Kohti uusia jouluperinteitä

by Kerttu

Tämä joulu tulee olemaan erilaisempi kuin koskaan aikaisemmin. Muutos tuntuu yhtä aikaa suurelta,  luonnolliselta ja hippusen verran haikealta: onhan kyseessä vuoden rakkain,  tärkein ja perinteisin juhla.

Tänä vuonna vietämme  jouluaaton ihan ensimmäistä kertaa kotona vain oman perheen kesken.

Olemme sukurakkaita ja jouluun kuuluu yhdessä oleminen. Kuitenkin perhekoon ja tavaramäärän kasvaessa olemme pohtineet omaan kotiin rauhoittumista ja ikiomien perinteiden luomista. Sukumme ovat lähellä ja pääsemme tapaamaan heitäkin joulun pyhinä.

Päätöstä edelsi pohdinta siitä, lähtisimmekö jouluksi etelään. Auringonkaipuuni on valtava, mutta joulurakkauteni sitäkin suurempi. Joulu on kerran vuodessa vaan, ja sen merkitys on lapsillekin on suuri.  Kun saimme päätöksen kotijoulusta tehtyä, aloin pohtimaan mitä kaikkea se tarkoittaakaan käytännössä.

Tänä jouluna aion hurahtaa jouluun ihan kunnolla. Marraskuu on tuntunut todella pitkältä ja odotan innolla jo perjantaita ja joulukuun ensimmäistä päivää. Jouluun laskeudutaan pikkuhiljaa, nautitaan hämärän hyssystä ja annetaan aikaa sekä itselle että toisille.

Koristeet

On ihan eri fiilis koristella joulua kotiin, kun tietää että siellä ollaan myös H-hetkellä. Joulukuusi tulee meille hyvissä ajoin ja kynttilät, taljat ja pehmoiset tekstiilit ovat jo kaivettu esiin. Valkoiset kukkaset saavat seurakseen joulunpunaista ja havunvihreää. Joulumme kuuluu myös lasten tekemiä perinteisiä koristeita, eivät ole trendikkäitä tai välttämättä sisustukseen sopivia, mutta tunnelmaltaan tärkeitä.

Joulupöytä

Aatto kotona tarkoittaa myös sitä, että lady of the house saa toimia pääkokkina. Joulupöytämme tulee olemaan enemmän moderni kuin traditionaalinen, sillä laatikot ja rosollit eivät kuulu suosikkeihimme. Ihanaa päästä suunnittelemaan koko menu, jotain uutta, jotain perinteistä-periaatteella. Kinkku on juhlapöydän kunkku, mutta tämän paiston ulkoistan mielihyvin miehelleni. Vinkkejä aattomenun herkkuihin otan ilomielin vastaan!

Ruuan lisäksi saan myös pohtia, millainen kattaus tuo juhlamielen tänä vuonna. Luulen, että tähän palaan ihan omassa postauksessa.

Aikataulu

Omalla porukalla aaton aikataulun rakennetaan kahdesta lähtökohdasta. Pienin saa rauhassa päiväunensa ja joulupukki tuo paketit hyvissä ajoin. Ei kiirettä, ei siirtymiä, ei stressiä. Syödään pitkän kaavan mukaan ja illalla toivottavasti rentoudutaan koko perhe uusien kirjojen tai lelujen parissa. Ollaan vaan yhdessä, sitä me tarvitsemme.

Näitä pohtiessa oivalsin, että joulu on lopulta mielentila. Minun joulussani rakkaat ovat läsnä, vaikka emme aattona tapaisikaan. He ovat sydämessä, heitä muistetaan kortein tai pienin lahjoin. Lähimpien kanssa varmasti jaetaan kuvaterveisiä lasten riemusta lähes reaaliajassa ja heti joulupäivänä kokoonnutaan yhteen.

Joulumielentila syntyy  valmisteluista, joita tehdään hyvällä fiiliksellä ja kiireettä. Omaan kotijoulua valmistellessa on aika hienoa tajuta, että yhtään mitään ei tarvitse tehdä siksi, että jonkun mielestä asia x kuuluu jouluun.

Onneksi voimme vuoden päästä pitää vaikka suuren sukujoulun, jos siltä tuntuu. Eihän sitä tiedä, mitkä tavat ovat kokeiluja ja mitkä perinteitä, ellei testaa. Sisäinen jouluhössöttäjäni nostaa pian käsijarrun pois ja laittaa Michael Bubblen soimaan.

Sillä katsokaa vaikka näitä kuvia: It’s beginning to look a lot like Christmas…!

