Mitä rempataan, mistä haaveillaan?

by Kerttu
Mitä rempataan, mistä haaveillaan?

Kun mikään ei ole varmaa, kaikki on mahdollista, myös remonttihommissa!  Skippasimme joulukuussa kaikki remontit ja vedimme hätäjarrua. Tämä yksinkertaisesti siksi, että aika ja voimavarat olisivat loppuneet kesken, halusimme jouluksi kotiin. Oli viisautta ottaa pieni tauko ja muuttaa sisään, tutustua taloon ja sitä kautta myös tarkentaa suunnitelmia. Suunnitelmat saattavat vielä elää moneen kertaan, mutta ajattelin, että voin ottaa teidät jo mukaan pohdintoihin, sillä tähän on hauskempaa yhdessä!

Mitä rempataan, mistä haaveillaan?

Osa on suunnitelmia ja osa haaveita 

♥ Isoin ja ehdottomasti tärkein remontti koskee keittiötä. Se on arvokas remontti, mutta ajattelen, että tässä vaiheessa se kannattaa tehdä. Remontissa muutamme toiminnallisuuksia ja nyt näyttää ja tuntuu siltä, että meille ei tulekaan vaaleaa keittiötä. Onpas todella jännittävää valita jotain hyvin erilaista!

♥ Samalla ajatus oli rempata myös kodinhoitohuone, ne ovat nimittäin keittiön kanssa vierekkäin ja olisi kivaa, että tilat toimisivat yhdessä sekä visuaalisesti että toiminnallisesti.  Mutta keittiö on prioriteetti 1 ja sitten katsotaan muut.

♥ Sisäseinät kaipaavat  uutta maalipintaa. Olohuone-keittiön osalta ajatus on, että nykyinen suhteellisen tumma harmaa vaihtuu luonnolliseen valkoiseen. Tämä tuokoon raikkautta ja tasapainoa sisustukseen. Makuuhuoneissa sitten saa olla myös väriä. Maalaaminen on onneksi homma, jota voimme itse tehdä ja myös osissa.

Katollekin meillä on suunnitelmia, sillä kattolistat ja levykatto ei ole suosikkejani ja  valaistus kaipaa kipeästi freesausta.  Viime syksynä löysimme stretch-katon, joka ratkaisisi pulmamme erinomaisesti. Kyseessä on vinyylikatto, jonka  alle on mahdollista piilottaa tekniikkaa sähkövetoja yms ja pintaan voidaan asentaa esim. valaisimet, verhokiskot ja erilaiset epäsuoran valon ratkaisut.

♥ Kylpyhuoneeseen tarvitaan pieni peilikaapisto, jotta perheen kaksi naista eivät joudu taistelemaan saman peilin valtijattaruudesta aamuisin.

♥ Meillä on jokaisessa kodissa ollut lasitettu terassi, jollaista ra-kas-tan! Tämä on myös yksi unelma, että myös tähän kotiin voisi joskus lasittaa terassin, koska meillä on lasiterassin käyttöaste aina ollut todella korkea.

♥ Yksi haave on autotalli, mutta sen rakentaminen ei mene remppakategoriaan. Rakennusoikeutta on,   tilaa tontilla on, mutta katsellaan toteutuuko tämän (puolisoni) haave joskus.

On ollut ehdottomasti oikea päätös asua kodissa ja arvioida rempan tarvetta ja toiveita siihen liittyen. Keittiön osalta meillä syksyllä oli jo suunnitelma lähes valmiina, mutta asumisen myötä siihen tulee muutoksia. Nyt kun ei ole mikään kiire, ehtii suunnitella rauhassa ja myös pohtia, mitä työvaiheita on itse mahdollista toteuttaa.

Remontointi myös jarruttaa hieman sisustusta, sillä koska seinät maalataan, ei kannata kiinnittää vielä mitään tauluja. Valaistuksen uusimisen myötä meille tulee enemmän kiinteää valaistusta ja verhotkin kannattaa laittaa vasta kattorempan jälkeen. Niinpä tässä on hyvää aikaa suunnitella ja tiedostaa, että kodin rakentuminen ottaa aikansa.

