Kodin arkisin paikka

by Kerttu
Siitä tullaan ja lähdetään. Siellä etsitään kadonnutta kenkäparia ja hukassa olevia lempilapasia. Sen tasoille kertyy kaikenlaista ryönää ja lippulappua. Sen matto on valittu käytännöllisyysperiaatteella ja useimmiten se lainehtii hiekanmurusia. Siellä myös erotaan minuutiksi, tunneiksi tai päiviksi, annetaan jäähyväishalauksia ja kohdataan taas. Siellä koira vetää voitontanssit omistajansa kotiintulon kunniaksi, ihan sama onko hän käynyt roska-astialla vai Afrikan matkalla. Jos järjestettäisiin ”kodin arkisin tila”-kilpailu, tässä on se kiistaton voittaja. Eteinen. 
Meillä eteinen ei todellakaan ole lempipaikkani. Se on käytännöllinen, pakollinen ja aika huonosti sisustettava tai kalustettava. Tumma laatta ei paljasta vain kurajärkiä vaan ihan kaiken 😀 Suosittelen kyllä vaaleaa lattiaa, se on antaa paljon enemmän anteeksi kuin tumma. Tuleepahan imuroitua useasti. Seinässä on Laatttapisteen kivilaatta, joka saa elävyyttä epäsuorista seinävaloista. Eteisestä on kulku sekä pikkuvessaan että aikuisten makuuhuoneeseen. Kuvassa eivät näy suuret peililiukuovikaapistot, jotka kätkevät sisäänsä kaiken mahdollisen. Ja aika usein tuntuu, että mahdottomankin 😉 
Tässä on sama näky kuvattuna toiseen suuntaan eli terassin ovelta. Vasemmalle jää olohuone ja oikealle keittiö. Kun suunnittelimme taloamme, oli selvää ettemme halua tuulikaappia. Muuten ei olisi haitannut, vaikka eteinen olisi ollut aavistuksen isompi. Toisaalta, koska tavoitteemme oli pitää talon koko alle 150 m2 (nyt siis 147 m2), ei joka paikkaan halusta huolimatta voinut ripotella lisäneliöitä. Eteisessä ei olla, siinä vain kuljetaan. Hyvät säilytystilat ovat mielestäni neliöitäkin merkityksellisemmät. Nyt olisi taas kätevälle kotimartalle käyttöä, kun sesonki vaihtuu. Hellehatut joutavat säilytykseen ja välikauden asut ja asusteet esille. Nyt tunnustuksia kehiin, pysyykö teillä eteisen kaapit järjestyksessä? Meillä olisi kyllä selkeyttämista, mutta ehkä pitää aloittaa karsinnalla. 
Tämä postaus on samalla vastaus Zubi´s Cornerin Suvin ”Näkymä ulko-ovelta haasteeseen”.  Kiitos haasteesta, se sopi oikein mainiosti tähän arkiseen maanantaihin 🙂 Mukaaa iltaa kaikille!

Saatat pitää myös

33 Kommentit

Reetta Niemi 8 syyskuun, 2014 - 6:27 pm

Ihanasti kirjoitit eteisestä.

Voi, meillä ei ole koiraa, mutta tiedän kuinka hupsun innoissaan ne ovat, vaikka olisi tosiaan käynyt vain roska-astialla.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 10 syyskuun, 2014 - 10:03 pm

On se vastaanotto aika söpöä, mutta välillä vähän rasittavaakin 😀 Täydestä sydämestä se tulee kuitenkin!

Reply
Lisa 8 syyskuun, 2014 - 6:40 pm

Kaunis ja toimivan näköinen eteinen. Mietin tuota laatta-asiaa muistan kun edellisessä asunnossa minulla oli vaaleat laatat keittiössä ja pian saumavälit olivat tosi kurjan näköiset vaikka kuinka niitä yritin puhdistaa…

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 10 syyskuun, 2014 - 10:04 pm

Tumma laattaa on muuten helppo, mutta pölyt, kura ja vaaleahkot koirankarvat näkyvät. Esimerkiksi tuossa meidän vaaleassa olohuone-keittiön lattiassa ei näy pöly tai koirankarvat juuri ollenkaan. Vaaleissa voi toki tulla just tuo saumaongelma.