Miten teillä vietetään joulua? Onko joulu oman perheen kesken paratiisi vai painajainen? 

Saatat pitää myös

22 Kommentit

tonttu. 29 marraskuun, 2017 - 4:39 pm

Oman perheen kesken ehdottomasti! Meillä oli muutama vuosi sitten sama tilanne ja pelkäsin ihan hirveästi että joulusta tulee kolkko ja ikävä mutta ei suinkaan. Se oli paras joulu aikuisiällä 🙂 saa ihan rauhassa maata yöpuvussa sohvalla ja lukea lahjakirjaa ja veistää kinkkua jääkaapista. Oman perheen kesken joulu on rauhallinen ja rentouttava, jos on joulun muualla kuin kotona niin ei sitä kuitenkaan voi olla niinkuin kotonaan 😀 eli siis suosittelen ja joulupäivä samaan syssyyn kotona hipsutellessa. Varoitan kuitenkin että rentoilujouluun jää koukkuun!
Uusi vuosi on meille sitten enemmän semmoinen että sillon ollaan isommalla porukalla.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 30 marraskuun, 2017 - 7:45 am

Ihana kuulla hyviä kokemuksia! Jotenkin kaiken tämän hektisyyden jälkeen tuo kuulostaa aivan ihanalta 🙂

Reply
Milde 29 marraskuun, 2017 - 5:06 pm

Hei! Olemme viettäneet yhden joulun ilman muuta lähisukua. Oli se ihan Ok, lapset oli pieniä ja touhua riitti. Tykkään kumminkin enemmän sukujoulusta. Olemme nyt tilanteessa, jossa joka toinen joulu on miehen suvun joulu, sitten taas minun lähisuvun vuoro. ”Mun vuorolla” kotiimme on kokoontunut 2 siskoa perheineen, isäni ja isomummoni. Tänä jouluna on miehen suvun vuoro, meille tulee appiukko ja anoppi. Miehen sisko perheineen valitettavasti haluaa viettää joulun Etelä-Suomessa.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 30 marraskuun, 2017 - 7:47 am

Hei, ymmärrän hyvin! Meillä on just nyt lähisukussa paljon pikkulapsia, joten meno yhdessä ei olisi välttämättä kovin rauhallinen <3 Onneksi ehditään nähdä muutenkin. Katsotaan, miltä tämä uusi joulukonsepti tuntuu käytännössä 🙂

Reply
Chandelierhome 29 marraskuun, 2017 - 6:08 pm

Kaunista. Se on tosiaan haikeaa kun ajat ja elämäntilanteet muuttuu. On aika itse tehdä omat perinteet. Kävin hiljattain itsekkin asiaa blogin puolella läpi kun tuntuu ettei niitä perinteitä oikein ehdi edes muodostua uusia kun töissä tulee oltua joulut usein. 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 30 marraskuun, 2017 - 7:48 am

Kiitos paljon <3 Nostan kyllä hattua teille jouluna töitä tekeville, todellisia arjen sankareita olette!

Reply
Elisabeth 29 marraskuun, 2017 - 6:33 pm

Itse olen aikuinen orpo, ja nyt tuleva joulu tulee olemaan toinen joulu ilman vanhempiani. Näin ollen olemme juhlineet jouluaaton meidän kolmihenkisen perheen kesken, mutta sulhasen äiti ja veli ovat toki myös olleet tuolloin tervetulleita. Joulupäivän olemme viettäneet siskoni perheen kanssa (hänellä 3kk nuorempi tyttö kuin meidän taapero). Joulu ei tunnu samalta ilman joulurakkaita vanhempia, mutta pikkuhiljaa luomme uusia perinteitä. Kuten sanoit, tietyllä tavalla ovat kuitenkin mukana vaikkeivät fyysisesti ole enää mukana ? Ihania kuvia, ja ihanaa joulunajan odotusta!

xxx
E
http://helsinkidragonfly.blogspot.fi

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 30 marraskuun, 2017 - 7:57 am

Voi miten haikeaa ja surullista, voimia sinne! Varmasti juuri joulu nostaa kaipauksen pintaan erityisesti. Onneksi sinulla on rakkaita ihmisiä ympärilläsi ja vanhempasi ovat läsnä, vaikka eivät olekaan paikalla <3