Ihaninta on, että jotenkin olen saanut rauhaa tähän keskeneräisyyteen, jopa nautin siitä. Suunnitelmavaiheessa kun kaikki on mahdollista ja siksi on mukavaa saada pyöritellä ajatuksia rauhassa. Muutosten kautta olen oppinut ehkä sen tärkeimmän läksyn: ei se miltä näyttää, vaan miltä tuntuu.

Saatat pitää myös

23 Kommentit

H 21 tammikuun, 2023 - 3:11 pm

Mutta miksi pitää rempata? Eikö rempan tarve ole, jos joku on rikki tai ei todellakaan toimi?
Tällä kyseenalaistan myös omaa ajatteluani ja tottumuksiani.
Voisimmeko ajatella, niin kuin aiemmat polvet, ettei turhaan rempata? Vaan käytetään loppuun ensin. Älä ainakaan sisustusblogin vuoksi remppaa 🙂
Eikö se olisi edelläkävijyyttä, että ilmoittaisi, että käytämme loppuun ja korjaamme.
Rempassakin syntyy melko paljon jätettä. Toki senkin voi kierrättää. Mutta jotenkin huomaa, että näköjään alkaa kyseenalaistaa monia asioita, jotka hetki sitten olivat itsestään selviä. Kuten sitä, että talo rempataan miun maun mukkaan, vaikka olemassa oleva olisi ihan ehjää ja suurin piirtein toimivaa. Onko kaiken vastattava omaa makua vai onko sittenkiin vastattava kolkuttavaan omaantuntoon.
No, ei ole oikeasti kuitenkaan tarkoitus moralisoida. Onhan remppa toki sitäkin, että talo saa huolenpitoa ja jatkoaikaa. Mietin vaan, kun näköjään heräsi ajatuksia 🙂
Ja hyvä niin, että asioita enemmän ja enemmän pohtii ilmaston kannalta.

Reply
Mp 21 tammikuun, 2023 - 8:28 pm

Hyvää ja virkistävää pohdintaa! Itse olen aiemmin ollut kovin tarkka siitä että uusi koti saadaan ”näyttämään omalta” mutta tässä nykyisessä talossa asia tuntuu muuttuneen. Korjataan tarpeen mukaan ja ei tehdä puhtaasti kosmeettisista syistä suuria remontteja. Keittiöstä uudistettiin käyttöikänsä loppuun tulleita kodinkoneita mutta kaapistot ovat vielä siistit joten ei kiirettä niiden kanssa. Yleisesti (en nyt tarkoita tätä blogia) olisi kiva nähdä niitä koteja joissa kaikkea ei tehdä uusiksi vaan saadaan vanhakin näyttämään muutoin kauniilta ja viihtyisältä.

Reply
S 21 tammikuun, 2023 - 11:29 pm

Aivan samaa olen ajatellut!
Ja voiko sanoa keskeneräiseksi, jos se ei vain ole juuri itsen mielestä täydellistä ja viimeistä huutoa?.. ? Luonto ei ehkä kestä sitä, että koteja rempataan jatkuvasti. Tätä toivoisin, että pohdittaisiin enemmän tässä blogissa.

Reply
Kerttu 22 tammikuun, 2023 - 10:30 am

Heippa H, PM ja S! Aivan superhyvää pohdintaa, kiitos teille kommenteista ja ajatuksista. Teen jatkopostauksen remonttiajatuksista, jotta on helpompi vielä avata tilannetta, mutta haluan toki viesteihinnne vastata. Lista olisi ollut varmasti toisenlainen, jos olisin kirjoittanyt myös sen, mihin olemme todella tyytyväisiä ja mitä emme aio rempata, vaikka ehkä tarvetta olisi. Tässä ollaan vasta alkutaipaleella tämän kodin kanssa.

