Käsi ylös, kuka kokee silloin tällöin maailmantuskaa? Sellaista (pikkuista) ahdistusta, kun lukee uutisia, näkee muovirojua merenrannalla tai varaa lentoliput unelmalomalle?
Niinpä, harva välttyy epämiellyttävältä tunteelta ja fakta on, että me suomalaiset olemme jo nyt huhtikuussa käyttäneet tämän vuoden luonnonvaramme. Tällä viikolla vietetty ylikulutuspäivä kertoo, että jos kaikki eläisivät kuten suomalaiset, tarvitsisimme 3,6 maapalloa kattamaan luonnonvarojen tarpeen. Asiat, jotka vaikuttavat tähän, ovat isoja ja monisyisiä. Suurimmat syyt luonnonvarojen kovaan kulutukseen ovat energian- ja ruuantuotannossa ja liikenteessä.
Joskus tuntuu, että omat toimet yksityisautoilevana ja silloin tällöin lentomatkoja tekevänä ihmisenä ovat kuin pisara meressä. Koska aiheesta voisi kirjoittaa vaikka romaanin, tiivistän ajatukseni blogini pääteeman mukaisesti sisustamiseen. En ole todellakaan mikään malliesimerkki ja kirjoituksella pyrin myös jäsentelemään omia ajatuksiani. Jatkan mielelläni keskustelua aiheesta kommenttilaatikossa.
Ostopäätös on aina arvovalinta. Se hetki, kun kortti vingahtaa kassalla merkitsee aina prosessia, joka näkyy niin jälleenmyyjän, kuljetuspalvelun järjestäjän, materiaalitoimittajan, valmistajan kuin suunnittelijankin kukkarossa. Se, että jokainen näistä hoitaa tonttinsa vastuullisesti, näkyy yleensä hintalapussa. Laatua ja vastuullisuutta kun harvoin saa halvalla.
Panosta laatuun
Laatu voi olla muutakin kuin tunnettua designia. Sitä saa vaikka taitavalta paikalliselta puusepältä tai hyvänä löytönä kierrätyskeskuksesta. Laatu alkaa huolellisesta suunnittelusta ja jatkuu materiaaleihin, jotka kestävät sekä käyttöä että ajanhammasta. Laadun tietää siitä, että sisustustuote ei hajoa käytössä. Toisaalta sen tunnistaa myös siitä, että rikki mennessään sen voi ja se kannattaa korjata. Kolmantena tunnusmerkkinä on se, että se säilyttää hyvin arvonsa jälleenmyynnissä.
Vastuullinen yritys tekee tuotantoprosessinsa läpinäkyväksi ja ainakin avaa sen pyydettäessä. Kokonaisuus syntyy siitä, että matkalla suunnittelijan pöydältä kuluttajalle jokainen lenkki saa palkkansa ja hoitaa hommansa asianmukaisesti.
Valintani: Yritän ostaa vähemmän ja panostan mielelläni aikaa kestävään designiin. Yritän välttää heräteostoja ja pohtia ostopäätökset huolellisemmin.
Panosta ekologisiin materiaaleihin (ja brändeihin)
Suosi luonnonmateriaaleja kuten täyspuuta, bambua, pellavaa, hamppua, villaa ja erilaisia kiviä. Puun käyttö on aina ekologista, sillä se toimii hiilivarastona ja on uusiutuvaa. Ekologiset brändit ovat nousseet markkinoille tekemään valinnoista kuluttajalle helpompaa.
Onneksi nykyään muovin kierrätys on lisääntynyt ja kierrätettävänä materiaalina se on mainettaan parempi. Kun hankkii tuotetta, kannattaa kiinnittää huomiota sen pakkaukseen. Vastuullinen tuottaja pohtii myös sen mahdollisimman järkeväksi ja ekologiseksi.
Valintani: Pyrin panostamaan luonnonmateriaalehin ja huoltamaan sisustushankintojani.
Panosta kotimaisten yrittäjien tarjontaan
Mitä kauempaa tuote tuodaan, sen epäekologisempi se on, vaikka materiaalit olisivatkin ekologisia. Suosimalla kotimaisia, ekologisia tuotteita hyvinvointivaikutus on moninkertainen.
Valintani: Ostan läheltä ja kivijalkaliikkeestä kun voin. On ihana nähdä tuote ja koskettaa sitä ennen ostopäätöstä. Arvostan myös hyvää asiakaspalvelua ja ammattilaisen osaamista ja mielelläni siitä myös maksan. Myös mahdolliset reklamaatiotilanteet ovat lähes aina hoituneet mallikkaasti.
Kun et tarvitse – kierrätä!
Kun esine ei ole enää käyttökelpoinen, kannattaa uhrata ajatus sen kierrättämiselle. Sekajäte on harvoin se paras paikka, vaan esimerkiksi kuluneet tekstiilit voi viedä esimerkiksi ketjuliikkeiden tekstiilikeräyksiin. Vaatteet ja kodintekstiilit kelpaavat merkistä ja kunnosta riippumatta. Esimerkkinä KappAhl (vaatteet, kodintekstiilit, kengät, asusteet), Lindex (vaatteet, kodintekstiilit), H&M (vaatteet, kodintekstiilit), Finlayson (pussi- ja aluslakanat), Sokos Helsinki ja Kaari (vaatteet, kodintekstiilit, asusteet, kengät, laukut).
Vanhat huonekalut kiertävät yleensä tehokkaasti esimerkiksi Facebookin ”annetaan”-palstojen kautta.
Valintani: Käyttökelpoiset SPR:lle ja kunnottomat liikkeiden tekstiilikierrätyspisteisiin. Olemme vieneet pussukoita useimmiten Kapp Alhliin, josta saa alekupongin kiitokseksi.