Reply
Tuuli 29 marraskuun, 2017 - 9:01 pm

Me ollaan vietetty joulua kans aina vuorovuosiperiaatteella mun ja miehen suvun luona. Tänä vuonna on eka joulu, jolloin meille tulee porukkaa (miehen puolelta), koska olemme muuttaneet omakotitaloon ja on tilaa isommallekin porukalle. Kivaa päästä laitteleen kotia joulunviettoon, vaikka nyyttärihengessä tuodaankin jouluruuat. Olemme miehen kanssa molemmat perheiden esikoisia ja vielä melko nuorina saaneet lapset, joten vielä ei ole kovin isoa lössiä, kun kaikilla sisaruksilla ei ole vielä puolisoa/lapsia. Saa nähdä, vietämmekö mekin joskus vielä ihan omaa joulua, jos porukka kasvaa vähitellen. Tähän asti on ollut kuitenkin ihan kohtuullinen määrä tätä lähiporukkaa joulunvietossa ja onhan siinä oma kutkuttava tunnelmansa! Ymmärrän kuitenkin myös tuon kaipuun omaan rauhalliseen jouluun:)

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 30 marraskuun, 2017 - 8:00 am

Kuulostaa tosi ihanalta! Tuohan se just onkin ihana haaste, että kun meitäkin on monta sisarusta ja pieniä lapsia alkaa olla paljon, niin ihan mahtuminen yhteen paikkaan, kaikkien rytmit, tavarat ja toiveet ovat mielenkiintoinen kombinaatio 😀

Reply
Nekkutyttoe 29 marraskuun, 2017 - 9:16 pm

Meilläkin vietetään tämä esikoisemme ensimmäinen joulu kotosalla, tosin avoimet ovet -periaatteella, eli suku on tervetullutta koko pyhien ajan. Ruokaa siis varataan reilusti, ja myös vähemmän perinteistä koska vaikka tykkäämmekin laatikoista, riittää kun niitä saa aattona ja joulupäivänä. Meillä on todettu, että pyhinä kaipaa myös vähän raikkaampaa ja kasvispitoisempaa, siispä erilaisia talvisia salaatteja (esim. kurpitsasta, punajuuresta, vihreistä pavuista) on meidän pöydässämme, samoin kaloja runsaasti. Panostamme kylmään pöytään: salaattien ja marinoitujen kasvisten lisäksi erilaisia savu- ja graavikaloja, katkarapuja skågen, leikkeleitä (kuten kylmäsavuporoa), ankkarilletteä, maalaispateeta – ja tietenkin juustoja.

Reply
Roosa 29 marraskuun, 2017 - 10:24 pm

Itsellä menee tämä jouluaatto töissä koko illan mutta ehdin nauttia sukulaisista ja perheestä sitten joulupäivänä:) vähän erilainen aatto tiedossa kun yleensä oltu suvun ja perheen kesken koko aatto !

Reply
Noora / Villakoiria ja kissankarvaa 29 marraskuun, 2017 - 10:30 pm

Meillä jouluun kuuluu ehdottomasti paljon sukulaisia! Viime jouluna joulupöydässä istui 24 aikuista ja kaksi vauvaa. Miehen perhe juhlii joulua keskenään, ja mulle se on aivan valtava kulttuurishokki! Kaipaan sitä iloista hälinää kun kaikki läheisimmät sukulaiset ovat yhdessä, syödään, saunotaan, pelataan lautapelejä ja katsotaan leffoja TV:stä. Ja nukutaan siskonpedissä, jopa 5 vierekkäin lattialla! Tiedän, että tällainen on tosi harvinaista, ja senkin puolesta haluan pitää siitä kiinni niin pitkään kuin mahdollista. Kokoonnumme isovanhempieni luo, enkä tiedä mitä perinteellemme käy kun heistä joskus aika jättää. Mutta siihen asti haluan nauttia siitä, että joulut ovat samanlaisia kuin lapsuudessanikin. Ja nyt myös oma lapseni pääsee kokemaan joulun kuten minäkin aikanaan. Se tuntuu ihanalta!

Reply
Sara 30 marraskuun, 2017 - 8:12 am

Kuopuksemme on syntynyt ihan joulun alla, joten se joulu vietettiin kotosalla. Muutoin olemme olleet joulut aina sukulaisten luona, enimmäkseen toisella puolen Suomea asuvien isovanhempien luona ja pari kertaa meitä lähellä asuvan pari kertaa veljeni perheen luona.

Nyt meillä on kaksi kissanpentua, ja mietimme, lähdemmekö niiden kanssa matkaan mummoloihin vai jäämmekö kotiin. Esikoinen ja mies haluaisivat olla joulun kotona, ja kyllähän sekin voisi olla kivaa. Toisaalta olisi kiva päästä mummoloihin jouluksi, sillä jossain vaiheessa tulee aika, kun ei ole niitä mummoloita. Mieheni vanhempien luo kokoontuu aina miehen kaikki sisarukset aikuisine lapsineen. On ihana nähdä kaikkia kerralla ja tiedän, että me olemme enemmän kuin tervetulleita sinne.