Suhtautumista kotiin on monenlaista: toisia ei kiinnosta sisustus yhtään, toisille se on elämäntapa ja työ. Ja tässä välissä on janalla aika monenlaisia persoonia. Jotkut haluavat vaihtaa autoa muutaman vuoden välein, vaikka vanhallakin pääsee eteenpäin. Se, että täällä edes selittelen remppasuunnitelmia ja -haaveita anonyymeille ihmisille asettaa minut jo janalla jonnekin. Toki koen vastuuta ja vastuullisuutta kodin ja sisustuksen osalta ja se on todella hyvä, että tätä näkökulmaa tuodaan esille. On tosi surullista, että 10 vuotta vanha keittiö kaipaa remonttia, mutta näin se vain meillä on. En ole keittiötä somessa näyttäntyt tai siitä enempää kertonut, joten ehkä sen sijaan että sanoo, että ei tarvitse rempata, voisi kysyä, miksi remonttitarve on nousssut. Minun ehdoton toiveeni ja edellytykseni on, että seuraava keittiö kestää pidempään ja sellaisia valintoja aion myös tehdä, että näin on. Kodissa on esim tammiparketti ja se ei ole ”täydellinen” (ymmärrätte mitä tässä yhteydessä tarkoitan sillä), emme tee sille mitään. Aito puulattia kestää ja patina kuuluu asiaan. Sietämötön ajatus itselle olisi esim. vaihtaa aito puulattia laminaattiin vain siksi, että se olisi tämän hetken tyylin mukainen.

Täällä on ihana henki ja kaiken ei todellakaan tarvitse olla täydellistä, mutta minulle ja myös puolisolleni on tärkeää, että koti näyttää ja tuntuu myös omalta. Vastuullisesta remontoinnista tulossa siis lisää juttua lähiaikoina 🙂

Reply
Viivi 22 tammikuun, 2023 - 10:01 am

Edellä olevat mietteet ovat hyviä, mutta samalla saavat omat ajatukseni ristiriitaisiin mietteisiin. Toisaalta ajattelen, että koti on esteetikolle paikka, jossa voi toteuttaa omia mieltymyksiään ja tehdä siitä juuri sellainen, joka miellyttää oma silmää. Toisaalta ajattelen, ettei näitä jatkuvia trendejä voi millään seurata. Itselläni on lähes parikymmentä vuotta vanha keittiö. Uudet tuulet ovat puhaltaneet sen yli jo monet kerrat ja oma makukin muuttunut. Silti en ole valmis sitä remontoimaan, koska se on ehjä ja toimiva. Omalla tavallaan vieläkin siitä pidän.
Ei ole yhtä ja oikeaa tapaa näissä asioissa.
Kieltämättä kyllä kiinnostaisi nähdä blogeja, joissa sisustus saadaan muilla keinoin kuin vanha kumoon. Itse haluaisin sellaisia vinkkejä.
Mutta mielelläni seuraan Kerttu sinunkin blogiasi.
Jo ennen kommenttien lukemista ajattelin näyttäisitpä uutta kotiasi muualtakin kuin olohuoneesta. Vaikka se ei sinun silmääsi olisi täydellinen olisi mukava nähdä millaiseen taloon olette muuttaneet.
Et varmaan ole ihminen, joka haikailee menneitä, mutta oletko ikinä katunut vanhaa, juuri itsellenne suunniteltua talonne myyntiä?

Reply
Kerttu 22 tammikuun, 2023 - 10:36 am

Hei Viivi! Todella hyvää pohdintaa, kiitos! Esteetikolle ja sisustajalle olisi aika raju paikka, jos kotia ei saisi tehdä oman näköiseksi ja oloiseksi. Tietenkin uudistamisessa pitää ottaa huomioon vastuullisuus ja etenkin rempata niin, että valinnat kestävät aikaa ja käyttöä. Meillä keittiössä esim. kuivauskaapin avatessa aukeaa myös mikron ovi, en sanoisi että on ihan ideaalitilanne 😀 Tämä vain yksi esimerkki.

Täällä pidetään myös vanhasta huolta ja laitetaan kotia olemassa olevaa kunnioittaen, se on varma <3 Jatketaan aiheen ääressä!

