Kodin lempivalaisimet tarinoineen

by Kerttu

Tunnustan, että olen heikkona kauniisiin valaisimiin. Oikeastaan en ole hullaantunut valaisimiin esineinä, vaan niiden tuomaan tunnelmaan. Olen se, joka optimoi mukavinta valoa, enkä oikein ymmärrä miksi joku ei halua nostaa verhoja aamulla. Kaikki näyttää kauniimmalta hyvässä valossa. Luonnonvalo toki on omassa luokassaan, mutta hyvänä kakkosena tulevat tyylikkäät valaisimet.

Sain lukijatoiveen (kiitos, näitä saa muuten ihan aina esittää) kertoa kotimme lempivalaisimet ja tarinat niiden taustalta. Toiset tarinat saattavat olla blogiani pidempään seuranneille jo tuttuja juttuja, en ole tainnut koskaan tehdä näistä koontia.

Louis Poulsen PH5 

Klassikot kestävät aikaa vankkumattomasti ja tämä yksilö on tehnyt niin jo vuosikymmeniä. Oslon designkirppismarkkinat ovat vähän eri mittakaavaa kuin meillä Suomessa ja tämän PH5:n on joku taitava kunnostanut ja laittanyt myyntiin. Ilolla ostin tämän noin kolmasosalla normaalihinnasta. Valaisimia kannattaa ehdottomasti bongailla secondhandina, sillä ne eivät mene miksikään, vaikka roikkuisivat vuosikymmeniä katossa.

Louis Poulsen AJ

Yksi mieleenpainuvimmista blogiyhteistöistä oli pari vuotta sitten Louis Poulsenin kanssa. Meille tuli lukuisia brändin valaisimia kuvauksiin ja vain huokailin, kun sain asetella niitä eri huoneisiin. AJ-valaisin oli keikkunut pitkään himotuslistallani ja kun sain mahdollisuuden ostaa sen kuvauksien jälkeen, ei tarvinnut kauaa miettiä. Tämä jalkavalaisin oli myös VALO kuvaus ja stailaus-keikkoni vakiostailauskalustoa, ajaton klassikko kun istuu monenlaiseen sisustukseen. Nyt AJ on ihana muisto hoitovapaan bisneksistä.

Iittala Leimu

Herkkä lasi ja rouhea betoni muodostavat upean parin Iittalan Leimu-valaisimessa. Rakastan luoda tunnelmaa kotiin käyttämällä sekä epäsuoraa valoa että useampia pienempiä valonlähteitä ja uskon, että tämä valaisin tulee ilahduttamaan olemassaolollaan meitä aina. Nyt kun olohuoneemme toimii myös jalkapallo-, sähly- ja koripallokenttänä, olen alkanut vähän pelätä tämän kaunottaren puolesta. En vain haluaisi piilottaa sitä kodin paraatipaikalta!

Sukarwood Aarni 

Uusin kotimme valaisintulokas on kotimainen blogin kautta saamani ekovalaisin eli Sukarwoodin Aarni. Sen lempeät muodot ja pehmeä sävy sopii makuuhuoneeseen mainiosti. Tässä valaisimessa ilahduttaa ulkomuodon lisäksi sen edustamat arvot, sillä se on valmistettu kotimaisista materiaaleista ja suunniteltu ja valmistettu sataprosenttisesti Suomessa.

Yki Nummi Modern Art

Kuinkahan kauan tämä valaisin on ollut meillä? Vuosikymmenen ainakin, luultavasti enemmänkin. Pidän sen yksinkertaisesta muodosta ja tasaisesta valosta. Varjostin on saanut vähän kolhua vuosien varrella, kerran se oli liian lähellä kynttilää ja siihen suli pieni kolo. En ole saanut aikaiseksi selvittää, voiko pelkkää varjostinta uusia, joten käännän vain kolon seinän puolelle. Tiesitkö muuten, että valaisin sai nimensä sen kunniaksi, että se valittiin New Yorkin Modernin taiteen museon kokoelmiin?

