Jouluaattomme askelmerkit

by Kerttu

 Tunnelmallista lauantaita!

Nyt se on tullut ryminällä sisään. Vallannut istumapaikat, tunkenut keittiöön ja saanut hinkkaamaan kylppärin saumoja puhtaaksi. Se on varsin tervetullut vieras, jonka saapumista on vaikea ennustaa. Joskus se tuppaa jo joulukuun alussa, pistää piparit uuniin ja askertelutalkoot pystyyn. Onpa ollut vuosia, jolloin se on tehnyt tylyt oharit. Tänä vuonna sitä hämättiin palmuilla ja hellelukemilla, mutta uskollisesti se koputti oveen juuri oikeana päivänä. Lämpimästi tervetuloa meille joulumieli!

Sain ulkomailla asuvat siskoni Suomeen ja meillä on muutaman joulun tauon jälkeen koko perhe koossa. Odotan jo perinteistä jouluamme, jossa joka vuosi toistuvat samat rutiinit. Hitaan aamun jälkeen  kokoonnumme riisipuurolle, johon äiti on piilottanut luvattoman paljon manteleita. Kello kaksitoista katsotaan televisiosta joulurauhan julistus, joka on merkki siitä, että mahdollinen joulustressistä johtuva hermojen kiristely saa loppua 😉 Sitten tehdään hautausmaakierros ja sytytetään kynttilöitä jo edesmenneille rakkaille. 
Yleensä aina hautausmaalla tulee vähän kylmä ja sen jälkeen onkin ihanaa mennä joulusaunaan. Vanhasta radiosta soiva joulumusiikki ja kynttilät tuovat tunnelmaa, kun perheemme naiset aloittavat saunavuoron. Lauteilla on aikaa vaihtaa kuulumiset, kenelläkään ei ole kiire minnekään. 

Kun naiset tulevat saunasta, siirtyy saunavuoro miehille. Rauhassa alamme kattamaan pöytää ja valmistelemme jouluateriaa. Itse tykkään vähän ehostautua ja pukeutua mekkoon jouluaterialle, mutta jokainen saa olla niin kuin parhaalta tuntuu. Muistan yhden vuoden, jossa pappa pukeutui verkkareihin ja kauluspaitaan. Pöydän ääressä istuessa lookki näytti varsin salonkikelpoiselta, mutta noustessa paljastuivat venyvät collegehousut. Naurua riitti ja tästä jäikin varsin iloinen joulumuisto. Pääasia on, että kaikilla on mukava olla. 

Jouluruokaa syödään hitaasti ja nautiskellen. Pöydästämme löytyvät sekä kinkku että kalkkuna. Itse olen aavistuksen huono syömään laatikoita ja rosollia, mutta lihan lisäksi herkulliset salaatit ja perinteiset keittoperunat kuuluvat lautaselleni. Valmiiksi suurta keittiönpöytää jatketaan pidemmäksi ja ympärille on koottu kaikki talosta löytyvät tuolit. Tänä vuonna meillä on varsin kosmopoliittitunnelma, sillä pöydän ääreen istahtaa yksi slovenialainen ja yksi norjalainen vävy. Pitääkin treenata omat kuivakkaat jouluvitsit myös englanniksi 😉

Joulukoira Hugo päivystää pöydän alla kinkkupalan toivossa. Ihan ”vahingossa” sinne saattaa pala tai kaksi jotain tipahtaakin. Joulu se on koirallakin. 

Vatsat täynnä ja mieli onnellisena noustaan pöydästä. Lasten jännitys (ja omakin, heh) on jo siinä pisteessä, että on pakko alkaa vahtimaan näkyykö ikkunasta jo joulupukin rekeä. Kuunnellaan koputuksia ja odotetaan, odotetaan ja odotetaan… ”Äiti, milloin se joulupukki tulee…!” Kunnes viimein hän saapuu säkkeineen. Lauletaan muutama joululaulu, avataan paketit, ihmetellään ja nautitaan tunnelmasta. Jouluruoka onkin sen verran laskenut, että on aika kattaa kakut ja herkut pöytään. Ja sitten taas syödään ja nautitaan… 

Lapset menevät nukkumaan ja aikuiset valvovat jouluyön taianomaisessa tunnelmassa. Välillä uutuuspelejä on pelattu aamuyöhön, välillä nukkumatti on kutsunut ennen puoltayötä. Vaikka on perinteita, ne saavat elää ja muuttua. Pääasia on, että läheiset ovat ympärillä ja kaikilla on hyvä olla. 
Joko siellä odotetaan malttamattomasti aattoa? 