Reply
Päivi 22 tammikuun, 2023 - 10:16 am

Hyviä, rohkeita kommentteja. Olen samaa mieltä: ehjän remontointi on ympäristön kannalta kestämätöntä. Keittiö on se kodin tila, jossa valmistetaan ruokaa. Itselleni tärkeää on ollut opetella kokkaamaan herkullisia aterioita eivätkä keittiöni vanhanaikaiset kaapit ja hella enää lainkaan ”häiritse silmää”.

Reply
Kerttu 22 tammikuun, 2023 - 10:44 am

Hei Päivi! Toivon todella, että voin esimerkilläni inspiroida siihen, että keittiötä tai muita tiloja suunnitellessa tehdään aikaa kestäviä valintoja. Ja en puhu nyt vain visuaalisesti.

Reply
H 22 tammikuun, 2023 - 4:36 pm

Palaan vielä, olen tuo ensimmäinen kommentoija 🙂
Olen siis itsekin esteetikko ja aina pitänyt tärkeänä sitä, että koen ympäristoni viihtyisäksi. Ymmärrän sinua sen vuoksi.
Ymmärrän myös harmin, kun keittiön käyttöikä on laadun vuoksi liian lyhyt. Laadun puute on varmasti se suurin ongelma ympäristön kannalta.
Huomaan vaan, että jollain tapaa ajatus on alkanut muuttua siitä, mikä on riittävän hyvä ja mihin voi tyytyä siksi, että se vaan on järkevää. Sanoin juuri lapsille, että olen näköjään alkanut kuulostaa insinööri-isältäni 🙂
Varmasti parasta onkin asua hetki, niin näkee mihin silmä alkaakin tottua alun jälkeen ja missä remontin tarve edelleen on. Toki on myös kohtia, jossa remontti vaikka rakenteiden vuoksi tulee tehdä heti.

Reply
Kerttu 22 tammikuun, 2023 - 5:05 pm

Moikka H! Tämäpä juuri, laatu on osa vastuullisuutta, kun asiat ovat tehty kestämään. Remontoimalla myös pitää yllä talon arvoa 🙂 Tämä oli oikein hyvä ja tervetullut keskustelun avaus, kiitos sinulle siitä! Toivon, että voin sisällöillä tuoda esille esimerkiksi materiaalien merkitystä kestävyydessä. En todelllakaan ole mikään pulmunen tässä, itsekin edelliseen taloon valitsin laminaatin ja kiiltäväovisen keittiön, valintoja joita en enää tekisi. Mutta onneksi täällä ollaan oppimassa ja kehittymässä.

Reply
Hanna 22 tammikuun, 2023 - 5:28 pm

Keski-ikäisenä, jo uudiskohdetta innokkaasti sisustaneena ja rakennusprojektin läpikäyneenä, ei enää jaksa nillittää ihan joka asiasta kotona ja voisin kuvitella muuttaessani jaksavani tyytyä kompromisseihinkin, JOS esim keittiö ja kh olisivat hyväkuntoisia. Mutta Kertun kodissa ne ovat jo 10 v ja lapsiperheen(?) käytössä varsinkin sen ikäisessä alkaa olla jo sitä sun tätä. Kiva, Kerttu, että remontoit. Vanhat kaapistot menevät varmasti kiertoon jonkun mökille tai kotiin, ehkä käytätte runkoja remontissa hyväksi jne. Myös remontointi voi olla vastuullista. Ja nyt jos koskaan pitää remontoida ja antaa työtä tekijöille.

Reply
Kerttu 24 tammikuun, 2023 - 6:43 am

Hei Hanna! Hyviä huomioita ja minusta on itsestään selvää, että kaikki kierrätetään parhaalla mahdollisella tavalla. Olen varma, että joku ilahtuu nykyisen keittiön rungosta 🙂 Työnäkökulma on myös merkityksellinen, tässä remontissa panostetaan kotimaisuuteen.

