Makaronilaatikkoa ja pellavaservettejä – Mistä syntyy arjen estetiikka?

by Kerttu
Makaronilaatikkoa ja pellavaservettejä – Mistä syntyy arjen estetiikka?

Kerron joskus uusille ihmisille, että blogini kertoo enimmäkseen arjen estetiikasta;  asioista joita näen ja koen ympärilläni tavalla tai toisella visuaalisesti viehättävinä. Kun sain kutsun puhumaan erääseen tilaisuuteen arjen estetiikasta,  huomasin että aihe ei olekaan niin helppo ja selkeä.  Pienen pohdinnan ja teidän lukijoiden kanssa käydyn Instagram-keskustelun jälkeen löysin kuitenkin neljä otsikkoa, jonka alle sain niputettua ajatukseni.

Pienet kauniit asiat

Pienet kauniit yksityiskohdat ovat se ensimmäinen juttu, joka tulee mieleen kun puhutaan arjen estetiikasta. Pöydän voi kattaa nätisti, vaikka söisi yksin. Arkisista arkisin makaronilaatikko nostaa tasoaan, kun kylkeen kattaa kauniin pellavaservetin.

Kukkaset piristävät ympäri vuoden ja herrantähden, rumaa talouspaperia ei vaan osteta.

Kotiin on ihana luoda kauniita aselmia ja yksityiskohtia, joissa voi lepuuttaa silmiään silloinkin, kun siivouspäivästä on liikaa aikaa. Valo ja sen kiertokulku luovat aina uudenlaista tunnelmaa, näissäkin kuvissa kaamosaurinko sai koko kodin ihan – no uuteen valoon. Sävyt ja fiilis muuttuvat ja varjot leikkivät seinillä kun luonto tekee ihmeitään. Kun näille pienille muutoksille suo ajatuksen, se tuo iloa  jokaiseen päivään.

Toimiva arki & käytännöllisyys 

Mikään nätti asia ei tuo iloa, jos elämä sen ympärillä ei toimi. Parasta estetiikkaa on se, että asia on kaunis ja käytännöllinen yhtä aikaa. Varsinkin lapsiperheessä arvostaa sitä, että jokainen hiekanmurunen ei näy eteisen matolla tai keittiön kaapinovet eivät huuda sormenjälkiä. On arjen luksusta, jos pyykkitelineelle löytyy oma paikka. Sopivat säilytystilat takaavat sen, että tavarat eivät loju ympäriinsä ja mikä tärkeintä, löytyvät tarvittaessa.

Mitä vanhemmaksi tulen, sen enemmän materiaaleilla on väliä. En halua silittää, nyppiä ja kuivapestä, vaan asioiden pitää olla helppohoitosia ja pitkäikäisiä. Siksi vaikkapa monia luonnonmateriaaleja on helppoa rakastaa; pellavalakanat koneeseen, kuivausrumpuun ja sänkyyn rennon ryppyisinä, mutta juuri täydellisinä.

Mitä iloa on upeimmastakaan kodista, jos kaikki aika tai rahat  menevät sen ylläpitoon ja järjestämiseen?

Elämänhallintaa

Arjen estetiikka tuntuu luissa ja ytimissä, kun elämä on hallinnassa. Puhdas koti auttaa rentoutumaan ja  hyvät säilystyjärjestelmät helpottavat lähtemistä ja pedattu sänky on kuin viesti maailmankaikkeudelle – täällä hommat hanskassa, hei! Kun keittiöstä löytyy tuoreita yrttejä ja lautasella jotain muuta kuin eineksiä, on helppoa olla siinä hetkessä onnellinen.

Noora&Noora-podcastissa lanseetettu termi ”ihanneminäelämää” kuvastaa kokonaisuutta hyvin. Aina ei todellakaan tarvitse olla täydellinen, mutta silloin kun arki luisuu ihanteen mukaisesti, on elämä pikkuisen nautinnollisempaa. Joskus ihanneminäelämää on suosikkineuleiden tuuletus pakkassäässä, joskus taas itsetehty pasta ja lasillinen viiniä.

Arki on kauniimpaa silloin kun se on hallussa.

Henkinen puoli 

Yllättävän paljon arjen estetiikkaan vaikuttaa se, miltä tuntuu. Jos sisällä myllertää, ei jaksa ilahtua kukkakimpusta tai hyvin järjestetystä vaatekomerosta.

Kauniit ajatukset taitavatkin olla arjen estetiikkaa parhaimmillaan.

Oikeastaan tärkeintä on se, että tekemisen ja tavoitteiden välillä on sopiva balanssi. Tarvitsemme kykyä pysähtyä itselle tärkeiden asioiden ääreen ja kokemusta nähdyksi ja kuulluksi tulemisesta. Kyky nähdä kauneutta ympärillä on varmasti ikuista pyrkimystä myös sisäiseen harmoniaan.

Olisi kiva kuulla, mikä on sinulle arjen estetiikkaa? Olemmeko ajatuksinemme samalla kartalla? 

Saatat pitää myös

Jätä kommentti