Laatikkoleikki eli miten pitää kaapit järjestyksessä?

by Kerttu
Laatikkoleikki eli miten pitää kaapit siistinä?

Kaupallinen yhteistyö: Kodin Terra Jyväskylä

Kuinka pitää kaapit siistinä? Miten löytää tavarat? Onko mahdollista, että kaapin sisällä vallitsee harmonia?

Siinäpä kysymyksiä, joihin olen paneutunut erityisesti uudessa kodissa. Kun muutimme vähän pienempään kotiin, täytyi tosissaan miettiä, mitä ja miten säilyttää.

Olen ollut vähän salasotkija eli koti saattoi näyttää siistiltä, mutta kaapissa vallitsi kaaos tai ainakin sekasotku. Epäjärjestys ruokkii epäjärjestystä, sillä silloin ei löydä etsimäänsä ja joutuu kääntämään kaapin sisältöjä. Ja sehän tarkoittaa sitä, että sotku vain yltyy.

Ihan ensimmäinen askel on ollut karsiminen. Olen pohtinut, mitä me todella tarvitsemme ja käytämme ja säilyttänyt nämä asiat. Tämä prosessi on hidas ja vielä osittain kesken, mutta etenee. Sitten ne tavarat mitä tarvitaan, saisivat löytyä helposti, vaivattomasti ja mikä parasta, vielä visuaalisestikin toimivasti. Siinäpä dilemma!

Kerron teille salaisuuden. Tähän kotiin olen ostanut Jyväskylän Kodin Terrasta valtavan määrän muovilaatikoita. Pinottavia, kannellisia ja eri kokoisia säilytyslaatikoita! Suurin osa laatikoista on valkoisia, mutta osa myös läpinäkyviä.

Tavarat saisivat löytyä helposti, vaivattomasti ja mikä parasta, vielä visuaalisestikin toimivasti. Siinäpä dilemma!

Laatikot näyttävät kaapissa selkeiltä ja seesteisiltä. Ostin myös dymon eli tarrakoneen, jolla saa kauniisti kirjoitettua laatikon kylkeen, mitä se sisältää.

Kodin Terrasta saa kaikenlaista pientä, jolla voi ratkaista hassujakin säilytyspulmia. Halusin saada harjan ja rikkalapion roikkumaan naulakkoon, joten ratkaisin säilytyshaasteen kahdella S-koukulla.

Ennen siivouskomerossani parveili joukko puhtaita erivärisiä rättejä. Siellä oli kuivauslastaa, juuriharjaa ja taikasientä hyllyillä sekaisin. Riemunkirjavat pesuainepurkit pursuilivat hyllyköstä. Ensin karsinta, sitten säilytys: sopivan kokoisissa laatikoissa ja koreissa kaikki pysyvät nätisti paikollaan ja ennen kaikkea löytyvät juuri sieltä mistä pitää.

Kodinhoitohuoneeseen yhdistyy myös pukuhuonetoiminnot. Tämän vuoksi järjestys on entistäkin tärkeämpää. Vanhassa kodissa kodinhoitohuone oli erillinen tila ja se oli helppo antaa räjähtää. Ovi vain kiinni ja sotkut pois silmistä, pois mielestä. Nyt tila on käytössä myös saunaan mennessä ja toivon, että se on seesteinen ja rauhoittava.

Kuitenkin myös kodinhoitotilaa tarvitaan. Niinpä suunnittelimme kaapin, jossa sisällä on tilaa puhtaan pyykin lajittelulle. Kaapissa on integtoitu silituslauta, jonka voi vetää tarvittaessa esille. Täällä säilytetään myös tarvikkeita ompeluun, juhlakoristuksiin, paketointiin ja kenkienhoitoon. Kaikki erillisissä laatikoissa selkeästi merkittynä.

Kaapissa säilytetään myös extrakuivaustelinettä, jolloin se on käden ulottuvilla, mutta poissa silmistä.