Tästähän voisi irrota vanha kunnon sisustusblogihaaste! Se kuuluu näin:

– esittele kotisi lempivalaisimet
– kerro, miksi olet ostanut / valinnut  juuri nämä valaisimet ja liittyykö niihin jotain tarinoita tai muistoja
– linkitä haastepostaus tähän postaukseen

Haasteet lähtevät Esmeraldas-blogin Essille, Valkoisen Harmajan Suville, Inspired by Love-blogin Sannalle, Home via Lauran Lauralle <3 Toki myös muut saavat napata postausidean, jätä vinkki kommenttilaatikkoon jos innostut kertomaan valaisinten tarinoita.

Saatat pitää myös

7 Kommentit

Poletti 11 huhtikuun, 2018 - 11:11 am

Tuo Yki Nummen valaisin on ollut kiikarissa tovin, mutta minkälainen valo tuosta Yki Nummen Modern Artista tulee? Onko valoteho riittävä vai jääkö se enemmän ”koristevaloksi” Lundian Soihdun tapaan (tätä pöytävalaisinta olen korvaamassa)? Toisin sanoen, jos lukisit Yki Nummen valaisimen äärellä, riittääkö valoteho vai kaipaisitko lisävaloa? 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 12 huhtikuun, 2018 - 10:53 am

Moikka!

Kun laittaa riittävän tehokkaan polttimon, niin toimii lukuvalona. Tässä valo tulee tasaisesti joka puolelle, kun Soihdussa taas valokeila osoittaa alan ja ylös.

Reply
Sirpa 11 huhtikuun, 2018 - 10:44 pm

Kauniita valaisimia kaikki! Onko Lundian Soihtu saanut uuden
paikan vai oletko luopunut siitä kokonaan? Ei ole enää näkynyt olohuoneen kuvissa 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 12 huhtikuun, 2018 - 10:55 am

Hei Sirpa! Uuden sohvan myötä Lundian Soihtu sai uuden kodin, nyt sen paikkaa pitää AJ-valaisin, joka mahtuu huomattavasti pienempään tilaan. Soihtu on kyllä todella kaunis <3

Reply
neito 12 huhtikuun, 2018 - 8:44 am

Meillä on keittiössä Lisa Johansson-Papen suunnittelema Lisa 450, kuparin värisenä. Keittiö, ruokailutila sekä olohuone ovat yhtenäistä tilaa. Muut valaisimet ovat huomattavasti vaatimattomampia. Moni meillä vierailleesta on ihaillut lamppua paljon, istuu niin hyvin meille tyylillisesti. Mieheni isä on ihaillut useampaan kertaan, ja pihinä ja rahasta kiinnostuneena kysynyt myös hintaa. Mies isänsä tuntien kiemurellut epämääräisen ”vaimo osti, en mä hintaa tiedä vastauksen.” Koska muuten apen ihailu olisi muuttunut järkyttäväksi kauhisteluksi, eikä olisi enää ihaillut lamppua…

Olen useamman vuoden haaveillut tuosta Iittalan leimusta, mutta en ole raaskinut hankkia, mulla on paikkakin tiedossa johon sen laittaisin. Lise valaisin tuli hankittua häälahjaksi saaduilla rahoilla.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 12 huhtikuun, 2018 - 11:02 am

Yksi kaunis valaisin tilassa on kuin koru, ajattele miten paljon iloa se tuottaa! Hintakysymykset ovat aina haastavia, mutta toinen panostaa autoon ja toinen vaikka siihen valaisimeen, ne ovat jokaisen omia valintoja, eikä niiden vuoksi kannata kenenkään mieltä pahoittaa.

Leimu on kyllä kaunis, itsekin ihailin sitä pitkään. Pohdin myös kuparin väriä, mutta tämä harmaa on meillä ajattomampi valinta 🙂

Reply
suvi m / Valkoinen Harmaja 21 huhtikuun, 2018 - 7:46 pm

Kiitokset kivasta blogihaasteesta! <3 Nyt on haasteeseen vastattu ja tässäpä linkki:

https://www.valkoinenharmaja.fi/tarinoita-lempivalaisimien-takaa/

Oli kyllä vaikea valita vain muutama valaisin… 😀

Reply

Jätä kommentti