Kesäjuhlien aika – näin onnistut!

by Kerttu

Kaupallinen yhteistyö: Marimekko 

Kesä on juhlien aikaa!

Ovatpa kekkerit sitten järjestetty extemporena tai huolella harkiten, on aina ilo saada ihmisiä yhteen. Helposti kuitenkin juhlat alkavat stressata ennen kuin ensimmäistäkään järjestelyä on vielä tehty. Siksipä haluan jakaa teille simppelit vinkit kesäjuhlien järjestämiseen.

Juhlan teema – mitä tai ketä juhlitaan? 

Syy juhlille voi olla mikä vain, mutta kerro se vieraille! Monesti kalenterit täyttyvät kesälläkin ja samoista kesälauantaista käydään ”kisaa” useamman menon kesken, joten syy kohtaamiselle on hyvä olla selvillä. Ikävä sitten talvipakkasilla palata aiheeseen ja kertoa, että jäi ne Irman viiskymppiset juhlimatta kuin väki ei päässyt paikalle.

Yhtä hyvin voidaan juhlia aurinkoa tai vaikka ensikerran kukkivia pihan pioneja. Elämä on juhla!

Missä juhlitaan? 

Kesällä kannattaa levittää juhlat terassille, pihamaalle tai kesämökille. Juhlat voi pitää suomalaiseen tyyliin ”sateen sattuessa sateessa” tai hankkia vuokrattavan telttakatoksen, joka pelastaa pisaroilta. Yhdet ikimuistoisimmista lastensynttäreistä järjestettiin puistossa kamalassa kaatosateessa ja ne olivat lasten mielestä kaikkien aikojen hauskimmat juhlat. Aikuiset viihtyivät siellä telttakatoksessa.

Terassi- ja pihajuhlat ovat myös siitä mainioita, että siivoaminen sekä ennen että jälkeen juhlien helpottuu. Mutta muista kuurata vessat!

 

Tarjoilut

Kesäjuhlien tarjoiluiden kanssa ei kannata pingottaa. Kakku kruunaa tarjoilupöydän, leivo ihana mansikkakakku tai tilaa valmiina. Kuvien herkut on Minna bakesilta, yhtä herkullisia kun ovat kauniitakin. Näyttävät tarjoilut suorittavat samalla myös koristeiden virkaa.

Suloiset macaronssit ovat tarjolla supersuosiossa olevassa Oiva-kopassa. Tarjoilulautasessa on näyttävä nahkainen kädensija, jonka voi irrottaa pesun ajaksi.

Kesällä kannattaa hyödyntää mahdollisimman paljon tuoreita ja lähellä kasvaneita aineksia valmistellessaan tarjoiluita. Ystävysten tai lähisuvun kesken voi kekkerit järjestää nyyttäriperiaatteella, jolloin kenenkään yhden ihmisen kesäpäivä ei kulu kokonaan keittiössä.

Kattaus

Kesällä saa olla iloa ja väriä. Marimekon tämän kesän kuosin on suunnitellut Aino-Maija Metsola.  Se  on nimeltään Ojakellukka, joka on saanut inspiraationsa kukkaniityltä. Kaunis pöytäliina viimeistelee juhlatunnelman ja hauska idea on mätsätä astiat sopimaan kuosiin. Lopputulos on iloinen ja raikas!

Kun kuosi on räväkkä tai värit kirkkaat, yhteneväisyyttä syntyy saman sarjan astioista. Kuvissa olevat Marimekon Oiva-astiat ovat helposti yhdisteltäviä. Kahvit kaadetaan reilunkokoiseen Pikkukellukka-mukiin, kakkusiivu päätyy valkoiselle Puolikas-lautaselle ja keltaraitanen Puolikas-kulho odottaa jäätelöpalloa.

Istumapaikat

Usein juhlissa tarvitaan lisäistuimia. Niitä voi kantaa sisältä tai lainata naapurin puutarhakalusteita, ostaminen vain yhtä juhlaa varten tuntuu vähän turhalta.

Meillä terassin säilytysarkku muuntuu näppäräksi lisäsohvaksi sisustuskankaan ja kauniiden tyynyjen ansiosta. Alle levitettiin pellavainen Kivet-sisustuskangas ja selkänoja syntyi erilaisten mustavalkoisten sisustustyynyjen yhdistelmästä. Vasemmalta oikealle lueteltuna kuosit ovat Juhlaraita, Tiiliskivi, Pienet kivet ja Varvunraita.