Vastauksena kysymykseesi: joulu oman perheen kesken on jotain paratiisin ja painajaisen välillä. Olen siis todellakin kahden vaiheilla.

Reply
Tare 30 marraskuun, 2017 - 9:09 am

Minkä valmistajan nuo kauniit kynttilänjalat ovat? Onko ne betonia tms?

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 30 marraskuun, 2017 - 7:51 pm

Hei! Ne ovat sellaisesta yrityksestä kuin Betoniset eli kyllä, aitoa betonia!

Reply
Marika 30 marraskuun, 2017 - 11:03 am

Olemme viettäneen mieheni kanssa kaikki joulut vanhempiemme luona ( Jyväskylässä ❤️ siitä lähtien, kun muutimme pois kotoa. Tänä vuonna meidän teinin toiveesta vietämme joulua ensimmäistä kertaa kotona. Ja hyvin pitkälti samoin perustein kuin tekin. On aika luoda omat jouluperinteet vielä, kun lapset asuvat kotona. Tokihan tämä riipaisee minun ja mieheni sydäntä mutta uskon, että nyt on juuri sopiva aika tälle. Minä ja mies kyllä syödään perinteistä jouluruokaa, kun sitä on tarjolla mutta emme myöskään kaipaa laatikoita. Tytöt ei pidä alkuunkaan jouluruuasta. Jonkun joulutvistin kuitenkin haluaisin aaton ja joulupäivän ruokiin. Onneksi reseptilaatikko ( ja netti) pursuaa mitä ihanimpia vaihtoehtoja perinteisille jouluruuille. Nyt vihdoin pääsen niitä testailemaan! Vaikka olenkin koristellut aina kotimme jouluasuun niin iloitsen siitä, saan nauttia tunnelmasta myös jouluna. Toivotaan, että saadaan lunta jouluksi myös tänne Vantaalle. Ei tule joulua ilman lunta!

Reply
Johanna 30 marraskuun, 2017 - 8:53 pm

Meillä samanlainen juttu, että ollaan kotona joulu. Ei mennä pohjoiseen. Ajateltiin tehdä moderni joulupöytä joka sisältää eri kaloja, erilailla laitettuna. Punajuurta ja vuohenjuustoa, mätiä, kaviaaria, jotain hyydykettä yms. Laatikot veks ja kinkut. Rosollista puhumattakaan. Ruoka ohjeita olen alkanut keräämään… ? Ihana joulu ja omannäköinen, eiks niin? Mukavaa joulunodotusta! Sen verran sanon että ennen joulua käydään Rukalla talvessa ja vietetään pikkujouluja siellä. ( biancan idea jota ei voitu ohittaa).

Reply
Kolmen äiti 1 joulukuun, 2017 - 2:27 am

Me olemme tänä jouluna matkalla, koska lasten pisin loma koulusta ajoittuu joulukuuhun. Asumme ulkomailla, ja aiemmin olemme matkanneet Suomeen joulunviettoon, mutta tänä vuonna lähdemme pidemmälle kiertomatkalle. Oikein hyvää joulun odotusta teidän perheelle!

Reply
neito 1 joulukuun, 2017 - 8:29 am

Me olemme jo useamman vuoden viettäneet jouluaaton oman perheen kanssa. Ei vaan jakseta lähteä muualle, niin paljon helpompaa lasten kanssa. Lisäksi lähipiirillä on eri käsityksiä joulun vieton suhteen, joten näin helpompaa. Mulla on myös aattona synttärit, ja jotenkin koen, että kun vietän joulun kotona, niin saan samalla myös päättää itse miten synttärini juhlistan. Niin monta vuotta on mennyt toisten päättämällä tavalla, ei enää sitä kiitos.

Reply
Paapu 3 joulukuun, 2017 - 12:41 pm

Kaunis tila ja valoisa tila! On tavallaan niin sisätilamainen laseineen kuvasta.. mutta onko TUNNE kuin olisi ulkosalla?

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 4 joulukuun, 2017 - 11:07 pm

Hei! Terassilla ei ole varsinaista lämmitystä (paitsi pieni terassilämmitin), joten lämpötila on sama kuin ulkona. Poislukien sade ja tuuli tietysti ? Eli ihan ulkofiilis on. Keväällä kun aurinko alkaa paistaa, saa ekat terassikahvit nauttia helmi-maaliskuussa ❤️

Reply

Jätä kommentti