Mökkikeittiön valmis suunnitelma

by Kerttu

Kaupallinen yhteistyö: IKEA

Yksi mökinrakennusprojektin hauskimpia vaiheita on ollut keittiön suunnittelu. Mökkikeittiö poikkeaa sekä tiloiltaan että toiminnoiltaan omakotitalon keittiöstä ja siksi tuntuikin, että olen aivan uuden äärellä. Meidän mökkimme on kesäasuttava; sähköistys hoidetaan aurinkosähköllä ja vesi tulee sitten aikanaan pumpulla kaivosta, jota ei siis vielä ole. Jo nämä seikat luovat ihan uudenlaisen tilanteen siihen, miten vapaa-ajan kesäasunnossa halutaan kokkailla.

Keittiöbudjettimme on napakka ja siksikin IKEA oli luonteva valinta. Lisäksi taustalla vaikuttivat ystävien hyvät kokemukset IKEA-keittiön suunnittelusta ja toteutuksesta. Jyväskylässä on IKEA-lähipiste, jossa on kattava keittiösuunnittelupalvelu, joten suuntasin sinne mökin pohjapiirrustuksen kanssa.

Arkkitehdin 3D-kuvassa on musta keittiö. Se on todella kaunis, mutta pelkään, että se on vähän liian trendikäs mökille. Haluaisin vaalia valinnoissa ajattomuutta, niin vaikeaa kun se onkin. Tästä syystä lähdimme suunnittelemaan keittiöön vähän kevyempää ilmettä. Tyylilleni ominaisesti pysyin kuitenkin modernissa ja skandinaavisen linjakkaassa toteuksessa.

Olin varannut netin kautta IKEA-lähipisteelle oman ajan, joka mahdollisti parin tunnin rauhallisen työskentelyn ammattilaisen kanssa. Lähdimme liikkeelle mitoista ja kalusteista, siitä mitä toimintoja halutaan minnekin. Mökkikeittiömme on aika pieni ja täysin yläkaapiton. Siitä huolimatta saimme loihdittua hyvin säilytystilaa. Käytännössä kalusteet koostuvat saarekkeesta, alakaapistosta ja integroiduista jääkaapista ja sen viereen jäävästä täyskorkeasta kaapistosta.

Sisustajan näkökulmasta ne isoimmat päätökset tehdään silloin, kun pohditaan keittiön ulkonäköä. Mustan tai valkoisen sijaan päädyin kauniiseen sileään ja mattaharmaaseen VEDDINGE-oveen. Mökin suuret pinnat jäävät hirrelle ja luonnollista puunsävyä tulee olemaan näin ollen paljon.

Siinä missä kaapinoven valinta oli helppo, tason kanssa sainkin tehdä enemmän aivojumppaa. Puutaso olisi upea ja sopisi mökille, mutta koska en tarkkaan tiedä hirren sävyä, uskaltanut puuta valita. Kivitaso olisi helppo, mutta toisaalta kallis vaihtoehto. Mustaa en halunnut, sillä jo kotona on musta kivitaso ja mökillä haluan välttää isoja konterasteja.

Niinpä päädyin täydelliseen mätsäämiseen: mattaharmaa kaapinovi saa parikseen mattaharmaan EKBACKEN-laminaattitason, joka ominaisuuksiltaan sopii mökille, jossa sisälämpötilat vaihtelevat.

Muutama klikkaus ja tietokoneen ruudulle piirtyi meidän mökkikeittiömme! 3D-ohjelmat auttavat valtavasti suunnittelussa, sillä vaikka kuva ei ole yksiyhteen todellisuuden kanssa (esim. erilaiset seinät ja lattia), on kokonaisuus erittäin paljon helpompi hahmottaa. IKEA antaa suunnitelmat myös kotiin eli ammattilaisen kanssa tehtyä pohjatyötä voi jatkaa kotikoneelta käsin tai tehdä koko homman itse.

Keittiöstä tulee hyvin yksinkertainen ja eleetön. Luulen, että suurin osa kesäkokkailuista tehdään ulkona grillissä tai avotulella, mutta kaasuliesi tuo ruuanlaittomahdollisuudet myös sisälle. Uunia tai mikroa ei tule. Säilytystila on maksimoitu ulosvedettävillä laatikoilla. Tykkään ajatuksesta, että mökillä on mökkiolosuhteet ja asioita tehdään eri lailla kun kaupungissa.

Oikeastaan kaikki muu loksahti paikoilleen, mutta vetimiä jäi vielä miettimään. Nyt kuvassa on pitkänmalliset vetimet, mutta ne tulevat vielä todennäköisesti vaihtumaan nuppivetimiin tai jopa nahkalenkkeihin.