Asenne

Jos et ole järjestämässä juhlia esimerkiksi Englannin kuningattarelle, älä stressaa, jos liina on vähän rypyssä tai jossain puskassa on pari rikkaruohoa. Niillä ei ole mitään merkitystä kokonaisuudessa! Tärkein yksittäinen tekijä juhlien onnistumisessa on isäntäväen asenne. Jos pitää valita viime hetken valmisteluissa pöytäliinan silittämisen tai suihkussa käynnin väliltä, panosta aina itseesi.

Ota apua vastaan (nakita tai palkkaa tarvittaessa!)

Juhlissa on on ilo olla ja tehdä yhdessä. Kun kahvipannu tai rätti osuu käteen jollekin ihan luonnostaan, ota apu ilolla vastaan. Emännän ei tarvitse olla yksin kaikesta vastuussa. Lapsetkin osallistuvat järjestelyihin mielellään, kun vain antaa mahdollisuuden.

Hyvä konsti mahdollistaa oma juhlista nauttiminen on lisäkäsien palkkaaminen. Naapurin nuori voi tiskata, tarjoilla, roudata tai viihdyttää lapsia. Yksi loistava tapa löytää apuvoimaa on mobiiliaplikaatio Treamer, juhlien keittiöapulainen on yksi tarjotuimmista palvelumuodoista.

Koristeet

Yksinkertainen on usein kauneinta, joten useimmiten kesäjuhlissa riittää kukkaset. Kukkakaupan kukkia ja luonnonvihreitä voi yhdistellä, näin saa näyttäviä ja edullisia kimppuja. Kannattaa kysyä floristilta vinkkejä yhdistelmiin.

Yksittäisillä kukilla tai oksilla saa kauniita asetelmia ja maljakoissa voi yhdistellä värejä tai muotoja. Flower-maljakko on kuin tehty yksittäiselle oksalle, kun taas näyttävään Urna-vaasiin saa todellisen katseenvangitsijan.


Kynttilät toimivat myös kesällä tuoden juhlavaa tunnelmaa. Suosi valkoisia kruunukynttilöitä ja kokoa muutaman kauniin kynttilänjalan rykelmä, esimerkiksi kaksi Oiva/loimu-jalkaa ja yksi näyttävä Liekki-jalka luovat näyttävän kokonaisuuden.

Nauti!

Kesä on ihan liian lyhyt stressaamiseen. Parhaat muistot syntyvät usein yllätyksistä ja jopa pikkuisista mokista, joille osataan nauraa jo paikan päällä. Ota paljon valokuvia ja perusta vieraiden kanssa yhteinen kansio pilvipalveluun, jonne jokainen voi otoksensa ladata. Talvipakkasilla muistot lämmittävät ja saavat haikailemaan uuteen kesään ja juhliin.

Juhlien jälkeen

Viimeinen vinkki, joka on helppoa huithapeleille ja vaikeaa siisteysfriikeille: siivominen alkaa vasta kun juhlat päättyvät. Siinä vaiheessa kun isäntäväki kaivaa imurin esille, ovat jo bileet jo paketissa eli älä ala siivoamaan kesken juhlien.

Toukokuu on ehdottomasti vuoden suosikkikuukauteni siksi, että kaikki tämä ihana on vielä edessäpäin.

Jos ihastuit Ojakellukka-kuosiin tai muihin kuvien tuotteisiin, saat liittymällä Marimekon asiakasohjelmaan ensimmäisestä ostokerrasta -15 % alennuksen normaalihintaisista tuotteista. Etu on voimassa 2 viikkoa rekisteröitymisestä Marimekko-myymälöissä ja verkkokaupassa marimekko.com. Liittyä voit kaikissa myymälöissä tai TÄÄLLÄ.

Valoisaa, iloista ja juhlientäyteistä alkavaa kesää!

Marimekko-tuotteet kuvauslainassa
kukat Ruusupuu
leivonnaiset Minna bakes
juomat Raikastamo

Saatat pitää myös

Jätä kommentti