Reply
Sari 8 syyskuun, 2014 - 7:13 pm

Komppaan. Eteiset ovat hankalasti sisustettavia. Meillä on rintamamiestalossa aika iso eteinen, itse asiassa kokonainen sisäkuisti, mutta se on silti tuonut omat haasteensa. Yhtään ehjää seinää ei ole, vaan kolmella seinällä on ikkunat ja kahdella ovet. Vasta kolmannen asuinvuoden aikana alkoi todella hahmottua se, mitä oikeastaan haluamme ja tarvitsemme eteiseltä. 😀

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 10 syyskuun, 2014 - 10:05 pm

Monesti se onkin niin, että pitää muutama vuosi asua, jotta kokonaisuus ja tarpeet hahmottuvat. Toisaalta, mikäs kiire tässä valmiissa maailmassa on 😉

Reply
Casa 23 8 syyskuun, 2014 - 7:54 pm

Hyvä postaus, eteinen on tärkeä. Tai sen tärkeyden huomaa parhaiten silloin kun se ei toimi. Hyviä vinkkejä siis oman eteisen suunnitteluun, etenkin tuo laattavinkki, kiitos!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 10 syyskuun, 2014 - 10:05 pm

Kiitos Casa23!

Reply
Anna 8 syyskuun, 2014 - 8:36 pm

Voihan eteinen. Yksi niistä asioista (ruisleivän ja Abloy-lukkojen lisäksi) mitä Suomesta kaipaan. Täällä Amerikassa talot on tavattu rakentaa ilman eteisiä, koska a) kenkiä ei oteta pois sisälle tullessa eikä ulkovaatteita juurikaan käytetä, b) alue on ilmastoltaan sellainen, että sisään ei juurikaan tule loskaa tai hiekkaa tai c) ihan vaan koska ei ole ollut tapana. Ulko-ovesta astutaan suoraan olohuoneeseen, joka usein on vielä kokolattiamattoa.

Mekin taloa ostaessamme haimme taloa, josta löytyisi järkevä eteistila (jopa säilytystilaa ja ehkä tila penkille, jossa laittaa kengät jalkaan?), mutta vesiperä tuli. Nykyiseen taloomme astutaan sisään tavallaan ylä- ja alakerran puoliväliin, portaikon keskitasanteelle, jolloin eteistilaa on se tasan pari neliötä, joista oven avaussäde vie yli puolet. Koska täällä ovet aukeavat tietenkin sisäänpäin. Olemme yrittäneet kaikenlaisia ratkaisuja kenkien säilytykseen (koska meillä todellakin otetaan kengät pois sisällä), mutta tulos on silti aina se, että koko pieni eteisnurkka on yksi kenkäkaaos. Takit sentään mahtuvat roikkumaan seinänaulakkoon. Olen jopa harkinnut sisustussuunnittelijan apua tähän ongelmaan. Katostako ne kenkähyllyt pitäisi roikottaa? 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 10 syyskuun, 2014 - 10:07 pm

Ai että, olipa ihana ja elävä kuvaus! Ja hyvä muistutus kulttuurieroista. Tuo onkin näin suomalaisena hassua, että kengät pidetään jalassa. Mahtuisiko teille seinään kiinnittettävää kenkäkaappia, nehän eivät vielä kovin paljon tilaa syvyyssuunnassa?

Reply
Anna 11 syyskuun, 2014 - 8:03 pm

Seinään ollaan mietitty, joo, mutta tila on niin ahdas että myös seinäkaappi vie ikävästi tilaa ja aiheuttaisi taatusti mustelmia olkapäihin ja silmäkulmiin 😉 Eniten houkuttelisi rakennuttaa portaiden sisään vetolaatikot, joihin kengät menisi piiloon ihan puhtaaseen hukkatilaan. Jossain internetin syövereissä tuollaisen olen joskus nähnyt, ehkä taitava puuseppä tekisi?

