmaan ja puun sävyn oheen?

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 9 maaliskuun, 2018 - 9:07 am

Kiitos ajatuksistasi! Seinänväriset ikkunanpuitteet olisi ihanat, mutta mitä jos puite ei olekaan samanväristä kuin hirsi tai jos puunsävyt alkavat elää vuosien myötä eri suuntaan :/ Tulee helposti tunkkainen vaikutelma.

Mustassa keittiössä mietin juuri tuota trendikkyyttä, en haluaisi sellaista vaihtoehtoa, joka huutaa viiden vuoden päästä terveisiä vuodelta 2018. Valkoinen on mökkiolosuhteisiin aika arka, mutta joku kaunis harmaa voisi toimia. Keittiö on pieni, saareke, alakaapit ja kaksi korkeaa kaappia.

Reply
Sini 8 maaliskuun, 2018 - 7:33 pm

Suunnitelmat kuulostavat ihanilta ja seuraan innolla. Meillä on rakenteilla moderni painumaton hirsitalo, jossa on ollut ihan samanlaiset materiaalipohdinnat. Hirret saapuvat reilun viikon päästä, joten kohta alkaa jotain näkyäkin vihdoin! Meidän talossa seinät jäävät hirsipinnalle ja aiotaan käsitellä ne hiukan vaalentavalla UV-suojavahalla, niin että vaalea taittaa hiukan keltaisuutta mutta ei ole varsinasesti valkoinen. Oleskelutilojen kiinteät ikkunat ovat sisältä ja ulkoa mustat, muiden tilojen avattavat ikkunat ulkoa mustat ja sisältä puun väriset. Keittiöstä tulee mattamusta, saarekkeeseen tulee tammi- ja takaseinälle marmorikvartsitaso. Takka tulee olemaan varmaankin tumman harmaa ja lattia lattialämmityksen takia parketti, Timberwisen vaalea Snöhetta-tammiparketti. Katto on vielä pohdinnassa, tällä hetkellä eniten miellyttää vaaleaksi vahattu rimakatto. Vaikea tasapainoilla niin, että puuta ei ole liikaa, mutta materiaalien sävyt pysyisivät kuitenkin luonnollisina. Pesutiloihin tulee paneelikatto ja ehdottomasti STS:ää. Projektia voi seurata instan kautta @sini.jaakkola

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 9 maaliskuun, 2018 - 9:09 am

Oi miten jännää vaihetta elätte! Myös tuo vaalentava UV-vaha kuulostaa meidän jutulta, täytyypä tutkia tarkemmin. Aivan ihania valintoja olette tehneet kotiinne, tulen ehdotomasti Instaan seuraamaan projektin etenemistä!

Reply
Jantunen 8 maaliskuun, 2018 - 9:10 pm

Viimeisessa kuvassa aivan upea tila, jossa on jotain uutta ja raikasta! Ja nuo tummat ikkunanpuitteet ovat itseasiassa aika ryhdikkäät kehykset ikkunasta avautuvalle maisemalle. Aivan ihana!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 9 maaliskuun, 2018 - 9:10 am

Se on todella kaunis ja inspitoiva kuva! Tosin meidän mökki on hirrestä, joten siitä ei tuollaista tunnelmaa saa, mutta näkee hyvin miten sävyt pelaavat yhteen 🙂

Reply
Vivi 8 maaliskuun, 2018 - 9:54 pm

Jätänpä minäkin nyt ajatuksiani. Valkoinen katto varmasti raikastaisi, mustat ikkunapuitteet&takka ja kyllä silti musta keittiöönkin sopii. Hirttä on kuitenkin ympärillä paljon. En nyt löytänyt kuvia keittiöstä, mutta sopisiko esim.vain saarekkeeseen musta väri? Katto kannattaa ehdottomasti maalata ennen asennusta. Muuten on kova suojaaminen pinnoissa.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 9 maaliskuun, 2018 - 9:12 am

Kiitos Vivi! Keittiö on tosiaan aika pieni: saareke, alakaapit ja kaksi korkeaa kaappia kokonaisuudessaan. Saareke ja alakaapit voisi olla mustaa / tummaa harmaata, kun korkeat kaapit taas jotain muuta… pitää miettiä.

