Mitä hyvää vuosi 2020 opetti?

by Kerttu
Mitä hyvää vuosi 2020 opetti?

Tervetuloa uusi vuosi!

Vuosi 2020 oli varmasti erilainen kun kukaan ei odotti. Se vei, otti ja järisytti, mutta samaan aikaan pysäytti ja opetti. Mikään ei ole  mustavalkoista. Se vuosi toi paljon hyvää ja ennen kaikkea roi monella tavalla perusasioiden äärelle.

Nyt on oiva hetki niputtaa ajatuksiani siitä, mitä hyvää vuosi 2020 toi ja mitä ajatuksia poikkeusvuodelta jää elämään.

Mitä hyvää vuosi 2020 opetti?

Koti on turvasatama

Oman kodin merkitys on ollut aina suuri, mutta nyt se on kasvanut entisestään. Oma koti on kaiken elämän perusta, paikka josta ponnistetaan  ja jonne palataan. Jossa ennen kaikkea vietetään sitä tavallista arkea, jota elämä enimmäkseen on.

Miten haluan asua? Millaisen tunnelman toivoin kodissani olevan? Kuinka arki toimii? Mistä olen valmis pihistämään, entä mihin haluan panostaa? Kun elämä keskittyy kotiin, on sen toimivuudella ja tunnelmalla valtava arvo. Ei niinkään seinät, arkkitehtuuri tai sisustus, vaan se tunne joka kotona on.

Blogissa vuonna 2021: Kodin ja mökin merkitys hyvinvoinnin perustana ja  toimiva arki. 

Ihmiset eivät ole itsestäänselvyys

Perhe, ystävät, läheiset, työkaverit, naapurit, harrastusten ihmiset… Mikä määrä kohtaamisia normaaliin arkeen kuuluukaan. Ihmisillä on iso merkitys ja nyt se on alleviivattu, kun sosiaalisia kontakteja on rajoitettu.

En koe koskaan ajatelleeni rakkaita itsestäänselvyytenä, mutta en olisi uskonut, mitä fiiliksiä rajoitukset voivat tuoda. Kuinka paljon ikävöin halaamista, iloisia iltoja vailla huolia, lasten kaverisynttäreitä ja luokkaretkiä. Tämä vuosi muistutti, että kukaan ei ole itsestäänselvyys ja vuorovaikutus on merkittävä osa hyvinvointia elämässa. Ja hymy, ilman maskia! Miten tärkeää se onkaan.

Blogissa vuonna 2021: Ihmissuhteet, onnelliset kohtaamiset ja  tapahtumat osana hyvää elämää. 

Kotona voi harrastaa monenlaista

Kodista tuli toimisto, joogastudio ja elokuvateatteri, hupsista vaan. Uusia toimintoja ahdettiin tuttujen seinien sisään. Mutta toisaalta, kun asennetta muuttaa, ajattelua laajentaa ja tekee vain, yllättävän monenlaista voi tehdä ja harrastaa myös omassa kodissa. Arvostan myös suuresti kaikkia digiloikkaajia, jotka alkoivat keskellä epävarmuutta kehittämään palveluita digitaaliseen ja saavutettavaan muotoon myös poikkeusajoissa. Aika moni juttu tuli myös jäädäkseen.

Blogissa vuonna 2021: Kodin tilojen monet toiminnot. 

Oma asenne ratkaisee paljon

Vuoristorata voisi olla hyvä kuvaus viime vuoden tunnemylläkälle. On koettu ahdistavia aallonpohjia ja sydäntä sulattavia onnenhetkiä. Oman asenteen merkitys on korostunut entisestään. Ajattelen, että elämästä kannattaisi tehdä niissä reunaehdoissa mitä tarjolla on parasta mahdollista. Vaikka olemme joutuneet luopumaan asioista, moni juttu on kuitenkin todella hyvin. Kevään jälkeen ajattelin, että kunhan lapset saisivat mahdollisimman normaalin arjen, menkööt vaikka kaikki muu hetkeksi. Arjen selkäranka on toimivat koulut, päiväkodit ja harrastukset. Ja elämä onkin ollut suht normaalia, sitä uutta normaalia sitten kai. Erilaista, mutta oikein hyvää kuitenkin. Ja helpottaa kun ajattelee, että mikään ei kestä ikuisesti.

Blogissa vuonna 2021: Ajatuksia hyvästä elämästä, valinnoista, haaveista, omista rajoista, innosta ja tekemisen riemusta. 

Joustavuutta tarvitaan jatkossakin

Resilienssin merkitys nousee esille erityisesti yllättävissä ja vaikeissa tilanteissa, jotka haastavat totutut toimintamallit ja ajatukset.  Nyt jos koskaan on tarvttu resilienssiä, joka mahdollistaa sen, että ei mene rikki tai murru vastoinkäymisista, vaan pystyy palautumaan kuormittavistakin tilanteista. Eteenpäin, on mottoni myös ensi vuonna. Ei jaksa vatvoa ja murehtia asioita, joille ei mitään voi. Joustavuutta ja huonoa muistia (unohtaakseen ikävät pikkuasiat) tarvitaan varmasti myös jatkossa.

Blogissa 2021:Positiivinen psykologia  ja oman ajattelun merkitys hyvinvoinnille. 

Unelmat kannattelevat

Aika moni ystäväni on tehnyt tänä vuonna isoja elämänmuutoksia.  Itselläni suurimmat muutokset asettuivat jo toissavuoteen, jolloin muutimme, vaihdoin työpaikkaa, menetimme lemminkin ja rakensimme mökin. On ollut tärkeää asettua, rauhoittua ja keskittyä oleelliseen. Unelmia putkahtelee myös uusia, mutta antaa niiden kypsyä rauhassa. Tämä vuosi on antanut aikaa pohtia, mitä ja miten haluaa asioita tehdä ja mitkä asiat ovat itselle erityisen mieleisiä. On myös enemmän kuin OK muuttaa mieltään, se ei ole takin kääntämistä vaan oppimista.  Mitä tekisit, jos et pelkäisi?

Blogissa vuonna 2021: Unelmien etsimistä ja toteuttamista, oman näköisiä valintoja ja itsensä tuntemista. 

 

Näillä ajatuksilla toivotan sinulle onnellista uutta vuotta 2021.

Emme vielä tiedä millainen siitä tulee, mutta toivon ja uskon, että se on hyvä vuosi.

Saatat pitää myös

1 Kommentti

Jonna 2 tammikuun, 2021 - 8:22 am

Hyvältä kuulostaa. Lupaan olla mukana matkassa 🙂

Reply

Jätä kommentti