Reply
Anonymous 8 syyskuun, 2014 - 8:38 pm

Ei pysy ei, eteisen kaapit järjestyksessä, eikä kyllä muidenkaan huoneiden kaapit. Välillä täytyy kerätä inspiraatiota ja ryhtyä karsimaan, siirtämään tavaroita varastoon ja järjestämään uudelleen 🙂 Kerropa Kerttu, missä teidän kengät majailevat blogikuvien ulkopuolella? Me ( 4hlöä ) käytetään kotona pelkästään KHH:n ovea ulos ja sisään mentäessä. Oven vieressä on kurasyöppö, jonka päällä puoliksi on kenkäteline ja toisella puolella pieni ovellinen vaatekaappi, jossa alhaalla kolmessa tasossa paikat kengille. Kengät seilaavat siinä välimaastossa. Päivittäinen operaationi on tämän kenkäshown järjestäminen näihin kahteen paikkaan, niin, että oven edus on vapaa.
Uudella kesämökillämme ei myöskään ole tuulikaappia ja jaksaako kolme miestä laittaa kenkänsä vieressä olevan liukkarikaapin kengille tarkoitettuun alaosaan? No, vastaus on sanomattakin selvä! Mökillä kun on tavan kenkää, kumikenkää, crocsia ja ties mitä lipokasta ja kaikki eivät edes mahdu kaapin kenkähyllyille. Tämä ajaa minut aika ajoin hulluuden partaalle. Aina kun yrität mennä ovesta ulos joudut hyppimään kenkävuoren yli ja joo, hiekkaa on. Ehkä se tuulikaappi olisi sittenkin ihan hyvä ”vanhanaikaisuudestaan” huolimatta. Kenkävuori olisi ainakin oven takana, poissa (esteetikon) silmistä :))

– Sirpa

Reply
Stellina 9 syyskuun, 2014 - 9:59 pm

Niin mainio ja elävä kirjoitus, että oli pakko kommentoida! Sai hymyn naamalle 🙂 (vaikka toki asiassa sinällään ei ollut mitään huvittavaa, vakava paikka tuo kenkäkaaos!) Näissä pitäisi olla tykkää-nappula näissä kommenteissa 🙂

Reply
Anonymous 10 syyskuun, 2014 - 11:30 am

Kiitos Stellina :)) -Sirpa

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 10 syyskuun, 2014 - 10:08 pm

Ihanaa, elävää arkea! Meillä on liukuovien takana paljon säilytystilaa kengille ja silti hyllyt meinavat pursuta. Onneksi voi vetää oven eteen 😀 Ja meitä on kuitenkin vain kolme kenkien käyttäjää tässä talossa, noin kuvitella mitä se on, kun perheenjäseniä on enemmän 😀

Reply
Suvi / zubiscorner.blogspot.fi 8 syyskuun, 2014 - 9:19 pm

Kiitos kun tartuit haasteeseen! Teillä on kaunis eteinen. Tuo tumma laatta on kaunis, meillä on sellainen hiukan vaaleampi harmaanruskea, jossa ei kovin hyvin hiekanmurut näy, tosin yhtä hyvin ne tuntuu jalan alla… 😉 Kätevää kuitenkin, että eteis-keittiötilassa on laattalattia, jota ei tarvitse varoa samalla tavalla kuin parkettia. Mukavia arkipäiviä sinne suuntaan!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 10 syyskuun, 2014 - 10:09 pm

Ole hyvä! Ihanaa arkea sinnekin!

Reply
Anonymous 8 syyskuun, 2014 - 9:39 pm

Kyllä pysyy, ihme kyllä! Seuraava eteinen saa silti olla suurempi. Ja musta laattalattia on ihana kun on löytänyt hyvän kurasiepparimaton eteiseen, niissäkin on huimia eroja. Vaaleaa laattalattiaa en ikinä ottaisi. Tuo Artekin ritiläpenkki on ihana, samoin mielettömän kaunis seinälaatta!

Saila

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 10 syyskuun, 2014 - 10:10 pm

Meillä on rautakaupasta ostettu musta kuramatto, en tajua miten jotkut pärjäävät vaikka pienellä valkoisella Pappelinalla eteisessä 😉 Tykkään kanssa Artekin penkistä, tuossa eteisessä ei juuri muuta kalustetta mahdukaan olemaan.