Ajattelen niin, että välillä ekologisuus on sen parhaimman valinnan tekemistä, joskus taas pahimman välttämistä. Asiat ovat on hyvä tiedostaa ja tehdä oma parhaansa, mutta liikaa ei kannata ahdistua. Muistutan itselleni, että pienillä teoilla on oikeasti vaikutusta. Siinä missä suomalaiset kuluttavat paljon, olemme onneksi myös kierrätyksessä ja ekologisissa innovaatioissa mallimaa.
Jos ostamista tai rakentamista voi koskaan sanoa ekologiseksi, niin kesämökkiprojektimme aurinkosähköineen on muuten kokonaisuudessaan aika ekomyönteinen valinta. Ensi viikolla esittelen teille sen mökkikeittiön, sillä sen suunnitelma on pikkuviilausta vaille valmis.
Kaunista ja lempeää sunnuntaita!
6 Kommentit
Tärkeä aihe jälleen Kerttu! Omalla kohdallani sisustajana (varsinkin vielä vuokrakämpässä toistaiseksi asuvana) tärkeimpinä ohjenuorinani olen pitänyt tuotteen laatua sekä positiivista materialismia josta oli mielenkiintoinen Tuomas Enbusken kirjoittama artikkeli muistaakseni Dekossa. Huonekalut pyrin pääsääntöisesti ostamaan aitoina luonnonmateriaaleina, mikä yleensä liittyy kestävyyteen ja mahdolliseen uudistettavuuteen. Myös ajan patina näkyy yleensä ulkonäköä parantavana elementtinä kulumisen sijaan. Näin parikymppisenä (kun tulevia koteja on vielä todennäköisesti useampi ennen sitä ”lopullista”) pyrin ostamaan kaikki erityisesti suuremmat hankinnat niin, että ne sopivat vielä tuleviinkin koteihin. Toisinsanoen niiden ulkonäkö miellyttää nyt ja tulevaisuudessa ja niistä pitää niin paljon, ettei niistä edes halua luopua. Siinä missä monet samanikäiset ystävät ostavat edullista ja ihan kivaa mentaliteetilla että tulevaisuudessa sitten kunnollisia (ekat omat kämpät suoraan ikeasta), pyrin ostamaan itse loppuelämän kalusteita. Ja meilläkin on niitä ikealaisia mutta niitä yksilöitä kohtaan sydämessäni sykkii materialismi rakkaus! Toki taloudellinen tilanne vaikuttaa hankintoihin mutta kyse on myös kulutusasenteesta, esim. Meidän aitopuinen/metallinen ruokaryhmä maksoi kaikkineensa n. 40€ kun se hankittiin kierrätettynä ja maalattiin itse mieluiseksi. Toki pienemmissä asioissa tulee hankittua myös niitä ei niin ekologisia valintoja mutta väittäisin että ehdoton enemmistö meidän sisustushankinnoista tehdään näillä periaatteilla – ja tarvittaessa ylimääräiset laitetaan itse kiertoon 🙂
Kiitokset Anniina! Ihana kun osaat ajatella noin! Itsekin ostin halpiskalusteita ekoihin koteihin ja oikeastaan mitään ei ole niiltä ajoilta seurannut näihin päiviin. Onneksi tuleva sukupolvi on jo noin paljon viisaampi <3 Ja tosiaan mielummin laatua kierrätettynä kun höttöä uutena.
Aamen. Näin ajattelen itsekkin ja etenkin tuo että yritän välttää hutiostoksia ( vaikka niitä välillä tulee) ja panostaa laadukkaisiin enemmän nykyään. Sen on jo tiennyt meidän mummot ja papat nuorempana, että hyvää ei saa välttämättä halvalla ja ajatella miten niiden hankkimat sisustus kalusteet ovat ehjänä tänä päivänäkin monella. Mä aina innoissani keskustelen 80-100 vuotiaiden asiakkaitteni kanssa niiden kodin hankinnoista kun saattaa vilahtaa Artekkia tai jtn muuta kotimaista.
Mukavaa sunnuntai iltaa <3
Tuo on niin totta! Mä ihmettelin nuorena, miksi äiti osti Artekia yms silloin harvoin kun huonekaluja ostettiin, sillä raha ei todellakaan kasvanut puissa. Siellä ne samat laatukalusteet ovat lapsuudenkodissani eli oikeasti ovat olleet joka pennin väärti 🙂
Hei Kerttu!
Maailmantuskan kokeminen on huomattavasti parempi kuin se että viis veisaisi.
Näitten ekologisten matskujen lisäksi voimme tehdä paljon valitsemalla kotiimme vähän vesiä saastuttavia kemikaaleja, vähentämällä energiankulutusta (mm. käyttämällä ladattavia pattereita), kerrättämällä jätteet, ostamalla lähiruokaa ja vähentämällä lihan syöntiä. Ja totta kai se mihin tuotteet on pakattu, merkitsee paljon.
Varmaan nämä tiesitkin jo mutta jos kokonaiskuva on hallussa ja kuluttaminen on tietoista, niin yöuniaan ei kannata menettää. Ihmisen hyvinvointiin vaikuttaa myös se ympäristö missä elämme ja visuaalisilla ihmisillä sisustaminen voi olla jopa hyvinvoinnin edellytys.
Kaunista kevättä❣️
Hei Sinizilla! Olet niin oikeassa! Minusta maailmantuska voi olla ihan positiivinen juttu, kunhan se ei muutu liian isoksi ahdistukseksi. Epämukavalta saa tuntuakin, sen verran vakavien asioiden kanssa ollaan tekemisissä. Kauniita kevätpäiviä sinnekin <3