Kenen ääntä kuuntelet?

by Kerttu
Kenen ääntä kuuntelet?

On asia, johon minulla on ristiriitainen suhtautuminen: yksin oleminen. Ekstrovertti saa virtaa, voimaa ja iloa muista ihmisistä. Olen seurallinen ja pidän siitä, että ympärillä on ihmisiä. Jatkuvassa etätyössä haastavinta on yksinolo, eivätkä verkon yli tapahtuvat kohtaamiset vastaa liveä.  Kun sosiaalisia kontakteja vähennetään, joudun alkuun ihmisiä nähdessä pinnistelemään, että ei sitten höpötä heitä uuvuksiin.  Ja tärkeintä olisikin ihmisten kanssa muistaa kuunnella, eikä puhua.

Kenen ääntä kuuntelet?

Ruuhkavuosissa ”ongelma” on yleensä siinä, että yksinoloa ei saa. Aina on joku lähellä ja yleensä vielä sinulta vaaditaan jotain. Vie, tuo, auta, pyyhi… lista on loputon.

Pienen vauvan kohdalla tuntuu, että jopa oma iho pitää jakaa ja vaikka toki läheisyydestä nauttiikin, haluaa välillä olla ihan yksin ja hiljaa. Kun lapset kasvavat, tarpeet muuttuvat. Isommilla alkaa olla enemmän omia menoja ja he ovat muutenkin omatoimisempia, eikä omaa panosta tarvita enää 24/7. Elämä tavallaan helpottuu.

Yksin oleminen omien ajatusten kanssa on merkityksellistä, jotta tietää kuka on, mitä haluaa ja mitä arvostaa. Yksin oleminen voi olla tärkeää myös silloin, kun se ei ole mukavaa.

Toki tässä elämäntilanteessa yksinolo on usein tietoinen ja toivottu valinta, enkä voi  tilanteessani samaistua heihin, jotka kokevat varsinaista yksinäisyyttä. Yksinäisyyttä voi kokea myös ollessaan porukassa, jos ei koe tulevansa huomatuksi tai ymmärretyksi. Yksinäisyydellä ja yksin olemisella on eroa.

Uskon, että jokainen perheellinen voi samaistua onnentunteeseen, kun saa vain olla kotona yksin muutaman tunnin! Ja se ei todella tarkoita sitä, että ei rakastaisi tai nauttisi perhe-elämästä. Mutta se oma sydänkin ansaitsee hetkensä.

On taito pärjätä itsensä ja omien ajatustensa kanssa. On taito kuunnella, mitä omat ajatukset todella kertovat. Uskon, että sosiaalisen median ja yleensäkin valtavan viihdyketulvan äärellä moni meistä ei osaa tylsistyä positiivisesti.

Positiivinen tylsistyminen on rauhoittumista, hiljentämistä ja hiljentymistä. Oman sisimmän kuuntelua. Uskon, että tästä syystä jooga ja meditaatio ovat niin suosittuja nykyään, tarvitaan apuvälineitä pysähtymisessä. Kun jättää viihteen, menemisen ja kontaktit hetkeksi vähemmälle, jäävät jäljelle omat ajatukset ja tunteet. Usein niillä on asiaa, kun vain malttaa kuunnella.

Uskoisin myös, että tietoinen yksinolo vähentäisi tunnetta, että aika lentää valtavan nopeasti. Vähän kuin oman elämän hidastustöyssyt, pakko painaa jarrua, mutta ei pysäyttää kokonaan. Ehtii taas vähän havainnoida tarkemmin ja matka kestää pikkuisen pidempään, mutta reitti ei muutu.

Uskon, että sosiaalisen median ja yleensäkin valtavan viihdyketulvan äärellä moni meistä ei osaa tylsistyä positiivisesti.

Uuden vuoden paras tavoite lieneekin se, että oppisin kuuntelemaan omaa sisäistä ääntäni entistä paremmin. Mistä ideat, toiveet, tarpeet ja erilaiset tahtotilat johtuvat? Kenen ääntä kuuntelen eniten?

Jos näin sisustuspainotteisessa blogissa heitän ilmoille materialistisen esimerkin.  Olet selaillut somea ja törmännyt upeisiin koteihin, joissa on mieletön sisustus ja yksi valaisin toistuu kuvissa. Näet, kuinka nainen lukee onnellisena valaisimen loisteessa, kuinka naurava perhe on kerääntynyt lautapelin äärelle sen vierelle ja kuinka täydellisen auringonlaskun jälkeen designunelmasta napsautetaan valo pois ja käperrytään unille.