Reply
Anonymous 8 syyskuun, 2014 - 10:41 pm

Hei, mistä tuo musta penkki on? 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 10 syyskuun, 2014 - 10:10 pm

Se on Artekin ritiläpenkki ja ostettu Vepsäläiseltä 🙂

Reply
Satu 9 syyskuun, 2014 - 2:47 pm

Hah, luin alusta että, siellä etsitään hukassa olevia lempiLAPSIA 😀 Johan on iso eteinen, kun sinne lapsetkin hukkuvat! Haluaisin omaan kotiini samantyylisen eteisen, ei mitään tuulikaappia. Ne kun on aina ahdistavia pikkukoppeja. Tänään onkin ohjelmassa kesäkamojen poissiirto ja syyskamojen tilalle tuonti eteisen koreihin ja kaappeihin. Ehkä nyt jo uskaltaa remmisandaalit laittaa varastoon?!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 10 syyskuun, 2014 - 10:11 pm

Hih, kun on vain yksi lapsi, hänet on vielä helppoa pitää tallessa 😀 Eiköhän ne remmisandaalit ja hellehatut jo jouda pois, haetaan sitten takaisin, jos syksy yllättää!

Reply
MINI 9 syyskuun, 2014 - 3:08 pm

Meidän eteisen kaappi on ihan täynnä ja niin epäjärjestyksessä kuin vaan voi olla 😉 Me asutaan nyt välikaisesti pienemmässä kodissa ennen kuin saamme uuden kodin valmiiksi ja eteinen täällä on PIENI ja sinne on kaikenlisäksi tungettu vielä rattaatkin.

Ajelimme pari viikkoa sitten talonne ohitse (en siis ole keksinyt kuvistasi missä asutte, vaan mieheni tiesi talonne). Teillä on kaunis talo!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 10 syyskuun, 2014 - 10:12 pm

Tämäpä yllätys! Laita vaikka sähköpostia ja kerro, mistä miehesi tiesi talomme. Yhteisiä tuttuja tms? (modernistikodikas @ gmail.com). Kiitos kovasti, pihahommia on vielä jäljellä runsaasti 🙂

Reply
MINI 11 syyskuun, 2014 - 3:06 pm

Laittelen sulle illalla spostia. Minullekkin oli yllätys mistä mieheni tiesi talonne, pieni maailma 😉

Reply
Syhi / Syhinä-blogi 9 syyskuun, 2014 - 8:57 pm

Eteinen on kyllä aika hankala sisustettava ja kuitenkin se on yksi tärkeimmistä tiloista. Tumma laattalattia on kaunis, mutta harmi jos se on hankala pitää puhtaana. Kaunis on kyllä koko eteinen, tuo rouheapintainen seinä valoineen on ihastuttava!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 10 syyskuun, 2014 - 10:13 pm

Kiitos Syhi! Helppoa tuo tumma laatta on pitää puhtaana, mutta kyllä siinä aika helposti myös näkyy lika. Sillä tavalla se on huoleton, että mikään lika ei siihen pysty jämähtämään.

Reply
Kati / Villa Valko 9 syyskuun, 2014 - 10:48 pm

Sama täällä: tumma laattalattia eteisessä on kammotus, siinä näkyy kurat, pölyt, hiekat, ihan kaikki! Imuri laulaa eteisessä siitä syystä usein!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 10 syyskuun, 2014 - 10:14 pm

Niinpä! Toisaalta, ei se vaaleakaan olisi eteisessä mikään superkätevä 😀

Reply
Anonymous 10 syyskuun, 2014 - 8:48 pm

Ihana tuo struktuuriseinä eteisessänne! Saako tiedustella, mitä siinä on käytetty?

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 10 syyskuun, 2014 - 10:14 pm

Kiitos paljon! Se on laattapisteen kivilaattaa, tuotetiedot löytyvät täältä: http://www.laattapiste.fi/tuotteet/?product=1450195011

Reply
tarja 26 marraskuun, 2014 - 1:28 am

Teillä on kaunis eteinen . Nätit ovat nuo seinävalaisimet. Saanko kysyä minkä nimiset valaisimet on kyseessä?

Reply

Jätä kommentti