Mikä on menestyksen hinta?

by Kerttu

”Yrittäjyyden ihme ei ole ylivertaisessa ideassa, vaan rohkeudessa toteuttaa se.”

Jopas on ollut viikonloppu! Olin pari päivää Hyvinkäällä nuorten yrittäjien valtakunnallisessa Get Together – tapahtumassa ja siellä teemana oli viihdebisnes ja tottakai yrittäjyys kokonaisuudessaan. Näyttelijä Pamela Tola teki minuun vaikutuksen elämäntarinallaan, jossa lapsuudesta saakka veri on vetänyt esiintymään, mutta omien epävarmuuksien kanssa on raivattu esteitä tieltä:

pahempaa kuin epäonnistuminen on se, että ei edes yritä.

Jesse Haaja kertoi pysäyttävän tarinansa siitä, kuinka oman unelman eli elokuvan tekeminen maksoi hänelle lähes kaiken. Intohimo omaan juttuun otti vallan ja Rendel-elokuvan myötä häneltä lähti perhe, 25 kiloa ja suuri tukku rahaa. Kotimaan markkinoilla karun vastaanoton saanut suomalainen supersankarielokuva on onneksi breikannut ulkomailla. Unelmien hinta voi olla joskus järkyttävän suuri.

Suvi Widgren myi VILA- myymälänsä, lähti perheensä kanssa maailmanympärysmatkalle ja palasi Suomeen Egg Internationalin toimitusjohtajaksi ja sijoittajaksi. Viidessa kuukaudessa hän ajoi kannattamattoman liiketoiminnan konkurssiin ja löysi itsensä tilanteesta, jossa kukaan  ei halua olla. Avoimuudella (lue tämä postaus), rohkeudella ja onnistunut exit taustallaan nainen on saanut  30 työtarjousta ja nyt pohtii, mikä hänestä tulee isona. Sen hän tietää, että bisneksessä on aina kaksi asiaa johdettavana; luvut ja ihmiset.

Eilen Lahden mäkimontussa tapahtui jotain historiallista. Yksi Suomen menestyneimpiä artisteja, piinkova bisnesmies Jare Tiihonen päätti uransa Cheekinä, kun oli saavuttanut kaiken, mitä voi näissä piireissä saavuttaa. Menestymisen ja uuden luomisen paine kasvoi liian suureksi. Enemmän ja näyttävämmin-mantraa voi pitää ohjenuoranaan hetken, mutta ei ikuisesti.

Suurin niistä ei olekaan rakkaus vaan rauha.

Se, että voi herätä aamulla viihtyen omissa nahoissaan ilman, että ahdistaa. Tästä taiteilijoille tutusta ahdistuksen tunteesta puhui myös Pamela Tola. Näillä huipuilla, oman alansa kirkkaimmilla tähdillä, on myös epäonnistumisten pelkoa, joiden kanssa on lähes sietämätöntä elää.


Ehkä sanonnan pitäisikin olla ”Yrittäjyyden ihme ei ole ylivertaisessa ideassa, vaan rohkeudessa toteuttaa se ja pitää samalla oma pää kasassa.” 

Menestys hinnalla millä hyvänsä ei ole enää vain menestystä, sillä vaakakupin toisessa päässä olevat asiat eli paineet, pelot, kilpailu, epäonnistumiset ja yksinäisyys ottavat helposti vallan. Oman elämänsä supersankarit ovat niitä, jotka voivat hyvin ja saavat toteuttaa itseään kokonaisvaltaisesti unohtamatta muita ympärillään.

”Kaikkea muuta, kunhan ei vaan nukkuvaa, puolikuollutta elämää”, sanoi Minna Canth ja kiteytti myös tämän päivän työelämän punaisen langan. Kuinka löytää polku, jossa saa toteuttaa itseään, kokea työn merkityksellisyyttä ja samalla pelastaa pienen palan maailmaa?

Kiitos upeista, inspiroivista ja ajattelemaan laittaneista tarinoista! Milloin pitää tietää, mikä itsestä tulee isona?

Ovimatto: Mattokymppi
Viltti: H&M Home
Kuulokkeet: Sudio Regent
Rottinkituoli: Ellos Home
Tyynyt: Kodin Terra 

Saatat pitää myös

1 Kommentti

Terhi / Reelinki 26 elokuun, 2018 - 9:39 pm

Eläm’n tarkoitus voi joskus olla sekin että jatkaa etsimistä, elämänsä loppuun asti. Itseäni ahdistaa ajatus valmiina olemisesta. Siitä että kaikki on jo tehty ja mitään ei voi enää tehdä toisin. Rohkeutta se vaatii, mutta itse olen onnellinen, ei vakituisessa työpaikassa. Kun periaatteessa melkein kaikki on mahdollista, kunhan vain uskoo itseensä.

Reply

Jätä kommentti