Tulee mieleen, että haluat sen valaisimen! Se edustaa jotain, jota kaipaat. Ehkä nyt olisi se hetki pysähtyä ja pohtia, miksi juuri tämä herättää tunteen. Onko valaisin oikeasti juuri se mitä kaipaat? Vai ehkä enemmän aikaa lukea? Perheen yhteisiä hetkiä? Luontokokemuksia? Tai yleisesti kauneutta ympärille?

Hiljentäminen ja hiljentyminen auttavat jäsentämään ajatuksia ja miten tylsää jännittävää onkaan olla  vain omien ajatusten parissa, ilman reflektiota.  Tänä vuonna haluan oppia tuntemaan itseni paremmin. Se vaatii uskallusta ottaa omaa aikaa ilman ulkoisia viihdykkeitä.

Haluaisin olla niin hyvä tyyppi, että viihdyn itse itseni kanssa paremmin. Siinäpä tavoitetta 2021.

Saatat pitää myös

8 Kommentit

Eija 6 tammikuun, 2021 - 4:42 pm

Hei, luin juuri hyvän kirjoituksen, kiitos siitä. Ja tulppaanivaasi läheltä kuvattuna ihan parasta, elämää!

Reply
Kerttu 6 tammikuun, 2021 - 5:46 pm

Moikka ja kiitos ❤️ Tulppaanit ovat vähän jo räjähtäneet eli sanoisinko, elämää nähneet ?

Reply
Anni 8 tammikuun, 2021 - 7:11 am

Itselläni on ihan päinvastaista. En koe välttämättä olevani kovin introvertti, ehkä jotain siitä väliltä. Itse en ole perhettä koskaan halunnut, en edes pienenä halunnut sisaruksia, koska haluan olla paljon yksin. En pystyisi olemaan, jos ympärillä olisi koko ajan joku. Parisuhde toimii parhaiten, jos on selkeitä taukoja näkemisessä. Tosin, tämä covid-tilanne on jopa voisin sanoa ”pahentanut” tilannetta, vielä vähemmän haluan nähdä ihmisiä. Sitä on vielä enemmän tottunut olemaan yksin ja vielä enemmän sitä haluan. Viikottain tapaan ystäviä eli ei tarkoita että olisin kotona pitkiä aikoja näkemättä ketään. Huomaan vaan muutamien tuntien seurustelun jälkeen kaipaavani kotiin ja hiljaisuuteen. Välillä mietin, että meneeköhän tämä jo liiallisuuksiiin. Oman itsensäkin kanssa voi olla välillä liikaa 😀

Reply
Kerttu 10 tammikuun, 2021 - 1:13 pm

Tunnistan hyvin ihmistyyppisi <3 Korona on saattanut olla osalle helpotus, vihdoinkin syy jäädä menoista pois ja käpertyä kotiin. varmasti sellainen kultainen keskitie olisi tässäkin hyvä: yksin oloa ja yhdessä oloa sopivana kombona. Mukavaa sunnuntaita sinne!

Reply
Eeva 8 tammikuun, 2021 - 4:10 pm

Samaistuin Annin kommenttiin ihan täysin. Jos joudun olemaan ihmisten kanssa useamman tunnin, väsyn totaalisesti. Tämä korona-aika on ollut siinä mielessä hyvää aikaa, ettei ole ollut pakko tavata ihmisiä, kun ei ole voinut. Olen myös vapaaehtoisesti lapseton ja elämä tuntuu hyvältä juuri näin. Meitä ihmisiä on joka lähtöön.

Reply
Kerttu 10 tammikuun, 2021 - 1:15 pm

Moikka Eeva! Uskon, että moni samaistuu ajatuksiisi vahvasti. Ja sehän on nimenomaan rikkaus, että olemme erilaisia ja voimme käyttää erilaisia vahvuuksia elämässämme.

Reply
Tinsku 9 tammikuun, 2021 - 7:34 pm

Oi miten hyvä, pysäyttävä ja ajattelemaan laittava kirjoitus, kiitos siitä! <3 niin hyviä oivalluksia.
Suosittelen tutustuun Maria Nordinin menetelmään, jos et jo oo. Itse oon oppinut niin paljon itsestä ja elämästä, omista rajoista ja oon juuri alkanut nauttia tästä positiivisesta tylsistymisestä kun ennen kaipasin koko ajan suunnitelmia ja tapaamisia.. välillä aivan naurattaa miten innoissaan voi olla oman pään sisäisistä keskusteluista.. ?

Reply
Kerttu 10 tammikuun, 2021 - 1:16 pm

Kiitos paljon Tinsku! Mukava kuulla, että olet löytänyt tavan viihtyä erityisen hyvin itsesi kanssa <3

Reply

Jätä kommentti