Saatat pitää myös

34 Kommentit

Viivi / Valkoinen Soihtu 21 joulukuun, 2013 - 4:17 pm

Voih, aivan ihanalta kuulostaa teidän aatto♥ Meillä aatto on ihan samankuuloinen kuin teilläkin:)

Kauniita, joulutunnelmaisia kuvia! Ihana kuusi! Rauhallista joulua koko teidän perheelle!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 22 joulukuun, 2013 - 11:58 am

Kiitos samoin Viivi! On ollut ilo tutustua sinuun tänä vuonna 🙂

Reply
Wipukka 21 joulukuun, 2013 - 5:10 pm

Voi Hugoa ♡ 😀 Meidän vanha koira Sheriffi (tiiibetin terrieri) valvoi aina uunin vieressä kun kinkkua paistettiin. Qusti -chihumme on ottanut samat perinteet hoitaakseen 😉 Ja tietysti se odottaminen sitten palkitaan…hih…
Ihanaa joulua!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 22 joulukuun, 2013 - 11:59 am

Heh, koirat kyllä osaa omalla tavallaan nauttia joulusta. Pitäähän sitä ahkeralle vahdille olla pikkuinen palkka 😉 Ihanaa joulua sinnekin!

Reply
Wipukka 22 joulukuun, 2013 - 12:44 pm

Kiitos 🙂

Reply
A - White Dream Home 21 joulukuun, 2013 - 5:18 pm

Kauniita kuvia ja ihanasti kirjoitettu. Nauratti ihan tuo papan asu se on juuri sopiva aaton juhliin, sopivan tyylikäs mutta rento 😀 silloin pitää herkutella ja nauttia olosta, mikään ei saa kiristää tai puristaa 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 22 joulukuun, 2013 - 12:00 pm

Kiitos A! Minustakin paras joulutunnelma syntyy rentoudesta. Toki juhla-aterialle on kiva laittaa vähän parempaa päälle, mutta pappa osasi ratkaista dilemman varsin innovatiivisesti 😀

Reply
Meiju / Valkoisen talon arkea 21 joulukuun, 2013 - 5:34 pm

Tunnelmallinen kirjoitus, josta välittyi ihana joulumieli ja hyvä fiilis 🙂 Ihanaa joulua! ♥

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 22 joulukuun, 2013 - 12:00 pm

Kiitos, ihana kuulla. Kaunista joulua teille Valkoiseen taloon!

Reply
Sanna InspiredByLove 21 joulukuun, 2013 - 5:41 pm

Ihana kirjoitus Kerttu! 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 22 joulukuun, 2013 - 12:01 pm

Kiitos Sanna <3 Kiitos, että olet tupsahtanut elämääni tänä vuonna!

Reply
Anonymous 21 joulukuun, 2013 - 5:56 pm

Kylläpä oli taas hyvin kirjoitettu ja miten ihanan perinteiseltä kuulostaa teidänkin joulu! <3
Kyllä täälläkin jo ihan joulufiiliksissä ollaan, tänään oli tarkoitus lasten kanssa koristella kuusi illalla, mutta nyt täällä onkin talon rouva oksennustaudissa.. että voi itku. Toivottavasti lapset ei sairastu jouluksi. :/

Heli

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 22 joulukuun, 2013 - 12:03 pm

Voi kurjuus, tuo oksennustauti on kyllä vihoviimeinen jouluvieras. Meillä se oli viime vuonna ja kaikki muut ehtivät parantua jouluksi, paitsi yksi pikkusiskoistani joka aloitti omansa aaton vastaisena yönä. Hänen jouluruokansa oli yksi mandariini. Tänä vuonna saattaa jo vähän naurattaa, mutta oli se viime vuonna hirmuisen kurja juttu. Toivotaan, että te muut säästytte taudilta. Kiitos sinulle ahkerasta kommentoinnista ja ilon tuottamisesta tänä vuonna <3

Reply
Anonymous 22 joulukuun, 2013 - 1:18 pm

No joo kuulostipa ihanalle jouluruualle tuo mandariini! 😉 Toivottavasti muut ei sairastu jouluksi, ja enköhän mä jo huomenna ole kunnossa, tänään vielä vointi ollut tosi kurja.
Kiitos sulle parhaasta blogista ja kirjoituksista jotka saa joka kerta hymyn huulille! <3

Heli

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 22 joulukuun, 2013 - 1:36 pm

Aa, se taudin uhri ole siis sinä! Mietinkin, että oletteko jossain kyläpaikassa joulua viettämässä vai sairastatko sinä. Pidän edelleen peukkuja, että muut säästyvät ja teillä on vähän rehevämpi joulupöytä kuin vain yksi mandariini 😉 Ja KIITOS <3

Reply
Teija Hakula 21 joulukuun, 2013 - 5:56 pm

Hih! Teidän papan asu on samanmoinen kuin isälläni 🙂 Meilläkään ei ole jouluna mitään ”pukukoodia” vaan kukin saa pukeutua juuri niin kuin haluaa.
Mukava kuulla, että saat koko perheen lähellesi. Me vietämme Joulua täällä mökillä Naantalin Merimaskussa ja saamme vieraaksemme sisarukseni puolisoineen, lasten serkut ja mummon ja papan. Mielestäni Joulussa parasta on yhdessäolo.
Suloista lauantai-iltaa!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 22 joulukuun, 2013 - 12:04 pm

Mökkijoulu kuulostaa kyllä tosi tunnelmalliselta, kiva kun saatte kaikki sukulaiset yhteen. Rentouttavaa ja kaunista joulua sinne Merimaskuun!