Täällä on lisää 3D-kuvia sisältä: https://www.idealista.fi/modernistikodikas/2017/09/10/mokki-sisalta/

Reply
Muuttuva kotini Päivi S 8 maaliskuun, 2018 - 11:04 pm

Ylin kuva näyttää jotenkin raikkaalta eli valkoiseksi maalaisin katon ja ennen asennusta maalaus. Lattia voisi olla mielestäni hitusen verran vaaleampi mitä ylä kuvassa ja mahdollisimman oksatonta paneelia, jos voi valkata 🙂 niin säilyy rauhallisuus. Joskus nähnyt lattian missä paljon oksia ja käsitelty vaaleaksi, niin itseä häiritte kun oli niin ”läikykäs” lattia. Ulos mustat ikkunapuitteet ja sisälle laittaisin kuitenki valkoiset, vaikka tuossa viimeisessä kuvassa näyttää kyllä hyvältä tummat ikkunapuitteet…riippuu niin tilasta. Uskon, että kumman vaan valitset on hyvä 🙂 Musta keittiö ja takka kuulostaa hienolta ja pieniä mustia yksityiskohtia tuomaan sitten sisustukseen ja luomaan kontrastia. Kiva seurata teidän projektia <3

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 9 maaliskuun, 2018 - 9:13 am

Moi Päivi! Jes, katto valkoiseksi ennen asennusta – näin näitä päätöksiä alkaa syntymään 😀 Ja hyvä pointti myös tuo vähäoksainen lattialauta!

Kiitos ajatuksistasi <3

Reply
Maiju 9 maaliskuun, 2018 - 7:45 am

Mustat ikkunankarmeit vrs valkoiset ovat must!!! Ikkunankarmien pinta-ala on kuitenkin pieni joten musta ei ole tunkkainen mutta ryhdikäs vielä 20v jälkeen! Sen sijaan jos tummaa tulee liiaksi niin takka kannattaa ottaa harmaana ja sitten vaalea keittiö. Jos on mieltynyt tummaan/mustaan takkaan voi laittaa esim mustan ”rannun” luukun yläpuolelle joka piilottaa karkaavat noet ja keittiön välitila voi olla tumma luoden kontrastia muuten vaaleaan 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 9 maaliskuun, 2018 - 9:15 am

Kiitos Maiju! Hyviä ajatuksia! 🙂 Keittiössä ei ole välitilaa vaan ikkuna ja itse asissa yläkaappejakaan ei ole. En usko että tummallakaan vaihtoehtolla tulisi liian tunkkainen 🙂

Reply
Tl 9 maaliskuun, 2018 - 7:26 pm

Olitko ajatellut laittaa liesituulettimen? Minua kiehtoisi myös ettei työtason yläpuolella olisi mitään, mutta siinä tapauksessa pitäisi olla tasosta nouseva liesituuletin.

Reply
Hanna Piirainen 10 maaliskuun, 2018 - 12:15 am

Hei. Meille valmistui hirsirakenteinen rantasauna viime vuonna. Seinät ja STS-paneelista tehty katto ovat puuvalmiita, niitä ei ole käsitelty. Lattia (mäntylankkua) on Osmo colorilla sävytetty vaaleaksi, sävy vastaava kuin Honka Inkissä. Sitä pystyy tarvittaessa käsittelemään uudestaankin. Ikkunat ja ovet tummanharmaat ja keittiö Ikean Askersund-mallistoa.
Kovasti olen tykännyt kokonaisuudesta, tummat ikkunat antavat ryhtiä olematta kuitenkaan raskaat. Ripaus mustaa on sisustuksessa, sitä helpompi muunnella kuin rakenteita. Mielestäni musta keittiö on trendi, johon kyllästyy muutamassa vuodessa.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 15 maaliskuun, 2018 - 1:28 pm

Hei, kuulostaa ihan superihanalta <3 Ja alan kallistumaan samaan mielipiteeseen mustasta keittiöstä. Ehkä joku kaunis harmaa voisi toimia, sillä valkoista en halua.

Reply
Maria 12 maaliskuun, 2018 - 7:04 am

Moi Kerttu! Meillä ulkoa kuultomusta mökki, ikkunanpuitteet mustat sekä sisältä että ulkoa. Sisäpuolelta on maalattu tehtaalla valkoisen päälle mattamustaksi. Asennusvaiheessa muutamassa kohdassa pienen kolhun seurauksena tuli valkoinen esiin, mutta antoivat tehtaalta mukaan mustaa maalia, millä paikataan. Olen erittäin tyytyväinen. Muuten seinät sisältä Osmon silkillä sivellyt. Jos ikkunanpuitteet olisivat valkoisella maalatut, mielestäni olisi liian valkoiset. Nyt hyvin huomaamattomat. Voi kun voisin laittaa tähän kuvan ?

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 15 maaliskuun, 2018 - 1:29 pm

Moi Maria! Kiitos kun jaat kokemuksia ja näkemyksiä, auttaa muodostamaan omaa mielipidettä. Ja kuva tosiaan olisi kiva! Jos haluat, voit laittaa vaikka modernistikodikas@gmail.com

Reply

Jätä kommentti