Kaapissa on myös kaksi tyhjää korihyllyä, ihan tarkoituksella. Ihannetilanne olisi, että jokaisessa huoneessa olisi yksi tyhjä hyllytaso. Se täytetään juuri silloin, kun pitää saada tehtyä superpikasiivous tai on tavaroita, joiden järjestelemiseen menee enemmän aikaa.  Tämä on yksi salaisuus sille, että kaapit pysyvät paremmin järjestyksessä.

Ihannetilanne olisi, että jokaisessa huoneessa olisi yksi tyhjä hyllytaso.

Sitten mennään kurkistamaan kylpyhuoneen puolelle. Valitsin tilaan saman lattialaatan ja kattomateriaalin, jotta syntyisi tiloille avaruutta ja jatkumoa.

Kylpyhuoneen kaapit ovat myös täynnä laatikoita: yksikään puteli ei seilaa yksinäisenä kaapissa. Yksi laatikko hiustarvikkeille, toinen hammaspesuun liittyville asioille. Kolmannessa on ihonhoitoa ja neljännessä tuotteita hiuksille. Näissä laatikoissa ei tarvitse olla kansia, koska niitä ei pinota päällekkäin. Näin tavaroiden ottaminen nopeutuu.

Kirjaamalla laatikon, tavarat löytävät helpommin paikoilleen, eikä niitä sujauteta vain ”jonnekin”.

Kylpyhuoneesta puuttuvat vielä pyyhekoukut, ne odottelevat vielä asennusta. Piensisustusta hankin myös Kodin Terrasta, josta on tämä House-sarjan edullinen saippuapumppupullo.

Myös tämä kylpyhuoneen  ”lettimatto” löytyy samasta paikasta. Sen kuitu imee hyvin vettä ja suihkun jälkeen on mukava astua sen päälle.

House-sarjasta löytyi myös polkumekanismilla avattava roskis.

Seuraavana kädet syyhyävät päästä eteisen kaappien kimppuun. Arvaatte varmasti, että sielläkin on nimikoituja muovilaatikoita! Ja tiedättekö miten sain mahtumaan koko kenkävarastoni makuuhuoneen kaappiin? – Aivan!

Täällä siis pikkuhiljaa etenee sisustus ja sen kanssa käsi kädessä myös järjestys. Kodista nauttii enemmän ja arki toimii paremmin, kun myös kaappien sisustat ovat kunnossa. Iloista järjestelyä!

Saatat pitää myös

14 Kommentit

Elina 31 lokakuun, 2019 - 6:38 am

On ihanan selkeän näköistä! Voi kun saisinkin aikaiseksi käydä kotona kaappeja läpi. Mistä tuo takaseinän kuivaus-/ripustusteline on? Näyttää kätevältä!

Reply
Kerttu 31 lokakuun, 2019 - 7:48 pm

Kiitos! Se on kotimaisen Our Editionin Turnaround-rekki. Se on kätevä, saa seinää vasten käännettyä silloin, kun ei ole käytössä.

Reply
Inkeri 31 lokakuun, 2019 - 6:45 am

Hei, ihana huone. Missä kuivatatte pyykit? Sanoit, että kaapissa on extrakuivausteline. Entä mistä ovat nuo siivouskaapin ulosvedettävät harmaa laatikot?

Reply
Kerttu 31 lokakuun, 2019 - 6:46 pm

Kiitos Inkeri! Peruspyykit kuivataan kuivausrummussa ja hengarivaatteet ripustetaan tuohon takaseinällä olevaan telineeseen. Jos tarvitaan lisää kuivaustilaa, niin otetaan tuo lattiateline kaapista esille. Harmaat laatikot tulivat kiintokalusteiden mukana Topi Keittiöltä 🙂

Reply
Niina 31 lokakuun, 2019 - 7:25 am

Ihanalta näyttää teillä!
Saman inspiksen sain itse syksyllä, ja ai että on kiva kun teipit, liimat ym on omilla paikoillaan, eikä jokaisen laatikon pohjalla.