Reply
AnuElina 21 joulukuun, 2013 - 7:55 pm

Ihana jouluinen tarina, tulipa hyvä mieli. Minäkin odotan perhejoulua yhtä innokkaana kuin lapset joulupukkia. Kohta saadaan nautiskella, mahtavaa!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 22 joulukuun, 2013 - 12:04 pm

Kiitos AnuElina! Pitää ottaa jo tästä joulun valmistelusta ilo irti, tässäkin ajassa on oma hohtonsa. Hyvää joulua <3

Reply
Suvi / zubis corner 21 joulukuun, 2013 - 9:26 pm

Todella kauniita kuvia! Meidän jouluaatto menee täysin samalla, hyväksi havaitulla kaavalla kuin teilläkin. 🙂

Reply
Suvi / zubis corner 21 joulukuun, 2013 - 9:26 pm

Niin ja tapana on pukeutua juhlavammin jouluaterialle, mutta sitten pakettien avaamisen jälkeen siirrytään pyjamalinjalle.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 22 joulukuun, 2013 - 12:05 pm

Kuulostaa tosi hyvältä! Teilläkin pikku-T ehkä tänä vuonna jo osaa ihmetellä paketteja ja joulutunnelmaa <3 Hyvää joulua perheellenne!

Reply
Blondi / Checklist 21 joulukuun, 2013 - 9:37 pm

Teidän aatto kuulostaa oikein leppoisalta. Meillä myös nukutaan pitkään, käydään aamusaunassa, syödään riisipuuroa ja viedään kynttilä vaarin haudalle. Sitten talo täyttyy rakkaista, syödään ja nautitaan, availlaan paketteja ja syödään lisää 🙂 Tyttären paketeissa on kiva lautapeli, jota jo odotan itsekin pääseväni pelaamaan! 🙂 Meillä on myös tänään koristeltu kuusi ja siitä kyllä tulee joulumieli väkisinkin!

Ihanaa joulunodotusta!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 22 joulukuun, 2013 - 12:06 pm

Kuulostaa tosi hyvältä! Nyt nautitaan <3 Hyvää joulua koko teidän perheelle!

Reply
Juuli - ihana mini. 21 joulukuun, 2013 - 11:31 pm

Teidän ihana jouulaaton tunnelma välittyi tänne asti – ihana teksti :)! Ja niin kauniita kuvia, kuusi saa erityiskehut ;).

Ihanaa joulunaikaa!

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 22 joulukuun, 2013 - 12:06 pm

Kiitos, mukava kuulla! Ihanaa joulua sinnekin!

Reply
littleB 22 joulukuun, 2013 - 1:11 am

Ihana fiilis todentotta välittyi tänne asti. Ihanan tunnelmallista <3
Mä taidan odottaa eniten aatossa tädin pikku prinsessan tapaamista. Hän tänään ensimmäistä näyttäytyi minulle silmät auki ja rakastuin vieläkin syvemmin <3 Hyvä jos maltan nukkua, kun odotan niin että pääsen hänet taas tapaamaan 🙂

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 22 joulukuun, 2013 - 12:07 pm

Kiitos paljon littleB! Nautihan hetkistä pienen prinsessan kanssa, vauvat ovat ihmeellisiä <3

Reply
Anonymous 22 joulukuun, 2013 - 1:35 am

Lämmin Kiitos kirjoituksestasi <3 Sain palasen joulua tähän omaan, teidän perheeseen verraten, niin erilaiseen tilanteeseen joka on varsin ikävä tätä tulevaa juhlaa rakastavalle ihmisille. Rakkaudentäyteistä joulua perheellesi ja läheisillesi.

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 22 joulukuun, 2013 - 12:10 pm

Kiitos kommentistasi, joka oli minulla varsin pysäyttävä. Joulussa on ilo, suru ja kaipaus lähekkäin. Toivon sinulle kaunista ja tunnelmallista joulua, vaikka olosuhteet eivät olisikaan sitä mitä toivoisit. Erityisen paljon lämpimiä ajatuksia sinulle sinne ruudun taakse <3

Reply
Mari 22 joulukuun, 2013 - 8:39 pm

Tuli mieleen seuraava video, kun mainitsit, että Hugo-koira kyttää pöydän alla. 🙂 Oletko nähnyt?
http://m.youtube.com/watch?v=NQCwHluBqFc&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3DNQCwHluBqFc

Reply
Kerttu / Modernisti Kodikas 22 joulukuun, 2013 - 9:42 pm

Hah, mahtava! Täytyy tuon tilanteen välttämiseksi ottaa itselle yksinoikeus kinkun pudottamiseen 😉

Reply
Jenni / Juhlahuuma 23 joulukuun, 2013 - 1:10 am

Ihana kirjoitus, ja ennen kaikkea ihanaa joulunhenkeä!! 🙂 Ja aivan ihana kuusi teillä – tuntuu että toistan itseäni, mutta ihanaa! 🙂 Kaunista joulunaikaa! 🙂

Reply
Paula 23 joulukuun, 2013 - 1:17 am

Ihanalta kuulostaa teidän joulunne! Upea kuusi, i like! 🙂

Reply

Jätä kommentti