Reply
Merja 22 tammikuun, 2023 - 7:32 pm

Liityn osittain edellisiin kommentoijiin remontin suhteen.
Tosin olen asunut 17 vuotta samassa asunnossa, jonka uutena suunnittelin mieleisekseni ja remontin tarvetta ei ole vielä ollut. Koska en ole muuttanut paikkakuntaa, perhekoko ei ole muuttunut ja asunnon sijainti on hyvä, en ole katsonut tarpeelliseksi muuttaa.
Ystäväni on muuttanut asunnosta toiseen ja sisustanut, sekä remontoinut ja muokannut kolme uutta asuntoa saman ajan puitteissa. Rahaa on palanut, kalusteet ja huonekalut ovat joka kerta menneet
uusiksi, pintamateriaalit vaihdettu, kodinkoneet muutettu yms. Paikkakunta ja perhetilanne pysynyt samana koko ajan, kuitenkin hän on jatkuvasti etsimässä seuraavaa ”parempaa” asuntoa.
Katsoisin näinollen, että ekologista on sekin, ettei muuta jatkuvasti vain muuttamisen ilosta? Varsinkaan jos jos todellista tarvetta muuttamiselle ei ole.

Reply
Kerttu 24 tammikuun, 2023 - 6:41 am

Moikka Merja! Aivan mahtavaa kuulla, että olet tehnyt noin hyvän valinnan ja muutoksen tarvetta ei ole ollut, se on hienoa! Se on selvästi myös sopinut sinulle / perheellesi, ehkä vaihtelua on tullut muuta kautta tai vaihtelua ei kaivata ollenkaan. Ymmärrän kyllä myös ystävääsi, hän on varmasti saanut uusia kokemuksia, ihmissuhteita ja oppeja matkan varrella. Mikä on todellinen tarve? Muutoksen halu, seikkailu, inspiraatioiden toteuttaminen, tyhjyyden tunne, haasteet… Emme voi vaan verrata elämäntarinoita toisiimme, kun se jokaisella on omanlainen. Motiivit voivat olla mitä vain ja se kuuluu elämään ja ihmisyyteen. Itsekin olen oppinut, että jälkiviisaus on hieno laji, sitä on niin helppoa jälkeenpäin sanoa, mitä olisi kannattanut tehdä tai olla tekemättä. Onneksi huomiseen voi vielä vaikuttaa, mutta eihän sitäkään tiedä, miltä tämän päivän valinnat näyttävät kymmenen vuoden kuluttua.

Reply
Hanna 22 tammikuun, 2023 - 7:52 pm

Nimenomaan meillä nyt suunnitellaan remonttia, kun ollaan asuttu jo 18 v ja aiotaankin asua samassa vielä pitkään. Kyllä se vain keittiö on jo siinä kunnossa, että päivitys tarpeen ja kylppäri-sauna myös. Tehdään mieluista ja pärjätään 20 v.

Elämäntilanteet ja tarpeet muuttuvat, meillä kaikilla jossain vaiheessa. On luonnollista, että koti muuttuu siinä mukana ja on tylyä leimata sen perusteella.

Sitä paitsi. Sisustus- ja lifestyleblogi, jossa ei 20 v mitään muutoksia tapahdu, on kyllä tuhoon tuomittu. Jaksa niitä tulppaanikimppuja aina katella.

Reply
Kerttu 24 tammikuun, 2023 - 6:36 am

Kiitos Hanna! Kyllä tuossa vaiheessa usein jo täytyy jotain päivittää, sehän on myös kodin elinkaaren ylläpitoa. Ja tosiaan ehkä hieman hassua sanoa sisustusbloggaajalle, että onko niitä muutoksia pakko tehdä 😀 Kyllä matkabloggaajakin voi matkustaa vastuullisesti, mutta silti haluaa mennä uusiin maihin tai kosmetiikkavaikuttajaja etsii inspiraatiota uusista tyyleistä meikata. Ei se silti tarkoita sitä, että kaikkien pitää mennä perässä, mutta jos jokin asia on intohimo, usein se tuo mukanaan halua kehittyä ja kehittää.

Reply
S 22 tammikuun, 2023 - 8:45 pm

Mielenkiinnolla jään odottamaan millainen teidän koti on ja mitä kaikkea projekteja tulee olemaan ?