Nyt olikin hyvä hetki tehdä keittiösuunnittelu, sillä nyt on käynnissä IKEA keittiöviikot. Se tarkoittaa hyviä etuja 2.5. saakka, esimerkiksi kodinkoneet keittiön ostajalle -20 %, UTRUSTA-valaisimet -15 % ja suunnittelupalvelun keittiöostoksen yhteydessä ilmaiseksi. Kaikki tarjoukset voimassa IKEA FAMILY -jäsenille.

Meidän mökkikeittiötilaus on viimeistelyä vaille valmis ja pian pääsen tekemään tilausvahvituksen sekä tilaamaan kuljetuksen. On aika helpottavaa, että kalusteet tuodaan mökkitontille ja nostetaan sisälle mökkiin, meille jää sitten kalusteiden kasaaminen.

Onpa jännittävää, koska saamme keittää ensimmäiset aamukahvit mökkikeittiössä? Veikkaan, että heinäkuussa on tämä pieni suuri hetki, jota en malttaisi kyllä odottaa!

Saatat pitää myös

10 Kommentit

Kati Lyytikäinen 16 huhtikuun, 2018 - 5:19 pm

Hyvältä näyttää! Meillä on ollut myös mökillä jo 11 vuotta Ikean keittiö (ei talvikäyttöinen mökki) ja hyvin on toiminut – vain kerran vaihtanut paikkaansa, kun totesin, että emme tarvitse erillistä keittiötä, vaan siirsimme sen mökkitupaan. Ei minkäänlaisia kärsimyksiä säänvaihteluista!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 16 huhtikuun, 2018 - 10:02 pm

Hei Kati! Onpa kiva kuulla kokemuksia <3 On sellainen fiilis, että teimme hyvän valinnan.

Reply
Nina 16 huhtikuun, 2018 - 7:16 pm

Hei. Oli pakko kommentoida kun meilläkin on tuo sama harmaa veddinge ovi mökkikeittiössämme. Miten paljon teillä tulee luonnonvaloa tuohon tilaan? Meillä nimittäin kävi niin, että tuo harmaa veddinge ovi näyttää etelään aukeavien pariovien (jotka kaapistojen ja terassin välissä) takia aivan vaaleansinisiltä. Ensin kauhistutti mutta kun silmä tottui niin ovat kyllä tosi kauniit, vaikka ihan harmaa oli tarkoitus ovien olla.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 16 huhtikuun, 2018 - 9:57 pm

Hei Nina! Hyvä huomio, liikkeessä sävy oli hyvin tasainen ja kaunis harmaa, mutta toki olisi hyvä tarkastella väriä myös luonnonvalossa. Tuossa 3D-kuvassa näkyykin ikkunat ja myös tuo ulko-ovi on lasia, joten valoa tulee useammalta suunnalta.

Reply
Merja 16 huhtikuun, 2018 - 9:50 pm

Hei, hyvä ja pelkistetty suunnitelma. Miten olette astioiden pesun ja kuivaamisen suunnitelleet? Vai tuleeko teille astianpesukone?

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 16 huhtikuun, 2018 - 9:56 pm

Hei, kesäkeittiöön tulee tiskauspaikka. Keittiössäkin on allas, joten voi siinäkin pikkutiskejä tehdä. Kaunis ajatukseni on, että mökkiastiasto ei olisi kovin iso ja sen kiertäisi nopeaan. Eli pesusta kuivauksen kautta laatikkoon ja taas käyttöön 🙂

Reply
Sanna 17 huhtikuun, 2018 - 7:06 am

Meillä on mökillä just näin, ja jos on enemmän porukkaa, niin sit mennään pahvilautasilla. Mökillä ihanaa on, kun meidän 5hengen perheessä ei tule liiaksi tiskiä ja siivouskin hoituu kädenkäänteessä. Mietin jo, että taidan tehdä kotikeittiölle saman homman 😉

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 17 huhtikuun, 2018 - 5:37 pm

Moikka Sanna! Kiva kuulla, että ajatukseni toimii myös käytännössä. Ja todellakin kotikeittiössä olisi täälläkin varaa vähentää astioita 😀

Reply
Tl 17 huhtikuun, 2018 - 9:32 pm

Moikka! Mites olitte ajatelleet integroitavan jääkaapin? Tuleeko tavallinen 230V vaiko airinkosähköön paremmin istuva 12V, jota ei käsittääkseni löydy kyllä integroitavana?

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 17 huhtikuun, 2018 - 9:55 pm

Moikka! Juuri tästä mieheni kanssa keskustelumme ja kyllä taitaa olla niin, että integroitava jää kuitenkin haaveeksi. Invertterin kanssa sellaisen saisi, mutta vaatii vielä vähän selvitystyötä.

Reply

Jätä kommentti