Reply
Kerttu 31 lokakuun, 2019 - 6:41 pm

Kiitos Niina ja moi! Siis just tämä, tavarat löytyvät järkevästi ja helposti, auttaa arjessa tosi paljon 🙂

Reply
Muuttuva kotini Päivi S 31 lokakuun, 2019 - 10:32 am

Ihanalta näyttää <3 seesteistä ja selkeää 🙂

Voi vitsi kun ehtis joskus kunnolla karsimaan ja laittamaan jokaiseen laput missä on mitäkin…ehkä joskus. Helpottais kyllä etsimistä. Meillä on isäntä sellainen hamstraaja, että sille vois tuonne kellariin tehä tilan johon saa kaikki laittaa ;heh 🙂

Reply
Kerttu 31 lokakuun, 2019 - 6:05 pm

Moikka Päivi! Kannnattaa mennä ihan hylly ja kaappi kerrallaaan. On hidasta ja työlästä, mutta samalla myös palkitsevaa. Isännän kamppeille sitten oma kaappi kellariin 😀

Reply
Tanja 31 lokakuun, 2019 - 11:29 am

Oi miten kaunista! ? Ihania valintoja

Reply
Kerttu 31 lokakuun, 2019 - 6:04 pm

Iso kiitos Tanja <3

Reply
sannapauliinahoo 1 marraskuun, 2019 - 9:09 am

Hihii, salasotkija, hyvä termi ? Nuo laatikot tosiaan toimii, mä keksin ne alun perin kerran kun myimme asuntoa ja kaapit oli saatava siistiksi sekä en halunnut kaiken maailman asuntonäytöillä esitellä tavaroitani. Se on vaan jännä juttu että miten toisia varten helposti järjestystä saa aikaan (vieraat, asuntonäytöillä kävijät) mutta oma arki alkaa helposti hukkua epäjärjestykseen. No, sanotaan että eikös jokaisella ihmisellä ole se yksi sotkuinen kaappi. Mulla se on walk on (???)
-vaatehuoneeni jonka järjestys aina lähtee lähestymään kaaosta. Sinne on niin kätevää työntää piiloon niitä ylimääräisiä tavaroita ja siksi vaatehuoneeni onkin puolillaan mm lahjapapereita, pakkausmateriaaleja, kuntoiluvälineitä, tyhjiä pahvilaatikoita, jotain random tavaraa joka pitäisi käydä läpi ja heittää pois…

Reply
Emilia 1 marraskuun, 2019 - 8:28 pm

Selkeän, kauniin ja toimivan näköistä! Olen ihmetellyt, kun kodinhoitohuone ja saunan ”pukuhuone/eteinen” yhdistetään usein samaan tilaan isoissakin taloissa, joissa ei kuitenkaan välttämättä muuten ole säästelty neliöissä. Kun käytännössähän kodinhoitohuoneessa helposti on valloillaan se ”räjähdys” ja saunomiseen taas liittäisi mielellään rauhallisen ja harmonisen ympäristön. Ymmärrän toki, että neliöiltään tehokkaissa kodeissa ei ole järkeä tuhlata neliöitä näille toiminnoille erikseen, mutta kun tosiaan siis monissa suurissa taloissa olen nähnyt näitä yhdistelmäratkaisuja, niin se vähän ihmetyttää. Ja aika usein kodinhoitohuone&pukutila on sellainen, ettei siihen mahdu mitään penkkiä tmv, joka saunomisen yhteydessä usein olisi tarpeen. Tykkään tuosta teidän kaapistossa olevasta syvennyksestä ja silityskaappi on nerokas! Onko teillä erityistä paikkaa käytetyille vaatteille, joita ei vielä kuitenkaan tarvitse laittaa likapyykkikoriin?

Reply
Veera 2 marraskuun, 2019 - 8:01 am

Hei! Ihanalta näyttää! Hienosti sulautettu seinään nuo pyykkikoneet. Mitä niiden takana oikein on, miten toisella puolella näkyy nuo seinään integroidut koneet? Olisi kiva nähdä kuvia myös saunasta.

Reply
Kaisa 1 tammikuun, 2020 - 10:54 pm

Hei mitkä nuo valkoiset kannelliset laatikot on kun en löydä kodin terran sivuilta?! Olisivat näppärän kokoiset!

Reply

Jätä kommentti