Vastuullisuus on varmasti tärkeää. Olisi hieno jos pystyy valitsemaan mahdollisimman ympäristöystävällisiä materiaaleja ja ratkaisuja. Aikaa ja kulutusta kestäviä materiaalien valitseminen on avainasemassa. Toisaalta sillä jos rementoinnissa ostaa kotimaisia tuotteita, materiaaleja tai palveluita tukee myös kotimaisia yrityksiä ?

Viihtyvyys ja kodin toimivuus vaikuttaa myös arjen sujuvuuteen ja ihmisten hyvinvointiinkin jopa. Itse elän tällä hetkellä vuokralla. Jos joskus on mahdollista remontoida oma koti niin varmasti itselle keittiö on tärkein. Tähän asti on menty kompromissi ratkaisulla sen suhteen. Haluaisin että olisi nykyaikaiset nopeat kodinkoneet, paljon säilytystilaa laatikoina ja ehkä kivitaso johon voi laskea kuumia astioita ?

Reply
Kerttu 24 tammikuun, 2023 - 6:33 am

Moikka S! Hyvin sanottu, kiitos Kyllä remontoidessakin voi tehdä asioita vastuullisesti ja onhan se tärkeää, että koti toimii.

Reply
Henu 23 tammikuun, 2023 - 8:18 pm

Moikka! Olen seurannut blogiasi jo pitkään, mutten koskaan aiemmin kommentoinut. Voi miten iloinen olen puolestanne, kun olette päässeet takaisin vanhoille seuduille! Olo on varmasti nyt onnellinen, vaikka palaaminen monta mutkaa vaatikin. Sydämen ääntä on vaikea olla kuuntelematta. Jään innolla odottelemaan kuvia remonttiprojektien toteutumisesta ?

Reply
Kerttu 24 tammikuun, 2023 - 6:31 am

Hei Henu, lämmin kiitos! On tosi kiva olla takaisin täällä 🙂

Reply
Pia 24 tammikuun, 2023 - 1:14 pm

Ostolakossa olen ja jotenkin tällä hetkellä erityisesti joka ikinen kaupallinen yhteistyö ärsyttää aivan suunnattomasti. Ylipäänsä koko kulutusrumba on täysin järjetöntä. Trendit muuttuu niin vauhdilla että elämä olis jatkuvaa remppaa ja kuluttamista jos perässä koittais pysyä ja miksi? Että koti näyttäisi samalta kun ig.ssä tai sisustuslehdessä. Mielummin sijoitan jotta on mahis hypätä oravan pyörästä pois mahdollisimman nopeasti. Se ja sama jos sohvatyynyt ei ole viimestä huutoa.

Reply
Kerttu 24 tammikuun, 2023 - 1:19 pm

Hei Pia, kuulostaa tosi hyvältä ja fiksulta valinnalta! On todella hyvä, että kriittisesti suhtautuu siihen, mitä todella tarvitsee. Kaupallisuudesta voi valita sen, mikä itselleen sopii, emmehän me osta telkkarinkaan mainoskatkolla kaikkea, mistä meille viestitään.

Reply
Mintsu 24 tammikuun, 2023 - 7:28 pm

Olisi mukava nähdä kuvia kodistanne ennen tulevia remontteja! 🙂

Meillä on 10v vanha itse suunniteltu omakotitalo ja pinnat ovat vielä hyvässä kunnossa, vaikka lapsiperhe olemme. Taloa suunniteltiin niin huolella pitkällä tähtäimellä, että remonteillekaan en näe tarpeita. Pääosin pinnat ovat vaaleita, eipä niihin ole vielä 10v aikana ehtinyt kyllästyä. Emme myöskään ole remontti-ihmisiä, joten sekin pakotti tekemään kestäviä valintoja. On kuitenkin ihanaa lukea muiden remonteista ja inspiroitua, saada vinkkejä isompiin ja pienempiinkin kodin päivityksiin. Blogisi on todella inspiroiva, kiitos 🙂

Reply

Jätä kommentti